Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wołowina z chilli

- - - - - wołowina chili ziemniaki cebula papryka

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
So_Seductive

So_Seductive

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1129 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bytom
    • Staż [mies.]: 0
    Witam, dziś trochę wołowiny w stylu bardziej azjatyckim :D . Niestety kurczak bądź co bądź staje się czasami nudny i nie do zniesienia, wtedy z pomocą przychodzi nam wołowina.
    Składniki, które użyłem to:
    - mięso wołowe (ja mam antrykot)
    -ulubione warzywa (u mnie to cebula,papryka) , chińska mieszanka ze sklepu nie będzie zła ;)
    - czosnek
    -chili
    -sos sojowy
    -przyprawy (pieprz,chili,imbir)
    -koperek

    opcjonalnie: ;)
    młode ziemniaczki
    masło
    dużo koperku

    Wszystko zaczyna się od pokrojenia mięsa w kostkę , dodania do niego czosnku - u mnie to były 3 ząbki średniej wielkości, przyprawienia sproszkowanym chili i pieprzem oraz na koniec nie żałowałem sosu sojowego. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 2-3 godziny by przeszło smakiem wszystkim przypraw. W międzyczasie możemy sobie pokroić nasze warzywa.
    Po tym czasie rozgrzewamy nasz wok ( u mnie był ;) może być też patelnia. Powiniśmy smażyć na oleju arachidowym - ja go niestety nie dostałem dziś :/ więc na początek był to tylko olej rzepakowy. Po chwili gdy wok zaczyna dymić wrzucamy nasze mięso, zauważyłem , że zaczęło u mnie szybko przywierać do dna , więc automatycznie dolanie oliwy do smaku i szybkie mieszanie by nie przywierało. Potem możemy zmniejszyć ogień, dodać nasze warzywa i zacząć to dusić. Do smaku doprawiamy sosem sojowym,chili,imbirem. Na sam koniec dodaję świeży koperek.

    Podaję z młodymi ziemniakami i koniecznie czymś do picia :D bo zdarza mi się niestety przesadzić z ostrością.


    Dodany obrazek
    • 1

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    hester83

    hester83

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 7 postów
    Uwielbiam wołowinę z azjatyckimi akcentami.
    Robię różne marynaty i dodaję różne warzywa zależnie od tego co akurat mam w lodówce.
    Moje marynaty:
    - sos teriyaki 4-5 łyżek + sos sojowy 2 łyżki + ocet ryżowy 1-2 łyżki + sok z cytryny 1 łyżka + pieprz
    - sos sojowy 4 łyżki + ocet ryżowy 1 łyżka + sok z cytryny 1 łyżka + sproszkowany anyż 1/2 łyżeczki
    - sos sojowy 5 łyżek + ocet ryżowy 1 łyżka + sok z cytryny 1 łyżka + 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

    moje ulubione zestawienia warzywne:
    - marchewka i papryka pokrojone w zapałkę, posiekana dymka i plasterki świeżej papryczki chilli.
    - grzyby mun, pieczarki, małe różyczki brokuła, cebula
    - fasolka szparagowa, marchewka, grzyby mun, cebula
    • 1




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko