Skocz do zawartości

Zdjęcie

Yerba Mate

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#41
Sloth

Sloth

    KFD Gold

  • KFD pro
  • PipPipPip
  • 354 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    A.S. Na początek poradziłbym Ci kupić jakąś nie drogą tykwe, lub normalnie w naczyniu ceramicznym pić, by zobaczyć czy spodoba Ci się itd .. A potem jakaś tykwa albo palo santo ...

    Ja też lubię siorbać yerbe, niestety nie mam ostatnio czasu .. Hmm co do pobudzenia, mnie nie rusza, jedynie po Pajarito które jest bardzo mocne czuje pobudzenie .. Ogólnie polecam CBS smakowe, albo Rosamonte i Pajarito ..
    • 0

    #42
    A.S.

    A.S.

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 1002 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 48
    ale ja już piję to parę weekendów : )

    mam bombillę w wersji najtańśzej i do tej pory piłem z kubka, ale zauważyłem, że jak się wlewa do niego wodę to odbiera on jej ciepło i w rzeczywistości zalewam nie 70* wodą tylko 60* i w związku z tym chciałbym się poradzić co z tym naczynkiem, jaka pojemność/rodzaj/jak się tym zajmować itp. : ) nie potrzebuję jakiegoś mega wystrzałowego wyglądu

    co do smakowych to żadne mi nie podchodzą, na razie piję "Cruz de Malta Elaborada Yerba Mate" i jest ok

    generalnie to ja jestem fanem zielonej herbaty więc najbardziej mi podchodzi taka zwykła mate, nie żadne smakowe, chociaż cytrynowa była niezła :D

    to jak z tym naczynkiem? bo ten sklep z mate mam niedaleko siebie : )


    • 0

    #43
    Sloth

    Sloth

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 354 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    A.S. a chyba że tak, więc wybierasz pomiędzy Tykwą albo Palo Santo.. Do Tykwy dużo więcej suszu wchodzi, ale po każdym piciu musisz ją suszyć by nie spleśniała, natomiast w Palo santo jest odwrotnie, znacznie mniej się zmieści ale musisz starać się utrzymywać wilgoć, tzn. zostawiasz susz, do następnego dnia/siorbania .. Generalnie na początek tykwa będzie bardzo dobra jakaś nie droga i ładna, potem jak zobaczysz że pijesz regularnie to możesz się przeżucić na Palo Santo
    • 0

    #44
    A.S.

    A.S.

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 1002 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 48
    w sumie to od razu mógłbym kupić to palo santo, bo ja nie pcham dużo suszu ;d a czasami zdarza mi się właśnie, że zostawię na drugi dzień nieumyty kubek

    tylko jak to jest właśnie jak nie będę pijał codziennie, tylko np. 5dni w tyg. to się zepsuje? albo jak odstawię to na parę dni/tygodni?

    i w tykwie to nie mógłbym zostawić na następny dzień? albo w sumie żeby cały czas tam coś było?

    i jeszcze chyba są jakieś gliniane czy coś, mam rację? bo tykwa to owoc? ;d no nie?


    • 0

    #45
    Mariko

    Mariko

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 213 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 26
    Hmm piję yerbę już dłuższy czas i mogę napisać mini tutorial co i jak.

    Chcemy zacząć pić yerbę, co zatem kupić?
    Bombillę i yerbę. Na początku nie kupujemy ani tykwy, ani palo santo, ani ceramicznego metero. Dlaczego? Zaoszczędzimy pieniądze, ponadto palo santo i tykwa zmienia delikatnie smak yerby, a na początku warto nauczyć się smakować czystą yerbą. Ponadto tykwa się poci i po każdym picu trzeba ją od razu suszyć.
    Jaka bombilla? Nie bambusowa (kiepskie filtrowanie), nie niklowana. Może być stal nierdzewna, ale najlepsza będzie z alpaki(nowe srebro). Taka bombilla posłuży nam na długi czas i nie przyczyni się do pogorszenia zdrowia jak to jest w przypadku niklowanej. Bombilla z alpaki to koszt od 60-150 zł, za ok 80-90zł można kupić bardzo przyzwoitą, która posłuży na lata siorbania. Jaki filtr? Najlepiej sprężynowy lub łyżeczkowy. Długość, stopień lub brak wygięcia wedle preferencji.

    Yerba. Niektórzy polecają mieszanki ziołowe na początek. Bez sensu, to tak jakbym komuś dał do spróbowania czekolady z mocnym nadzieniem truskawkowym. Ile ten ktoś poczuje tej czekolady? Na początek kupujemy samą yerbę, ale sypiemy jej mało ok 1/5 kubka i stopniowo zwiększamy ilość suszu według uznania. Jaka marka na początek? Trudno powiedzieć. Ja od razu rzuciłem się na głęboką wodę z Pajarito i Rosamonte, co skutkowało niezłymi nudnościami. Każda marka jest inna, dlatego trudno coś doradzić. Myślę, że dobra na początek będzie Amanda (swoją drogą, marka założona przez polaka). Ja generalnie lubię wędzonki taki jak Pajarito czy la Rubia, nie każdemu to przypadnie do gustu. :) Oprócz tego na początek może być dobry Union suave, ewentualnie Rosamonte. Jeśli ktoś koniecznie chce jakąś mieszankę to te z CBSe, ewentualnie Amanda. Odkrycie swojego smaku zajmuje trochę czasu, ale to jest właśnie fajne w yerbie - to poszukiwanie. :)

    Sposób zalewania został opisany w pierwszym poście.

    Co do działania, niektórzy wymagają nie wiadomo czego i się później zawodzą. Yerba to nie feta, musimy o tym pamiętać. Mnie ona nie rusza. Jedynie z rana czuję różnicę jak się nie wyśpię. W ciągu dnia mogę wypić 600 mg kofy i nic. Swoją drogą w yerbie jest kofeina, mateina to mit. Dobrze jest pić w małych naczyniach tak jak w palo santo. Smak yerby lepszy, bo nie naciąga. Kiedyś piłem yerbę jak herbatę - nalewałem kubek do pełna i jazda. Odkąd mam palo santo, każdy łyk yerby jest świeży i pyszny. Dlatego docelowo polecam kupno PS, ale dopiero później, no chyba że ktoś ma fundusze i wie, że będzie pił yerbę. :)

    Chętnie odpowiem na pytania.
    • 0

    #46
    naja

    naja

      NAJA KFD

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 5212 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna

    Yerba Mate


    Dodany obrazek

    Ostatnio kilka osób naciskało abym napisał kilka słów na temat Yerby...
    Z początku jedna wielka pustka...
    Co można napisać o tym rodzaju herbaty?
    Po przeczytaniu setek stron na necie bogaty w wiedzę wreszcie mogę przedstawić temat.
    Yerba Mate to herbata, którą otrzymuje się z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego...
    Dlaczego jest tak cenna i popularna w Ameryce Południowej?
    Jest bardzo bogata w witaminy i minerały oraz zawiera kofeinę-związek, z którym możemy się spotkać w kawie czy zielonym naparze. Zawartość jej w Yerbie waha się od 0, 7 do 2 procent.
    Kofeina zawarta w tej odmianie herbaty działa pobudzająco i kojąco wpływa na układ pokarmowy-stymulując jego działanie.
    Poza tą właściwością kofeina z Yerby pobudza, polepsza samopoczucie. Właśnie, dlatego przez niektóre sławy show-biznesu nazywany jest napojem Bogów.
    Jeśli chodzi o jego dostępność-na pewno można go kupić przez internet-co do sklepów z herbatami-ja w swojej okolicy nie spotkałem się żeby sprzedawano.Ale z przeprowadzonego wywiadu z kilkoma osobami z innych miast wiem że można dostać go w niektórych sklepach herbaciano-kawowymi.

    Bardzo ważną kwestią jest prawidłowe przygotowanie tej miksturki-przede wszystkim nie można pod żadnym pozorem zalewać Yerby wrzątkiem, bo to może spowodować jej uszkodzenie i nie będzie działać w sposób pozytywny. Napar z tej herbaty idealnie nadaje się na gorące dni-działa orzeźwiająco i kojąco także lepiej zastępuje inne napoje. Yerba Mate powinno się pić z tykwy przez rurkę zwaną bombille. Jednak na początku można poradzić sobie bez specjalnych naczyń, zaparzając Yerba Mate w zwykłym kubku.

    Dodany obrazek


    Najważniejsze aktywne składniki Yerba Mate to alkaloidy ksantyny (kofeina, teobromina, teofilina), saponiny oraz 10% kwas chlorogenowy. Zawiera także sterole przypominające ergosterol i cholesterol. Ponadto w liściu Yerby odkryto nowy rodzaj saponin, które nazwano mate saponinami. Związki te są roślinnymi związkami chemicznymi o działaniu farmakologicznym. Ostatnio przeprowadzone badania wykazują, że stymulują one system immunologiczny.

    Yerba zawiera 24 witaminy i mikroelementy oraz 15 aminokwasów. Poniżej podałem kilka związków oraz ich zawartość w 100g produktu.
    Wartość energetyczna - 26, 36kcal
    Składnik Zawartość w 100gramach
    Witamina C 5, 11mg
    Witamina B1 1, 48mg
    Witamina B6 0, 94mg
    Proteiny 2, 14g
    Mateina 0, 85g
    Fosfor 45, 9mg
    Glukoza 0, 59mg
    Sacharoza 2, 77g
    Potas 100, 6mg
    Magnez 58, 6mg
    Sód 14, 1mg
    Żelazo 2, 2mg
    Wapń 80, 9mg

    Mateina -to ksantyna. Jest to postać kofeiny związana z teiną lub fenolem w świeżym liściu. Także nie można mówić, że Yerba Mate jest wolna od kofeiny.

    Jej starszą siostrzyczką jest kofeina.


    Ksantyny to zasady purynowe pochodne kwasu moczowego. Pochodnymi ksantyny jest właśnie kofeina, teobromina i teofilina.

    Zbyt wysoki poziom tych związków może szkodzić i objawiać się drżeniem rąk, nudnościami, mdłościami, zdenerwowaniem, tachykardią i arytmią.

    Właściwości oraz wpływ na człowieka:
    1. Działanie pobudzające
    2. Wspomaga przemianę materii
    3. Działanie przeciwreumatyczne
    4. Zawiera prawie wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia
    5. Nie powoduje uzależnienia
    6. Obniża ciśnienie krwi
    7. Działa moczopędnie
    8. Stymuluje centralny układ nerwowy
    9. Przeciwdziała astmie i stosowana w jej leczeniu
    10. Obniża poziom cholesterolu
    11. Właściwości detoksykacyjne
    12. Działanie regenerujące-szczególnie wskazana przy urazach czy kontuzjach sportowych
    13. Podnosi koncentrację
    14. Działa rozluźniająco na układ mięśniowy
    15. Pozytywne działanie w walce z katarem siennym
    16. Wzmacnia układ odpornościowy
    17. Przyjemny smak i zapach
    18. Chroni DNA przed oksydacją i wywołaną In vitro lipo peroksydacją cząsteczek LDL


    Dodany obrazek


    Plansza przedstawia zestawienie antyoksydantów w poszczególnych rodzajach herbat. Jak można zauważyć najlepiej wypada Yerba pod względem ilości antyoksydantów. W przypadku ilości kofeiny, zwiera jej najmniej.

    Gatunków i odmian boskiego naparu jest pełno.
    Do najbardziej popularnych należą:
    • Amanda
    • CBSe
    • Colon
    • Union
    • Selecta
    • Romance
    • Taragui
    • Nobleza Guacha
    • Pajarito
    • La Rubia Especial
    • La Merced
    • Cruz De Malta
    • La Hoja
    • Rosamonte

    Mam nadzieję że ten artykuł skusi was od czasu do czasu na ten napój-warto spróbować.


    Jak kofeina moze byc zwiazana z teina skoro teina to poprostu zwyczajowa nazwa kofeiny wystepujacej w krzewie herbacianym. Maslo maslane panie autorze, warto zanim sie pzrepisuje pewne informacje sprawdzic czy maja one sens. Jak mozna napisac w ze najwazniejsze skladniki mate to kofeina, a nastepnie stwierdzic ze zawiera mateine ktora jest mlodsza siostrzyczka kofeiny?

    Dla jasnosci nalezy owiedziec ze mateina, teina to poprostu zwyczajowe nazwy ze wzgladu na rodzaj rosliny w ktorej wystepuja ( cofe, tea, mate + ina).

    Natomiast z kad sie bierze silniejsze pobudzanie, i mocniejsze dzialanie kawy w stosunku np do herbaty. Nie ze wzledu na polaczenie w surowcu w rozne zwiazki. W kawie poza kofena wystepuje np PEA, inne biogenne aminy, wykryto rozniez blizej nieokreslona substancjie o dzialaniu cholinomimetycznym.
    • 2

    #47
    kwp19

    kwp19

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 858 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: troche
    BACKGROUND: Drinking mate has been associated with cancers of the esophagus, oropharynx, larynx, lung, kidney, and bladder. We conducted this study to determine whether drinking mate could lead to substantial exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH), including known carcinogens, such as benzo[a]pyrene.

    CONCLUSION: Very high concentrations of carcinogenic PAHs were found in yerba mate leaves and in hot and cold mate infusions. Our results support the hypothesis that the carcinogenicity of mate may be related to its PAH content.

    A retrospective hospital-based case-control study was carried out at the Oncology Institute of Montevideo, Uruguay, to investigate the role of maté consumption in esophageal cancer risk. The study included 344 cases with squamous cell carcinoma of the esophagus and 469 controls recruited between January 1988 and August 2000. Maté consumption was significantly associated with an increased risk of developing esophageal cancer and showed a clear dose response, with a relative risk of 2.84 [95% confidence interval (CI), 1.41-5.73] for those drinking more than 1 liter/day of maté as compared with nondrinkers.

    nieciekawe ciekawostki B-)
    • 0

    #48
    kacza17

    kacza17

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 801 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Zabrze
    dobry artykuł!
    • 0

    #49
    Noamek

    Noamek

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1311 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wiedeń/Jaworzno
    • Staż [mies.]: DYEL

    06072011059.jpg

    PA100380-1.jpg

     

     

    Yerba z rana jak śmietana - polecam %-)


    • 1

    #50
    cabeza

    cabeza

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 14 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 25

    Mega fajny zestaw ;)  Bombilla z alpaki?


    • 0

    #51
    Noamek

    Noamek

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1311 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wiedeń/Jaworzno
    • Staż [mies.]: DYEL

    "Bombilla Nierdzewna Acero INOX.18/8"

    Ogólnie mam 5 bombilli, 2 palo santo i cztery tykwy %) %) %)

    Tykwy mi się uzbierały przy zamówieniach jako gratisy i tylko się kurzą.


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko