Twaróg nadaje się do wszelkiego rodzaju shake'ów białkowych, ale jest również doskonałym źródłem protein na noc. Zapewne dla niektórych z Was twaróg stanowi jedzenie nie do przełknięcia; tymczasem wystarczy zaledwie pięć minut, aby wyczarować z kostki twarogu smaczny, wartościowy posiłek.
Potrzebujemy:
- ok. 50ml mleka
- 200g twarogu chudego lub półtłustego, im mniej ziarnisty tym lepiej
- łyżeczkę (5g) cynamonu
- łyżeczkę (5ml) aromatu waniliowego do ciast
- 7-8 tabletek słodzika
Makroskładniki dla całej porcji (twaróg półtłusty Osowa, mleko 2%):
- ~287 kcal
- ~38g białka
- ~14g węglowodanów
- ~9g tłuszczu
Chcąc zmniejszyć ilość węgli, możemy zrezygnować z cynamonu na rzecz migdałów, drobno siekanych orzechów włoskich, wiórków kokosowych etc.
Kruszymy tabletki słodzika, a następnie wsypujemy powstały proszek do szklanki z mlekiem. Dodajemy cynamon oraz aromat waniliowy. Tak otrzymaną miksturę należy energicznie wymieszać, a następnie przelać do miski z twarogiem. Starannie ugniatamy twaróg, tak aby powstała jednolita, gęsta masa; na koniec można wstawić pojemnik do lodówki na 15-30 minut albo szamać od razu Nic nie stoi na przeszkodzie, aby swobodnie eksperymentować z aromatami - migdałowym, rumowym itd., zależnie od waszego gustu (: