#21
Posted 19 June 2012 - 20:36 PM

#22
Posted 19 June 2012 - 20:36 PM

Dziękuję a porady :)
a to dla Was: POKÓJ!
Edited by Michaelg, 19 June 2012 - 20:37 PM.
#23
Posted 19 June 2012 - 20:37 PM

Nie od pani domu, nie z mody na życie czy jak to tam... Od dietetyczki mojego brata. Mógłbym wrzucić kilka przepisów na takie dietetyczne słodycze, ale dyplomowani dietetycy będą oburzeni.
Wybacz ale większośc dietetyków wciąż będzie wcinać ci buble w stylu że trzeba jeść owoce , jogurty ... I z niejednym miałem do czynienia ( znajomi opowiadali albo sam słyszałem co mówią).
Śmiało wrzuć te przepisy. Mówię poważnie, jestem ciekawy.Serio.
Do Autora - Jak już wcześniej napisałem - skoro chce ci się podżerać po kątach to znaczy że masz źle ułożoną dietę. I tak jak staniolele napisał - jak masz też czasem ochotę na słodkie to też wina diety.
Edited by ZakkDave, 19 June 2012 - 20:38 PM.
#24
Posted 19 June 2012 - 22:08 PM

No to zamiast napisać gdzie robię błąd, żebym więcej tego nie robił to lepiej podawać źródła mojej wiedzy, hm?
ja jestem za wyeliminowaniem większości węgli w diecie, a zostawienie niewielkiej ilości, ale kiedy słysze coś w stylu "do godziny 15 węglowodany" to mi się śmiać chce...Kolejnym elementem który weźmiemy pod lupę jest wrażliwość insulinowa oraz tolerancja glukozy. Teraz zrobi się na prawdę ciekawie. W porównaniu do porannych posiłków, poziom glukozy we krwi oraz insuliny pozostaje podwyższony zdecydowanie dłużej niż w porach wieczornych. Chociaż wrażliwość organizmu na insulinę i tolerancję glukozy wydaje się być gorsza w nocy, należy mieć na uwadze, iż śniadanie jest posiłkiem po całonocnym poście. Bardziej sprawiedliwym porównaniem byłoby zestawienie posiłku nocnego z posiłkiem w porze południowej (Biston P, Van Cauter E, Ofek G, Linkowski P, Polonsky KS, Degaute JP. Diurnal variations in cardiovascular function and glucose regulation in normotensive humans. Hypertension. 1996 Nov;28(5):863-71.). W tym przypadku nie ma żadnej różnicy we wrażliwości insulinowej i tolerancji glukozy.
Naukowcy z Izraela przeprowadzili badanie na 2 grupach ochotników. Uczestnicy spożywali identyczną ilość kalorii jednak podaż węglowodanów była rozdzielona na różne pory dnia. Grupa kontrolna jadła węglowodany w ciągu dnia, natomiast grupa eksperymentalna spożywała większość swoich węgli w nocy (80%). Po 6 miesiącach okazało się, iż grupa eksperymentalna straciła więcej wagi i tkanki tłuszczowej, niż grupa kontrolna. Ponadto, grupa eksperymentalna znacznie lepiej radziła sobie z głodem i była bardziej syta. Naukowcy ten fakt tłumaczą zmianami hormonalnymi. Wartość bazowa insuliny w grupie eksperymentalnej była znacznie niższa niż w przypadku grupy kontrolnej. Na koniec dodam, iż grupa eksperymentalna miała znacznie wyższe stężenie adiponektyny - hormonu powiązanego z podwyższaniem wrażliwości na insulinę i spalaniem tkanki tłuszczowej. Mieli również tendencję do nieco lepszych poziomów leptyny oraz niższy poziom LDL, a wyższy HDL. Markery zdrowia grupy eksperymentalnej były o wiele lepsze niż grupy kontrolnej (Sofer S, Eliraz A, Kaplan S, Voet H, Fink G, Kima T, Madar Z. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity (Silver Spring). 2011 Oct;19(10):2006-14.). Mit obalony![/
Edited by TomusXXX, 19 June 2012 - 22:09 PM.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users