Skocz do zawartości

Zdjęcie

Uzupełnienie białka zwierzęcego

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
dobry.mudzin.z.afrika

dobry.mudzin.z.afrika

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPip
  • 1507 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: V.2011
    Mam ułożoną dietę, w każdym posiłku za wyjątkiem jednego spożywam białko (śladowa ilość z mleka), dieta jest po taniości, bo niestety portfel chudy, a bez kaski nie ma maski jak to mówią :unsure: Do rzeczy - z moich wyliczeń wynika, że moje B/T/W wynosi 146/58/340 w DT (w DNT odpada trochę węgli z bananów/rodzynek po treningu). Problem polega na tym, że przyjmuję tylko 110g białka zwierzęcego: parę g z mleka, jajek, kuraka/innego mięsa, białka KFD jako uzupełnienie. Przed treningiem jem węglowodany złożone na mleku co jak łatwo zgadnąć stanowi owsiankę. I tu dochodzimy do sedna.

    Wątróbka drobiowa wiemy czym jest i jakie ma właściwości. Ja lubię, jem od czasu do czasu - sam niedawno polecałem ją komuś tutaj. Mógłbym ją na stałe włączyć do diety - zamiast owsianki ładowałbym wątróbkę z ryżem (znam fajny przepis). I tu jest problem. Witamina A. Wątróbka zawiera jej spore ilości, a nie chciałbym doprowadzić do hiperwitaminozy - witamina A ma duży wpływ na nasz organizm. Dlaczego mnie interesuje wątróbka ? Bo za 90 groszy mam posiłek z 20g białka pochodzenia zwierzęcego (100g mięsa -50gr, 100g ryżu 26gr i jakieś warzywo np marchew). Jada ktoś często wątróbkę ? Pomijam już cholesterol w niej zawarty, bo niektórzy tutaj jadają po 10 jajek i żyją. Nie widzę innej alternatywy - twaróg jem na kolację z makaronem i sam przed snem, jajka jem na śniadanie. Chętnie zjadłbym rybę/kuraka, ale nie ma mowy bym wygospodarował na to kasę.

    p.s Pogooglowałem i zalecana wartość witaminy A dla mężczyzny w moim wieku to 600 ug, maksymalna wartość bez skutków ubocznych 3000 ug, sama wątróbka ma 9700 ug :crazysex:
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    BOSSY

    BOSSY

      Bóg spamu ;)

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19845 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    Wklej całą dietę jakby to wyglądało. Aż taka ilość tłuszczy przed treningiem to nie jest dobry pomysł, może jakoś tą wątróbkę wkomponujemy o innej porze.
    • 0

    #3
    dobry.mudzin.z.afrika

    dobry.mudzin.z.afrika

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1507 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: V.2011
    Proszę bardzo:
    Spoiler


    Wiem, że szału nie ma w diecie, ale bez kaski nie ma maski. Inaczej tego nie rozwiążę. Nie piję alkoholu, nie jem słodyczy - dla mnie duży sukces, bo byłem łakomy na słodkie, pijam wodę z cytryną - rano herbata. Zakupiłem białko celem uzupełnienia diety, bo jest wygodne oraz nadal tańsza opcja niż 100g kuraka. W DT pijam białko po treningu zaraz, zaś w DNT w II posiłku z płatkami. Jem tak codziennie. Do posiłku przed snem wrzucam jeszcze orzechy włoskie jako zdrowe tłuszcze, nie zawsze to robię, bo czasem po prostu zapominam sobie obrać.

    Stosuję to od 3 tygodni. Jak rozpocząłem ćwiczenia to najpierw powoli oswajałem się z eliminacją słodyczy i fast-foodów, ułożeniem posiłku, ustaleniem regularności, nauczenia się "świadomych zakupów". Przez ten pierwszy okres trochę kulała ilość posiłków, ale zawsze po treningu jadłem ryż+kurak choćby nie wiem co. Teraz jem jak w/w i monotonia mi nie przeszkadza kompletnie, bo produkty, które podałem po prostu lubię ;)

    O wątróbce myślałem w II posiłku przed treningiem np. z ryżem, a wywalić płatki. Jest jeszcze opcja żołądków, ale dłuuuugo się je przygotowuje, więc lipnie trochę. Chętnie jadłbym 3x dziennie mięso - najlepiej wołowinę/cielęcinę dla urozmaicenia ryby, ale aktualnie nie pracuję, więc ciężka sprawa. Przeżywam kryzys seksualnie-ekonomiczny: patrzę do portfela, a tam ch**
    • 0

    #4
    bonifac007

    bonifac007

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 285 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 10+
    Wydaje mi sie, ze nadmiar witamin wydalisz zwyczajnie z moczem. Moim zdaniem smialo mozesz wcinac watrobke
    • 0

    #5
    dobry.mudzin.z.afrika

    dobry.mudzin.z.afrika

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1507 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: V.2011
    W teorii wydalę, a w praktyce ? Jest na sali lekarz ?
    • 0

    #6
    TomusXXX

    TomusXXX

      Running is my life

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3356 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bydgoszcz
    • Staż [mies.]: 19
    jasne ze możesz wątróbkę wcinać.Co do witamin - to zależy.Niektóre witaminy w nadmiarze nic nie robią i po prostu je wydalisz, ale niektóre mogą ci zaszkodzić.Te drugie mogą obciążać nerki,wątrobę, nadszarpnąć układ odpornościowy itp.

    "Przedawkowanie witaminy A (powyżej 8 mg dziennie) może spowodować uszkodzenie wątroby, utratę włosów, zaburzenia widzenia oraz migreny."

    czyli stosujemy witaminy Z GŁOWĄ.

    Edytowany przez TomusXXX, 19 listopad 2011 - 16:09 .

    • 0

    #7
    Sir Valeq

    Sir Valeq

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 266 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Włocławek
    Zawartość zawartością, ale ważne jest też to, ile % tej witaminy A z wątróbki jest rzeczywiście przyswojone przez organizm. Może np. 10-20% i nie ma problemu? Przydałoby się to sprawdzić.
    • 0

    #8
    dobry.mudzin.z.afrika

    dobry.mudzin.z.afrika

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1507 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: V.2011
    Nie chcę przegiąć w drugą stronę. Witamina A to nie przelewki właśnie, a nie mam alternatywy na chwilę obecną.
    • 0

    #9
    ANATOM

    ANATOM

      Cieplice Family-Runners

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2529 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Jelenia Góra-Cieplice
    • Staż [mies.]: 11 lat
    z powodzeniem mozesz jesc ta watrobke, wieprzowa bedzie tansza i lepsza.
    ok 6zl kosztuje kg serc drobiowych i mniej wiecej tyle samo serca wieprzowe. od czasu do czasu mozesz raz w tygodniu zjesc ozora - bardzo dobe zrodlo bialka jak i reszty skladnikow na ktore "polujemy".
    dalej ok 7,50 zoladki drobiowe.
    ok 8zl nerki wieprzowe i mozna przyrzadzic bardzo dobe cynaderki w sosie czosnkowo-cebulowym.
    tak wiec mysle ze pewien "oszczednosciowy" wybor jest.
    najdrozej z tego wszystkiego wychodzi ozor ok 9-10zl
    pozdrawiam!
    • 0

    #10
    dobry.mudzin.z.afrika

    dobry.mudzin.z.afrika

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1507 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: V.2011
    No to atakuję. Wieprzową widziałem w sklepie, gdzie kupuję mięso - wybór mały, ale przez to mięso i wędliny tam nie leżą i nie są "dopieszczane" - tylko raz. Drobiowa wątróbka jest po 4.99 zł, więc akurat, do tego szybko się przyrządza i mi osobiście smakuje. Włączam ją zamiast płatków - zjem z ryżem.
    Cóż... pewnie prędzej znudzi mi się ta wątróbka aniżeli doprowadzę do zbyt dużej wartości witaminy A w organizmie.
    W sumie można temat zamknąć.
    • 0

    #11
    baca1287

    baca1287

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 13 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10mies
    mlodinho10 w pierwszy poście napisałeś ,że znasz fajny przepis na wątróbke z ryżem. Mógłbyś zdradzic mi tą tajemnice :-D
    • 0

    #12
    dobry.mudzin.z.afrika

    dobry.mudzin.z.afrika

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1507 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: V.2011


    Tylko, że na co dzień trochę prościej tj. wątróbki drobiowej nie trzeba maczać w mleku, a samej wątróbki specjalnie nie doprawiam. Dusimy warzywa, następnie dodajemy wątróbkę pokrojoną w małych kawałkach - jak wszystko się poddusi razem to solimy/pieprzymy. Następnie ugotowany ryż na talerz, na samą górę nasz "gulasz" i jemy. Czas przygotowania jest taki jak samego ryżu, bo stawiamy wodę i w międzyczasie sobie dusimy naszą potrawę.
    • 1

    #13
    ANATOM

    ANATOM

      Cieplice Family-Runners

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2529 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Jelenia Góra-Cieplice
    • Staż [mies.]: 11 lat
    to i ja dorzuce przepis na klopsiki z watrobeczki:



    *150g-ziemniaki
    *400g-wątróbka wieprzowa/drobiowa
    *100g-jaja całe 2 szt.
    *100g-cebula
    *100g-smalec
    *50g-bułka tarta
    *2 ząbki czosnku,majeranek,pieprz,sól.

    Cebulę i czosnek podusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki, oraz wątrobę wieprzową,
    cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy 2 całe jajka,
    w/w przyprawy, i całość mieszamy. Formujemy klopsiki, które z koleji panierujemy w
    tartej bułce. Klopsiki układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy w piekarniku,
    w temperaturze 180stopni około 30-40min.

    Ten sam przepis można zrobić też w formie pieczeni:Zrobić jak powyżej tylko wątrobę mielimy
    surową wszystko razem mieszmy, dodajemy bułkę tartą i przyprawy.
    Następnie wlewamy do wysmarowanej blachy, wyłożonej pergaminem. Zapiekamy tak jak powyżej.
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników