#1
Napisany 22 luty 2010 - 14:18

Chciałbym zapytać jak się mają niektóre produkty żywnościowe do zdrowego odżywiania.
1. Szynka. Chodzi mi o chudą polędwice z indyka. Czytałem że szynki bywają tłuste i niezbyt zdrowe, ale ta polędwica pojawia się w niektórych dietach.
2. Paluszki rybne 100% filet Frosta bądź takie kupowane w rybnym ręcznie robione.
3. Ser żółty. Jaki najlepszy? Wiadomo ze chudy, ale nie znam nazwy.
4. Mleko. Spotykam się z różnymi opiniami na ten temat. Jedni zachwalają ze względu na wartości odżywcze a inni odradzają ze względu na laktozę.
Pytam odnośnie zdrowego odżywiania, a nie diety redukcyjnej itp.
1. Szynka. Chodzi mi o chudą polędwice z indyka. Czytałem że szynki bywają tłuste i niezbyt zdrowe, ale ta polędwica pojawia się w niektórych dietach.
2. Paluszki rybne 100% filet Frosta bądź takie kupowane w rybnym ręcznie robione.
3. Ser żółty. Jaki najlepszy? Wiadomo ze chudy, ale nie znam nazwy.
4. Mleko. Spotykam się z różnymi opiniami na ten temat. Jedni zachwalają ze względu na wartości odżywcze a inni odradzają ze względu na laktozę.
Pytam odnośnie zdrowego odżywiania, a nie diety redukcyjnej itp.
Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
Jakie produkty na rzeźbę?
,
Spożywanie przestrzegając menu, czy wystarczy zdrowe odżywianie?
| Spożywanie przestrzegając rozpiski dań (menu) czy wystarczy zdrowe odż
,
Dzienniczek samokontroli - optymalne odżywianie
| wg Prof. dr hab. n. med. Jana Chojnackiego
,
Odżywianie przy ćwiczeniach
| jedzenie a ćwiczenia
,
Odżywianie - pytania
#2
Napisany 22 luty 2010 - 14:20

1. Lepsza taka szynka niż jakieś nutelle itd, ale za źródło białka nie należy jej brać.
2. j/w słaba opcja jeśli chodzi o białko
3. odradzałbym
4. zależy w jakich ilościach i o jakiej diecie tu mówimy, ale raczej unika się ze względu na laktoze
2. j/w słaba opcja jeśli chodzi o białko
3. odradzałbym
4. zależy w jakich ilościach i o jakiej diecie tu mówimy, ale raczej unika się ze względu na laktoze
#3
Napisany 22 luty 2010 - 14:21

Nie mówimy o żadnej diecie. A w czym szkodzi laktoza?
#4
Napisany 22 luty 2010 - 14:24

To sobie poczytaj o tym, jedz jak chcesz zresztą ja ci niczego nie zabraniam.
#5
Napisany 22 luty 2010 - 14:24

1.Polędwica z indyka to dobra opcja.Indyk nie jest tłustym mięsem także można spokojnie jeść.
2.Jeśli chodzi o paluszki rybne to średnio w to wierze-jak już lepszą opcją są kostki rybne mrożone bez panierki-to o wiele lepsza opcja niż paluszki w panierce.
3.Ser żółty jest ok ale wszystko w odpowiednich ilościach.Należy zwracać uwagę na zawartość tłuszczy.
Najlepszy jest jednak parmezan albo mozzarella.
4.Z mlekiem jest różnie-wszystko zależy jaka dieta i kiedy używane.
Ale z rana szklanka mleka do płatków na pewno nie zaszkodzi.
Ma sporo cennych składników odżywczych w tym wapnia/
2.Jeśli chodzi o paluszki rybne to średnio w to wierze-jak już lepszą opcją są kostki rybne mrożone bez panierki-to o wiele lepsza opcja niż paluszki w panierce.
3.Ser żółty jest ok ale wszystko w odpowiednich ilościach.Należy zwracać uwagę na zawartość tłuszczy.
Najlepszy jest jednak parmezan albo mozzarella.
4.Z mlekiem jest różnie-wszystko zależy jaka dieta i kiedy używane.
Ale z rana szklanka mleka do płatków na pewno nie zaszkodzi.
Ma sporo cennych składników odżywczych w tym wapnia/
#6
Napisany 22 luty 2010 - 14:48

Nie tak spokojnie z tą polędwicą, bo w tych czasach jak sam nie zrobisz to może być tam i 20% polędwicy, a reszta to przemiał z masarni, woda, spulchniacze i konserwanty

#7
Napisany 22 luty 2010 - 23:47

Bossy nie popadajmy w paranoje, 10-20 g do chleba do smaku nie jest czyms strasznym.
#8
Napisany 23 luty 2010 - 09:32

Bossy nie popadajmy w paranoje, 10-20 g do chleba do smaku nie jest czyms strasznym.
Nie popadam w paranoję, tylko piszę jak jest, a jeść można i 10-20g kupy jak ktoś lubi ;] Nigdzie nie napisałem, że nie można jeść, tylko opisałem jakość dzisiejszych wyrobów kryjących się pod tą nazwą
#9
Napisany 23 luty 2010 - 11:00

A ja mam Takie pytanie na temat zdrowego odżywiania : CO z jedzeniem po godzinie 18 ? Słyszałem , że po 18 jesć sie nie powinno , czy to prawda ?
#10
Napisany 23 luty 2010 - 11:01

nie prawda
#11
Napisany 23 luty 2010 - 11:02

Ale podobno organizm czy tam jelita już tego nie trawią i wszystko się odkłada .
#12
Napisany 23 luty 2010 - 11:04

Można ale już bardziej białko niż węglowodany. Jak np kończysz trening o 19 i musisz zjeść potreningowy...
#13
Napisany 23 luty 2010 - 11:05

Jestem zielony .... ale kuzyn chodzi na siłke i mówił mi że po każdym treningu trzeba zjeść jakieś mięso żeby się mieśnie odbudowały (kończe trening o 19.30)
#14
Napisany 23 luty 2010 - 11:08

musisz zjeść białko i ww , możesz białko zjeść
#15
Napisany 23 luty 2010 - 11:10

No ok dzięki (A w czym jest najwięcej białka i czy jest to jakaś określona liczba czy nie?)
#16
Napisany 23 luty 2010 - 11:17

białko masz w jajach, mięsie, twarogu(tego bym unikał), rybach... w podwieszonych masz całą liste produktów w których masz źródło btw
#17
Napisany 23 luty 2010 - 11:18

http://www.kfd.pl/dieta-na-mase-4.html tu poszukaj
#18
Napisany 23 luty 2010 - 11:21

No dzięki . Już wiem co można . A teraz jak to jest z piciem wody podczas treningu ?
#19
Napisany 23 luty 2010 - 11:23

No dzięki . Już wiem co można . A teraz jak to jest z piciem wody podczas treningu ?
Tak, że masz ją pić

#20
Napisany 23 luty 2010 - 11:26

Ale słyszałem , że podczas trenigu się nie pije i że można dopiero po skończeniu
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników