Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych

- - - - - dieta trzustka trzustka dieta

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

Ankieta: Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych (1 użytkowników głosowało)

Jak oceniasz dieta?

  1. Polecam (1 głosów [100.00%])

    Procent głosów: 100.00%

  2. Nie polecam (0 głosów [0.00%])

    Procent głosów: 0.00%

  3. Nie mam zdania (0 głosów [0.00%])

    Procent głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#1
Kriss kfd.pl

Kriss kfd.pl

    Team kfd.pl

  • Spec
  • PipPipPipPipPip
  • 3087 postów
  • Płeć:Mężczyzna
Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych:
Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych powinna posiadać normalną ilość kalorii, przewidzianą danej grupie ludności, jednak ze zminimalizowaniem dostarczania tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów. Posiłki należy spożywać 5 razy dziennie, nie zbyt duże (bez przejadania się). Ważnym elementem jest ilość tłuszczu i forma w jaki sposób przygotowany będzie posiłek, który jest trawiony przez soki trzustkowe. Bardzo dobrą metodą przygotowania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub pergaminie. Proponowane proporcje podstawowych składników odżywczych w całodziennej diecie są takie: białko - 65-90 g, tłuszcz - 40-50 g, węglowodany - 345 g. Ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej tolerancji. Wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E.



Produkty jakie można bezpiecznie spożywać w czasie diety w chorobach trzustki i dróg żółciowych:

  • Niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (maksymalnie 0,5 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu, kefir,
  • Mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, kiełki soi, kiełki soczewicy, kukurydza,
  • Chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane,
  • Cukier, fruktoza, glukoza, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodziki,
  • Obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejfruty, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty z wyżej wymienionych owoców,
  • Kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chilli, czosnek, cebula, papryka słodka, wszystkie zioła,
  • Czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana,
  • Cielęcina, chuda wołowina, polędwica, jagnięcina, flaki, wątroby, nerki, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik, konina,
  • Szynka chuda bez tłuszczu, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe,
  • Chudy rosół na mięsie, lekko podprawione zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu,
  • Masła, margaryny miękkie, oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), oliwa z oliwek,
  • Okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut, płastuga,
  • Ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków,
  • Młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kiszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyna, cukinia, koper włoski, brokuły,
  • Jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, białko kurze. Żółtko jest przeciwskazane w schorzeniach dróg żółciowych.


Produkty niewskazane w czasie diety w chorobach trzustki i dróg żółciowych:

  • Tłusty ser, mocno przyprawione gatunki serów, fromage, krówki,
  • Gruboziarniste produkty zbożowe, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, orzechy, migdały,
  • Świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka,
  • Słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki),
  • Niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, awokado,
  • Ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez,
  • Mocna kawa ziarnista, napoje gazowane, alkohol,
  • Tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane na tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, móżdżek, skórki drobiowe,
  • Wszystkie tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki, kaszanka,
  • Tłusty rosół, sosy masłowe, wywary z kości,
  • Smalec, łój, słonina, margaryny twarde,
  • Karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju,
  • Frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki,
  • Cebula, czosnek, kapusta biała, czerwona, włoska, groch, fasola, soja,
  • Jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie, żółtka.

  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
 Zamknij okienko