Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wyniki badań tarczycy

- - - - - tarczyca biegunka tarczyca wewnetrzna tarczyca leczenie wyniki badan tarczycy

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
profesorX

profesorX

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 159 postów
Siemka,
Od pewnego czasu zacząłem się źle czuć i żona gdzieś wyczytała, że mam typowe objawy występujące przy chorobie tarczycy. Posłuchałem się więc żony i poszedłem zrobić badania hormonów tarczycy. Dziś odebrałem wyniki ale co tu dużo mówić... kompletnie się na tym nie znam i nie wiem jak odczytać te wszystkie cyferki i literki. Wiem, że z tym trzeba iśc do lekarza, ale może ktoś z was wie jaki jest prawidłowy poziom hormonów ft3, ft4 i tsh? Porównam sobie przynajmniej mój wynik z normami i będę mniej więcej wiedział czy wynik jest dobry czy wręcz przeciwnie.
Dzięki za wszelkie informacje %-)
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
underline67

underline67

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 153 postów
Witam, też mam z tym problem, zresztą jak przypuszczam bardzo dużo ludzi nie umie interpretować wyników badań. Wcale się nie dziwie. Bo chcąc wiedzieć jak odczytać te wszystkie linijki trzeba być obeznanym w temacie, a nikt przecież nie będzie kończył medycyny, aby w przyszłości samemu umieć odczytać wynik badania. Od tego w końcu są lekarze i dla nich najlepiej to pozostawić. Próbując samemu rozkminić wynik często można zrobić to źle i potem niepotrzebnie się tylko stresować że coś jest nie tak lub że wszystko jest ok i odpuścić dalsze leczenie, w sytuacji gdy jest ono wymagane.
  • 0

#3
simon12

simon12

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 158 postów
Siemka, mogę podać ci prawidłowe wartości hormonów tarczycy, z tym że czasami jest tak że laboratorium ma własne normy i jednostki poziomu do rodzaju poszczególnych badań, więc tu trzeba ostrożnie z interpretacją %-)
TSH
Dorośli: 0,02 - 5,0 ?j/ml
Noworodki: 0,02 - 25 ?j/ml
fT4
50-150 nmol/l (4-12 ?g%)
fT3
1,23 - 2,76 nmol/l (86-180 ng%)
Dodam, że w Jeśli TSH jest > 5,0 ?j/ml to może świadczyć to o niedoczynności tarczycy, natomiast jeśli jest <0,02 ?j/ml to może być nadczynność.
  • 0

#4
pytan1

pytan1

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 126 postów
Hehe przypomniała mi się sytuacja jak moja dziewczyna odebrała jakieś tam wyniki badań i chciała chyba sobie albo nie wiem komu zainponować więc postanowiła sama je odczytać. Pamiętam że przewertowała mnóstwo stron internetowych, jakieś tam książki i postawiła diagnozę że jest chora i to bardzo (bo wg niej miała zawyżone normy) więc zdołowana poszła do doktora, który jak potem opowiadała nie ukrywał rozbawienia jej interpretacją %) od tamtej pory już nie bawi się w lekarza tylko pozostawia wszystko odpowiednim osobom %)
Tobie radzę podobnie %-)
  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

 Zamknij okienko