Skocz do zawartości

Zdjęcie

Własna czekolada - prościej się nie da

- - - - - czekolada własna kakao orzechy miód olej kokosowy

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
D-r

D-r

    KFD Premium

  • KFD pro
  • PipPipPip
  • 268 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12

    No to zaczynamy:

    Potrzebne będzie:

    * 45g oleju kokosowego

    * 55g miodu

    * 20g kakao

    Tutaj mała uwaga. Nie sypcie tam jakiegoś puchatka czy innego uchatka %) Warto zainwestować w prawdziwe kakao.

     

    W kąpieli wodnej mieszamy ze sobą miód + olej kokosowy. Zaraz po rozpuszczeniu oleju (i miodu jeśli mieliście w postaci stałej) wyciągami z kąpieli. Uważajcie, żeby za bardzo tego nie przegrzać bo z miodu zostanie tylko smak. Macie tam bez problemu wsadzić palec i nie powinno was parzyć.

     

    Następnie wrzucamy kakao i porządnie mieszamy.

     

    Wykładamy dno jakiegoś niewielkiego naczynia, najlepiej kształtem przypominającego prostokąt papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wszystko do lodówki na minimum 2h. Wyciągamy, odrywamy z papieru i najlepiej przekładamy to folii aluminiowej. GOTOWE.

     

    Jak pomnożycie ilości składników x4 albo x5 to spokojnie możecie to robić np. w foremce to chleba.

    Opcjonalnie możecie wylać połowę masy, wrzucić pokruszone orzechy i następnie wylać drugą połowę. Też będzie kosa w smaku.

     

    Ja robiłem mini czekoladę dlatego takie ilości składników. Proponuję trzymać w lodówce bo szybko może się topić. Nie będziecie mieli bajorka po 5min ale na pewno o wiele szybciej niż zwykła czekolada.

     

    11801944_840529432726134_1803802048_n.jp


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    michalkrol

    michalkrol

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 74 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Ja lobilem te czekolade z: kakao, erytrytol (naturalny i bezkaloryczny cukier) + oliwa z oliwek no i niestety masa zastygala tylko jak sie ja umiescilo w zamrażalniku :(


    • 0

    #3
    D-r

    D-r

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 268 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12

    Dlatego musisz mieć olej kokosowy, który w normalnej temp. jest w stanie stałym.


    • 1

    #4
    Hellscream

    Hellscream

      KFD Platinum

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12076 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Ja lobilem te czekolade z: kakao, erytrytol (naturalny i bezkaloryczny cukier) + oliwa z oliwek no i niestety masa zastygala tylko jak sie ja umiescilo w zamrażalniku :(

     

    O szlag, jak mogłeś do kakao dolać oliwy z oliwek. Przecież to musiało być okrutnie paskudne %)


    • 0

    #5
    kamilbielski50

    kamilbielski50

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 3 postów
    Super przepis kradne:)

    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko