Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysokie SHBG

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
FenOmeNN

FenOmeNN

    KFD Silver

  • KFD pro
  • Pip
  • 27 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 5

    Czołem. Piszę w tym dziale, chociaż nigdy nie stosowałem żadnych SAA, bo widzę, że zaglądają tu osoby, które potrafią doradzić co do hormonów. Porobiłem niedawno badania hormonalne, bo podejrzewałem u siebie jakieś niedobory testosteronu - rzadki i wolno rosnący zarost, problemy z przybieraniem na wadze, słabsze nastroje itd. Wygląda to tak (w nawiasach zakresy referencyjne z labu):

    • Test całkowity 869 ng/dl [47 - 980]
    • Test wolny 14,77 pg/ml [1,00 - 28,28]
    • TSH 0,951 uIU/ml [0,350 - 4,940]
    • FT4 1,13 ng/dl [0,70 - 1,48]
    • DHT 396 pg/ml [300-850]
    • SHBG 61,1 nmol/l [18,3 - 54,1]

     

    Jak widać, test całkowity jest dosyć wysoko. Wolny niby też w środku labowych norm, ale jakiś dziwnie szeroki ten zakres, więc w sumie nie wiem, ile rzeczywiście powinien mieć normalny facet w moim wieku, ale wydaje mi się, że więcej. Nisko natomiast jest DHT (co widać choćby po moim zaroście), a ponad normą SHBG. Jak na moje laickie pojmowanie tematu, wydaje mi się, że to ostatnie jest winowajcą i wiąże lwią część tego relatywnie wysokiego testa całkowitego, co przekłada się też na niższe DHT.

     

    Byłem z tymi wynikami u endo, ale zwyczajnie zlekceważył sprawę i upraszczając stwierdził, że póki libido jest ok, to nie ma co drążyć. Chciałbym jednak spróbować coś z tym fantem zrobić i może obniżyć jakoś to SHBG, celem uwolnienia testosteronu - tylko jak?

     

     


    • 0

    #2
    Prezi

    Prezi

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2123 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10lat

    powtórz badania:

    lh, testosteron calkowity, estradiol (ponieważ obniżone libido może być od wysokiego estro. Najlepiej znow zbadać testosteron, bo jego poziom moze ulec zmianie pod wpływem roznych czynnikow)

    tsh,ft3,ft4 (ponieważ podwyższone shbg moze byc od nadczynności tarczycy. Niestety nie zrobiłeś wcześniej ft3)

    gamma gt, bilirubina, alat, aspat (ponieważ podwyższone shbg moze byc od marskości wątroby)

     

    Przy takim shbg libido na pewno będzie lipne, bo dht ma wieksze powinowactwo do łączenia z shbg niż testosteron. Więc twój i tak niski poziom DHT jest blokowany w shbg. Możliwe, że jak zlokalizujesz i rozwiążesz problem wysokiego shbg, to wszystko wroci do normy.


    • 0

    #3
    FenOmeNN

    FenOmeNN

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 27 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 5

    Ok, zrobiłem badania. Wygląda to tak.

    EMsUhjf.png

    Robione dziś rano, na czczo. Dodam jeszcze, że od paru dni biorę tetralysal - antybiotyk na trądzik, ale z tego co czytałem nie powinien mieć specjalnego wpływu na wyniki, a dziś tabletkę wziąłem już po pobraniu krwi.


    • 0

    #4
    Prezi

    Prezi

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2123 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10lat

    Twoje wyniki są dobre, za wyjątkiem bilirubiny związanej, ale faktycznie ten antybiotyk mógł wpłynąć na pracę wątroby.

    Antybiotyki z grupy tetracyklin należą do grupy leków, które mogą spowodować uszkodzenie wątroby i ostre zapalenie trzustki.

     

    Nadczynności tarczycy nie masz, wątroba wygląda zdrowo. Co ciekawe wysoki estradiol może powodować wysokie SHBG, a u ciebie estro niziutko.

    No cóż, ja wiecej nie pomogę, bo leczenie które bym zaproponował, nie rozwiązywało by twojego problemu, tylko go maskowało, a ty jesteś młody chłopak, na pewno chcesz najpierw znaleźć przyczynę.

     

    Jedyne co, to mozesz jeszcze zrobić usg wątroby, cena około 150zł. Bo to wątroba jest odpowiedzialna za produkcję SHBG. Możliwe, że pomimo wszystkich markerów w normie, coś dalej się dzieje. Czytałem o takich przypadkach, że badania wychodziły ok pomimo choroby wątroby.

    Jest to raczej kolejna rzecz którą możesz profilaktycznie sprawdzić, żeby mieć pewność milion %, że to nie tu leży problem.

     

    Jak odkryjesz co jest grane, to wróć na forum, podziel się wiedzą :)


    • 1

    #5
    FenOmeNN

    FenOmeNN

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 27 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 5

    Za jakiś czas pewnie zrobię to usg wątroby, ale szanse, że jest z nią coś nie tak, są raczej małe. Nikt u mnie w rodzinie nie miał z nią problemów, a ja sam też jej dotąd jakoś nie nadwyrężałem.

     

    Będę wdzięczny, jeśli jednak powiesz na czym polega i z czym wiąże się ten sposób leczenia, o którym napomknąłeś. Jasne, chciałbym dojść co jest przyczyną takiego poziomu SHBG, ale pomysłów nie mam już żadnych. A jeśli są jakieś inne możliwości, choćby tylko maskujące problem, to dobrze być ich świadomym.


    • 0

    #6
    Prezi

    Prezi

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2123 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10lat

    Za jakiś czas pewnie zrobię to usg wątroby, ale szanse, że jest z nią coś nie tak, są raczej małe. Nikt u mnie w rodzinie nie miał z nią problemów, a ja sam też jej dotąd jakoś nie nadwyrężałem.

     

    Będę wdzięczny, jeśli jednak powiesz na czym polega i z czym wiąże się ten sposób leczenia, o którym napomknąłeś. Jasne, chciałbym dojść co jest przyczyną takiego poziomu SHBG, ale pomysłów nie mam już żadnych. A jeśli są jakieś inne możliwości, choćby tylko maskujące problem, to dobrze być ich świadomym.

     

    Sposoby maskujące problem to np proviron (tabletki), masteron (zastrzyki). Dawki provironu rzędu 25mg ed, albo masteronu długiego, 100mg e4d.

    Pochodne DHT obniżą SHBG i poprawią libido. Ale jak przestaniesz brać to wszystko raczej wroci do normy, jak nie zlokalizujesz problemu.

     

    Po dwóch tygodniach od zaczęcia kuracji, zrób badania estradiolu, testosteronu i LH, żeby sprawdzić w jaki sposób wpłynął na reszte i czy nie blokuje. Co jakis czas kontroluj te 3 rzeczy czy nie robi się blokada i tyle. Do czasu aż będziesz brał, libido bedzie lepsze.


    • 1

    #7
    Hellscream

    Hellscream

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12460 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    wino obniża shgb, 10mg ed i zaraz poleci w dół


    • 1

    #8
    xmenx

    xmenx

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 214 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:kuj-pom
    • Staż [mies.]: 12

    Kolega  ja kiedyś tez miałem  problem z wysokim shbg , później  po kilku latach andropauza  shbg  poniżej  normy wiec  badania + rezonanse  magnetyczne  i nic  taki urok  , do  obniżenia shbg  polecam ari lub symex  chociaż w  twoim przypadku   to sie na niz zda  bo e2 masz   niskie  wiec IA uwali ci na 0 ale na  mnie  podziałało IA+Testosteron  , Ja sam  mogę ci polecić  provi 25mg ed  lub masteron 15mg ed podskórnie dawało  rade  lecz strasznie  zalał trądzik od   nadmiaru dht  albo   jeszcze zostaje wino   warto spróbować na początku  nawet 5mg ed  by  shbg zjechał ci  do 30-35mnol  taki wynik  jest  optymalny .


    • 0

    #9
    Kamral

    Kamral

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 360 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 50

    widzę, że kolega ma ten sam problem co ja. Tez jestem w martwym punkcie bo tarczyca, wątroba jest ok a SHBG ponad norme. Jak dlugo mozna brac proviron ciagle ?


    Edytowany przez Kamral, 08 luty 2019 - 15:18 .

    • 0

    #10
    Prezi

    Prezi

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2123 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10lat

    widzę, że kolega ma ten sam problem co ja. Tez jestem w martwym punkcie bo tarczyca, wątroba jest ok a SHBG ponad norme. Jak dlugo mozna brac proviron ciagle ?

    Można ciągle, ale w duzych dawkach może blokować produkcje testosteronu, wiec trzeba badać się co jakiś czas i sprawdzać czy nie tłumi za bardzo naturalnej produkcji. Jeżeli badania będą ok, to mozna ciągnąć ile się chce.
    Małe dawki nie powinny blokować, ale to trzeba indywidualnie dobrać sobie, wydaje mi się, że od połowy do całej tabletki ed, powinno być ok.

    Zanim wbijesz na provi to zbadaj shbg, testosteron, estradiol, lh i lipidy (cholesterol hdl, ldl, trojglicerydy). Potem kontrolnie co miesiąc. Jak nie będzie nic spadało za bardzo, to potem można zmniejszyć interwał badan, np co 3 miesiące.
    • 1

    #11
    FenOmeNN

    FenOmeNN

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 27 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 5

    Od tygodnia co rano biorę po tabletce 25mg provironu produkcji Schering i na chwilę obecną nie zauważam żadnej różnicy, co najwyżej taką na granicy placebo. W czym problem? Za mało jeszcze czasu minęło, żeby się rozkręcił? Może dawka jest za mała, by poradzić sobie z tak wysokim SHBG? Trafiłem na fejka? Chociaż z tego co czytałem, to provironu raczej się nie podrabia, więc chyba szanse na to nie są duże. Brałem też specjalnie apteczny, a nie undera. A może powinienem rozbijać dawkę na pół i łykać to rano i wieczorem, skoro okres półtrwania to około 8h?


    • 0

    #12
    Hellscream

    Hellscream

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12460 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Od tygodnia co rano biorę po tabletce 25mg provironu produkcji Schering i na chwilę obecną nie zauważam żadnej różnicy, co najwyżej taką na granicy placebo. W czym problem? Za mało jeszcze czasu minęło, żeby się rozkręcił? Może dawka jest za mała, by poradzić sobie z tak wysokim SHBG? Trafiłem na fejka? Chociaż z tego co czytałem, to provironu raczej się nie podrabia, więc chyba szanse na to nie są duże. Brałem też specjalnie apteczny, a nie undera. A może powinienem rozbijać dawkę na pół i łykać to rano i wieczorem, skoro okres półtrwania to około 8h?

     

    Większość tego provi co lata i udaje aptekę, tylko udaje aptekę i w środku siedzi gips. 

    Ma ono słabą biodostępność, więc dawka 25mg raczej będzie nieodczuwalna i zacząłbym od 50 do 100mg i więcej. 

    Na obniżenie SHGB wino zadziała lepiej, nie dość, że ma silne powinowactwo do SHGB, to jeszcze w trakcie metabolizowania go w wątrobie powoduje jego obniżenie, chyba przez hamowanie produkcji, ale nie pamiętam. O ile provi ma niską toksyczność, o tyle jest słabo przyswajalne, wino mając wysoką toksyczną dla wątroby, jest skuteczne w tym w celu w minimalnej dawce 5-10mg ed wystarczy, podjesz do tego NAC i raczej nic Ci nie będzie, jest tańsze, nikt tego nie wałuje i łatwo dostępne.  

     

    edit: ahh, doczytałem i pamiętam już :) Nie jesteś na bombie, zacząłeś podjadać provi, które jest gipsem, ale jeśli nie to powoduje ono lekkiego bloka, podobnie wino i sumarycznie bardziej sobie zaszkodzisz.

    Lepiej kombinuj naturalnie, chyba, że chcesz wbijać na SAA.


    • 0

    #13
    Prezi

    Prezi

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2123 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10lat

    Z provironem, dziś przypadkiem przy okazji innej rzeczy, doczytałem, żeby zacząć od 3 tabsów ed, rozbite na 3 razy (dawkowanie z ulotki), a dopiero po jakimś czasie przejść na 1-2 ed. Więc jest możliwe, że jeszcze nie odczuwasz, bo startowa dawka za mała. Śmiało zwieksz, a za 2 tygodnie zmniejszysz.

    Winko, to nie wiem czy dobry pomysł. Może i lepiej obniży shbg, ale nie mozna przyjmować go stale, a proviron można. A koledze raczej chodzi o stałą suplementacje, wiec by się nie sprawdziło.

     

    Ogólnie to provi też się łączy z shbg, więc dopiero jak shbg troche opadnie to zaczniesz odczuwać pozytywy. Ja bym się tak szybko nie poddawał :)


    • 0

    #14
    Hellscream

    Hellscream

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12460 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Z provironem, dziś przypadkiem przy okazji innej rzeczy, doczytałem, żeby zacząć od 3 tabsów ed, rozbite na 3 razy (dawkowanie z ulotki), a dopiero po jakimś czasie przejść na 1-2 ed. Więc jest możliwe, że jeszcze nie odczuwasz, bo startowa dawka za mała. Śmiało zwieksz, a za 2 tygodnie zmniejszysz.

    Winko, to nie wiem czy dobry pomysł. Może i lepiej obniży shbg, ale nie mozna przyjmować go stale, a proviron można. A koledze raczej chodzi o stałą suplementacje, wiec by się nie sprawdziło.

     

    Ogólnie to provi też się łączy z shbg, więc dopiero jak shbg troche opadnie to zaczniesz odczuwać pozytywy. Ja bym się tak szybko nie poddawał :)

     

    Miej legit provi, a apteka droga. Te Szering to syf, kupiłem tego kiedyś kilka op z jednego źróła drugiego, 20op z trzeciego i teraz wiem, że miałem gips. Ktoś mi to zbadał o ile wiesz o czym mówię %)

    Poza tym bez teścia samo provi w końcu go zablokuje na amen ;)

     

    Generalnie poroniony pomysł, jedyna ingerencja będąc naturalem w układ hormonalny jaką bym zastosował to AI, bo to jeszcze napędza przysadkę. Wszelkie podawanie hormonów docelowych powoduje bloka, nawet głupie sarmy blokują, będąc tylko modulatorami receptora. 


    • 0

    #15
    Kamral

    Kamral

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 360 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 50

    jaką bym zastosował to AI, bo to jeszcze napędza przysadkę.

     

    Mógłbyś rozwinąć o co chodzi ?


    • 0

    #16
    Hellscream

    Hellscream

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12460 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Mógłbyś rozwinąć o co chodzi ?

     

    Wysoki poziom estro też sprzyja wysokiemu SHGB, więc można spróbować zbić estro, odbić odbije, nie zablokuje, a może coś pomoże, ale to nadal nie jest rozwiązanie problemu i szukałbym kogoś kto znajdzie przyczynę, a nie półśrodkami będzie mącił. 


    • 0

    #17
    FenOmeNN

    FenOmeNN

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 27 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 5

    Wieści z linii provironowego frontu są takie, że mocno zwiększyłem dawkę i efektów całe zero. Rzeczywiście kupiłem fejka i podjadałem gipsu. Jak wspominałem wyżej - jasne, że wolałbym znaleźć przyczynę tego podwyższonego SHBG i jej zaradzić, ale nie wiem już, gdzie tego szukać. Od endo/andrologów u których byłem dowiedziałem się mniej, niż tutaj i generalnie nie chcieli nic z tym SHBG robić. Jeżeli ktoś ma namiary na kogoś ogarniętego w tych sprawach, to będę wdzięczny za podesłanie, choćby na priv. Podobnie będę też wdzięczny za info, jaki proviron jest dobry, nie jest wałkowany i czy można to dorwać gdzieś w necie. Tak, chcę wprowadzić to testowo do stałej suplementacji i ze względu na brak hepatoksyczności (i chyba też mniejsze ryzyko bloka) wolę spróbować z provi niż z winem.


    • 0

    #18
    LuckyLook

    LuckyLook

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 488 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 120
    Kup masteron w necie i tyle. Najlepiej długi ester i bij podskórnie. Taniej i skuteczniej.
    • 0

    #19
    Hellscream

    Hellscream

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12460 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Kup sobie exe lepiej i zbij estro, a potem poobserwuj jak wzrasta, czy wzrasta i co się dzieje z SHGB, ale to strzelanie na ślepo, w każdym razie lepsze exe niż provi. 


    • 0

    #20
    Kamral

    Kamral

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 360 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 50

    Kup sobie exe lepiej i zbij estro, a potem poobserwuj jak wzrasta, czy wzrasta i co się dzieje z SHGB, ale to strzelanie na ślepo, w każdym razie lepsze exe niż provi. 

    ale on ma estradiol 14 to co ma zbijac ?


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko