Skocz do zawartości


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
doctorkox

doctorkox

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 393 postów
  • Wiek: 20
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    Piszę ten artykuł bo nie widziałem takiego jeszcze na tym forum jest to zlepek kilku artykułów z internetu. W artykule jest zwartych kilka ciekawostek dietetycznych i zdrowotnych dla każdego dbającego o linie i zdrowie. Jeśli ten artykuł już był napisany na tym forum to przepraszam za kopie.

    1. Świerzy sok dla zdrowia ...

    Świeży sok z owoców lub warzyw to prawdziwa bomba witaminowa. Własnoręcznie zrobiony nie zawiera konserwantów i nie jest tak tuczący, jak sklepowe odpowiedniki. Warto pić jedną szklankę soku dziennie, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy.

    Świeżo wyciskane soki są idealnym uzupełnieniem diety. Jedna szklanka co rano zapewnia nam wymaganą ilość witamin na cały dzień. Warto jednak zainwestować w sokowirówkę, zamiast kupować sklepowe odpowiedniki. Własnoręcznie wyciśnięty sok nie zawiera konserwantów ani innych substancji, jest więc zdrowszy i bardziej sycący. Który smak wybierasz?

    2 . Naturalne antybiotyki...

    Rodzaje naturalnych antybiotyków

    Czosnek należy do najpopularniejszych, najtańszych i najbardziej dostępnych naturalnych antybiotyków. Właściwości czosnku od wielu lat wykorzystywane są przez medycynę naturalną. Za nieprzyjemny zapach czosnku odpowiada substancja allicyna, która jednocześnie ma działanie bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne. Stężenie allicyny jest bardzo silne. Właściwościami bakteriobójczymi oraz bakteriostatycznymi odznaczają się również olejki eteryczne czosnku. Dlatego kiedy łapie nas katar i dopada przeziębienie, należy nie tylko zjeść 2-3 ząbki czosnku (same lub dodane do kanapki), ale też wąchać czosnek. Domowe inhalacje pozwalają udrożnić nos.

    Cebula to kolejny naturalny antybiotyk. Znajdują się w niej substancje bakteriobójcze, które potrafią zlikwidować bakterie niepoddające się działaniu antybiotyków. Za zapach i właściwości cebuli odpowiadają znajdujące się w niej związki siarki. Cebula dostarcza do organizmu dużo składników odżywczych. Znajdują się w niej również: fosfor, magnez, cynk, krzem. Dobrym sposobem na katar jest wąchanie pokrojonej cebuli. Olejki cebuli udrożniają zatkany nos i obkurczają błonę śluzową. Cebula likwiduje również grzyby, które atakują organizm po antybiotykoterapii.

    Na przeziębienia i inne infekcje wirusowe skuteczna jest apiterapia. Znane są właściwości miodu, jednak dużo bardziej skuteczne jest działanie propolisu. W propolisie znajduje się dużo flawonoidów, fenolokwasów, kumaryny, aldehydów, steroli, estrów. Zaobserwowano też mniejsze ilości miedzi, chromu, selenu, wanadu, tytanu, cynku, witamin. Propolis jest skutecznym środkiem profilaktycznym. Regularnie przyjmowany niszczy bakterie znajdujące się w organizmie i nie dopuszcza do zasiedlenia kolejnych. Propolis może powodować reakcję uczuleniową. Przed spożyciem należy więc posmarować propolisem skórę na zgięciu łokcia. Jeżeli pojawi się zaczerwienienie i krostki, nie można go przyjmować.

    3. Właściwości imbiru...

    Imbir suszony, naturalny, sproszkowany – jeszcze do niedawna był rzadkim gościem w polskiej kuchni. Dużo popularniejszy jest w Azji. Imbir ma intensywny smak, świeży, słodki z drzewną nutą, piekący i lekko gorzki. Jego właściwości są różnorodne. Wśród zalet tej aromatycznej przyprawy można wyróżnić właściwości odkażające, pobudzające, rozkurczające itd.
    Zalety imbiru

    Substancje znajdujące się w imbirze mają właściwości lecznicze. Znane zalety imbiru:

    Wpływa na sylwetkę – olej imbirowy wykorzystywany jest w kosmetologii. Dodawany jest do kosmetyków wyszczuplających, gdyż wpływa na krążenie i przyspiesza metabolizm. Imbir jest też sposobem na cellulit.
    Usprawnia trawienie – imbir działa rozkurczowo, zwiększa produkcję śliny i soku żołądkowego, poza tym ma właściwości żółciopędne. Imbir powinny jeść osoby cierpiące na wzdęcia.
    Zmniejsza mdłości – jeżeli dokucza ci choroba lokomocyjna, wprowadź do codziennej diety imbir. Przeciwdziała on wymiotom i mdłościom, również tym odczuwanym po narkozie i chemioterapii. Pomaga też na brak apetytu.
    Usprawnia krążenie krwi – szybsze krążenie krwi ma pozytywne znaczenie dla organizmu. Krew dostarcza tlenu i substancji odżywczych do wszystkich komórek i tkanek organizmu. W Azji imbir ma status afrodyzjaka.
    Zapobiega zlepianiu płytek krwi – zlepione płytki krwi tworzą zakrzepy krwi. Jeżeli masz podwyższony cholesterol, zacznij jeść imbir.
    Zmniejsza bóle menstruacyjne – jeżeli zbliża się zespół napięcia przedmiesiączkowego, zacznij jeść imbir, który ma właściwości rozkurczające.
    Zapobiega migrenowym bólom głowy – imbir leczy migrenę. Systematycznie jedzony zmniejsza ataki i likwiduje dolegliwości migrenowe, ból głowy i mdłości.
    Chroni przed przeziębieniem – masz niską odporność? Zacznij jeść imbir.
    Łagodzi bóle stawów – imbir ma właściwości przeciwzapalne. Jest dodawany do maści rozgrzewających. Kilka kropel olejku imbirowego można dodać do oliwki i wykonać masaż bolących mięśni.
    Wpływa na koncentrację – żeby podwyższyć wydajność umysłową, można dodać do kawy odrobinę sproszkowanego imbiru. Imbir przyspiesza krążenie krwi, tym samym poprawia ukrwienie mózgu i wpływa na jego wydajność.
    Likwiduje problemy jamy ustnej – imbir działa odkażająco, dlatego leczy infekcje jamy ustnej i pobudza wydzielanie śliny. Imbir likwiduje ból gardła. Poza tym odświeża oddech.

    Istnieją przeciwwskazania do spożywania imbiru. Przyprawy nie powinny stosować kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, refluks żołądkowy).

    Wykorzystanie imbiru w kuchni

    Imbir, jako przyprawa, znalazł zastosowanie w kuchni. Warto pamiętać, że świeży imbir ma zupełnie inny smak niż imbir zmielony suszony. Dlatego też nie można ich stosować wymiennie. Imbir świeży dodawany jest do owoców morza, do mdłych potraw, tłustych mięs. Świeży imbir nadaje wyrazistość potrawom (świeży imbir jest pikantny). Z kolei suszony zmielony imbir najlepiej dodawać do potraw słodkich, tj. herbatników, ciast, sałatek owocowych.

    W jaki sposób stosować świeży imbir? Nie należy obierać całego imbiru. Skórkę należy zdjąć tylko z części, która będzie wykorzystana. Aromat imbiru kłóci się z innymi ziołami. Razem z nim najlepiej jest używać ziela angielskiego, liścia laurowego, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu.

    Jak przechowywać imbir? Kandyzowany należy włożyć do słoiczka i postawić w suchym, ciemnym miejscu. Świeży imbir trzeba owinąć w papierowy ręcznik, włożyć do plastikowej zamykanej torebeczki i przechowywać w lodówce. W sklepach można dostać imbir marynowany, który również powinien być przechowywany w lodówce.

    4. Termogeniki w żywności...

    Termogeniki to produkty przyspieszające metabolizm, które można znaleźć w naturalnej żywności. Codziennie spotykamy się z reklamami fascynujących i z całą pewnością skutkujących środków farmaceutycznych, które pozwolą nam zrzucić zbędne kilogramy. Tymczasem niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że najlepsze produkty przyspieszające przemianę materii znajdują się po prostu w kuchni. Wśród przyczyn tycia najczęściej można wskazać na niezdrową dietę. Dowiedz się, co jeść, żeby spalać kalorie i chudnąć.
    Zwiększanie tempa przemiany materii

    Chudnięcie w trakcie jedzenia brzmi trochę abstrakcyjnie, choć wcale tak nie jest. I nie chodzi tu o tabletki na odchudzanie, których reklamami jesteśmy zarzucani na okrągło. Osoby z nadwagą, które łapią się wszystkich sposobów, z pewnością zainwestują w kolejne opakowanie pigułek. Inni ze zrezygnowaniem otworzą kolejną czekoladę i popiją ją colą. Tymczasem wystarczy podstawowa wiedza na temat naturalnych spalaczy tłuszczów.

    Spalacze tkanki tłuszczowej są popularne wśród osób uprawiających sport. Dlatego też wśród suplementów sportowych znajdują się termogeniki, l-karnityna oraz CLA. Brzmi znajomo? O l-karnitynie i CLA mogliście usłyszeć przy okazji oglądania reklam telewizyjnych. Termogeniki to jednak nowe zagadnienie – to substancje pobudzające organizm do wydzielania ciepła i szybszego spalania kalorii. W naturalnej żywności występują one w niewielkim stężeniu, dlatego też nie dają szybko widocznych efektów.

    Do najpopularniejszych termogeników zaliczamy citrus aurantium – wyciąg z gorzkiej pomarańczy, ekstrakt z zielonej herbaty, który jest bogaty w przeciwutleniacze i wyciąg z pokrzywy indyjskiej (forsykoliny). Termogeniki powinny być stosowane jako dodatek do diety i ćwiczeń fizycznych. W przeciwnym wypadku ubytek wagi będzie niewielki. Największą zaletą termogeników jest fakt, że przyspieszają metabolizm i znacznie redukują tkankę tłuszczową. Ponadto zielona herbata zwiększa poziom hormonu odpowiedzialnego za obniżanie apetytu i przyspieszanie metabolizmu.

    Zbyt duża ilość termogeników dostarczona do organizmu może spowodować przykre dla zdrowia konsekwencje. Do skutków ubocznych zaliczamy: zwiększenie ciśnienia krwi i zakłócenie rytmu serca.

    Termogeniki znajdują się w ostrej papryce chili, w imbirze, pieprzu Cayenne, pieprzu tureckim oraz w gorzkich pomarańczach.
    Składnik termogeników

    Głównym składnikiem termogeników jest efedryna – zaliczana jednak do używek, a nie do suplementów odżywczych. Efedryna jest środkiem zakazanym przez Polską Komisję Zwalczania Dopingu w Sporcie oraz przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski. Osoby, które zajmują się sportem wyczynowo, powinny zachować szczególną ostrożność przy przyjmowaniu leków na przeziębienie i grypę, które zawierają pseudoefedrynę.

    Efedryna zwiększa tempo wytwarzania ciepła i jednocześnie zmniejsza apetyt oraz aktywizuje organizm. Środek ten działa do 12 tygodni. Później organizm przestaje tracić na wadze. Skutki uboczne przyjmowania efedryny w zbyt dużych ilościach to: przyspieszenie rytmu serca, wzrost ciśnienia krwi, palpitacje serca, wymioty, mdłości, uczucie niepokoju, nerwowość, problemy ze snem, zawroty głowy.
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Musss

    Musss

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 242 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    Ciekawy artykuł, ale usuń ten błąd z tematu "swierzy"
    Mogłeś dać w fakty/mity żywieniowe.
    • 0

    #3
    slovic

    slovic

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 300 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    Jakie ilości zielonej herbaty mogę spijać dziennie, żeby sobie nie zaszkodzić? Poleci ktoś jakąś konkretną (te w ekspresówki raczej odpadają)?
    • 0

    #4
    doctorkox

    doctorkox

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 393 postów
  • Wiek: 20
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    Możesz pić tyle ile chcesz,gdy jest jej zadurza ilość to nic się nie dzieje, nie wypukuje witamin i minerałów jak nie które specyfiki.
    Odnośnie tematu z chęcią bym to zmienił ale nie wiem jak edytować nazwę tego tematu i ją zmienić.
    • 0

    #5
    marcinda80

    marcinda80

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 38 postów
    najlepsze witaminki z przydomowego ogrodu. a nie tam jakieś kupione w markecie pędzone nawozem.Fajny temat poruszyłeś, trzeba pamiętać ile fajnych rzeczy daje sama natura , a nie tylko magiczne kapsułki napełnione często placebo!!!
    sam stosuję przy przeziębieniach czosnek i cebulę ;)a seler i natka pietruszki to moi najlepsi witaminowi przyjaciele ;) do tegp wszystkiego co tydzień jeszcze morsuje i jestem zdrowy jak ryba ;) odpukać ;)
    • 0

    #6
    slovic

    slovic

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 300 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Możesz pić tyle ile chcesz,gdy jest jej zadurza ilość to nic się nie dzieje, nie wypukuje witamin i minerałów jak nie które specyfiki.Odnośnie tematu z chęcią bym to zmienił ale nie wiem jak edytować nazwę tego tematu i ją zmienić.


    Dziwne, bo znalazłem w artykule taki wpis: "Zbyt duża ilość termogeników dostarczona do organizmu może spowodować przykre dla zdrowia konsekwencje. Do skutków ubocznych zaliczamy: zwiększenie ciśnienia krwi i zakłócenie rytmu serca." Kilka linijek wyżej możemy przeczytać, że najpopularniejszym termogenikiem jest m.in. eksrakt z zielonej herbaty. Co jest złego w moim rozumowaniu?
    • 0

    #7
    doctorkox

    doctorkox

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 393 postów
  • Wiek: 20
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    Niby masz racje ale w zwykłych racjonalnych dawkach zielona herbatka nie zaszkodzi tylko pomoże. Dopasuj swoje dawki do siebie, o dawkowaniu jest dużo artykułów o zielonej herbacie...
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko