Skocz do zawartości

Zdjęcie

Herbata Ulung

- - - - - herbata ulung

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Łzy-Sołtysa

Łzy-Sołtysa

    Lubią

  • Placki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14205 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:KFD.pl
  • Staż [mies.]: 16 lat
Herbata Ulung- zwana ulong, oolung, oolong, wulung, bohea, bohe, bou - jest to rodzaj półfermentowanej herbaty. Pochodzi z Chin, a dokładnie z prowincji Fujian i Guangdong. Historycznym miejscem jest również północna i północno- wschodnia część Tajwanu. Herbatę ulung rozpoznaje się po barwie zaparzonego liścia , a jego ciemniejsze brzegi ulegają procesowi fermentacji. Liście herbaty przypominają liście czarnej herbaty, a pozostała dość jasna część liścia wygląda jak herbata zielona.
Ulung charakteryzuje się większą zawartością taniny i katechin, a odrobiną ilością kofeiny.

Historia herbaty ulung

Ojczyzną ulungów są prowincje Fujian i Guangdong, a także północna i północno-wschodnia część Tajwanu. Ulung oznacza „Czarny Smok”, albo też „Smocza Herbata”. Legenda mówi, że w imbryku w trakcie parzenia jej liście przemieniają się w smoki. Zaraz po zerwaniu liście rozsypywane są na specjalnych stołach i poddawane są naturalnemu działaniu słońca. Kiedy lekko zwiędną są przesypywane do koszy z bambusa, wstrząsane (z otartych brzegów uwalniają się enzymy rozpoczynające proces utleniania). Po niedługim czasie są wysypywane i suszone. Dzieje się tak do momentu, w którym nieco zżółkną, a otarte brzegi staną się ciemno- rdzawe. Proces utleniania trwa do dwóch godzinach poprzez tzw. szybkie palenie w piecu.

Znaczenie herbaty ulung dla funkcjonowania organizmu
Herbata poprawia funkcjonowanie organizmu. Rola:
- blokuje rozwój raka różnego rodzaju
- reguluje przemianę materii
- nadaje odporność dla organizmu
- redukuje zmęczenie
- sprzyja akumulowaniu witaminy C
- działa uspokajająco
- właściwości bakteriobójcze

Sposób przyrządzania
Prawodawca ceremonii herbacianej oraz twórca pierwszego pawilonu herbacianego Rikyu - Sen-no-Soeko, koło 1590r. ustalił tzw. sześć przykazań kultu herbacianego:
1. Sygnałem, który wzywa gości do herbacianego pawilonu jest dźwięk drewnianej kołatki.
2. Miseczka do polewania rąk jest napełniona czystą wodą.
3. Pewien gość, który zauważy jakąś niewłaściwość w urządzeniu pawilonu, musi natychmiast wyjść, po cichu i bez słowa.
4. Rozmowa przy herbacie musi dotyczyć tylko tematów poważnych.
5. Z ust gości nie można usłyszeć kłamstwa, pochlebstwa ani obmowa.
6. Ceremonia trwa do 4 godzin.
W Japonii
Sproszkowaną herbatę wsypuje się z pietyzmem dość małymi porcjami do filiżanki o wymyślnym kształcie. Herbatę można wsypać również do specjalnego czajnika w kształcie elipsy. Z każdą wsypaną porcją wlewa się gorącą wodę. Każdą porcję herbaty zalanej wrzątkiem należy ubijać specjalną ryżową miotełką na masę o konsystencji kremu. Czynności powtarza się ponownie, aż do napełnienia naczynia. Napój wygląda jak rzadka śmietanka o barwie przecieru ze szpinaka. Naczynie z herbatą jest zanoszone od gościa do gościa, który łyknąwszy odrobinę napoju wyciera krawędź serwetką.
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
 Zamknij okienko