Skocz do zawartości

Zdjęcie

żołądki z kurczaka tanie wartościowe białko?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
kiepskiwaldek1

kiepskiwaldek1

    KFD Silver

  • KFD pro
  • PipPip
  • 150 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Grudziądz
    • Staż [mies.]: 4

    Ostatnio stwierdziłem że pierś z kurczaka wychodzi dość drogo i zacząłem poszukiwań czegoś tańszego i znalazłem żołądki z kurczaka którą są za 5,99 za kilogram

     

    100 gram żółądków:

    Wartość energetyczna 114,00 kcal

     

    Białko 18,10 g  

     

    Węglowodany 0,60 g  

     

    Tłuszcz 4,20 g  

     

    Czy one nadają się do jedzenia codziennie? Jak to gotować? Czytałem że nawet 3 godziny w wodzie trzeba je gotować w wodzie to prawda? Jakie macie doświadczenia opinie :)


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Grz3gorz

    Grz3gorz

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 277 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Białystok
    • Staż [mies.]: 4
    Szczerze Ci powiem ze jest to tanie, ale trzeba sie z tym namęczyć po 1 musisz je przygotować do zrobienia oczyścić umyć przyprawić itp pózniej je podsmażyć i wrzucić do gara bo to taki gulasz sie z nich robi gotować je trzeba z 2h albo i więcej żeby miękkie były wiec jeżeli masz czas i chęci to śmiało 😜
    • 0

    #3
    IdeNAsiłke

    IdeNAsiłke

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 192 postów
  • Wiek: 40
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:wyjechałem NAwieś:)
    • Staż [mies.]: 60+

    jak zamiennik ok tylko duzo z nimi roboty głównie to ich przebranie i obejrzenie każdego po kolei :)

    umyccie

    jak wrzucisz do gara zalej wrzątkiem potem po 10-15 minutach odlej je na sito i zagotuj znowu wode

    przetrzyj nawet garnek bo ten cały syf w tym krew wylejesz z pierwszą wodą

    potem niestety musza się gotować od 2 do 3 godz aby były miekkie :)

    ja do wody dodaje pomidory z puszki pokrojone i różne przyprawy które lubie

     

    można też z nich zrobić pulpety

    tez je myjemy ,przebieramy a potem do maszynki do mielenia i robisz pulpety które gotujesz :)

     

    Pozdrawiam


    • 0

    #4
    Undersent

    Undersent

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 394 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: mało

    Ogarnij lepiej jakieś pasztety z podrobów. Jest dużo smaczniej + zawsze jakaś marcheweczka czy cebulka wpadnie. Dodatkowo za jednym zamachem robisz tego 2 kg lub wiecej.


    • 0

    #5
    kiepskiwaldek1

    kiepskiwaldek1

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPip
    • 150 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Grudziądz
    • Staż [mies.]: 4

    Czyli chyba najlepiej by bylo ugotowac gar czegos w rodzaju gulaszu na 3 dni i trzymac w lodowce


    • 0

    #6
    brx1000000

    brx1000000

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1621 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WWA
    • Staż [mies.]: 15 lat

    Żołądki spoko, tylko właśnie trzeba je długo gotować/dusić, żeby były miękkie.

     

    Dużo szybsza opcja to wątróbka drobiowa/serca drobiowe. Przyprawiasz, podsmażasz, podlewasz wodą/bulionem, dusisz 20 minut pod przykryciem i masz fajną szamkę :)


    • 0

    #7
    Grz3gorz

    Grz3gorz

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 277 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Białystok
    • Staż [mies.]: 4
    Z żołądkami tak, jak mówisz jak juz robic to konkretnie cały gar na 3 dni. A 2 sposób na tańsza alternatywę to watróbka serce jak mówi brx sa tanie i smaczne ponadto watróbka w chuj żelaza ma.
    • 0

    #8
    kiepskiwaldek1

    kiepskiwaldek1

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPip
    • 150 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Grudziądz
    • Staż [mies.]: 4

    Dzisiaj zrobiłem sobie krupnik na żołądkach :D

    Kupiłem żołądki z kurczaka w mięsnym za 6 zł, były już oczyszczone elegancko więc nie musiałem za dużo już poprawiać. Gotowałem je ponad godzinę z marchwią, potem dodałem kaszę jeczmienną i jednego ziemniaka, jakieś delikatne przyprawy (moja mama przyprawiała bo się zna ale mówiłem że jak najmniej soli) no i wyszło bardzo fajnie, mięso na prawdę podchodzi mi jeśli chodzi o smak. Stosunkowo mało tłuszczu bo tylko 4 gramy na 100 gram no i można to jeść codziennie w przeciwieństwie do wątróbki która również jest super


    • 0

    #9
    Grz3gorz

    Grz3gorz

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 277 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Białystok
    • Staż [mies.]: 4

    no to elegancko :D sam właśnie się do tego szykuje. jakoś na weekendzie jak będzie więcej czasu zrobię ;P a ogólnie ile czasu Ci wszystko zajęło ?


    • 0

    #10
    kiepskiwaldek1

    kiepskiwaldek1

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPip
    • 150 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Grudziądz
    • Staż [mies.]: 4

    ze 2 godziny, bo potem kasza się musi ugotować też ze 20 minut, ogólnie bardzo mało kosztowało mnie to pracy, bo jak to się gotuje te 2 godziny to można robić coś innego


    • 0

    #11
    kiepskiwaldek1

    kiepskiwaldek1

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPip
    • 150 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Grudziądz
    • Staż [mies.]: 4

    aaa bym zapomniał żeby krupnik wyszedł to gotowane były też udka z kurczaka :P które potem przeszły do drugiego gara z rosołem dla reszty rodziny :D może dlatego wyszedł taki smaczny


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko