Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przepis karkówka pieczona

- - - - - przepisy kulinarne przepisy przepis przepis karkowka pieczona

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
amantator2

amantator2

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 84 postów
Cześć. Czy wiecie jak sie robi karkówke pieczoną? Wczoraj zrobiłam żeberka pieczone w miodzie .Ale mi nie wyszło coś. albo żeberka były juz nieświeże ;) Nie dało sie tego jeść. Dzisiaj ponowna próba gotowania. Prosze o przepis na karkówke pieczoną. Dziękuje.
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
wierzba1985

wierzba1985

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 135 postów
No to przykro mi to słyszeć. albo dodałas za duzo miodu do żeberek i były niedobre?;-)

Mój przepis na karkówke pieczona jest bardzo prosty.
Karkówkę nacieramy solą. Pieprzymy, posypujemy czosnkiem oraz majerankiem.
Wkładamy do naczynia, skrapiamy olejem, przykrywamy naczynie , jak również odstawiamy na noc do lodówki.

W naczyniu do zapiekania, wyłożonym pergaminem, układamy karkówkę, przykrywamy warstwą pergaminu, przykrywamy pokrywką i szybko wkładamy do piekarnika.

Pieczemy zazwyczaj 1 godz. 15 min. w temperaturze 190 stopni. Wyłączamy piekarnik i należy zostawić w nim mięso na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy karkówkę.
Kroimy w plastry.
  • 0

#3
jagódk29

jagódk29

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 23 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Kraków
    A ja robię tak może skorzystasz?

    Zawsze odkąd pojawiły się rękawy do pieczenia wszystkie mięsa pieczone robię w nim ;-). Wygodny i nie trzeba szorować naczynia to jest duży plus. Mięso jest soczyste i wilgotne.

    Każde mięso najlepiej dzień lub jak nie mamy tyle czasu wcześniej zamarynować. Aby było aromatyczne i skruszało.
    Marynata:
    -Oliwa lub olej kilka łyżek
    -ocet balsamiczny jak mamy
    - trochę wina czerwonego
    -jak lubimy z ziołami to: bazylia, cząber, tymianek, rozmaryn lub mieszanka prowensalska
    - czosnek
    -pieprz
    -sól (mało aby nie było twarde)

    Zanurzamy mięso w tym specyfiku na jakiś czas (jak go mamy) lub od razu pieczemy

    Do worka z mięsem możemy wrzucić jeszcze warzywa takie jak:
    -ziemniaki umyte w łupince (jak są małe to całe a jak duże to w ćwiartki)
    -cebula
    -kapusta
    -jabłko


    Smacznego
    • 0

    #4
    TURBODYNOMAN

    TURBODYNOMAN

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 106 postów
  • Wiek: 19
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 7
    A nie prościej porostu usmażyć na grillu?
    Ja zawsze posypuję mięso czerwoną papryką ,wegetą, maryjankiem, zostawiam na jakiś czas a potem na grilla i gotowe .
    Szybciej i mnie akurat smakuje bardziej ,niż mięso smażone w piekarniku i w dodatku bez dodatku tłuszczu ,więc zdrowiej , he . :crazysex:
    • 0

    #5
    jagódk29

    jagódk29

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 23 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Kraków
    A tu się mylisz Turbody... w rękawie z karkówki wytopi się cały tłuszcz a sos który powstanie możemy wykorzystać do podgrzania mięsa np. na drugi dzień bo kto robi tylko jeden plaster ;-) A z grilla dobre jest na gorąco później robi się twarde jak kość ;-( bo jest suche. Ale każdy robi tak jak mu smakuje ;-)
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko