Na pewno wielu z Was zastanawiało się skąd powstają codzienne, popularne gazy wydobywane z naszego układu wydalniczego - zwanego odbytem.
Odkąd dotknął mnie bowiem problem okropnie śmierdzących "bąków" postanowiłem poszperać w internecie i znalazłem odpowiedzi na nurtujące pytania.
Dla osób które nadal borykają się z dolegliwościami żołądkowymi, podlegają wstydliwym sytuacjom w otoczeniu i nie rozwiązały swojego
problemu zachęcam do przeczytania poniższego artykułu!
Woń bąków wywołują małe ilości siarkowodoru i merkaptanów (tiole) tworzących mieszaninę. Zawierają one siarkę. Im twoja dieta bogatsza w siarkę tym wiecęj siarczków i merkaptanów wyprodukują bakterie, a co za tym idzie tym bardziej będą śmierdzieć twoje bąki. Kalafior, jajka i mięso są powszechnie znane ze swoich możliwości wywoływania cuchnacych bąków. Z kolei groch, fasola czy wogóle warzywa strączkowe produkują duże ich ilości, jednakże nieszczególnie śmierdzących.
Skąd bierze się towarzyszący pierdnięciu odgłos?
Dźwięk powstaje w wyniku drgań otworu odbytu i jest uzależniony od prędkości parcia gazów oraz napięcia mięśni zwieracza.
Ile gazu wytwarza człowiek w ciągu dnia?
Średnio dziennie człowiek wytwarza około pół litra gazów, na które składa się około 14 bąków.
Jak wygląda droga bąków do odbytu?
Rzeczywiście może zastanawiać fakt podróżowania bąków w dół ku odbytowi, zważywszy ze gazy mają mniejszą gęstość od cieczy i ciał stałych, więc powinny przemieszczać sie zatem ku górze.
Jelito przepycha swoją zawartość w kierunku odbytu w serii skurczów tzw. ruchem robaczkowym. Proces ten jest stymulowany czynnością jedzenia, dlatego też często zdarza sie, ze mamy ochotę puścic bąka lub strzelić kupę zaraz po jedzeniu. Ruch robaczkowy tworzy strefę wysokiego ciśnienia zmuszając całą zawartość jelita do przesunięcia się w obszar niższego ciśnienia, czyli w dół, ku odbytowi. Małe bąbelki gazów, przemieszczających się łatwiej niż inne składniki, łączą się w większe na drodze do wyjścia. Gdy jelito nie pracuje, gazy mogą przenikać z powrotem w góre, jednak ze względu na skomplikowaną i kręta budowę jelita nie są w stanie zawędrować daleko. Dodatkowo, gdy człowiek leży jego odbyt nie znajduje sie ani powyżej ani poniżej jelit.
Czy mężczyźni pierdzą częściej niż kobiety?
Gdyby tak było w rzeczywistości, oznaczałoby to, że kobiety powstrzymują się i puszczają zatem większe bąki, gdy nikogo nie ma w pobliżu.
Czy istnieją jakieś określone pory puszczania bąków?
Najbardziej prawdopodobne jest puszczenie bąka rano, podczas toalety. Taki bąk określany jest mianem "porannego grzmotu" i w odpowiednich warunkach jego odgłos może "poruszyć ściany". Podobne efekty występują także podczas wzmożonego wysiłku fizycznego.
Dlaczego fasola wywołuje bąki?
Groch i fasola zawierają cukry, których organizm ludzki nie trawi. Gdy dostaną się one do jelit, bakterie zaczynają szaleć i wytwarzają ogromne ilości gazów.
Co oprócz pożywienia może powodować, że pierdzi się więcej niż zwykle?
Ludzie, którzy połykają dużo powietrza pierdzą więcej. Lekarstwem na to jest przeżuwanie pożywienia z zamkniętymi ustami. Ludzie nerwowi wywołujący duży ruch w swoim układzie pokarmowym puszczają więcej bąków, ponieważ organizm nie nadąża zaabsorbować w całości wdychanego powietrza, które ostatecznie trafia do jelit. Niektóre choroby wywołują podwyższoną podatność na wzdęcia. Wznoszenie się samolotu lub jakiekolwiek środowisko niskiego ciśnienia powoduje rozprężanie gazu i w konsekwencji wzdęcia.
Czy bąk to beknięcie niewłaściwą stroną?
Nie. Beknięcie pochodzi z żołądka i posiada inny skład chemiczny niż bąk, który ma w sobie więcej gazów bakteryjnych niż atmosferycznych w porównaniu z beknięciem.
Czy wstrzymywanie się od pierdnięcia jest niezdrowe?
Istnieją różne zdania na ten temat. Rzeczywiście, ludzie od wieków wierzyli, że wstrzymywanie wzdęcia jest niezdrowe. Cezar Klaudiusz wprowadził nawet prawo legalizujące puszczanie bąków na przyjęciach w trosce o zdrowie obywateli. Istniało głębokie przekonanie, że pohamowywanie się może zatruć organizm lub być przyczyną wszelakich schorzeń.
Źródło: forumO2
... A więc może ostatnio jadłaś/eś duże ilości produktów zawierających dużo błonnika (chleb gruboziarnisty, płatki kukurydziane, warzywa, owoce, zwłaszcza orzechy lub fasolę) lub piłaś/eś piwo ? Czy nie zdarzyło Cie się również szybkie jedzenie pokarmów, podczas których połykana jest spora dawka powietrza?
Takie produkty powodują powstawanie i nagromadzenie się gazów w jelitach. Nie powinno to budzić Twoich obaw. Jeśli jest to dla Ciebie kłopotliwe, to po prostu ogranicz spożycie tych produktów, jedz spokojnie i powoli!
Najczęstsze przyczyny wzdęć
- świadome zatrzymywanie gazów, mające przyczyny w zahamowaniach kulturowych,
- zjawisko nadwrażliwości trzewnej - obniżony próg pobudliwości trzewnej powoduje, że chorzy częściej zgłaszają tę dolegliwość
- obecność gazów - należy ją rozpatrywać przede wszystkim w kontekście błędów dietetycznych, zwłaszcza diety bogato-węglowodanowej, wysoko-tłuszczowej
- błędy dietetyczne - pośpieszne spożywanie posiłków oraz picie napojów gazowanych, stosowanie niektórych leków przeczyszczających czy odchudzających może przyczyniać się do powstawania wzdęć.
- kształt brzucha oraz funkcje jego ściany - nieprawidłowe rozciąganie mięśni brzucha po posiłku może dawać objawy poposiłkowe. Wzdęcia mogą być zarówno objawem zaburzeń czynnościowych jak i objawem ostrych lub przewlekłych chorób.
W profilaktyce wzdęć najważniejsze są: odpowiednia dieta i aktywność ruchowa. Regularny wysiłek fizyczny, poza ogólnoustrojowym dobroczynnym wpływem, przyspiesza pasaż gazów jelitowych oraz wzmacnia mięśnie brzucha. Posiłki powinny być spożywane regularnie - 4-5 razy dziennie. Należy również unikać gazowanych napojów, ograniczyć nadmiar tłuszczu i białek i węglowodanów sprzyjających wchłanianiu gazów. Powinno się także eliminować niektóre dodatki do żywności, jak słodziki czy gumę do żucia. Należy pamiętać, aby w tej właściwej diecie znalazły się probiotyki. Celem ich stosowania jest przywrócenie równowagi jelitowej oraz hamowanie rozwoju bakterii produkujących gazy. Bezpieczeństwo ich stosowania oraz powszechna dostępność czynią z nich cenną opcję profilaktyczną.
Dr Anna Cybulska - gastroenterolog
Przykładowe probiotyki:
SYLIMAROL
Wskazania: Stany rekonwalescencji po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby spowodowanych m.in. czynnikami toksycznymi (np. środki ochrony roślin, alkohol) oraz po spożyciu trudno strawnych pokarmów. Wspomagająco w zaburzeniach czynności wątroby i przewlekłych stanach zapalnych.
CYNAREX
Wskazania: Lek stosuje się w niestrawności i osłabieniu wydzielania żółci. Pomocniczo w uszkodzeniu wątroby, przy podwyższonym stężeniu cholesterolu, w miażdżycy.
A na koniec troszkę humoru na niedzielne nudne popołudnie:
Od prawieków w całym świecie.
Kogo kolka w brzuchu gniecie,
Każdy co dzień pierdzi chętnie-
Cicho, smutno lub namiętnie...
Stary, młody, mały, duży-
Wszystkim z du*y dym się kurzy,
Każdy ciągle portki pruje–
Bliźnim pod nos popierduje...
Pierdzą panny dobrodzieje,
Księża zakonnice i złodzieje.
Nawet papież choć je miernie –
Też kadzidłem sobie pierdnie!...
Krasawice w wieku kwiecie,
Pierdzą cienko jak na flecie –
A w poważnym wieku damy
Wypierdują całe gamy!...
I w teatrze i w kościele –
W dni powszednie i w niedziele,
I filozof i matołek,
Każdy ciągle pierdzi w stołek,
Jeden przebrał w padle miarkę
I ma w dupie oliwiarkę –
Gdy chciał pierdnąć na odmianę
Obsrał okno drzwi i ścianę!...
Zaś ten drugi – bździ niecnota,
Jakby zjadł zdechłego kota,
A gdy znów się czosnku naje –
To aż wiatrak w oknie staje...
A ten trzeci jest w humorze,
Kiedy głośno pierdnąć może,
Wiec natęża się ze siłą –
„Piff!” – i na tym się skończyło!
Tam jąkała w koncie stoi,
Dupę ściska, bo się boi;
Chciałby sobie puścić bąka,
Lecz w pierdzeniu też się jąka...
Przy rodzeniu małe dziecię
Pierdzi z matką w duecie,
A nim kogo złożą w grobie,
Na ostatek pierdnie sobie!...
Jednym słowem w całym
świecie
Kogo bździna w dupie gniecie –
Wszyscy ciągle pierdzą chętnie –
Cicho, smutno ... lub namiętnie
KONIEC