Skocz do zawartości

Zdjęcie

Z czym jeść ryż.

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#61
Diegoo

Diegoo

    Zbanowany

  • Zbanowany
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4570 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Paryż
  • Staż [mies.]: 4
https://youtu.be/JQ0SFr5YxsI

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka


  • 0

#62
kar.wit

kar.wit

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 15 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Katowice

    U mnie do smażenia na zmianę olej, smalec, masło klarowane ;) Jakos lubię tak sobie urozmaicać smak potraw. Na kokosowym jeszcze nie próbowałem, bo nie za bardzo lubię kokos i sądzę, że ten posmak może mi trochę przeszkadzać.


    • 0

    #63
    PowerPump

    PowerPump

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa

    Jest charakterystyczny posmak ale czy jest on bliski smaku kokosa, szczerze to nie wydaje mi się.


    • 0

    #64
    michalkrol

    michalkrol

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 74 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Ja smażę jajecznicę i kurczaka na oliwie z oliwek EXTRA VERGINE - ciekaw jestem jak niby jest możliwe przekroczenie temperatury dymienia dla tych dwóch produktów?  %) Kurczak to nie wołowina czy inne mięso, które wymaga wysokiej temperatury więc bez przesady.


    • 0

    #65
    Dhuza

    Dhuza

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 24 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa

    A wątek nie był o ryżu? Na zimno z tuńczykiem, kukurydzą, czarne oliwki i jakieś dodatki jakie lubisz. To jak w końcu z tym olejem kokosowym? Ja na nim smażę, na smalcu nie próbowałem.


    • 0

    #66
    ambrotor

    ambrotor

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • Pip
    • 3 postów

    xxxxxx


    • 0

    #67
    biggmusic

    biggmusic

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 3 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Chyba najbardziej popularne danie ryż z kurczakiem


    • 0

    #68
    internautka

    internautka

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 7 postów
    • Płeć:Kobieta

    Ryż oczywiście najlepiej smakuje z warzywami, mięsem.Dodatkowo można go polać jakimś sosem :)


    • 0

    #69
    aleksandra8970

    aleksandra8970

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 141 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Łódź
    • Staż [mies.]: 33

    jogurt naturalny + zblendowane owoce (np truskawki)
    cynamon + jabłko
    twaróg + kakao


    • 0

    #70
    Twobyfour24

    Twobyfour24

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 57 postów
    Pół litra mleka zagotuj, dodaj 100g ryżu i gotuj aż ryż bd ok, mleko powinno być cały czas zagotowane ale żeby nie wykipiało xx
    • 0

    #71
    onxl

    onxl

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 21 postów

    A wątek nie był o ryżu? Na zimno z tuńczykiem, kukurydzą, czarne oliwki i jakieś dodatki jakie lubisz. To jak w końcu z tym olejem kokosowym? Ja na nim smażę, na smalcu nie próbowałem.

    Do tego jeszcze cebula, ale w tym wszystkim raczej mało białka.


    • 0

    #72
    Hellscream

    Hellscream

      KFD Platinum

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12076 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    jogurt naturalny + zblendowane owoce (np truskawki)
    cynamon + jabłko
    twaróg + kakao

     

    Nie wiem dlaczego, ale często widzę, że ktoś poleca połączenie twaróg i kakao, zastanawiam się wtedy, czy próbował już tego, czy ma wypalone kubki smakowe. Zawsze dodanie kakao do twarogu powoduje, że ciapa staje się mega kwaśna i paskudna, osobiście wolałbym zjeść kakao i twaróg osobno %). Można to odratować dodając sporo tłuszczu i cukru %)

     

    Co do tematu to rób dipy z jogurtu greckiego, sosy pomidorowe z oliwą.

    Generalnie jak jest tłuszcz to zawsze będzie dobrze smakować, ba nawet roztarty czosnek z solą i pieprzem, jak jest tłuszcz, zrobi z ryżu arcydzieło smakowe.

    Zainwestuj w ryż basmati, nie rozgotowuj go, gotuj wcześniej.

     

    Co do smażenia, najlepiej robić to bez tłuszczu na dobrej patelni, palony smalec też będzie syfił.


    • 0

    #73
    staszekpro

    staszekpro

      Wczuwa się w forum

    • Nowi na forum
    • PipPip
    • 66 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Czestochowa
    • Staż [mies.]: 8

    ryz gotowany z curry, jezeli chodzi o cos w formie sosu to pyszna jest fit salsa mexicana. wietnie komponuje sie z miesem. polecam


    • -1

    #74
    Lirii

    Lirii

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 25 postów

    A na słodko? Coś polecacie? Oprócz ryżu gotowanego na mleku z dodatkiem mrożonych owoców? :)


    • 0

    #75
    paulan

    paulan

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 6 postów

    ryż to tylko z kurczaczkiem i sosikiem :)


    • 0

    #76
    Zagmatwany

    Zagmatwany

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 11 postów

    Na słodko można robić rice puddingi (czyli gotowane na mleku) ze zwykłym mlekiem, kokosowym, czy jakimś innym smakowo. Mozesz do tego dorzucić laske wanilli, cynamonu, kardamon, pieprz cayenne. Tak samo możesz zrobić gotując ryż normalnie, byle przyprawa oddała smak w wodzie. Owoce świeże i mrożone, kawa, kakao, orzechy i nasiona.


    • 0

    #77
    krajowy

    krajowy

      Wczuwa się w forum

    • Nowi na forum
    • PipPip
    • 93 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 7

    ryz na milion sposobow no moze mniej niz milion:)) ze schabem,z indykime w sobie pomidorowym,z kurczakeim curry,zabarwiony kurkuma na zolto:) z kurczakeim,z jajkiem jak chinczycy i kurczkiem,z miodem i indykiem


    • 0

    #78
    Smithh

    Smithh

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 26 postów

    Sposobów na ryż jest więcej niż milion. Sam zwykle jem ryż z:

     

    Chili Con carne - polubiłem ostatnio wersję warzywną, polecam zajrzeć sobie na bloga jadłonomia, jest tam bardzo dobry przepis na chili sin carne, z dynią, Chociaż to z mieskiem smakuje mi najbardziej ;) Szczególnie jeśli jest to dobra wołowinka

    z warzywami

    z cynamonem

    ewentualnie w wersji chińskiej

     

    Ryż bardzo dobrze zgrywa się również z awokado https://netto.pl/blo...pisy-kulinarne/


    • 0

    #79
    FitAdella

    FitAdella

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 10 postów
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Warszawa

    ja nie zjem samego suchego ryżu, a że dobre źródło węgli i można się najeść to czasem jem, ale robię tak: na patelnie daję olej, ryż, warzywa mrożone (ewentualnie cebulę i pieczarki), kurczaka, zalewam wodą (dużo), przyprawiam solą i przyprawą do kurczaka. Jak woda się wygotuje to na ogół wszystko gotowe i dużo lepsze niż suchy ryż. Polecam 


    • 0

    #80
    Reckless-

    Reckless-

      Wczuwa się w forum

    • Zbanowany
    • PipPip
    • 51 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 60

    Najbardziej standardowy oczywiście Ryż i kurczak, pokroić w kostkę każdy potrafi więc myslę, że sobie poradzisz

    Przyprawy to już kwestia indywidualna


    • -1




    1 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko