Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zasady żywienia + przykładowa dieta redukcyjna

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
uzytkownik_159

uzytkownik_159

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 3 postów

*
POPULARNY

JAK ZACZĄĆ ?

 

JAK OCENIĆ CZY NALEŻY SIĘ ODCHUDZAĆ?

Oblicz swój BMI (Body Mass Index – współczynnik masy ciała). Ocenia on prawidłowość masy ciała.

 

Możesz go obliczyć dzieląc swoją masę ciała podaną w kg przez wzrost podniesiony do kwadratu podany w metrach:

 

BMI = masa ciała (kg) / wzrost x wzrost (m2)

 

np.: dla osoby o masie ciała 60 kg i wzroście 1,65 m, BMI wyliczymy w następujący sposób:

       BMI = 60 kg / 1,65m x 1, 65m = 22,04 kg/m2

 

TWÓJ BMI: _______________

 

Interpretacja wyniku:

BMI < 18,5 oznacza niedowagę

BMI 18,5 – 24,9 oznacza wagę prawidłową

BMI 25 – 29,9 oznacza nadwagę

BMI > 30 oznacza otyłość

 

JAK DZIAŁA ODCHUDZANIE

Żeby schudnąć możesz:

a)       spożywać mniej kalorii niż wydatkujesz

b)       wydatkować więcej energii niż dostarczasz z pożywieniem (aktywność fizyczna)

Żeby zdrowo i skutecznie schudnąć najlepiej połączyć obie metody.

 

TEMPO ODCHUDZANIA

W zdrowym i skutecznym odchudzaniu ważna jest cierpliwość i wytrwałość. Dodatkowe kilogramy gromadziliśmy w długim okresie, więc i odchudzanie należy rozłożyć w czasie.

 

Warto przestrzegać następujących zaleceń:

  • Najlepiej jest zaplanować chudnięcie w takim tempie, aby można było utrzymać uzyskany efekt schudnięcia przez dłuższy czas
  • Najlepiej jest unikać chudnięcia i ponownego szybkiego tycia, ponieważ zaostrza to zaburzenia metaboliczne
  • Zalecane tempo chudnięcia to 0,5-1 kg tygodniowo, czyli 2-4 kg miesięcznie
  • Osobom z niewielką nadwagą poleca się wolniejsze tempo odchudzania (2 kg na miesiąc)

 

 

JAKA POWINNA BYĆ KALORYCZNOŚĆ TWOJEJ DIETY?

Zgodnie z normami potrzebujesz około 1800 – 2000 kcal / dzień.

Stopniową utratę masy ciała powoduje umiarkowane zmniejszenie podaży kalorii o około 500 kcal.

Twoja dieta odchudzająca powinna dostarczać więc około 1200 – 1500 kcal. (im więcej kalorii spożyjesz, tym wolniej będziesz chudnąć, ale zbyt restrykcyjne ograniczenia też nie są dobre m.in. ze względu na trudności w utrzymaniu takiej diety i większe niebezpieczeństwo efektu jojo)

 

 

 

PODSTAWOWE WSKAZÓWKI

 

KONTROLUJ PORCJE. Nie przejadaj się. Jedz co najmniej 4, a najlepiej 5 posiłków dziennie, co około 3 godziny. Nie pozwoli ci to poczuć wilczego głodu i pomoże trzymać się diety. Poza tym jedzenie ,,częściej a mniej’’ cały czas utrzymuje trawienie, co sprawia, że wydatkujemy więcej energii. Nie opuszczaj też żadnego posiłku, by zwiększyć tempo chudnięcia – Zadziała to zdecydowanie w przeciwną stronę, gdyż Twój mózg przestawi Twoje ciało na tryb ,,oszczędzanie’’.

 

OGRANICZ TŁUSZCZE. Polega to nie tylko na unikaniu oleju, margaryny, czy tłustych mięs, ale także słodyczy, majonezu, tłustych sosów, zup w proszku i fast foodów.

 

JEDZ OWOCE I WARZYWA. A w szczególności warzywa. Wypełnią twój żołądek i zmniejszą uczucie głodu. Poza tym mają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Zwłaszcza surowe. Owoce natomiast nie są nieograniczone. Są zdecydowanie bardziej kaloryczne, ze względu na dużą zawartość cukrów, dlatego należy kontrolować ich spożycie. Do najbardziej kalorycznych owoców należą banan, awokado, winogrona. Do najmniej: grejpfruty, maliny, porzeczki i truskawki.

 

WYBIERAJ PRODUKTY PELNOZIARNISTE. Ciemne pieczywo nie jest wcale zdecydowanie mniej kaloryczne niż białe. Jest jednak trudniejsze do trawienia – jest więc Twoim sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Dłużej zalega w żołądku i dłużej utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi – dzięki temu dłużej nie poczujesz się głodny/a. Poza tym ciemne, pełnoziarniste pieczywo zawiera wiele niezbędnych składników m.in. magnez i wiele witamin z grupy B.

 

JEDZ W DOMU. Lub przynajmniej w spokoju. Przykładowo: obiad powinien potrwać co najmniej 30 min tak, by można było nacieszyć się zmniejszoną ilością jedzenia i poczuć uczucie sytości. Poza tym jadanie poza domem np. w barach, czy kupowanie jedzenia na wynos zazwyczaj skutkuje zjadaniem zbyt dużych porcji.

 

ĆWICZ. Zaleca się co najmniej 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej dziennie.

 

DUŻO PIJ. Około 1,5 – 2 l dziennie. Najlepiej niegazowaną wodę mineralną. Unikaj napojów słodzonych sacharozą (zwykły cukier kuchenny) typu Cola, Pepsi itd. Dostarczają gigantycznych ilości energii o której się zapomina.

Jeśli możesz nie dosładzaj herbaty i kawy.

Należy uważać na soki. Najlepsze są te robione w domu lub jednodniowe. Pozostałe, poza dużą ilością konserwantów, zawierają duże ilości cukru. Należy je ograniczyć. Dobrze też rozrabiać je pół na pół z wodą.

 

NIE ZNIECHECAJ SIĘ ;) Odchudzanie to proces długotrwały. Nie waż się zbyt często – wystarczające będzie ważenie się raz w tygodniu, rano, po wizycie w toalecie i na czczo. Pozwoli Ci to cieszyć się z efektów. Ponieważ nie chudniemy idealnie równomiernie, codzienne ważenie może zniechęcać – nie zawsze zobaczysz efekt z dnia na dzień.

Kluczem do sukcesu są realistyczne cele ;).

 

ZAŁOŻENIA DIETY

 

Liczba posiłków: 4 - 5 posiłków dziennie – śniadanie, drugie śniadanie, obiad, ewentualny podwieczorek i kolację.

 

 

ŚNIADANIA

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zapewnia nam energię na start i wprowadza w dobry nastrój w nadchodzącym dniu. Powinno dostarczać około 25 – 30 % energii zarezerwowanej na cały dzień – Przy kaloryczności diety 1200 kcal, śniadanie powinno więc dostarczać około 300 –360 kcal. Odpowiednio skomponowane śniadanie powinno zawierać produkt mleczny (mleko z płatkami, jogurt, kawa z mlekiem itp.), produkt węglowodanowy (chleb, bułka, płatki, ryż itp.), produkt białkowy (mięso, wędliny, ryby, jaja, sery) i surowe warzywa lub owoce.

Do śniadania powinno się także wypijać gorący napój (kawa, herbata itp.)

 

Wskazany dobór produktów:

Pieczywo – wybieraj ciemne, z ziarnami; żytnie lub mieszane; staraj się unikać pieczywa pszennego

Margaryna/masło – jeżeli jesteś w stanie zrezygnuj ze smarowania pieczywa; jeśli nie, dla dorosłych wskazane są dobrej jakości margaryny miękkie – tzn. te w kubeczkach;

Mleko – wybieraj 0,5 – 1,5%

Wędliny – wybieraj chude, drobiowe, z kurczaka czy indyka; do chudych wędlin należy też polędwica sopocka; najtłustszy jest boczek, parówki, wędliny podrobowe np. salceson.

Sery – sery żółte to produkty wybitnie tłuste, a do tego zawierają duże ilości soli; ogranicz je w miarę możliwości; wybieraj chudsze gatunki; proponuje sprawdzać wartość odżywczą na opakowaniu i jeżeli już to wybierać te poniżej 300 kcal/100g (w sprzedaży np. Gouda o obniżonej zawartości tłuszczu) Uwaga na sery pleśniowe - są jeszcze bardziej kaloryczne.

Sery twarogowe – popularne sery białe; wybieraj 0% lub chudy; to samo dotyczy ziarnistych twarożków np. serka wiejskiego.

 

NAPOJE:

1 szklanka/mały kubek to około:

Herbata (niesłodzona) – 0 kcal

Kawa (niesłodzona) – 5 kcal

Kawa  zbożowa (niesłodzona) – 15 kcal

Mleko 0,5% - 90 kcal

Kawa z mlekiem 0,5% (niesłodzona) – około 50 kcal w zależności od ilości mleka

Kakao (na mleku 0,5%, niesłodzone) – około 100 kcal

Czekolada (na mleku 0,5%, niesłodzona) – około 180 kcal

 

Każda płaska łyżeczka cukru to dodatkowe 20 kcal.

 

 

DRUGIE ŚNIADANIA

Drugie śniadanie powinno się spożywać około 2 – 3 h po zjedzeniu pierwszego. Zapobiega to maksymalnemu ,,zgłodnieniu’’ do czasu obiadu. Drugie śniadanie powinno być posiłkiem małym około 120 – 180 kcal. Najczęściej jest to jogurt/kefir/maślanka z dodatkiem płatków lub kanapka. Dodatkiem jest owoc lub sok owocowy. 

 

Poza tym coś do picia. Do każdego zestawu (poza tymi z sokami) dołóż szklankę dowolnego napoju poza sokami (niesłodzona herbata, kawa, woda mineralna,  woda z cytryną itp.)

 

OBIADY

To główny posiłek dnia. Standardowo powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania, jednak na użytek diety można zredukować go do tylko jednego z nich. Obiad powinien być posiłkiem dość obfitym – przy kaloryczności diety 1200 kcal, obiad to około 400 – 450 kcal. Obiad powinien zawierać składnik węglowodanowy (ryż, makaron, ziemniaki, chleb, kasza itp.), składnik białkowy (mięso, wędlina, jaja, ryby, sery) i warzywa lub owoce, zarówno ugotowane, usmażone lub upieczone, jak i surowe.

 

Do każdego zestawu dołóż szklankę dowolnego napoju (niesłodzona herbata, kawa, woda mineralna, woda z cytryną itp., także sok owocowy ½ wody).

 

 

KOLACJE

Kolacja powinna być ostatnim posiłkiem dnia spożywanym najpóźniej 2 godziny przed snem. Powinna być posiłkiem lekkostrawnym (czyli unikamy smażenia, tłustych produktów, warzyw strączkowych, kiszonej kapusty, ogórków itp.) Przy kaloryczności diety 1200 kcal, kolacja stanowiąca jej 20% to około 240 kcal. Do kolacji należy wypijać gorący napój.

 

Do każdego zestawu dołóż szklankę niesłodzonego napoju (kawa, herbata, gorące mleko itp.)

 

Zestaw 1   około 220 kcal

Sałatka jarzynowa.

6 pełnych łyżek sałatki jarzynowej (około 160 g)

kromka chleba chrupkiego z wędliną drobiową

gorący napój

 

 

Zestaw   około 230 kcal

Kurczak zapiekany z warzywami.

Mały filet z kurczaka (wielkości dwóch talii kart) zapieczony w folii z 300 g dowolnych warzyw (np. połową pomidora, kawałkiem brokuła, połową marchewki, kawałkiem cebuli), łyżeczką oliwy i dowolnymi ziołami

gorący napój

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Pamiętaj !

• Ustal pory posiłków, spożywaj je regularnie co 2,5-4 godziny.

 

• Pilnuj gramatury, zjadaj wszystko oraz nie dojadaj!

 

• Wypijaj ok. 2 litrów płynów obojętnych dziennie (wody, herbat owocowych,

ziołowych, zielonych).

 

• Jak najczęściej posypuj posiłki zieleniną (koperek, natka pietruszki, szczypiorek,

bazylia lub inne zioła)

 

• Soli używaj z umiarem, staraj się zastępować ją ziołami, unikaj bardzo ostrych

przypraw

 

• Dania możesz dowolnie doprawiać (niezależnie od  propozycji)

przyprawami ziołowymi, pieprzem, papryką, cynamonem, gotowymi mieszankami

przypraw do ryb, drobiu czy sałatek (nie fixami), octem winnym, balsamicznym,

czosnkiem lub sokiem z cytryny

 

• W miarę możliwości owoce i warzywa zjadaj ze skórką (jabłka, gruszki, pomidory,

cukinie itp.)

 

• Makaron, ryż i kasze gotuj al dente (na pół-miękko)

 

• Warzywa konserwowe przepłukuj na sitku wodą tak aby pozbyć się zalewy

 

• Wybieraj jogurty z zawartością tłuszczu od 1 do 3%, czyli 1-3g/100g

 

• 1 kieliszek wytrawnego czerwonego winna (100ml) = 25 gram chleba, 20 g

makaronu, ryżu, kaszy, 100g ziemniaków (innego alkoholu nie pijemy!)

 

• W razie problemów z nabyciem oleju sojowego można go zastąpić olejem

rzepakowym lub lnianym. Uwaga! Olej sojowy i lniany mogą być używane tylko na

zimno, nie nadają się do smażenia czy pieczenia.

 

• Podana masa produktu jest to masa przed obróbka, czyli np. makaron przed

ugotowaniem, ziemniak przed obraniem, mrożonka przed rozmrożeniem

 

• Każdy dzień rozpoczynaj od wypicia szklanki wody małymi łykami (najlepiej letniej

z kilkoma kroplami cytryny)

 

• Kolejność poszczególnych dni diety można zmieniać, nie powinieneś jednak

wymieniać między sobą poszczególnych posiłków, np. śniadań z różnych dni,

ponieważ dobowe jadłospisy są optymalnie zbilansowane odżywczo

 

• Nie ma możliwości odstąpienia od diety na jakiś czas (zrobienia sobie przerwy),

czas kuracji jest liczony od jej rozpoczęcia do zakończenia bez uwzględniania

przerw

 

• Żytnie pieczywo pełnoziarniste pojawia się najczęściej w jadłospisach ponieważ

ma najwięcej wartości odżywczych. Gdyby jednak znudził Ci się ten rodzaj

pieczywa można je zamienić na pieczywo razowe, bułki żytnie czy grahamki, a od

czasu do czasu również na pieczywo z dodatkiem nasion słonecznika, pestek dyni,

siemienia czy soi.

 

• Nie kupuj produktów w wersji light o ile nie jest to wskazane w diecie.

 

• Wybieraj chude wędliny, kawałki mięsa i odkrawaj widoczny tłuszcz; usuwaj skórę

z mięsa drobiowego

 

• Sałaty możesz zjadać dowolne ilości (minimum 50g w porcji). Możesz stosować

dowolny rodzaj sałaty, najlepiej próbuj różnych (zwykła, strzępiasta zielona i

czerwona, lodowa, rukola, roszponka, cykoria) sałatę możesz także zamieniać na

kapustę pekińską.

 

• Podczas diety można rzuć gumy bez cukru oraz zjadać miętusy bez cukru (o ile

nie wzmagają one u Ciebie uczucia głodu i nie powodują wzdęć)

 

• Jeżeli połączenie produktów lub forma ich połączenia w daniu Ci nie odpowiada

np.: jogurt z kiwi, czy kurczak z ananasem można zjeść osobno kiwi osobno jogurt

czy podobnie kurczaka i ananas

 

• W razie braku dostępu do wskazanego w diecie produktu postaraj się zastąpić go

najbardziej zbliżonym produktem, na przykład zamiast mozzarelli użyj fety,

zamiast brzoskwini zjedz nektarynkę a zamiast kefiru wypij maślankę. 

 

• W razie powtarzających się na drugi dzień dań porcja podana w jednym dniu jest

jedną porcją, jeśli chcą Państwo przygotować od razu obiad na następny dzień

należy tą porcję podwoić.

 

CUKRZYCA

 

• Zamiast węglowodanów prostych powinno spożywać się węglowodany

złożone. Mają one bowiem wysoką zawartość błonnika, minerałów i witamin,

czyli składników ważnych dla regulacji stężenia glukozy we krwi. Natomiast z

cukrów prostych usunięto błonnik i większość wartościowych składników

pokarmowych, w związku z czym działają one na organizm jak rafinowany

cukier, podnosząc szybko stężenie cukru we krwi i pogarszając objawy

cukrzycy. Jedzmy zatem brązowy ryż zamiast białego, ciemne pieczywo z

pełnego ziarna zamiast białego.

• Błonnik pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Do produktów

bogatych w błonnik należą ryż brązowy, fasola, soczewica, siemię lniane,

botwina.

• Białko spowalnia trawienie węglowodanów i szybkość z jaką glukoza dostaje

się do krwiobiegu. Najlepiej wybierać źródła białka o niskiej zawartości

tłuszczów nasyconych takie jak ryby, białe mięso, orzechy. Dobrym źródłem

białka jest również ziarno soi, które dodatkowo dostarcza izoflawonoidów,

które pomagają regulować stężenie cukru we krwi.

 

• Warzywa mają mało kalorii i tłuszczu, natomiast dużo ważnych minerałów,

witamin czy związków fitochemicznych. Powinno się niektóre warzywa takie

jak ziemniaki, burak, marchew łączyć z białkiem np. roślinami strączkowymi,

ponieważ zawierają one z natury dużo cukru, a połączenie z białkiem nie

powoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Cukinia, cebula, czosnek,

jabłka, szparagi to doskonałe produkty regulujące stężenie cukru we krwi.

Jedzmy brokuły, to znakomite źródło chromu, pierwiastka, który ma wpływ na

poziom cukru we krwi. Dużo chromu zawierają również orzechy, ostrygi,

grzyby, rabarbar, drożdże.

 

• Poprawę tolerancji glukozy oraz obniżenie triglicerydów i cholesterolu

powodują nienasycone kwasy tłuszczowe (tłuste ryby, olej lniany,

ciemnozielone warzywa liściaste, orzechy)

 

• Ziołami, które obniżają stężenie cukru we krwi są: sok z aloesu, herbatka z

pokrzywy, a także cynamon, gorzki melon.

 

• Zadbaj o dostateczną ilość snu. Osoby śpiące w nocy poniżej 6 godzin są

mniej wrażliwe na insulinę, niż te, które

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przykładowe 7 dni diety redukcyjnej na wagę około 90 kg i wzroście około 180 cm przy dość intensywnych treningach ( bez wspomagaczy  gdzie wtedy trzeba dostarczyć większej ilości białka itd...)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

Dzień 1

 

Śniadanie :

 

Owsianka z truskawkami i migdałami:

60 g Płatki owsiane

100 g Truskawki mrożone (rozmrozić)

200 g Mleko 0,5% tłuszczu

10 g Płatki migdałowe

 

Drugie śniadanie:

 

 Kanapki z kiełbasą

30 g Kiełbasa podsuszana z kurczaka

70 g Chleb żytni pełnoziarnisty

100 g Ogórek

 

Przekąska:

 

 Jabłko i orzech

250 g Jabłko

20 g Orzech włoski

 

Lunch:

 

 Sałatka z fetą , pieczywo

Sałata do woli

50 g Ser Feta 12% tłuszczu

100 g Rzodkiewka

100 g Ogórek

50 g Papryka czerwona

5 g Olej sojowy

25 g Bułka grahamka

Ocet balsamiczny, zioła prowansalskie

 

Obiadokolacja :

 

Klopsy w sosie pomidorowo-pieczarkowym z makaronem, sałata

Uwaga! Przygotować drugą porcję na kolejny dzień.

80 g Mięso mielone z piersi kurczaka bez skóry

20 g Bułki grahamki

20 g Jaja kurze całe (1/3 rozmieszanego jajka)

20 g Mąka pszenna

100 g Pieczarka uprawna, świeża

20 g Koncentrat pomidorowy 30%

50 g Makaron pełnoziarnisty

50 g Jogurt naturalny

250 ml Bulionu z warzyw lub kostki ekologicznej

Sałata do woli, koperek, sok z cytryny

Makaron ugotować. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso wymieszać z

jajkiem, odciśniętą z wody bułką, połową mąki, posiekanym koperkiem i

przyprawić. Z masy uformować klopsy, wrzucać je na gotujący bulion i gotować

ok. 15 minut. Szklankę bulionu przelać do ronda i wrzucić do niej pokrojone w

plasterki pieczarki oraz koncentrat, pogotować ok. 5 minut, zagęścić sos resztą

mąki, wrzucić klopsy i podgotować jeszcze chwilę. Sałatę porwać na kawałki,

wymieszać z jogurtem, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dzień 2

Śniadanie;

 Kanapki z serkiem wiejskim, rzodkiewką i słonecznikiem

100 g Serek wiejski lekki

100 g Chleb żytni pełnoziarnisty

100 g Rzodkiewka

5 g Słonecznik, nasiona

Szczypiorek

Drugie śniadanie:

 Kanapki z serem żółtym i ogórkiem

70 g Chleb żytni pełnoziarnisty

50 g Ser żółty

100 g Ogórek

Przekąska:

20 g Orzechy włoskie

250 g Jabłko

Lunch:

 Sałatka z fasolką

60 g Fasola czerwona

100 g Ogórek kwaszony

50 g Kukurydza konserwowa

50 g Papryka czerwona

5 g Olej sojowy

50 g Bułka grahamka

Natka pietruszki, sok z cytryny

Obiadokolacja:

 Klopsy w sosie pomidorowo-pieczarkowym z makaronem, sałata w jogurcie

80 g Mięso mielone z piersi kurczaka bez skóry

20 g Bułki grahamki

20 g Jaja kurze całe (1/3 rozmieszanego jajka)

20 g Mąka pszenna

100 g Pieczarka uprawna, świeża

20 g Koncentrat pomidorowy 30%

50 g Makaron pełnoziarnisty

50 g Jogurt naturalny

250 ml Bulionu z warzyw lub kostki ekologicznej

Sałata do woli, koperek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Dzień 3

Dzień bezmięsny

Śniadanie :

Kanapki z pomidorem i makrelą

100 g Chleb żytni pełnoziarnisty

100 g Makrela wędzona

100 g Pomidor

Szczypiorek

Drugie śniadanie:

 Kanapki z serem żółtym

70 g Chleb żytni pełnoziarnisty

40 g Ser żółty

100 g Pomidor

Przekąska Koktajl truskawkowy

250 g Kefir 2% tłuszczu

200 g Truskawka mrożona

Lunch Zupa krem jarzynowa z grahamką

225 g Zupa krem jarzynowa Hortex (lub zwykła zupa jarzynowa)

50 g Serek Turek Figura

5 g Oliwa z oliwek

70 g Bułki grahamki

Natka pietruszki

Zupę rozmrozić w rondlu na wolnym ogniu, przyprawić lekko solą i pieprzem,

dodać oliwę i serek Turek, wymieszać, podawać posypaną natką pietruszki. Jeść

z bułką.

Obiadokolacja:

 Szaszłyki z ziemniaczków i łososia

200 g Łosoś świeży

200 g Ziemniaki

5 g Oliwa z oliwek

225 g Buraki puree mrożone

Koperek, patyki do szaszłyków, sok z cytryny

Ziemniaczki porządnie umyć i pokroić na centymetrowe plasterki i ugotować na

półtwardo. Łososia bez skóry pokroić na podobnej wielkości kawałki. Na patyki do

szaszłyków nadziać na zmianę rybę i ziemniaki, posmarować pędzelkiem oliwą,

oprószyć solą, pieprzem i posiekanym koperkiem i wstawić do rozgrzanego

piekarnika na 20 minut. Buraczki rozmrozić w rondlu, przyprawić solą, pieprzem i

sokiem z cytryny

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dzień 4

Śniadanie:

 Owsianka z kiwi

150 g Kiwi

60 g Płatki owsiane

200 g Mleko spożywcze

Drugie śniadanie :

Kanapki z serkiem Turek, słonecznikiem i rzodkiewką

70 g Chleb żytni pełnoziarnisty

50 g Serek Turek Figura

5 g Słonecznik

100 g Rzodkiewka

Przekąska:

 Maślanka z orzechami

400 g Maślanka naturalna

30 g Orzech włoski

Lunch:

 Sałatka z grillowanym kurczakiem

Uwaga! Przygotować drugą porcję na jutro!

80 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry

50 g Papryka czerwona

50 g Kukurydza konserwowa

100 g Pomidor

50 g Ogórek

5 g Oliwa z oliwek (do mięsa)

5 g Olej sojowy

25 g Bułka grahamka

Sałata do woli, ocet balsamiczny, pół łyżeczki musztardy

przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie

Zrobić sos winegret: olej sojowy wymieszać z musztardą, łyżką octu

balsamicznego i ziołami prowansalskimi, odstawić. Sałatę porwać, warzywa i

upieczone mięso pokroić w kostkę, rozłożyć na sałacie i polać sosem. Podawać z

grahamką.

Obiadokolacja:

 Zapiekanka z brukselką

Uwaga! Przygotować drugą porcję na kolejny dzień! Upiec razem 320g mięsa na

dzisiejsze i jutrzejsze Obiadokolacja i kolacje, na każde 80g łyżeczka oliwy.

150 g Brukselka mrożona

80 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry

200 g Pomidory z puszki

100 g Papryka czerwona

5 g Ser Parmezan tarty

10 g Oliwa z oliwek

40 g Kasza kuskus

Oregano, pieprz

Mięso posmarować oliwą, natrzeć przyprawą do drobiu i upiec w piekarniku

pokrojone w paski (piec ok. 25 minut).

Brukselkę ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować

łyżeczką oliwy, włożyć do niego brukselkę, upieczone mięso pokrojone w kostkę i

paprykę pokrojoną w paseczki, wymieszać. Pomidory z puszki przyprawić

pieprzem i oregano, polać nimi danie, wierzch posypać parmezanem i zapiekać w

piekarniku bez przykrycia ok. 15 minut. Kaszę zalać wrzątkiem i odczekać aż

spęcznieje. Zapiekankę podawać z kaszą.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dzień 5

Śniadanie:

 Kanapki z serkiem i dżemem, kefir

70 g Chleb żytni pełnoziarnisty

30 g Serek Turek Figura

30 g Dżem niskosłodzony

200 g Kefir 2% tłuszczu

Drugie śniadanie:

 Kanapki z serkiem i oliwkami

70 g Chleb żytni pełnoziarnisty

50 g Serek Turek Figura

30 g Oliwki zielone marynowane

Przekąska:

 Mandarynki i ciasteczka

250 g Mandarynki

25 g Ciasteczka pełnoziarniste

Lunch :

Sałatka z grillowanym kurczakiem

80 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry

50 g Papryka czerwona

50 g Kukurydza konserwowa

100 g Pomidor

50 g Ogórek

5 g Oliwa z oliwek (do mięsa)

5 g Olej sojowy

25 g Bułka grahamka

Sałata do woli, ocet balsamiczny, pół łyżeczki musztardy

przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie

Obiadokolacja:

 Zapiekanka z brukselką

150 g Brukselka

80 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry

200 g Pomidory z puszki

100 g Papryka czerwona

5 g Ser, Parmezan

10 g Oliwa z oliwek

40 g Kasza kuskus

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dzień 6

Śniadanie:

 Omlet z pomidorkami

120 g Jaja kurze całe (2 sztuki)

5 g Oliwa z oliwek

30 g Mąka pszenna

50 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu

100 g Pomidorki koktajlowe, świeża bazylia

Jaja zmiksować blenderem z mlekiem i mąką, przyprawić solą i pieprzem. Masę

wylać na posmarowaną oliwą i rozgrzaną patelnię, po chwili zmniejszyć ogień,

przykryć omlet i poczekać aż z wierzchu będzie prawie ścięty. Omlet posypać

bazylią, złożyć na pół. Podawać z pomidorami.

Drugie śniadanie:

 Sałatka owocowa z orzechami

100 g Jabłko

100 g Mandarynka

100 g Kiwi

20 g Orzechy włoskie

Przekąska :

Jogurt z ciasteczkami

250 g Jogurt naturalny

25 g Ciasteczka pełnoziarniste

Lunch:

 Kefir i kanapka z tuńczykiem

200 g Kefir 2% tłuszczu

50 g Bułka grahamka

50 g Tuńczyk w wodzie

100 g Ogórek kwaszony

Obiadokolacja:

 Gęsta zupa z czerwonej fasoli z mozzarellą

Uwaga! Przygotować druga porcje na kolejny dzień.

120 g Fasola czerwona konserwowa

100 g Ziemniaki

50 g Marchew

100 g Cukinia

50 g Koncentrat pomidorowy 30%

30 g Mozzarella

35 g Chleb żytni pełnoziarnisty

Czosnek, czerwona słodka papryka, kminek, listek laurowy, ziele angielskie

Ziemniaki, marchew i cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z wodą,

listkiem laurowym, zielem angielskim i kminkiem - gotować. Dodać połowę fasoli

i czosnek, koncentrat, czerwoną paprykę i sól. Następnie całość zmiksować

blenderem na krem. Dodać pozostałą fasolę, gotować jeszcze 5 minut. Na talerzu

zupę posypać startą mozzarellą. Podawać z kromką chleba

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dzień 7

Śniadanie:

 Owsianka z owocem

150 g Mandarynka

60 g Płatki owsiane

200 g Mleko

Drugie śniadanie:

 Kanapki z polędwicą i pomidorem

70 g Chleb żytni pełnoziarnisty

40 g Polędwica wędzona

100 g Pomidor

200 g Kefir 2% tłuszczu

Przekąska:

 Kanapka z polędwicą

70 g Chleb żytni pełnoziarnisty

50 g Polędwica drobiowa

100 g Pomidor

Lunch:

 Sałatka z serkiem, selerem i jabłkiem

75 g Serek wiejski lekki

100 g Seler naciowy

100 g Jabłko

15 g Orzechy włoskie

35 g Chleb żytni

Koperek

Obiadokolacja :

Gęsta zupa z czerwonej fasoli z mozzarellą

120 g Fasola czerwona konserwowa

100 g Ziemniaki

50 g Marchew

100 g Cukinia

50 g Koncentrat pomidorowy 30%

30 g Mozzarella

35 g Chleb żytni pełnoziarnisty

Czosnek, czerwona słodka papryka, kminek, listek laurowy, ziele angielskie

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postów z tego co zauważyłem jest sporo na temat obliczenia  ilości potrzebnego białka , węglowodanów i tłuszczy  więc tu jest to raczej zbędne.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


  • 5

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
Dieta na masę do poprawy | a raczej gruntownych zmian xD , Dieta wakacyjna , Dieta do oceny , Dieta na ginekomastie , Dieta na masę | Proszę o pomoc

#2
uzytkownik_725960

uzytkownik_725960

    KFD Gold

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5046 postów

przeczytalem tylko kawalek ale lap plusa za checi


  • 0