Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wątróbka drobiowa/wieprzowa - przepisy na redukcję

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Sonaim

Sonaim

    KFD Premium

  • KFD pro
  • PipPipPip
  • 515 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Zgierz, Łódzkie

Siemanko,

 

macie może jakieś ciekawe przepisy na wątróbkę wieprzową/drobiowa aby nadawała się na redukcji? Zależy mi na usunięciu tego słodkiego posmaku... nie bardzo mi odpowiada. Da rade cos z tym zrobić?


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
stiepan19pl

stiepan19pl

    KFD Premium

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPip
  • 1538 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wielgie
    • Staż [mies.]: 12+

    Jak dla mnie najlepszza jest na patelni z cebulka ;) do tego ketchup i niebo w gebie


    • 1

    #3
    paletak

    paletak

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 46 postów

    Mogę Ci zaproponować, abyś spróbował przyrządzić ją na grillu. 


    • 0

    #4
    Sonaim

    Sonaim

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 515 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zgierz, Łódzkie
    Pokombinuje cos na patelce, z oliwa. Tluszczy zbyt duzo tez nie potrzeba ^^, jakies warzywka czy cos... ten slodkawy smak mnie irytuje najbardziej :)
    • 0

    #5
    Bart111

    Bart111

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 32 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Wątróbka i twarożek:

    1/4 kg wątróbek drobiowych
    1 łyżka soku malinowego(bez cukru-naturalny)
    troszkę octu balsamicznego
    ostra papryka, sól
    twarożek light - pół kostki
    Wątróbki oczyszczamy ,myjemy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Dodajemy ocet balsamiczny i sok malinowy i na koniec doprawiamy. I gotowe. Łączymy z twarożkem i śniadanie gotowe:

    Uwielbiam ten przepis :)
    • 0

    #6
    Sonaim

    Sonaim

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 515 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zgierz, Łódzkie
    Nie mam octu chyba :/ ale jutro.to.bankowo.zrobie tylko.do.ryzu ^^. Niweluje troche ten slodkawy smak?

    Dzieki za przepis kolego )
    • 0

    #7
    Bart111

    Bart111

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 32 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Smak bialego sera niweluje "slodkawy smak" ;)
    • 0

    #8
    Bart111

    Bart111

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 32 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Sonaim jak watrobka ?
    • 0

    #9
    Sonaim

    Sonaim

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 515 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zgierz, Łódzkie
    Usmazylem watrobke na oleju, na koniec dodalem ugotowany ryz z curry, papryke i sol. Poddusilem kilka minut i wyszlo calkiem znosny, z lekkawym slodkim posmakiem. Jutro cos pokombinuje i napisze ;) na pewno wyszla lepsza niz gotowana ;)
    • 0

    #10
    laast

    laast

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 93 postów
    • Płeć:Kobieta

    Ostatnio widziałam na jakimś blogu propozycje padania wątróbki:
    - z majerankiem, no i oczywiście z i cebulką,
    - w sosie musztardowym lub pieczarkowym
    To dość intensywne, aromatyczne dodatki więc powinny zniwelować słodkawy posmak :)


    • 0

    #11
    Bart111

    Bart111

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 32 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Wczoraj robilem watrobke,patelnia pam i duzo pieprzu...:).Dodalem troche brokulow,makaronu sosu sojowego,szczypior i moge jesc non stop.
    • 0

    #12
    laast

    laast

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 93 postów
    • Płeć:Kobieta

    hmmm, a to ciekawa koncepcja, nie wpadłabym na takie połaczenie :) do przetestowania:)


    • 0

    #13
    Bart111

    Bart111

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 32 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Watrobka,oliwa, 2 cebulki,2 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę, papryka w proszku, przyprawa do grilla, kilka kropel tabasco.Odstawiam na 12H patelnia grillowa i jazda :D
    • 0

    #14
    Fred96

    Fred96

      Byc Duzym !

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4402 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Gym
    • Staż [mies.]: 3x

    Watrobke kroimy w kostke, wrzucamy na patelnie teflonową, dodajemy 200ml wody dusimy pod przykrywka. Dusimy watrobke tak dlugo az bedzie mieka. W szklance mieszamy mąke gryczana czy jaką kto ma z woda, im wiecej wody tym gęściejszy bedzie "sos" wlewamy to na patelnie i czekamy az reszta wody wyparuje. O cebuli nie pisze , ale wiadomo ze przed watrobka ja mozemy usmarzyc lub dac ja razem z watrobka. Na koniec daje pieprz, sól, natke pietruszki. 

    Wczoraj mama mi powiedziała o tym sosie wiec sie dziele, ja robiłem to z watroba wieprzową i wgl nie czułem jej smaku, wiec jak ktos ma czas to moze przetestowac i napisac jak wyszło :) 


    • 0

    #15
    AmarthGurth

    AmarthGurth

      Squat. Bench Press. Deadlift.

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2927 postów
  • Wiek: 46
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Skierniewice
    • Staż [mies.]: XI.12
    Generalnie i w skrócie: ja wątrobę smażę, a a w międzyczasie gotuję wodę z przyprawami: pieprz, liść laurowy, majeranek ziele angielskie, po dość krótkim smażeniu (nie mylić z krótkim ;) ) wrzucam watrobke do odsitowanego z przypraw wywaru, a na tym co zostało po smażeniu szkle cebule, i też wrzucam dk głównego gara. Sole na koniec. Nigdy nie mogę się najeść ;-)
    • 0

    #16
    Bart111

    Bart111

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 32 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    200 g wątróbki cielęcej
    200 ml demiglasu
    kilka marchewek baby
    150 ml  wytrawnego czerwonego wina
    masło
    100 g malin
    pieprz, sól
    kiełki buraka
    goździki
    kardamon

    PRZYGOTOWANIE:

    Wątrobę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Demiglass redukujemy z  goździkami, dolewamy czerwone wino, dodajemy maliny i gotujemy na wolnym ogniu. Po dokładnym zredukowaniu przecieramy przez sito, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, zaciągamy zimnym masłem.
    Na pozostałym demiglassie podduszamy marchewkę z dodatkiem soli i kardamonu.  
    Wątróbkę obsmażamy na maśle po 20 sekund z każdej strony, podlewając masłem z patelni. Całość  wykładamy na talerz , doprawiamy solą i pieprzem, przybieramy kiełkami buraka
    • 1

    #17
    laast

    laast

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 93 postów
    • Płeć:Kobieta

    Bart111 - skąd czerpiesz takie nieoczywiste inspiracje? :))  demi glas własnej roboty czy kupujesz?


    • 0

    #18
    Bart111

    Bart111

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 32 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Laast,Glasik to kumpla Robota,jestem kucharzem z wyksztalcenia;)
    • 0

    #19
    Bart111

    Bart111

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 32 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Składniki:

    2 łyżki oleju rzepakowego
    450 g watrobki wieprzowej
    1 cebula
    2 dymki
    3 marchwie
    1 łodyga selera naciowego
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
    300 ml bulionu z kury
    2 łyżki sosu śliwkowego
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżka wody
    Rozgrzać olej i usmażyć mięso na lekki brąz. Dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, wino, bulion, sos śliwkowy,ocet winny, cukier. Doproawdzic do wrzenia i dusic okołó 30 minut.Zmieszać mąkę  z wodą, dodac do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszająć do momentu aż zgęstnieje.Posypac drobno posiekanym szczypiorem,opruszyc pieprzem.

    Smacznego:)
    • 0

    #20
    laast

    laast

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 93 postów
    • Płeć:Kobieta

    Bart111.. no to wiele wyjaśnia:) Mamy do czynienia z profesjonalistą :)
    Zainspirowałeś mnie do wypróbowania nieoczywistych połączeń. Moja wariacja to pokrojona w kostkę wątróbka drobiowa podsmażona wraz z porem, zieloną fasolką, suszonymi pomidorami. oraz makaronem razowym. Do tego odrobina ziół Małgosi, lubczyku i świeżo zmielonej papryczki peperoncino :)

    watrobka.jpg


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko