Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ważne informacje na temat Białek

- - - - - whey

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Edo Ergo Sum

Edo Ergo Sum

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1213 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Malbork
    Dyskusja z innego forum:

    Jak w temacie : dlaczego ostatnimi czasy zniknęły z etykiet tabele ze składem aminokwasów w białku ?
    zwróćcie uwage jeak dużo ostatnio na rynku jest produktów ( gł z rynku USA) ktore na etykietach nie mają rozpisanego składu aminokwasowego w białku ( whey i inne ) .
    Powód jest prosty. otóz ceny surowca ( whey i aminokwasy ) ida mocno do góry, co zatem robią cwani producenci ? dosypują do whey (który kosztuje 8,50 euro/kg ) tauryny ( ktora kosztuje 2,50 euro/kg) oraz glicyny ( koszt 4,00 euro/kg ) i juz np do 40% whey dochodzi dalsze 40% tauryny + glicyny i mamy 80% białka . Cud ??!! a w składzie podają : koncentrat białek serwatkowych, tauryna, glicyna - czyli sa ok ? ??? NIE SĄ OK ponieważ nie podają ile tej tauryny i glicyny dosypali!!! a ich oszczędnośc kasy niech sobie kazdy policzy sam.
    Całkiem innym tematem jest pytanie :jak sobie radzi nasz organizm z tak duza dawką tauryny i glicyny ? producenci oczywiście dosypują enzymy trawienne , ale mimo to proszę sie zastanowić po co nam tak dzue dawki tauryny i glicyny ? i co sie z tymi aminokwasami dzieje ? (oczywiście jeśli Was to ciekawi odpowiem )
    pozdr

    Koledzy nie podam Wam na tacy jakie to firmy robią ten i inne wałki, ponieważ sami macie rozum i możecie sobie to sprawdzić ( Co do Treca jest to firma która na pewno nie stosuje tego typu chwytów ponieważ prowadzą ją uczciwi ludzie ). wystarczy tylko sprawdzić czy w składzie podanym pod tabelą z wartościami występuje opis : koncentrat białek serwatkowych, tauryna, glicyna .... (po angielsku , ponieważ ten pomysł nie jest polskim wynalazkiem )
    Dlej nawet jesli jest w białku aminogram a w nim znajdziecie tauryne - to znaczy ze została tam dodana poniewaz tauryna nie jest aminokwasem budulcowym i nie wystepuje w białkach serwatkowych ( a kosztuje jak podalem na wsatepie kilka razy taniej od whey) dalej jesli glicyny jest wiecej niz 2g /100g to tez to co jest ponad 2g/100g zostalo tam dodane w celu oszczednosci !!!
    Co szie dzieje po podaniu wraz z białkiem serwatkowym syntetycznej tauryny ? po prostu jej nadmiar obciaza wątrobe i jest ona w niej rozkładana .poniewaz np jesli spozywaz 50g takiego wynalasku w którym jest np 10g tauryny i 10g glicyny to w rzeczywistosci spozywasz 30g whey i 20 g syntetycznych aminokwasow a stanie wolnym ktore nie sa i nie beda traktowane przez wątrobę jako budulec dla waszych mięsni. (dlaczego to juz całkiem odebna sprawa - patrzcie na co rozkladane sa białka w ukl trawiennym , na pewno nie na aminokwasy w stanie wolnym )
    Kluczem do zrozumienia tego tematu jest porównanie cen whey (8,50euro) tauryny ( 2,50euro ) i glicyny ( 4 euro ) !!!
    pomyślcie i poszukajcie sami tego typu białek
    pozdr


    ja tez do nich nic nie mam, po prostu nie kupuje białek i gainerow takich firm "pro" polskich, taki przykład dałem. oczywiscie w składzie polskich białek nie ma praktycznie wałkow (aminogram). Chodzi mi o skład np. w serwatce soja itd.

    Tu tak z grubsza przejechalem białka i 2 ładne znalazlem, ktorych bym unikał chyba....

    Fitmax - Whey Protein 81Plus 4,5 grama glicyny plus 2 tauryny na 100g aminokwasów
    Ronnie Coleman - Pro Antium 10g glicyny na 100g aminokwasów !!!!


    Pozdr.
    • 1

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Edo Ergo Sum

    Edo Ergo Sum

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1213 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Malbork

    co do regulacji rynku (tamtejszego) : firmy te maja mega kase , opanowaly swiatowy rynek suplementów( a jak jest w pl : najpopularniejsze białko ? ludzie wcinaja te wałki jak małpy banany i jeszcze sie z tego cieszą ze stosuja produkty uznanych producentow , raklamowanych przez czołówke swiatowej kulturystyki...) wiec nie bedzie obowiazku podawania aminogramu na etykiecie ..... popatrzcie sami z ilu produktow whey zniknealy w ciagu tylko ostatniego roku aminogramy ???!!dlaczego ? juz wiecie .
    Co do kolorowych etykiet : fakt ludzie kupuja oczyma i daltego tez takie i temu podobne wałki sie sprzedają same .....
    pozdr


    są ...patrz na etykiety... i raczej bardziej ufaj firmom europejskim, patrz tez na cene ( trudno by produkt który został wyprodukowany poza unią , płynął do nas statkiem, był u nas oclony i opodatkowany , dalej by był sprzedawany przez kolejnego pośrednika ... w og rozrachunku był tańszy niż produkty unijne )poza tym nawet jesli produkt zaa oceanu nie tzyma norm ( zamiast 80% bialka ma 40%) to raczej trudno zrobic cokolwiek takiemu producentowi , prawnie tu procesu mu nie zalozysz musialbys udac sie za ocean
    unikaj tych które maja zadeklarowane mniej niz 80% białka (ponieważ to co jest wliczane w pule wegli to laktoza, nalezy ona do dwucukrów zatem wg nomenklatury mozna ja wliczac w węglowodany złożone , cena 80% koncentratu instant to kolo 8,50 euro, cena 60% koncentratu jest o 2 euro niższa - a właśnie ten koncentrat zamiast jak w 80 tece 5 % laktozy , w 60 tce bedzie jej mial 15%)
    daltego tez do 60% whey sa dodawane enzymy trawienne - by strawic tak duż ilośc laktozy i innego smiecia (białka wielkoczasteczkowe zanieczyszczajace niskoprocentowe koncentraty whey )
    dalej jak widzisz patrz na aminogram
    jest tego troche
    pozdr


    nie mozesz miec pretensji do Kolegów którzy i tak sie dla Was starają. Nie majac dostępu do cen surowców , ich specyfikacji ( zawartość bakterii na jednostkę, ph, zawartości laktozy, zaw tłuszczów , soli mineralnych i innych ) po prostu nie mają możliwości tak łatwo spostrzec ze większość walków jest robiona dla oszczędności. możesz miec np 2 x 80% whey jako surowiec z różna zawartością soli mineralnych i latkozy oraz z trzymającymi normę większą lub wręcz zerową ilością bakterii, różniące się ceną o 5 lub nawet 10%. ( sole mineralne w dużej ilości dają gorzkawy posmak - co wymaga większych ilości słodzików i aromatów, poza tym sole mineralne obniżają strawność, podwyższają Ph , im wyższe ph tym "sztywniejsze " są cząsteczki białek co odbieramy jako mniej "puszysty" produkt....) (zawartość bakterii nawet jeśli sie mieści w normie to i tak jesli znajdzie sie ktos kto np spożywa 200g takiego wheya dziennie to na bank te normy przekroczy i bedzie mial problemy gastryczne, ) dalej zawartość wilgoci - % zawartość wody ( im wiecej tym mniej trwały surowiec - woda jest niezbędną do rozwoju bakterii )
    duzo jest tych zależności dlatego tez zależnie od jakości stosowanego surowca 2 kg 80% whey u różnych producentów mogą mieć rożne ceny ( pomiająć temat dosypek tauryny lub innych syntetycznych tanszych niz whey aminokwasów )
    pozdr
    mc

    swego czasu królowało na pl rynku jako najlepiej sprzedające sie polskie białko ...... jego niska cena i mimo ze faktycznie tam było i jest 80% białka właśnie wynikała z tego ze surowiec miał duża zawartość soli mineralnych , wysokie ph, duzą zawartość ciężkostrawnych białek wielkocząsteczkowych, sporą zawartość ciężkostrawnych niebiałkowych związków azotowych .... no ale spece zza oceanu dodali by doń enzymy trawienne ( co wyeliminowałoby problemy z trawieniem ) dalej dodaliby duuużżżo słodzików, duuużżo aromatów, dużo emulgatorów i hydrokoloidów co razem obnizyłoby zaw białka do 70% lub mniej - i w ten sposób powstałby produkt przesmaczny tani i mega chwalony - super rozpuszczalność, super smak .... reklamy i pochwały ... a w środku ....


    • 0

    #3
    ZakkDave

    ZakkDave

      KFD to mój dom ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3243 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: Rośnie
    Ciekawe informacje Edo.

    Dlatego IMO naprawdę nalezy wybierać stare , dobre sprawdzone białko na którym jest podana etykieta.
    Nadal chyba króluje Optimum Whey Gold i słusznie zresztą.
    • 0

    #4
    Edo Ergo Sum

    Edo Ergo Sum

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1213 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Malbork
    podobno ON ostatnio cos wpadlo z jakims produktem
    • 0

    #5
    ZakkDave

    ZakkDave

      KFD to mój dom ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3243 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: Rośnie

    podobno ON ostatnio cos wpadlo z jakims produktem


    Tzn?
    Skad masz takie info ?

    I co masz na myśli mówiąc "wpadło" ?

    Edytowany przez ZakkDave, 04 listopad 2012 - 10:34 .

    • 0

    #6
    Edo Ergo Sum

    Edo Ergo Sum

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1213 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Malbork
    Zaraz sie Kolego dowiem ocb ale chyba chodzilo o deklarowana % bialka w wheyu

    poki co dalej:

    jak w temacie > Po to by konsument mógł strawić "paszowy " tani surowiec z jakiego korzysta ten producent . bez tych enzymów konsument dostałby bólu brzucha i mega wiatrów - a tak otrzymuje smaczny produkt ,tani i "zdrowy "
    DOBRA ODŻYWAKA TYPU WHEY NIE POWINNA MIEC ENZYMÓW TRAWIENNYCH poniewaz nie sa one w niej potrzebne , białka serwatkowe ( nie zanieczyszczone ) sa najlżej trawionymi białkami (obok białek z białka jaj) przez ludzki układ trawienny .
    teraz proponuje sprawdzic jakie firmy stosuja w swych whey enzymy trawienne i jakie maja wytłumaczenie ich zastosowania ( jaki bałach nam sprzedaja ) Wy juz wiecie po co sa tam te enzymy trawienne
    pozdr


    • 0

    #7
    ZakkDave

    ZakkDave

      KFD to mój dom ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3243 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: Rośnie

    Zaraz sie Kolego dowiem ocb ale chyba chodzilo o deklarowana % bialka w wheyu

    poki co dalej:


    Ok , czekam z niecierpliwością i biorę się do czytania ;)
    • 0

    #8
    Edo Ergo Sum

    Edo Ergo Sum

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1213 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Malbork
    Tutaj sa stare badania, ja poszukasz na eSeF.D tam sa konkretnie z jakiego laboratorium itd jak i na BeeF

    http://postimage.org/image/7o79nduun/

    z jakiego zdrodla mozna dodawac zdj, bo wszysedzie tylko jakies limitacje:/
    • 0

    #9
    ZakkDave

    ZakkDave

      KFD to mój dom ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3243 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: Rośnie

    Tutaj sa stare badania, ja poszukasz na eSeF.D tam sa konkretnie z jakiego laboratorium itd jak i na BeeF

    http://postimage.org/image/7o79nduun/

    z jakiego zdrodla mozna dodawac zdj, bo wszysedzie tylko jakies limitacje:/


    Edo , ale ten błąd mięsci się w granicach akceptacji.
    To jest zaledwie 2% czyli można przyjąć że w granicach "błędu statystycznego".

    Poza tym , od kiedy ON deklarował 81% białka ? Na każdym opakowaniu jakim miałem czy widziałem na żywo czy w internecie jest napisane jak wół(cytuję) :
    Higher Protein Percentage(24 grams of protein;77% protein by weight) * czasem podają 79 lub 78% ale to już zależy od smaku - na moim jest 77% i mam Banana Cream

    Poza tym Edo nieco zszokowałeś mnie tym co było napisane ale między innymi ON stosuje te enzymy trawienne a konkretnie : Amylase , Protease , Celluase , Beta D-Galactosidase, Lipase (Nie znam polskich odpowiedników).

    Podchodze do tego z naprawdę dużym dystansem bo fakt faktem to białko wyrobiło sobie markę i nie istnieje na rynku od wczoraj ... Są miliony zadowolonych użytkowników którym to białko służy.
    • 0

    #10
    Verru

    Verru

      #tylkocalvinklein

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 7671 postów
  • Wiek: 73
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Floryda, US
    • Staż [mies.]: 3 lata
    Whey gold tez ma enzymy wiec tak fajnie nie jest. Olimp complex 100% ma 1,8g/100g L-glicyny, c6 i delicious nie ma tabeli w sklepie KFD, syntha 6 ma takze enzymy. Nie sadze, ze znadxiecie czyste bialko oprocz drogich izolatow

    @up Amylaza, proteaza, celulaza, beta D-galaktozydaza, lipaza
    • 0

    #11
    ZakkDave

    ZakkDave

      KFD to mój dom ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3243 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: Rośnie

    Whey gold tez ma enzymy wiec tak fajnie nie jest. Olimp complex 100% ma 1,8g/100g L-glicyny, c6 i delicious nie ma tabeli w sklepie KFD, syntha 6 ma takze enzymy. Nie sadze, ze znadxiecie czyste bialko oprocz drogich izolatow

    @up Amylaza, proteaza, celulaza, beta D-galaktozydaza, lipaza


    Tak , znajdź mi użytkownika który nie był zadowolony z ON Whey Golda.(pomińmy czynniki takie jak smak czy rozpuszczalność).
    Co do tej Tauryny i Glicyny się zgodzę ale co do enzymów:
    Skoro nikomu to nie szkodzi , nie ma efektów ubocznych - w czym problem ? Jak ktoś ma naprawdę obsesję na punkcie enzymów trawiennych to mu szczerze współczuję. Zacznijcie dyskutować z gościami spoza polski którzy zajadali się takimi białkami budując przy tym imponującą masę to was zwyczajnie wyśmieją.

    Naprawdę ludzie , umiaru trochę i zdrowego rozsądku.

    Edytowany przez ZakkDave, 04 listopad 2012 - 11:41 .

    • 0

    #12
    Edo Ergo Sum

    Edo Ergo Sum

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1213 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Malbork
    Dlatego napisalem ze to stare badania w nowszych chyba juz troche innaczej jest, ostatnio byl u mnie dystrybutor ON i mowil ze ceny ida w gore, nastepnym razem sie o to zapytam, poza tym bede na lini produkcyjnej Trec-a pod koniec miecha tez sie zapytam co o tym sadza mimo ze uwazam ze Trec walkow nie robi.
    • 0

    #13
    ZakkDave

    ZakkDave

      KFD to mój dom ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3243 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: Rośnie

    Dlatego napisalem ze to stare badania w nowszych chyba juz troche innaczej jest, ostatnio byl u mnie dystrybutor ON i mowil ze ceny ida w gore, nastepnym razem sie o to zapytam, poza tym bede na lini produkcyjnej Trec-a pod koniec miecha tez sie zapytam co o tym sadza mimo ze uwazam ze Trec walkow nie robi.


    Gratulacje dla ciebie Edo , odwalasz naprawdę kawał dobrej roboty. Naprawdę twoja wiedza jest imponująca.

    I oczywiście napisz jak się skonsultujesz z tym dystrybutorem ON.
    • 0

    #14
    Edo Ergo Sum

    Edo Ergo Sum

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1213 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Malbork
    Dzieki;) Tylko nie myśl ze te cytaty sa moje:P To są teksty jednego z polskich producentów odzywek
    • 0

    #15
    Verru

    Verru

      #tylkocalvinklein

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 7671 postów
  • Wiek: 73
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Floryda, US
    • Staż [mies.]: 3 lata

    Tak , znajdź mi użytkownika który nie był zadowolony z ON Whey Golda.(pomińmy czynniki takie jak smak czy rozpuszczalność).
    Co do tej Tauryny i Glicyny się zgodzę ale co do enzymów:
    Skoro nikomu to nie szkodzi , nie ma efektów ubocznych - w czym problem ? Jak ktoś ma naprawdę obsesję na punkcie enzymów trawiennych to mu szczerze współczuję. Zacznijcie dyskutować z gościami spoza polski którzy zajadali się takimi białkami budując przy tym imponującą masę to was zwyczajnie wyśmieją.

    Naprawdę ludzie , umiaru trochę i zdrowego rozsądku.


    Nie mowie, ze zle, ale takze jedne z najlepszych bialek zawieraja enzymy wiec nie nalezy popadac w paranoje.
    • 0

    #16
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Panowie nie popadajmy w paranoję.
    Producenci dodają enzymy w celu polepszenia absorpcji.

    Miejcie na uwadze panowie że ON sam produkuje swoje suple. Nie jest od nikogo uzależniony. Osobiście uważam że jest to najlepsze białko.
    Nie jest to czysty izolat ale to właśnie sprawia że jest idealny. Wykorzystuje on zalety WPI i WPC.
    Należy mieć na uwadze że te frakcje różnią się między sobą a każda niesie inne korzyści :)
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko