Skocz do zawartości

Zdjęcie

Maślak zwyczajny

- - - - - maslak zwyczajny

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
LubiePlacki

LubiePlacki

    Lubi placki

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14008 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:kfd.pl
  • Staż [mies.]: 16 lat
Maślak zwyczajny
Maślak zwyczajny jest to bardzo popularny w Polsce grzyb z rodziny borowikowatych. Rośnie w okresie letnio – jesiennym najczęściej w lasach sosnowych. Można go znaleźć także pod sosnami, jodłami i modrzewiami, z których korzeniami współżyje. Znany jest pod wieloma innymi nazwami np. jako huba maślak, koźlak, pępek, ślimak czy maślak sosnowy.

Charakterystyka

Kapelusz maślaka zwyczajnego ma ciemnobrązowy lub żółtobrązowy kolor oraz średnice 4 – 15 cm. Skóra jest żyłkowata, błyszcząca i lepka oraz łatwo oddziela się od miąższu. Kapelusz ma półkolisty oraz szeroki kształt. Rurki są cytrynowożółte i mają od 6 do 12 mm długości. Trzon jest jasnożółty z brązowymi ziarenkami w górnej części. Jego wysokość wynosi od 4 – 11 cm. Charakterystyczną cechą dla maślaka zwyczajnego jest skórkowaty pierścień na trzonie. Miąższ ma lekko kwaskowaty smak i łagodny, charakterystyczny zapach oraz kremowy kolor.

Znaczenie
Maślak zwyczajny jest jednym z najsmaczniejszych jadalnych grzybów występujących w Polsce. Należy pamiętać, iż nie nadaje się on do suszenia ani dłuższego transportowania. Najlepiej jest go smażyć, dusić i marynować. Jego skórka ma kwaśny smak więc lepiej jest ją zdjąć przed spożywaniem.
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
 Zamknij okienko