Skocz do zawartości

Zdjęcie

WŁAŚCIWOŚCI ŻYWNOŚCI

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
ViruS_86

ViruS_86

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 52 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 48
    WŁAŚCIWOŚCI ŻYWNOŚCI

    Przedstawiony poniżej spis produktów żywnościowychpomocnych w różnorodnych, a najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany został na podstawie tłumaczenia z j. angielskiego serii artykułów, które ukazały się w Journal of the American Medicial Association (tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach starożytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów, Greków, ludów Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

    Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniżej warzyw, owoców i ziół jest stosowanych również i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej długoletnim badaniem i doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej im mniejszą przykładamy wagę do tego co spożywamy, najczęściej w pośpiechu, nie przeżuwając dokładnie pokarmu.

    Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo będzie wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki sposób to co spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć ich spożywanie aby odczuć poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Różne organizmy mają odmienną podatność na schorzenia w zależności od uwarunkowań genetycznych, składników gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynników. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny może nie mieć wpływu.

    Skład diety należy rozpatrywać całościowo. Każdy organizm jest inny i może mieć inną, sobie tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich, gdyż nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza żywność jak np. miód, cebula czy rzepa może u niektórych powodować dolegliwości. Ważna jest odpowiednia kompozycja składników pokarmowych. Np. nadmiar tłuszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu zwierzęcego. Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu również roślinnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdyż organizm nie wchłania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona, mamy wtedy możliwość dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Im mniej przetworzone pożywienie, im bardziej naturalne i świeże, tym zdrowsze.

    Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach. Oto parę przykładów!




    AGREST


    - zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych

    - ma działanie żółciopędne i moczopędne

    - stosowany przy przewlekłych zaparciach

    - stosuje się przy częstych krwotokach

    - działa odświeżająco

    - pomocny w niedokrwistości

    - pomocny w chorobach skórnych

    ALOES

    - leczy zaburzenia w przemianie materii

    - wzmacnia odporność organizmu

    - pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej)

    - pomocny w leczeniu oparzeń

    - zapobiega i leczy choroby wrzodowe

    - pomocny w zapaleniu okrężnicy

    - leczy zaparcia

    - stosuje się w anemii i niedokrwistości

    ANANAS

    - tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo

    - pomaga rozpuszczać zakrzepy

    - pomaga zapobiegać osteoporozie

    - pomaga w gojeniu złamań

    - poprawia trawienie

    ANYŻ

    - stosuje się przy nieżycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu

    - pobudza laktację u karmiących matek

    - niszczy pasożyty

    - środek uspokajający i wzmacniający

    - łagodny środek przeczyszczający

    ARBUZ - naturalna VIAGRA!

    - działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo

    - chroni przed zakrzepam!

    - spożywanie arbuza razem ze skórkami to naturalna viagra.

    ARCYDZIĘGIEL


    - pobudza wydzielanie soków trawiennych

    - ma działanie uspokajające

    - stosuje się w chorobach dróg oddechowych

    - ma działanie napotne

    - działa moczopędnie

    AWOKADO

    - obniża poziom cholesterolu

    - działa korzystnie na ściany naczyń

    - działa hamująco na wzrost komórek rakowych

    - rozszerza naczynia krwionośne

    BAKŁAŻANY


    - zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry)

    - zapobiegają reumatyzmowi

    - mają działanie moczopędne

    - obniżają poziom cholesterolu

    - pomagają zwalczać bakterie i wirusy

    BANANY


    - zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie

    - obniżają poziom cholesterolu we krwi

    - pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka

    - zapobiegają wrzodom żołądka

    - mają działanie przeciw bakteryjne

    - regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany)

    - pomagają przy odchudzaniu

    - pomocne w stwardnieniu tętnic

    - pomocne w zapaleniach nerek

    - sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii

    BAZYLIA


    - wzmacnia żołądek

    - przyspiesza trawienie

    - pobudza apetyt

    - działa rozkurczowo

    - zwalcza gorączkę

    - leczy nieżyt nosa

    - zapach odstrasza owady

    BERBERYS

    - działa moczopędnie

    - wspomaga wydzielanie żółci

    - ma słabe działanie przeczyszczające

    - pomocny w bólach głowy

    - pomaga leczyć żółtaczkę

    - pobudza apetyt

    - leczy biegunki

    - obniża temperaturę

    - pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie)

    - pomocny w reumatyzmie

    - obniża ciśnienie

    BORÓWKA


    - wzmaga wydzielanie żółci

    - działa odkażająco

    - zapobiega biegunkom

    - wzmacnia układ odpornościowy

    - ma działanie moczopędne

    - zmniejsza stężenie cukru we krwi

    BÓB

    - stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego

    - zapobiega biegunkom

    - zawiera więcej białka od groszku i fasoli

    BROKUŁY

    - zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc

    - chronią przed rakiem płuc i rakiem sutka

    - zmniejszają poziom cholesterolu

    - mają działanie przeciwwirusowe

    - mają korzystne działanie w chorobie wrzodowej

    - mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy

    - najbardziej skuteczne są surowe lub lekko obgotowane

    BRUKIEW


    - stosowana przy zaparciach

    - środek moczopędny i wykrztuśny

    BRUKSELKA

    - pomocna w hamowaniu raka zwłaszcza jelita grubego i żołądka

    ( podobne działanie jak brokuły)

    BURAKI


    - ułatwiają trawienie

    - pomagają przy anemii

    - podnoszą odporność organizmu na infekcje i przeziębienia

    - stosuje się w chorobach nowotworowych

    - zapobiegają zaparciom

    - zewnętrznie pomocny w owrzodzeniach skóry

    - ma działanie uspokajające

    BRZOZA (liście)

    - ułatwia wydalanie moczu i usunięcie szkodliwych substancji

    - sok z brzozy stosowany zewnętrznie niszczy pasożyty skóry i korzystnie wpływa na włosy

    CEBULA

    - zmniejsza lepkość krwi

    - pomaga rozpuszczać zakrzepy

    - obniża poziom cholesterolu

    - reguluje poziom cukru

    - leczy kamicę nerkową,

    - ma korzystne działanie przy żylakach odbytu,

    - leczy nieżyt jelit

    - pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z wydzielin

    - pomaga w infekcjach i biegunkach,

    - pomaga przy bezsenności,

    - zapobiega podrażnieniom nerwowym, działa uspokajająco

    - zmniejsza ryzyko chorób serca

    - wzmacnia serce

    - powoduje lepsze gojenie ran i ustępowanie bólu np. przy stłuczeniach - stosowana jako sok i okłady

    - leczy odmrożenia, odciski, brodawki - stosowane jako miazga ze świeżej cebuli lub sok (zewnętrznie)

    - pomaga zwalczyć kurzajki

    - zapobiega zakażeniom

    - hamuje wzrost komórek raka

    - zapobiega astmie

    - zapobiega przeziębieniom, katarom, zapaleniom oskrzeli

    - pomocna przy bronchicie

    - pobudza działanie wątroby i trzustki

    - wspomaga pracę tarczycy

    - zewnętrznie - płukanka z łusek cebuli korzystnie wpływa na włosy

    - działanie takie występuje pod każdą postacią spożywanej cebuli

    CHILLI

    - działa wykrztuśnie

    - zapobiega i łagodzi objawy przewlekłych zapaleń oskrzeli i rozedmy płuc,

    - pomaga udrożnić drogi oddechowe

    - działa przeciwkrzepliwie

    - rozpuszcza zakrzepy

    - łagodzi ból, zwłaszcza stawów

    - poprawia nastrój

    - zapobiega chorobom układu krążenia

    - pomaga w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

    - łagodzi głowy - stosowana w inhalacji

    - przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii

    - ma podobne działanie jak aspiryna

    CHMIEL


    - jako odwar z szyszek pobudza trawienie

    - pomaga zwalczyć bezsenność

    CHRZAN


    - stosowany w niedokwasocie żołądka

    - pobudza apetyt i sprzyja trawieniu

    - pomaga spalić nadwyżkę kalorii

    - stosowany jako środek moczopędny

    - przy zapaleniu korzonków stosowany do nacierania miazgą bolących miejsc

    - stosowany przy anemii

    - pomocny przy astmie

    - pomaga upłynnić śluz w drogach oddechowych

    - stosowany w kamicy moczowej

    - łagodzi bóle reumatyczne

    - poprawia ukrwienie

    - pomocny w obrzękach śluzówki przy przeziębieniu i zapaleniu zatok

    CUKIER


    - działa jako środek uspokajający

    - zmniejsza lęk i stres

    - powoduje odprężenie i senność

    - u niektórych osób poprawia koncentrację

    - działa przeciwdepresyjnie

    - pomaga w gojeniu ran

    - lepsze efekty jako środka uspokajającego można osiągnąć stosując cukier bez dodatków białka i tłuszczu

    - sprzyja powstawaniu próchnicy zębów

    - nadmierne ilości mogą prowadzić do nadwagi

    CYKORIA

    - ma działanie moczopędne i żółciopędne

    - ułatwia trawienie i pobudza apetyt

    - stosuje się przy niedomaganiach wątroby

    - zapobiega zaparciom

    - pomocna przy kolkach wątrobowych

    - stosuje się przy anemii

    - reguluje poziom cukru

    CYNAMON

    - działa przeciwkrzepliwie

    - korzystny w cukrzycy

    - środek pobudzający i wzmacniający

    - pobudza apetyt

    - przyspiesza trawienie

    - łagodzi bóle głowy

    - działa przeciwreumatycznie

    CYTRYNY

    - sok z cytryny stosowany jest jako środek moczopędny przy kamicy nerkowej,

    - stosowany przy leczeniu przebarwień pigmentowych - zewnętrznie

    - stosuje się jako środek ściągający skuteczny w bólach gardła i oparzeniach słonecznych

    - zmniejsza powstawanie siniaków

    - skuteczny środek w zwalczaniu robaczyc i grzybic

    - stosowana przy stwardnieniu tętnic

    - wzmacnia serce

    - podnoszą odporność organizmu

    - obniżają gorączkę (stosować sok z miodem)

    - pomocne przy bólach reumatycznych

    - w postaci soku z wodą działa odchudzająco

    - pomocne przy bólach gardła

    - obniża poziom cholesterolu

    - profilaktycznie stosuje się przy awitaminozie

    - pomaga leczyć żółtaczkę

    - leczy choroby błon śluzowych

    CZARNY BEZ


    - stosowany w przeziębieniach jako środek napotny (sok z owoców)

    - podnosi odporność organizmu na infekcje

    - pomocny przy bólach gardła

    - pomocny przy migrenie i nerwobólach

    CZARNA PORZECZKA


    - zapobiega biegunkom i leczy z nich

    - reguluje przemianę materii

    - ma korzystne działanie w schorzeniach dziąseł

    - łagodzi ból gardła

    - chroni naczynia krwionośne i oczyszcza je

    CZARNE JAGODY

    - pomagają zwalczać biegunkę

    - mają działanie wirusobójcze są skuteczne w przeziębieniach

    - chroni przed miażdżycą

    - przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu

    - mają korzystne działanie w zakażeniach układu moczowego

    - u niektórych osób może działać przeczyszczająco

    CZĄBER


    - działa przeciwazpalnie

    - ułatwia trawienie

    - ma słabe działanie moczopędne

    CZEREŚNIE

    - podnoszą odporność organizmu

    - obniżają poziom cholesterolu

    - łagodzą bóle reumatyczne

    CZOSNEK

    - zwalcza infekcje

    - działa przeciwnowotworowo

    - zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo

    - zmniejsza ryzyko ataku serca

    - obniża ciśnienie tętnicze krwi

    - obniża poziom cholesterolu

    - zwalcza pasożyty jelitowe

    - ma korzystne działanie w zapaleniu opon mózgowych

    - pobudza układ odpornościowy

    - ma działanie rozkurczowe

    - działa wykrztuśnie, pomaga przy zapaleniu oskrzeli

    - pomocny w chorobach reumatycznych

    - pomocny w leczeniu ran

    - pomaga zwalczyć hemoroidy

    - pomocny w leczeniu astmy

    - pomocny w leczeniu grzybic

    - zwalcza katar, łupież, niestrawność

    - zapobiega biegunkom

    - poprawia nastrój

    - ma słabe działanie uspokajające

    * zapach czosnku neutralizują: kawa, miód, jogurt, mleko, czerwone wino, goździki, natka pietruszki, cytryna

    * najbardziej skuteczny jest czosnek surowy

    DYNIA, KABACZEK, CUKINIA


    - zarówno miąższ jak i pestki działa profilaktycznie i leczniczo w chorobach nowotworowch szczególnie raka płuc

    - pomocna w chorobach serca

    - pomocna w schorzeniach oczu

    - stosowane w stanach zapalnych wątroby

    - leczy owrzodzenia skóry

    - pomocne przy bezsenności

    - pomocne w reumatyzmie

    - obniżają poziom cholesterolu

    - pomocne w leczeniu astmy

    - obniżają ciśnienie tętnicze krwi

    - pestki pomagają zwalczyć robaczyce

    - pomocne przy chorobach nerek i pęcherza moczowego

    DZIURAWIEC

    - pobudza apetyt

    - stosuje się w zapaleniach okrężnicy

    - leczy i zapobiega zapaleniu dziąseł

    - likwiduje przykry zapach z jamy ustnej

    - ma działanie uspokajające

    - zewnętrznie stosuje się przy wrzodach i ropnych zapaleniach skóry - powoduje wysychanie rany i ułatwia gojenie

    - pomocny w roztrojach żołądka

    - stosuje się w chorobach wątroby

    - pomocny przy zapaleniu pęcherza moczowego

    ESTRAGON

    - pobudza apetyt

    - przyspiesza trawienie

    - ma działanie moczopędne

    - działa przeciwmiażdzycowo

    - pobudza pracę tarczycy

    FASOLA

    - obniża poziom cholesterolu

    - pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu insuliny i cukru we krwi

    - obniża ciśnienie tętnicze krwi

    - zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie

    - wzmacnia wątrobę (młoda zielona)

    - działa przewciwnowotworowo

    - pomaga przy kamicy nerkowej (zielona)

    - zapobiega i zmniejsza bóle reumatyczne stawów (zielona)

    zapobiega atakom serca

    FIGI

    - pomocne w zwalczaniu chorób nowotworowych

    - ułatwiają trawienie, likwidują zaparcia,

    - stosowane są w chorobach wątroby

    - mają właściwości pomagające zwalczać robaczyce

    - pomagają w leczeniu obrzęków, opuchlizny, wykwitów, czyraków

    - przywracają energię i żywotność

    - poprawiają trawienie

    - zwalczają gorączkę

    - mają działanie napotne

    - działają moczpoędnie

    FIOŁEK

    - stosuje się przy nieżycie dróg oddechowych

    - ma działanie moczopędne

    GŁÓG


    - reguluje czynności rytmu serca

    - poprawia ukrwienie

    - wzmacnia serce

    - pobudza krążenie

    - obniża ciśnienie

    - ma działanie ogólnie wzmacniające

    - podnosi odporność organizmu

    - obniża poziom cholesterolu

    - zapobiega niedotlenieniu

    - działa moczopędnie

    - zapobiega pękaniu naczyń włosowatych

    - stosuje się przy bezsenności

    - korzystnie działa w leczeniu początków zwapnienia żył

    - stosuje się w dolegliwościach wieku przejściowego

    GOŻDZIKI


    - pomocne w bólach zębów

    - środek przeciwzapalny w reumatyzmie

    - mają działanie przeciwkrzepliwe

    - pobudzają apetyt

    - przyspiesza trawienie

    GREJPFRUTY

    - wzmacnia układ krążenia

    - obniża poziom cholesterolu

    - obniża ryzyko zachorowania na raka zwłaszcza żołądka i trzustki

    - skuteczny lek w zatruciach pokarmowych

    - likwiduje nieświeży oddech

    - zapobiega zmianom genetycznym

    - pomocne w odchudzaniu

    - najskuteczniejszy jedzony razem z przegrodami między cząstkami miąższu

    GRUSZKI


    - pomocne w bólach reumatycznych

    - ułatwiają trawienie

    - działają odchudzająco

    - podnoszą odporność organizmu

    - zapobiegają zachorowaniom na raka jelita grubego

    - wspomagają aktywność mózgu

    - mają działanie moczopędne

    - stosuje się przy kamicy nerkowej

    GORCZYCA

    - pobudza apetyt

    - zwiększa wydzielanie soku żołądkowego

    - poprawia trawienie przy skłonnościach do zaparć

    - leczy przeziębienia i zapalenia płuc

    - stosowana przy nadciśnieniu

    - zewnętrznie jako okład stosuje się przy bólach zakończeń nerwowych, stawów, reumatyzmie

    GROCH


    - działa antykoncepcyjnie

    - zapobiega nowotworom

    - zapobiega zapaleniom wyrostka robaczkowego

    - obniża poziom cholesterolu

    - obniża ciśnienie tętnicze krwi

    - zmniejsza podatność na choroby serca

    GRZYBY


    - powoduje zmniejszenie lepkości krwi

    - obniża poziom cholesterolu

    - pobudzają układ odpornościowy

    - pomagają zwalczać wirusy

    - działają przeciwnowotworowo

    - pomocne w leczeniu z reumatyzmu i zapalenia stawów (szczególnie boczniak)

    HERBATA

    - zmniejsza skłonność do próchnicy zębów

    - pomocne w leczeniu infekcji i zapaleń wirusowych

    - pomocna przy przeziębieniach

    - obniża ciśnienie tętnicze krwi

    - ma działanie przeciwzakrzepowe

    - ma działanie moczopędne

    - wzmacnia naczynia włosowate

    - pobudza wydzielanie soku żołądkowego

    - neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki

    - obniża poziom cholesterolu

    - ma działanie przeciwbólowe

    - pomaga zwalczać biegunki

    * dotyczy to zarówno czarnej jak i zielonej herbaty

    * należy unikać picia gorącej herbaty, gdyż może powodować uszkodzenie błony śluzowej gardła

    * może powodować ciemnienie zębów

    * nadmiar hamuje wchłanianie żelaza

    * nadmiar może powodować bezsenność

    IMBIR

    - przeciwdziała chorobie lokomocyjnej

    - zmniejsza lepkość krwi, działa przeciw zakrzepowo

    - obniża poziom cholesterolu

    - pobudza pracę serca

    - pomaga zwalczyć bóle brzucha i biegunki

    - stosowany jako środek wykrztuśny

    - ma działanie przeciw wymiotnie

    - pomaga zwalczać bóle głowy i migreny

    - pomaga leczyć przeziębienia

    - ma korzystne działanie w reumatyzmie

    - korzystnie wpływa na układ nerwowy

    - ma działanie przeciwdepresyjne

    - pomaga zwalczać bakterie

    - ma korzystne działanie przy zapaleniu strun głosowych

    JABŁKA

    - zmniejszają apetyt

    - obniżają poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)

    - stabilizują poziom cukru we krwi

    - obniżają ciśnienie tętniczce krwi

    - zwalczają przeziębienia i infekcje dróg oddechowych

    - zmniejszają napięcia psychiczne

    - zmniejszają bóle reumatyczne

    - leczą zaburzenia jelitowe

    - poprawiają przemianę materii

    - przeciwdziałają nowotworom

    - sok jabłkowy u dzieci może powodować biegunki

    - należy stosować przecier ze świeżych owoców

    JAŁOWIEC


    - pobudza pracę nerek

    - działa moczopędnie

    - powoduje ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego

    - poprawia krążenie krwi

    - zapobiega wzdęciom

    - łagodzi zaburzenia trawienia

    - przy chorobach gośćcowych stosuje się jako dodatek do kąpieli

    * nie wolno używać podczas ciąży

    JARMUŻ

    - zapobiega występowaniu raka jelita grubego i płuc

    - poprawia ukrwienie

    JARZĘBINA

    - wzmacnia serce

    - działa moczopędnie

    - obniża ciśnienie

    - pomocna przy nerwicach

    - odwar z owoców stosuje się w przeziębieniach i kaszlu

    - sok z owoców stosuje się przy astmie

    JEMIOŁA


    - zapobiega miażdżycy

    - obniża ciśnienie

    JEŻYNY


    - podnoszą odporność organizmu

    - stosuje się przy przeziębieniach

    - pomocne przy zapaleniu dróg oddechowych

    - ułatwiają trawienie

    - leczą biegunki

    - przejrzałe owoce mają działanie przeczyszczające

    - odwar z liści leczy liszaje, egzemy i ropiejące rany

    - odwar z korzeni ma działanie moczopędne

    - odwar z liści stosuje się przy krwawieniach wewnętrznych

    JĘCZMIEŃ

    - ułatwia wypróżnienia

    - zapobiega zaparciom i bólom brzucha

    - obniża poziom cholesterolu we krwi

    - przeciwdziała nowotworom jelit

    - obniża ciśnienie tętnicze krwi

    - pomocny w zapaleniach dróg oddechowych

    - im mniej przetworzony tym skuteczniejsze działanie

    JOGURT

    - zapobiega infekcjom pokarmowym

    - leczy biegunki

    - ułatwia trawienie

    - wzmaga działanie układu odpornościowego

    - przeciwdziała owrzodzeniem trawiennym

    - wzmaga siły witalne organizmu

    - korzystny w zapobieganiu nowotworom

    - ma korzystne działanie w osteoporozie

    - zapobiega zapaleniom pochwy

    - dotyczy to jogurtów z żywymi szczepami bakterii

    KAKAO

    - zwiększa wydalanie moczu

    - pobudza układ nerwowy

    - wpływa regenerująco na organizm

    - łagodzi stany stresowe

    - pomocne w nerwowości

    - pobudza czynności serca i rozszerza naczynia krwionośne

    - przeciwdziała miażdżycy

    - łagodzi bezsenność

    - korzystnie wpływa na krzepliwość krwi

    * najbogatsze źródło magnezu

    * dotyczy kakao nie słodzonego

    KALAFIOR

    - zapobiega nowotworom jelita grubego i sutka

    (podobne działanie jak brokuły i kapusta)

    - najkorzystniejsze działanie ma kalafior surowy lub lekko obgotowany

    KAPUSTA

    - pobudza układ odpornościowy

    - niszczy bakterie i wirusy

    - pomocna przy zapaleniach gardła i katarach

    - pomocna przy bolesnej menstruacji

    - działa korzystnie na procesy wzrostu

    - zapobiega zachorowaniom na raka jelita grubego

    - zapobiega owrzodzeniom trawiennym

    - * skuteczniejsze jest działanie kapusty surowej

    - stosowana zewnętrznie w postaci soku pomocna jest przy trądziku, alergiach, wypryskach, regeneracji naskórka, bólach stawów, oparzeniach, stłuczeniach, ukąszeniach owadów,

    - stosowana jako okłady z liści pomaga przy wybroczynach podskórnych, żylakach, hemoroidach,

    KALAREPA

    - ma korzystne działanie w chorobach nowotworowych

    KARCZOCHY

    - obniża poziom cholesterolu

    - działa żółciopędnie i moczopędnie

    - obniża poziom cukru we krwi

    - poprawia samopoczucie

    - korzystne przy stwardnieniu tętnic

    KAWA

    - poprawia sprawność umysłową

    - rozszerza oskrzela, pogłębia oddech - może być pomocna w astmie

    - zapobiega próchnicy

    - wzmaga energię fizyczna i poprawia nastrój

    - wzmaga spalanie tłuszczów

    - może być pomocna w przypadkach kataru siennego

    * nie powoduje podniesienia ciśnienia tętniczego, chyba że stosuje się ją razem z paleniem tytoniu

    * poprawa możliwości fizycznych następuje po 20-30 minutach

    UWAGA:

    * u osób nadwrażliwych może wywołać stany lękowe

    * w nadmiernych ilościach może spowodować uszkodzenie płodu

    * w nadmiernych ilościach może być przyczyną biegunek

    * w nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy

    * w nadmiernych ilościach może powodować bezsenność

    * maksymalna ilość to 1-2 filiżanki dziennie


    KIWI


    - wzmacniają układ odpornościowy

    - mają działanie moczopędne

    - zapobiegają rakowi sutka i żołądka

    KMINEK

    - pobudza wydzielanie soku żołądkowego

    - zapobiega wzdęciom

    - wzmaga apetyt

    - działa przeciwskurczowo na przewód pokarmowy

    KOLENDRA

    - pobudza apetyt

    - przyspiesza trawienie

    - działa korzystnie na układ nerwowy

    KOPER

    - ułatwia trawienie

    - łagodzi wzdęcia i niestrawność

    - łagodzi bóle reumatyczne

    - pomocny w leczeniu nerwic, działa uspokajająco

    - wzmaga laktację

    - stosowany przy bezsenności

    - ma działanie moczopędne

    - pobudza trawienie

    - wzmacnia odporność organizmu

    - korzystnie działa przy anemii

    KOZIERADKA

    - stosuje się przy wrzodach żołądka

    - pobudza przemianę materii

    - stosuje się przy nadkwasocie

    - zewnętrznie stosuje się na wrzody i trudno gojące rany

    KUKURYDZA

    - zapobiega nowotworom zwłaszcza jelita grubego i sutka

    - zapobiega chorobom serca i układu krążenia

    - działa przeciwpróchniczo

    - obniża poziom cholesterolu

    - stosuje się w chorobach wątroby

    - reguluje pracę tarczycy

    - podnosi poziom estrogenów

    KURKUMA

    - obniża poziom cukru

    - zapobiega reumatyzmowi

    - obniża poziom cholesterolu

    - zmniejsza lepkość krwi

    - zabezpiecza wątrobę przed działanie toksyn

    - hamuje rozwój komórek rakowych

    KRWAWNIK


    - pobudza wydzielanie soków trawiennych

    - ma działanie wzmacniające

    - działa przeciwkrwotocznie

    - stosuje się przy zaburzeniach miesiączkowania

    - pomocny w chorobach wątroby i nerek

    - zewnętrznie stosuje się na rany i wrzody

    LAWENDA

    - ma działanie uspokajające

    - pomocna w migrenach

    - stosuje się w chorobach dróg oddechowych

    - wpływa korzystnie na czynności wątroby

    LEN (nasiona)

    - ma działanie lekko przeczyszczające

    - pomocne przy stanach zapalnych dróg oddechowych

    - pomocne w zapaleniu nerek

    - stosuje się w schorzeniach żołądka

    - zewnętrznie stosuje się w przypadku ropienia ran i stanów zapalnych skóry

    LIPA (kwiat)

    - ma działanie napotne

    - działa uspokajająco

    - obniża poziom cukru we krwi

    - zmniejsza lepkość krwi

    - zwiększa odporność organizmu

    - stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych

    - pomocna przy reumatyzmie

    - ma działanie moczopędne

    - wzmacnia żołądek

    LUBCZYK


    - ma działanie moczopędne

    - wzmacnia serce

    - działa przeciwzapalnie

    - pobudza miesiączkowanie

    - wzmaga wydzielanie soków trawiennych

    MACIERZANKA


    - ułatwia trawienie

    - łagodzi nieżyt oskrzeli i uporczywy kaszel

    - zewnętrznie jako dodatek do kąpieli przy trudno gojących się ranach

    MAJERANEK

    - stosowany jako środek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych

    - stosowany w nieżytach układu pokarmowego

    - działa uspokajająco

    - wzmaga trawienie

    - zapobiega biegunce

    - działa rozkurczowo

    - stosuje się przy astmie

    - wspomaga wydzielanie żółci

    - stosowany zewnętrznie ułatwia gojenie ran

    MALINY

    - mają działanie przeciwwirusowe i przeciwgorączkowe

    - wywar z liści stosowany jest w neurozach

    - poprawiają trawienie

    - leczą niedokrwistość

    - mają działanie napotne

    - stosuje się przy bólach reumatycznych

    - mają działanie lekko przeczyszczające

    - w postaci owoców (z pestkami, nie sam sok) regulują działanie przewodu pokarmowego

    - obniżają poziom cukru we krwi

    MARCHEW


    - zapobiega zaparciom

    - obniża poziom cholesterolu (surowa)

    - zapobiega nowotworom płuc (gotowana)

    - korzystnie oddziałuje na skórę

    - działa leczniczo w przypadkach nerwowości

    - stosuje się przy stwardnieniu tętnic

    - działa jako środek wykrztuśny w postaci soku

    - ma działanie wzmacniające

    - podnosi odporność organizmu

    - ma korzystny wpływ na wzrok

    - zapobiega chorobie wieńcowej

    - reguluje pracę przewodu pokarmowego

    - zmniejsza ryzyko udaru mózgu

    - zapobiega rakowi płuc

    - sok z marchwi w nadmiernych ilościach może być szkodliwy dla wątroby

    - stosowana zewnętrznie w postaci soku łagodzi liszaje, suchość skóry, oparzenia i owrzodzenia, czyni skórę delikatną i działa odmładzająco

    MELISA

    - pobudza apetyt

    - ma działanie uspokajające

    - obniża ciśnienie krwi

    - stosuje się przy migrenie

    MELONY

    - stosuje się przy stwardnieniu tętnic

    - pomocny w niedokrwistości

    - ma słabe działanie przeczyszczające

    - działa moczopędnie

    - pomocny w chorobach wątroby i nerek

    MIĘTA

    - stosowana jako środek przeciwwymiotny

    - łagodzi mdłości

    - środek uspokajający

    - jest korzystna przy żylakach odbytu

    - leczy nadkwasotę

    - łagodzi bóle głowy

    - pomaga leczyć żółtaczkę

    - sok ze świeżych roślin lecz ropienie i pryszcze

    - odświeża jamę ustną

    - reguluje trawienie

    - leczy z nieżytu nosa

    MIÓD

    - zabija bakterie

    - zmniejsza odczuwanie bólu, zwłaszcza gardła

    - działa korzystnie w astmie

    - koi nerwy i działa nasennie

    - pomaga leczyć biegunki

    - pomaga przy zwalczaniu gorączki, kataru i kaszlu

    - pomaga przy leczeniu ran i oparzeń (kładziony bezpośrednio na ranę)

    - podnosi odporność organizmu

    * nie podawać dzieciom do 1-szego roku życia

    MLEKO

    - zapobiega osteoporozie

    - zapobiega próchnicy

    - obniża poziom cholesterolu we krwi - odtłuszczone

    - obniża ciśnienie tętnicze krwi

    - korzystnie działa w przewlekłych zapaleniach oskrzeli

    - pobudza aktywność psychiczną zwłaszcza "chude"

    opóźnia gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy

    może być przyczyną migrenowych bóli głowy

    może powodować bezsenność

    może powodować bóle stawów

    może być przyczyną astmy

    może powodować biegunki

    * nie wolno podawać dzieciom odtłuszczonego mleka

    * dorośli powinni spożywać chude mleko
    Najzdrowsze jest mleko prosto od zdrowej krowy
    Mleko zsiadłe najbardziej polecane


    MORELE


    - hamują rozwój nowotworów, zwłaszcza płuc

    - powodują wzrost hemoglobiny

    - regulują działanie układu pokarmowego

    - poprawiają apetyt

    - stosuje się w anemiach, osłabieniach organizmu i przemęczeniach

    - pomocne przy zaparciach

    - stosuje się w nerwicach

    - pomocne przy bezsenności

    - najkorzystniejsze są morele suszone

    MORWA

    - pomaga przy zaparciach

    - zmniejsza skłonności do krwotoków

    - pomocna przy bólach gardła i dróg oddechowych

    - leczy ze stanów zapalnych jamy ustnej

    NAGIETEK


    - wzmacnia skórę i błony śluzowe

    - leczy zaburzenia miesiączkowania

    - poprawia odporność organizmu

    OLIWA Z OLIWEK

    - obniża poziom cholesterolu

    - obniża ciśnienie tętnicze krwi

    - obniża lepkość krwi

    - spowalnia procesy starzenia

    - korzystna dla serca i układu krążenia

    - ma działanie przeczyszczające

    - pomocna w stwardnieniu tętnic

    - pomocna w nadkwasocie

    - stosuje się przy wrzodach żołądka

    * najkorzystniejsza jest oliwa z pierwszego wytłoku

    * nadmierne ilości spożyte jednorazowo mogą powodować biegunkę

    * zbyt wielka ilość tłuszczów zwierzęcych tłumi korzystne oddziaływanie oliwy

    OGÓRKI


    - mają działanie chłodzące i odświeżające

    - mają działanie przeczyszczające

    - działa moczopędne (w postaci surowej)

    - stosowane zewnętrznie na skórę działają odmładzająco i wybielająco

    ORZECHY

    - pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi

    - zapobiegają chorobom nowotworowym

    - przeciwdziałają kamicy nerkowej

    - działają wzmacniająco

    - pomocne przy leczeniu robaczyc

    - stosuje się przy biegunkach

    - wzmacniają układ sercowo naczyniowy

    - zapobiegają chorobie Parkinsona

    - dotyczy to wszystkich gatunków orzechów

    OTRĘBY PSZENNE


    - zwalczają zaparcia

    - zmniejszają ryzyko powstania hemoroidów

    - obniżają ryzyko zachorowań na raka jelita grubego

    - regulują wypróżnienia

    - ułatwiają trawienie i skracają jego czas

    - nadmierne ilości mogą spowodować biegunkę

    OWIES

    - leczy zaparcia, ułatwia wypróżnienia

    - obniża poziom cholesterolu we krwi

    - reguluje poziom cukru we krwi

    - pomaga zwalczać stany zapalne skóry

    - korzystnie działa na serce i naczynia włosowate

    - pomocny w kamicy nerkowej

    - w postaci naparu pomocny przy bezsenności

    - wzmaga wydzielanie estrogenu

    - ma działanie przeciwdepresyjne

    PAPRYKA SŁODKA

    - pomaga w zwalczaniu astmy, przeziębień, anginy,

    - ma korzystne działanie w miażdżycy

    - przeciwdziała zaćmie

    PIETRUSZKA


    - pomocna przy anemii i osłabieniach organizmu oraz "wiosennym zmęczeniu"

    - wzmaga apetyt

    - ułatwia trawienie

    - leczy biegunki

    - działa moczopędnie, pomocna przy kamicy nerkowej

    - pomocna przy reumatyzmie (korzeń)

    - stosowana zewnętrzne leczy trądzik i wypryski skórne

    PIOŁUN

    - pobudza funkcje wydzielnicze układu pokarmowego

    - zwiększa apetyt

    - działa żółciopędnie

    - ma zastosowanie jako środek odkażający

    * nie wolno podawać kobietom w ciąży, duże ilości mogą powodować wymioty

    POKRZYWA

    - wzmacnia organizm

    - obniża zawartość cukru we krwi

    - sprzyja tworzeniu czerwonych ciałek krwi

    - wzmacnia pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego

    - pobudza trawienie

    - stosuje się przy awitaminozach

    - tamuje krwawienie

    - pomocna w zapaleniach wątroby

    - stosuje się w skazie limfatycznej

    - ma działanie moczopędne

    - ma działanie bakteriobójcze

    - pomocna w leczeniu z nieżytu oskrzeli i chorobach dróg oddechowych

    POMARAŃCZE


    - obniżają poziom cholesterolu we krwi

    - działają przeciwmiażdżycowo

    - pomagają zwalczać wirusy

    - zmniejszają ryzyko zachorowań na raka żołądka, trzustki, przełyku, sutka

    - korzystne w leczeniu astmy

    - leczą zapaleni oskrzeli

    - pomocne w schorzeniach dziąseł

    - wzmagają płodność

    - leczy awitaminozę

    - pobudzają apetyt

    - ułatwiają trawienie

    - pomocne w stwardnieniu tętnic

    - przeciwdziała zaparciom

    - pomocne w chorobach wątroby

    - leczy podagrę

    nie wskazane przy wrzodach żołądka

    - dla lepszego wykorzystania ich właściwości zdrowotnych należy spożywać pomarańcze wraz z miąższem

    POMIDORY

    - zapobiegają zapaleniu wyrostka robaczkowego

    - zmniejszają ryzyko zachorowań na raka żołądka, płuc, szyjki macicy

    - ułatwiają trawienie

    - wzmacniają układ odpornościowy

    - korzystnie działają na naczynia krwionośne

    - pomocne w reumatyzmie

    - obniżają poziom cholesterolu

    - stosuje się przy osłabieniach organizmu

    - są pomocne w kamicy żółciowej

    - stosowane zewnętrznie mają korzystny wpływ na skórę

    - okłady z liści stosuje się przy ukąszeniach owadów

    - sok z pomidorów wpływa łagodząco przy zatruciach pokarmowych

    POR

    - reguluje poziom cukru we krwi

    - wspomaga funkcje trawienne

    - obniża ciśnienie

    - wzmaga apetyt

    - ma działanie moczopędne

    - stosuje się przy otyłości

    - korzystnie wpływa przy fizycznym i psychicznym przemęczeniu

    - stosuje się w chorobach wątroby

    PORZECZKI


    - pomocne przy bólach stawów i reumatyzmie

    - stosowane przy leczeniu biegunki

    - podnoszą odporność organizmu

    - stosuje się przy silnym przemęczeniu i wyczerpaniu organizmu

    - stosowane do leczenia nerwic

    - w postaci soku stosowane w przeziębieniach

    - ułatwiają trawienie

    - leczą dolegliwości żołądkowe

    - pomocne przy kamicy nerkowej

    - zapobiegają awitaminozie

    - mają działanie napotne

    - pobudzają czynność kory nadnerczy

    - pomocne w skazie limfatycznej

    - zaleca się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy

    - hamują krwawienie dziąseł

    - kąpiele w wywarze z liści stosuje się w chorobach skórnych

    PRAWOŚLAZ

    - stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych

    - ma działanie wykrztuśne

    - leczy zaburzenia przewodu pokarmowego

    PSZENICA (z pełnego przemiału)

    - stosowana w przypadku przewlekłych zaparć

    - zapobiega powstawaniu polipów jelita grubego

    - obniża wydzielanie estrogenu

    RABARBAR


    - pobudza apetyt

    - działa lekko przeczyszczająco (8-10 godzin)

    - stosowany przy anemii i osłabieniach

    - pomaga przy zwalczaniu pasożytów jelitowych

    * nie stosować w kamicy nerkowej

    RÓŻA (dzika)

    - zwiększa odporność organizmu na choroby zakaźne, zatrucia, zimno i wilgoć

    - przeciwdziała stwardnieniu tętnic

    - stosuje się w niedokrwistości

    - pomocna w stanach przemęczenia i wyczerpania

    - ma działanie żółciopędne

    - stosuje się przy zapaleniach wątroby

    - pobudza apetyt

    - zapobiega pękaniu naczyń włosowatych

    - działa moczopędnie

    RUMIANEK


    - ma działanie przeciwzapalne - osłabia reakcje alergiczne

    - nasila procesy regeneracji

    - stosuje się przy nieżytach dróg oddechowych

    - pobudza apetyt

    - wzmaga wydzielanie żółci

    - pomocny w zapaleniach okrężnicy

    - pomocny przy migrenie

    - stosuje się w nieżytach żołądka

    - pomocny przy bezsenności

    - ma słabe działanie uspokajające

    - stosuje się przy przeziębieniach

    - pomocny do płukania jamy ustnej przy bólach zębów

    - jako okłady stosuje się przy egzemach, czyrakach, żylakach odbytu,

    - jako inhalację stosuje się przy grypie

    RZEPA


    - pomocna w stanach osłabienia i przemęczenia

    - stosuje się w zapaleniach gardła, anginach

    - przeciwdziała przeziębieniom i katarom

    - stosowana zewnętrznie korzystnie wpływa na skórę i włosy

    * nie stosować przy ostrych schorzeniach wątroby

    RZEŻUCHA

    - ułatwia trawienie

    - podnosi odporność organizmu

    - działa korzystnie na skórę i wzmacnia włosy

    - nie stosować przy stanach z zapalnych pęcherza moczowego

    RZODKIEWKA


    - ułatwia trawienie i poprawia apetyt

    - sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu

    - stosowana przy kamicy żółciowej i nerkowej

    - stosowana przy zapaleniach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli

    - pomocna w przeziębieniach

    - łagodzi bóle reumatyczne

    - pomocna przy osłabieniach i przemęczeniach

    - podnosi odporność organizmu

    - stosuje się przy niedokrwistości

    - pomocna przy nerwobólach

    - wzmaga laktację

    - zapobiega podagrze

    - ma działanie bakteriobójcze

    - nie wskazana przy chorobie wrzodowej

    RYŻ


    - obniża ciśnienie tętnicze we krwi

    - zwalcza biegunki

    - zapobiega kamicy nerkowej

    - pomocny w zaburzeniach oddawania moczu

    - pomocny w leczeniu łuszczycy

    - obniża poziom cholesterolu

    - stabilizuje poziom cukru i insuliny we krwi

    - reguluje przemianę materii

    - łagodzi niestrawność

    - działa wzmacniająco

    SAŁATA


    - poprawia trawienie

    - obniża poziom cukru we krwi

    - ma działanie moczopędne

    - zalecana przy nieżytach i wrzodach żołądka i dwunastnicy

    - obniża ciśnienie

    - obniża poziom cholesterolu

    - stosowana przy nerwicach i wzmożonej pobudliwości

    - pomocna przy zwalczaniu astmy

    - leczy artretyzm

    - pomocna przy anemii

    - poprawia trawienie

    - zapobiega zaparciom

    - zapobiega bezsenności

    - nasiona wzmagają laktację

    SELER


    - obniża ciśnienie tętnicze krwi

    - ma działanie moczopędne

    - hamuje wzrost komórek rakowych

    - pobudza apetyt

    - ułatwia trawienie

    - działa odchudzająco

    - pomocny w bólach reumatycznych

    - wzmaga popęd płciowy

    - wzmacnia układ nerwowy

    - pomocny w neurozach

    - ma działanie pobudzające

    - pomocny w chorobach wątroby, nerek i pęcherza moczowego

    - zewnętrznie w przypadku zapaleń skóry, ropiejących ran i wrzodów stosuje się świeże rozdrobnione liście

    - napar z nasion ma zastosowanie przy bolesnym miesiączkowaniu

    SENES

    - ma działanie przeczyszczające

    SEZAM

    - przyspiesza krzepnięcie krwi

    - leczy zapalenia żołądkowo-jelitowe

    - zapobiega zapaleniu nerek i kamicy nerkowej

    - ma działanie przeczyszczające

    - olejem leczy się stany zapalne skóry

    - ma działanie wzmacniajace

    SKRZYP


    - zwiększ liczbę białych i czerwonych krwinek

    - działa moczopędnie

    - ma działanie przeciwkrwotoczne

    - przyspiesza gojenie ran

    - regeneruje tkankę łączną

    - ma korzystny wpływ na włosy

    SŁONECZNIK

    - zmniejsza poziom cholesterolu we krwi

    SOJA

    - wspomaga układ sercowo-naczyniowy

    - obniża poziom cholesterolu we krwi

    - zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych i nerkowych

    - reguluje wypróżnienia, zapobiega zaparciom i hemoroidom

    - reguluje poziom cukru we krwi

    - obniża ryzyko zachorowania na raka sutka i macicy

    - zapobiega stwardnieniu tętnic

    - korzystna u kobiet po menopauzie

    SZAŁWIA

    - obniża gorączkę

    - ma działanie ściągające i przeciwzapalne do płukania w chorobach jamy ustnej i krwawieniu dziąseł

    - stosuje się przy zapaleniu pęcherza żółciowego

    - stosuje się w bólach żołądka

    - przeciwdziała biegunce

    - stosowana jest jako środek wykrztuśny

    - jako napar służy do obmywania ran

    - ma działanie uspokajające

    - zmniejsza wydzielanie mleka u matek karmiących po odstawieniu dziecka od piersi

    SZANTA (jasnota)

    - pobudza apetyt

    - stosuje się przy nieżycie oskrzeli

    - pomocna przy zaburzeniach trawienia

    SZPARAGI

    - mają działanie przeciwnowotworowe

    SZPINAK


    - obniża cholesterol

    - hamuje wzrost komórek rakowych

    - ułatwia trawienie

    - pomocny przy anemii

    nie zalecany osobom ze skłonnością do kamicy nerkowej

    SZCZYPIOREK

    - obniża ciśnienie krwi

    - wzmacnia odporność

    - pobudza trawienie

    - wzmacnia apetyt

    - korzystnie działa przy anemii

    - obniża poziom cholesterolu

    ŚLIWKI


    - mają silne działanie przeczyszczające

    - podnoszą odporność organizmu

    - zapobiegają infekcjom

    - dodają witalności

    - najkorzystniejsze działanie mają surowe dojrzałe owoce, ale skuteczne są pod każdą postacią, również suszone, z soku i kompotu

    ŚWIETLIK

    - ma działanie ściągające i przeciwzapalne

    - stosuje się przy stanach zapalnych oczu

    - pomocny w schorzeniach żołądka

    - wspomaga trawienie

    - ma działanie żółciopędne

    TOPOLA (pączki)

    - ma działanie napotne

    - korzystne w reumatyzmie

    - działa moczopędnie

    - wspomaga gojenie ran (zewnętrznie)

    - pomocne w leczeniu z żylaków

    - jako odwar stosuje się do przemywań w chorobach kobiecych

    TRUSKAWKI, POZIOMKI


    - pomagają zwalczać wirusy

    - mają łagodne działanie przeczyszczające i moczopędne

    - ułatwiają leczenie grzybic i trądziku

    - obniżają poziom cholesterolu

    - zapobiegają krwawieniu macicy

    - stosuje się przy niedokrwistości

    - pomocne w zaburzeniach przemiany materii

    - zapobiegają krzywicy

    - pomagają leczyć z żółtaczki

    - herbatę z liści stosuje się przy przeziębieniach

    TYMIANEK

    - stosuje się w schorzeniach dróg oddechowych

    - stosuje się jako środek wykrztuśny

    - ma działanie antyseptyczne

    - pobudza apetyt

    - ma działanie moczopędne

    - stosuje się przy zapaleniu korzonków nerwowych

    WIESIOŁEK


    - ma działanie wykrztuśne

    - stosuje się przy zapaleniu oskrzeli

    - pomocny w bezsenności

    - ma działanie uspokajające

    - pomocny w chorobie wrzodowej żołądka

    - stosuje się w padaczce

    - stosuje się odwary z kłącza

    WINOGRONA

    - zapobiegają próchnicy zębów

    - dezaktywują wirusy

    - pomocne w niestrawności

    - pomocne w otyłości

    - stosuje się przy kamicy żółciowej i moczowej

    - mają działanie moczopędne

    - obniżają poziom cholesterolu

    - mają działanie wykrztuśne

    - działają lekko napotnie

    - regulują ciśnienie krwi

    - zalecane są w astmie oskrzelowej

    - łagodzą zatrucia pokarmowe

    - mają korzystny wpływ na skórę

    - podnoszą odporność organizmu

    - mają korzystny wpływ przy przemęczeniach psycho-fizycznych

    - stosuje się przy anemii

    - regulują poziom kwasowości soku żołądkowego

    - należy jeść całe owoce

    WIŚNIE

    - poprawiają apetyt

    - zalecane są przy niedokrwistości

    - stosuje się przy zapaleniach dróg oddechowych

    - przeciwdziałają tworzeniu kamieni żółciowych

    - mają korzystne działanie przy bólach reumatycznych

    - łagodzą stany zapalne wątroby

    - stosuje się przy zaparciach

    - korzystnie działają przy bólach migrenowych

    - ułatwiają regulację menstruacji

    ZIEMNIAKI

    - przeciwdziałają zmianom nowotworowym

    - mają działanie moczopędne

    - sokiem z surowych ziemniaków leczy się wrzody żołądka i dwunastnicy

    - wzmacniają naczynia włosowate

    - obniża poziom cukru - w postaci soku z surowych ziemniaków

    - pomagają leczyć hemoroidy

    - korzystnie działają przy kamieniach żółciowych

    - są pomocne w nerwicach żołądka

    - stosuje się przy niestrawności

    - zewnętrznie stosowane do leczenia grzybic skóry oraz odmrożeniach i oparzeniach, a także przy pękaniu i łuszczeniu się naskórka

    ŻURAWINY

    - pomagają w zapobieganiu kamicy moczowej

    - zapobiegają zapaleniom układu moczowego

    - działają bakteriobójczo i wirusobójczo

    - stosuje się przy przeziębieniach i anginie

    - wzmaga funkcje żołądka i jelit

    - ma działanie wzmacniające i orzeźwiające


    ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Z NIEKTÓRYCH CHORÓB
    ALERGIA POKARMOWA


    * pokarmy, które są najczęstszą przyczyną alergii

    przetwory mleczne, kofeina, drożdże, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o długim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, żywność z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze zwierzęce

    ANEMIA

    * pokarmy, które mogą być pomocne przy leczeniu anemii

    - sałata, jabłka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bób, soja, maliny, wiśnie, kakao, seler, cykoria, brokuły, botwinka, brukselka, winogrona

    * pokarmy, które mogą działać niekorzystnie

    wysoko przetworzona żywność i pokarmy ciężko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, śliwki)

    ANGINA


    miód, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jabłka, rzodkiew,

    ARTRETYZM


    * pokarmy, które mogą być pomocne w leczeniu artretyzmu

    - porzeczki, czereśnie, wiśnie, kapusta, sałata, brokuły, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki

    * pokarmy, które mogą powodować zwiększenie dolegliwości

    alkohol, kawa, cukier,

    ASTMA


    * pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu astmy

    - kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona słodka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rzeżucha, rzepa, pomarańcza, brokuły,

    * pokarmy, które mogą być niekorzystne w astmie

    mięso i tłuszcze zwierzęce, orzechy, jajka, cola, tłuste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i słonecznikowy

    BEZSENNOŚĆ

    * pokarmy, które mogą pomóc przy bezsenności

    - miód, cukier, kapusta, dynia, owies, morele

    * pokarmy, które mogą powodować bezsenność

    - kawa, jaja, alkohol

    pokarmy ciężko strawne jedzone wieczorem

    BIEGUNKA

    * pokarmy, które zapobiegają lub leczą biegunki

    - jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, mączne zupy i kasze, banany, sucharki, ryż, marchew, ziemniaki, soczewica, płatki owsiane, kasze

    - herbata z nasion kozieradki

    - dokładne żucie pokarmu

    * pokarmy, które mogą powodować biegunki

    - mleko, wysokosłodzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musujące

    fasola, kapusta, cebula, skórki warzyw i owoców, słodziki

    BÓLE GŁOWY

    * pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu bólu głowy

    - kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czereśnie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i słonecznika

    * pokarmy, które mogą być przyczyną bólu głowy

    czekolada, wędzone mięso i ryby, alkohol, a zwłaszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawierające glutaminian sodu, kwaśna śmietana, niedojrzałe sery, mięso konserwowane saletrą, słodziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciężko strawne, kwaszona kapusta, jajka, tłuste mleko,

    BRONCHIT


    * pokarmy, które mogą pomóc

    cebula, czosnek, marchew, szczypior, jabłka, kapusta, maliny, czarny bez, jeżyny, rzeżucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,

    CELIAKIA

    * pokarmy dozwolone w celiakii

    - jogurt, herbata, masło, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ryż, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta włoska, brukselka, kalafiory, marchew, sałata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogórki, truskawki, jagody, poziomki, jeżyny, morele, brzoskwinie, banany, pomarańcza, cytryny, winogrona, jabłka, cebula, majeranek, cynamon,

    * pokarmy zabronione

    kawa, czekolada, pieczywo pszenne i żytnie, tłuste wędliny, konserwowane mięso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogórki konserwowe, płatki owsiane, zasmażki, czereśnie, gruszki, smażone i wędzone mięso, groch, szparagi

    CHOLESTEROL

    * pokarmy, które mogą obniżyć poziom cholesterolu

    - otręby owsiane, fasola, grapefruit, pomarańcza, jabłka, jogurt, marchew, czosnek, jęczmień, imbir, truskawki, banany, porzeczki, sałata, oliwa, surowa cebula, migdały, awokado, słodka papryka, brokuły, szpinak, orzechy włoskie, soja, pomidory, sałata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rzeżucha

    - pokarmy bogate w witaminę C i beta-karoten

    * pokarmy, które podnoszą poziom cholesterolu

    "nasycony" tłuszcz zwierzęcy, masło, pełne mleko, ser, tłusta wieprzowina i wołowina, skóra drobiu, jaja, majonez

    CUKRZYCA


    * pokarmy, które mogą być korzystne przy cukrzycy

    - orzeszki ziemne, migdały, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, brokuły, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rzeżucha, sałata, brukselka, pokrzywa, borówka, szałwia,

    * pokarmy, które mogą być niekorzystne przy cukrzycy

    - mleko, tłuszcze, słodycze, marchew, miód, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa

    - pokarmy smażone,

    białe pieczywo

    GRYPA, PRZEZIĘBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI

    * pokarmy, które mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu

    - czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka słodka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomarańcze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, jeżyny, jabłka, rzodkiewka, winogrona, miód

    - picie dużej ilości płynów

    * pokarmy, które mogą szkodzić

    mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z żywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka

    HEMOROIDY

    otręby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki

    INFEKCJE

    jogurt, czosnek, cebula, pomarańcz, truskawki, maliny, czarne jagody, jabłka, brzoskwinie, figi, miód, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,

    KAMICA NERKOWA

    * pokarmy, które mogą przeciwdziałać powstawaniu kamieni nerkowych

    - przetwory zbożowe np. otręby ryżowe, dużo płynów szczególnie wody, warzywa nie zawierające szczawianów np. fasola, rzepa, kabaczek, sałata, ziemniaki, owoce - czereśnie, truskawki, winogrona

    * pokarmy, które mogą przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych

    mięso zwierzęce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sól, dania z puszek, kwaszona kapusta, wędzonki, koncentraty zup

    KAMICA ŻÓŁCIOWA

    * pokarmy, które mogą zapobiec tworzeniu się kamieni żółciowych

    - duże ilości warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomarańcze, grubo mielone przetwory zbożowe, truskawki, sałata, rzodkiewka, pomidory, winogrona

    - jedzenie posiłku w godzinach dopołudniowych

    * pokarmy sprzyjające powstawaniu kamieni

    - kawa, cukier, masło, tłuszcze zwierzęce

    - nadwaga i pokarmy powodujące nadwagę

    zbyt szybkie odchudzanie

    ŁUSZCZYCA I ZAPALENIA SKÓRY


    owies i jego przetwory, siemie lniane, rzeżucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogórki,

    NADCIŚNIENIE


    * pokarmy, które mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi

    - otręby owsiane, czosnek - surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa strączkowe, mleko, seler,

    - potrawy o dużej zawartości wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C

    * potrawy, które mogą podwyższać ciśnienie tętnicze

    - potrawy o dużej zawartości sodu, alkohol, sól, jajka

    NIESTRAWNOŚĆ

    * pokarmy, które mogą zwalczyć lub zapobiegać niestrawności

    - banany, imbir, herbata, czosnek, mięta pieprzowa, soja, ryż, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki

    * pokarmy, które mogą powodować niestrawność

    pokarmy smażone, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciepłe wypieki

    NISKA KRZEPLIWOŚĆ KRWI

    pokrzywa, krwawnik

    NOWOTWORY


    * pokarmy, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu nowotworom

    - zielone warzywa liściaste, a zwłaszcza brokuły, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmuż, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa strączkowe, orzechy, ryż, herbata a zwłaszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogórek, ziemniaki,

    - pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminę E

    - jogurt, lukrecja, sałata, chleb z grubego przemiału

    * pokarmy, które mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów

    - mięso szczególnie wędzone, konserwowe i czerwone, tłuszcze zwierzęce, alkohol, nadmiar masła i margaryny, nadmiar soli, pełne mleko

    - potrawy smażone i pieczone (grill, rożno, - gdzie temperatura smażenia przekracza 170* C)

    - przejadanie się

    - rak pęcherza moczowego: marchew, mleko, brokuły, kalafior, pietruszka, kapusta

    - rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otręby pszenne

    - rak jelita grubego: otręby pszenne, zsiadłe mleko i jogurt, kapusta, brokuły, kalafior, jabłka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z białą "skórką", daktyle, jagody

    - rak macicy: fasola, brokuły, sałata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,

    - rak przełyku: jabłka, wiśnie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, śliwki, dynia

    - rak płuc: marchew, jarmuż, szpinak, brokuły, kabaczek, morele, kapusta, sałata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka słodka czerwona, natka pietruszki, pomarańcza, rzepa, botwinka,

    - rak skóry: czosnek, siemie lniane, cebula, orzechy włoskie

    - rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,

    - rak żołądka: surowa marchew, kapusta, sałata, pomidory, kukurydz, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jabłka, cytryny, sałata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,

    # dieta z przewagą mięsa i tłuszczów zwierzęcych sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych

    ODPORNOŚĆ ORGANIZMU


    * pokarmy, które pobudzają układ odpornościowy

    - jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuż, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, sałata, brokuły, brukselka, dieta niskotłuszczowa

    * pokarmy, które mogą osłabiać odporność

    pokarmy tłuste, nadmierne ilości cukru

    OSTEOPOROZA

    * pokarmy, które mogą pomóc w osteoporozie

    - pomarańcz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmuż, brokuły, fasola, orzechy, ananas,

    - jabłka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa strączkowe, miód, soja, brzoskwinie, migdały

    * pokarmy, które mogą szkodzić w osteoporozie

    sól, alkohol, kofeina, napoje gazowane

    OPRYSZCZKA

    * pokarmy, których należy unikać przy opryszczce

    czekolada, orzechy, żelatyna, migdały, jęczmień, kukurydza

    PĘKANIE NACZYŃ WŁOSOWATYCH

    * pokarmy, które mogą zapobiegać pękaniu naczyń

    - kapusta, brokuły, szpinak, sałata, porzeczki, jabłka, pomidory, winogrona, czereśnie, brukselka,

    * pokarmy, które mogą być przyczyną pękania naczyń

    - alkohol, kawa, ostre przyprawy

    gorące płyny

    PRÓCHNICA


    * pokarmy, które mogą zapobiegać próchnicy

    - herbata, winogrona, wiśnie, sery

    * pokarmy, które mogą przyczynić się do powstania próchnicy

    nadmierne ilości słodyczy

    PRZEMĘCZENIE, OSŁABIENIE

    * pokarmy, które mogą pomóc usunąć stany osłabienia

    - winogrona, jabłka, sałata, soja, ryż, szpinak, fasola, morele, wiśnie, marchew, kapusta, malina, truskawka, brokuły, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia

    * pokarmy niewskazane przy stanach osłabienia

    alkohol, pokarmy ciężko strawne

    REUMATYZM

    * pokarmy, które mogą wyzwalać lub zaostrzyć dolegliwości

    - kukurydza, mleko, mięso zwłaszcza wędzone i konserwowane, olej słonecznikowy i kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, kawa, słodziki, jajka, masło

    * pokarmy, które mogą złagodzić dolegliwości

    czosnek, cebula, imbir, kurkuma, goździki, marchew, śliwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czereśnie, jabłka, truskawki, rzodkiewki, seler, borówka, pokrzywa

    ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI

    * pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniu oskrzeli

    chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, sałata, jabłka, rzodkiew, jeżyna, rzeżucha, szczypiorek

    SPRAWNOŚĆ PSYCHICZNA

    * pokarmy, które wzmagają energię

    - herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migdały, warzywa strączkowe, brokuły, pomidory, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, sałata,

    - otręby pszenne, grube kasze, soja

    * pokarmy, które tłumią energię

    cukier, alkohol, pokarmy bogate w węglowodany (chleb biały, makaron), nadmierne ilości tłuszczu

    SPRAWNOŚĆ SEKSUALNA

    * pokarmy, które mogą działać korzystnie

    - słonecznik, orzechy, migdały, fasola, soja, ryż, otręby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomarańcza, brokuły, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado

    * pokarmy potencjalnie niekorzystne

    pokarmy tłuste, nadmierne ilości mięsa i węglowodanów

    STWARDNIENIE ROZSIANE

    * pokarmy niekorzystne

    - mleko, mięso tłuste, masło, śmietana, ser, tłuszcze nasycone

    * pokarmy korzystne

    soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany

    POKARMY, KTÓRE MOGĄ POPRAWIAĆ NASTRÓJ

    - szpinak, fasola, pomarańcza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, słonecznik, brokuły, buraki, morele, seler, ryż, winogrona, jabłka, gruszki, sałata, pietruszka,

    orzechy, czosnek, kawa, kakao, ryż, otręby owsiane, soja, chili, cebula

    TRZUSTKA


    * pokarmy działające korzystnie w schorzeniach trzustki

    - brokuły, cynamon, fasola, soczewica, otręby, sałata, jałowiec, kolendra, kapusta,

    * pokarmy, które mogą działać niekorzystnie

    mleko, słodycze, miód,

    UDAR MÓZGU

    * pokarmy, które mogą zapobiec udarom mózgu

    - marchew, szpinak, słodkie ziemniaki, kalarepa, jarmuż, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migdały, pomarańcza, zielona herbata

    * pokarmy, które mogą przyczyniać się od udarów mózgu

    sól, alkohol

    UKŁAD SERCOWO - NACZYNIOWY


    * pokarmy, które mogą zapobiegać chorobom serca

    - czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,

    - warzywa strączkowe, orzechy laskowe, migdały, ziarna, pokarmy bogate w witaminę C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jabłka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, sałata, brokuły,

    *pokarmy, które mogą uszkadzać naczynia i serce

    mięso i przetwory mleczne bogate w kwasy tłuszczowe, tłuszcz zwierzęcy, alkohol w nadmiarze, kawa (również bezkofeinowa)

    WRZODY ŻOŁĄDKA


    * pokarmy, które mogą pomagać w gojeniu wrzodów

    - banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniaków, kalafiory, soja, ryż, kasze

    - jeść mało a często

    * pokarmy, które mogą powodować dolegliwości

    - kawa, alkohol, również piwo, gorące płyny, mleko, cola, jaja

    - wysoko przetworzona żywność

    - pokarmy tłuste i ciężko strawne

    dania konserwowane z puszek

    WZDĘCIA

    koper, pietruszka

    ZABURZENIA MIESIĄCZKOWANIA

    * pokarmy, które mogą działać korzystnie na miesiączkowanie

    - jogurt, soja, pomarańcz, kalarepa, figi, rzepa, brokuły, jarmuż, ananasy, orzechy, herbata, ryż, buraki, sałata, seler, kapusta, sałata, pietruszka,

    * pokarmy, które mogą nasilać zaburzenia

    kofeina, zbyt mała zawartość tłuszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gorące napoje, alkohol

    ZABURZENIA PRACY WĄTROBY

    * pokarmy, które mogą łagodzić stany zapalne wątroby

    - marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czereśnie, sałata, brokuły, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rzeżucha, jogurt

    * pokarmy, które mogą być przyczyną dolegliwości

    cukier, tłuste mięso, alkohol, mleko, jajka,

    ZAĆMA

    * pokarmy , które mogą przeciwdziałać powstawaniu zaćmy

    szparagi, awokado, arbuzy, pomarańcza, marchew, jabłka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmuż, szpinak, kabaczek,

    ZAKAŻENIA UKŁADU MOCZOWEGO

    * pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniach pęcherza lub im zapobiegać

    - żurawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona

    - duże ilości płynów

    * pokarmy, które mogą spowodować pogorszenie

    czekolada, kofeina, alkohol

    ZAKRZEPY i ZATORY


    * pokarmy, które mogą przeciwdziałać tworzeniu się zakrzepów i zatorów

    - czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, goździki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), brokuły, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka

    - jedzenie posiłków w godzinach poranno - dopołudniowych

    - picie 2 szklane dziennie wody źródlanej

    * pokarmy, które mogą przyczynić się do zakrzepów

    tłuszcz zwierzęcy, alkohol, jajka, ser

    ZAKWASZENIE ORGANIZMU

    * pokarmy powodujące zakwaszenie

    - alkohol, czerwone mięso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica

    * pokarmy działające zasadowo

    szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migdały, płatki owsiane

    ZANIK ŁAKNIENIA

    morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rzeżucha,

    ZAPARCIA

    * pokarmy, które mogą pomóc i zapobiec w zaparciach

    - otręby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbożowe - kasze, płatki, pieczywo razowe, ryż, śliwki, jabłka, maliny, marchew, kapusta, jabłka, daktyle, figi, kawa, rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, kłącze perzu, siemie lniane, czarny bez,

    - duże ilości płynów, duże ilości owoców

    - dietę należy wprowadzać stopniowo

    * pokarmy, których należy unikać

    - pokarmy bogate w wapń, mleko, sery

    - czekolada, jaja, majonez

    - pokarmy wysoko przetworzone

    - dania z puszek

    - dania z dużą ilością konserwantów

    - pokarmy tłuste, smażone, długo gotowane

    białe pszenne pieczywo i nadmierna ilość słodyczy

    ZESPÓŁ JELITA NADPOBUDLIWEGO


    * pokarmy, które mogą zaostrzyć dolegliwości

    - mleko, kawa, jajka, słodziki, czekolada, cebula, pokarmy zbożowe z pszenicy, owoce cytrusowe, śliwki, sok jabłkowy, gruszki, brzoskwinie

    * pokarmy, które mogą łagodzić dolegliwości

    otręby, ryż, całe jabłka (ze skórką), marchew, płatki owsiane,

    ZGAGA

    * pokarmy, które powodują zgagę

    - czekolada, tłuszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, tłuste mleko, jaja

    - zbyt szybkie jedzenie,

    - większość potraw sprzedawanych w tzw. "barach szybkiej obsługi" - słodkie, wysokotłuszczowe

    - potrawy smażone

    - wypieki zawierające proszek do pieczenia

    - dania z puszek

    dania z dużą ilością konserwantów


    POKARMY O NAJWIĘKSZEJ ZAWARTOŚCI WITAMIN
    I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH



    POKARMY BOGATE W BETA-KAROTEN

    morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuż, szpinak, dynia, kabaczek, buraki, grapefruit, sałata, brokuły, brukselka, natka pietruszki, szpinak, kapusta, śliwki, pomidory, fasola, groszek zielony, jeżyny, rzeżucha,

    POKARMY BOGATE W WAPŃ

    - mleko, sok pomarańczowy, jogurt, kalarepa, suszone figi, serek sojowy tofu, rzepa, jarmuż, brokuły, fasola, kefir, seler, jajka, natka pietruszki, groch, chrzan, czosnek, kukurydza, marchew, chleb razowy, twarogi, maślanka, sery żółte,

    utratę wapnia może powodować: nadmiar soli, kofeina, alkohol,

    POKARMY BOGATE W KWAS FOLIOWY

    sok pomarańczowy, szpinak, fasola, szparagi, rzepa, awokado, zarodki pszenne, brukselka, słonecznik, buraki, maliny

    POKARMY BOGATE W POTAS

    ziemniaki, awokado, buraki, brzoskwinie, śliwki, sok pomidorowy, jogurt, fasola, boćwina, morele, sok pomarańczowy, pestki dyni, banany, kabaczek, migdały, szpinak, mleko, orzechy

    POKARMY BOGATE W CYNK

    dynia i pestki dyni, słonecznik, otręby pszenne i kiełki pszenicy, grzyby, kakao, orzechy, groch fasola, soczewica, herbata, cebula czosnek, ryż, jajka, maliny, czarne jagody, buraki, szparagi, marchew, seler pomidory, rzodkiewka,

    POKARMY BOGATE W WITAMINĘ A

    marchew, szpinak, sałata, pietruszka, szczypior, szczaw, papryka, pomidory, morele, masło, śmietana, ser, twaróg, mleko,

    POKARMY BOGATE W WITAMINĘ C

    słodka papryka czerwona i zielona, truskawki, brukselka, grapefruit, kiwi, pomarańcze, pomidory, brokuły, kalafior, groch, jarmuż, kapusta, chrzan, porzeczki czarne i czerwone, agrest, żurawiny, czarne jagody, owoc dzikiej róży, jabłka

    POKARMY BOGATE W WITAMINĘ D


    mleko, masło, grzyby (najwięcej w borowikach), jajka, śmietana

    POKARMY BOGATE W WITAMINĘ K

    - sałata, groch, olej sojowy, orzechy włoskie, szpinak, kapusta, pomidory, pokrzywa, zielone pomidory, lucerna, igły drzew iglastych

    # rozpuszcza się tylko w tłuszczach

    # rozkłada się pod wpływem promieniowania słonecznego

    POKARMY BOGATE W WITAMINĘ B


    * B1 - orzechy arachidowe, drożdże, kasza gryczana, mleko, orzechy włoskie i laskowe, migdały, kalafior, jajka, pomidory, ziemniaki, kapusta, agrest, porzeczki, śliwki, jabłka, groch, fasola, otręby pszenicy, chleb z mąki razowej, płatki owsiane, gryka,

    * B2 - drożdże, mleko, migdały, ser, jajka, kakao, twaróg, kukurydza, szpinak, kalafior, jabłka, groch, orzechy, kasza gryczana, groch, otręby i zarodki zbóż, pomidory, szczypior, zielony groszek,

    * B3 - ziarna słonecznika, orzechy, drożdże, mąka z pełnego przemiału, fasola, groch,

    * B6 - kiełki pszenicy, drożdże, otręby zbóż, ziemniaki, banany, jajka, kapusta, marchew, fasola, orzechy, słonecznik, kasza gryczana

    POKARMY BOGATE W WITAMINĘ E

    słonecznik, orzechy, migdały, zarodki pszenne, fasola, otręby pszenne, ryż, szparagi, brokuły, seler, groch, kukurydza, płatki owsiane, chleb ciemny, jajka, sałata, fasola, pietruszka, marchew, olej kukurydziany i sojowy

    POKARMY BOGATE W MAGNEZ

    kukurydza, mak, buraki, siemie lniane, owies, kakao, orzechy, soja, kasze (gryczana, jęczmienna, manna), fasola, groch, czekolada, pomidory i koncentrat pomidorowy, pietruszka (korzeń i natka), pieczywo razowe,

    POKARMY BOGATE W SELEN

    - ziarno z pełnego przemiału, otręby owsiane, kiełki pszenicy, kukurydza, mleko, drożdże, cebula, białka jaj, czosnek, chrzan, koper, szpinak, nasiona słonecznika, orzechy,

    nadmiar selenu może być toksyczny

    POKARMY BOGATE W ŻELAZO

    płatki owsiane, pszenica, ryż, śliwki, rodzynki, daktyle, maliny, porzeczki, banany, jabłka, wiśnie, mleko, jajka, szpinak, groch, brukselka, pomidory, cebula, kapusta, sałata, drożdże, grzyby, miód, orzechy, czekolada, seler, soja, bób, koper

    POKARMY BOGATE W LIT

    ziemniaki, pomidory, oberżyna

    POKARMY BOGATE W MANGAN

    herbata, pieprz, żurawiny, soja, płatki owsiane, kakao, szpinak, sałata, groch, fasola, ryż, kokos, czekolada, maliny, figi, banany, cebula, ciemny miód, ananasy, zielona i czarna herbata,

    POKARMY BOGATE W BOR


    orzechy, fasola, groch, soja, soczewica, brokuły, kapusta, szpinak, sałata, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, orzechy, miód, migdały, rodzynki,

    POKARMY BOGATE W BŁONNIK

    suszone śliwki, jabłka, szpinak, ziemniaki, migdały, fasola, kukurydza, groch, soczewica, gruszki banany, chleb razowy, morele, brokuły, rodzynki, seler, marchew, brukselka, truskawki, płatki owsiane, pomidory,

    POKARMY BOGATE W PRZECIWUTLENIACZE


    (zapobiegają zwyrodnieniu komórek, chronią przed starzeniem organizmu, podnoszą odporność)

    - czosnek, marchew, bazylia, jagody, chili, cebula, szpinak, sałata, mięta, dynia, szałwia, pomidory, kalarepa, majeranek, pomarańcza, jarmuż, brukselka, orzeszki ziemne,

    POKARMY BOGATE W INDOLE

    (unieczynnia toksyny w organizmie) brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzeżucha, rzepa, brukiew, gorczyca, awokado, szparagi, arbuzy, pomidory, jarmuż, kalarepa, rzodkiewka, chrzan, dynia, grejpfruty, cebula, ciemne winogron


    DOLEGLIWOŚCI KTÓRYCH PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ
    NIEDOBÓR WITAMIN LUB MINERAŁÓW



    WAPŃ - próchnica, paradontoza, zwapnienia żył, kruchość kości, choroby układu krążenia, wysoki poziom cholesterolu, słaba krzepliwość krwi

    MAGNEZ
    - podatność na stresy, stany niepokoju, zdenerwowania i lęku, miażdżyca, ataki serca i zawały, kołatanie serca, arytmia, zawroty głowy, drętwienie kończyn, wypadanie włosów, łamanie paznokci, podatność na próchnicę, szybkie męczenie się, bezsenność, wrażliwość na zimno

    CYNK - ataki epilepsji, trudność w gojeniu ran i oparzeń, problemy ze skórą, uzębieniem i włosami, słaba zdolność koncentracji, zaburzenia zmysłu węchu i smaku, anemia, reumatyzm, skłonność do wrzodów żołądka, niedokrwistość

    SELEN
    - podatność na raka, wczesne starzenie się organizmu, mała odporność organizmu, podatność na infekcje, podatność na chandrę i depresję, zmienność nastrojów, ciągłe odczucie zmęczenia, otępienie

    ŻELAZO - mała aktywność, anemia, opóźnienia w rozwoju (psychicznym i fizycznym), szara cera, bóle głowy, przyspieszony oddech, łatwość popadania w irytację, zaparcia, mdłości, łysienie, łamanie się paznokci, niska hemoglobina, małą krzepliwość krwi,

    LIT - podatność na depresje, rozdrażnienia, agresja

    BOR - zaburzenia pamięci, ograniczona sprawność umysłowa, apatia, osteoporoza, obniżenie poziomu estrogenów

    FLUOR - próchnica zębów (nadmiar fluoru grozi fluorozą!)

    MIEDŹ
    - podatność na raka, podatność na wrzody żołądka, choroby krwi, niski poziom czerwonych krwinek, nadmiar miedzi może być szkodliwy i może być przyczyną: anemii, zaburzeń układu oddechowego i zaburzeń funkcjonowania wątroby

    WITAMINA C
    - krwawienie dziąseł, podwyższony cholesterol, podatność na zawały i ataki serca, podatność na raka, małą odporność organizmu na przeziębienia, reumatyzm, łuszczenie się naskórka, podatność na krwotoki i pękanie naczyń krwionośnych, przedwczesne starzenie się organizmu

    WITAMINA E - zapalenia nerek, żylaki, zakrzepy, trudność w gojeniu ran i oparzeń, bolesne skurcze mięśni, przebarwienia na skórze, zmęczenie, przedwczesne starzenie się organizmu

    WITAMINA B1 - złe samopoczucie, nerowość i stany irytacji, depresje, brak apetytu, podatność na zmęczenie, zaburzenia pamięci, bezsenność, problemy z koncentracją

    WITAMINA B2 - pękanie i łuszczenie się skóry, podatność na zmarszczki i zajady, bóle i pieczenie oczu (do powstania katarakty włącznie), przetłuszczanie się włosów, problemy w przyswajaniu żelaza

    WITAMINA B3
    - bezsenność, niepokój, irytacja, rozdrażnienie, niemożność skupienia uwagi, halucynacje, stany melancholii i podniecenia, zapalenia jamy ustnej, nadwrażliwość na światło i hałas, podwyższony cholesterol

    WITAMINA B6
    - trądzik młodzieńczy, przetłuszczanie się włosów, zaburzenia przemiany materii, zaburzenia wydalania moczu, drżenie rąk, bezsenność, nudności

    WITAMINA B12 - anemia, zmęczenie, osłabienie, pieczenie języka, problemy żołądkowe, utrudnienie chodzenia, niepłodność

    WITAMINA A
    - zaburzenia widzenia (zwłaszcza o zmroku), nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołów łzowych, łojowych i potowych, choroby skóry, brak odporności, łuszczenie się skóry, problemy z menstruacją i płodnością, podwyższony cholesterol, nowotwory układu oddechowego, zaburzenia pracy nadnerczy

    WITAMINA D
    - bóle w "kościach", kruchość kości, zapalenie stawów, trudności w gojeniu ran i oparzeń, zaburzenia trawienia, choroby skóry

    WITAMINA H
    (BIOTYNA) - zapalenie skóry złuszczeniem, niedokrwistość, podwyższony poziom cholesterolu

    WITAMINA K
    - krwotoki, nie gojące się rany

    WITAMINA F - stwardnienie tętnic, egzemy, owrzodzenia skóry

    WITAMINA U
    - nieżyty żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby skórne, schorzenia sercowo-naczyniowe

    Mam nadzieję że się komuś pryda
    • 3

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    naja

    naja

      NAJA KFD

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 5212 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    :ziober:d
    • 0

    #3
    kacza17

    kacza17

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 801 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Zabrze
    plus!
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko