Skocz do zawartości

Zdjęcie

TSH poziom

- - - - - nalezy zmienic

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
IronMan99

IronMan99

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 156 postów
Siema. Moj ojciec i dziadek maja problemy z tarczyca. Słyszałem,że u nas u mężczyzn jest to bardzo częste zjawisko. Wszystko dowiaduja sie o chorobie po badaniach TSH w wieku około 25 lat. Dla mnie jeszcze to nie grozi podobno,wiec jak narazie nie robie tych badań. Jednak dobrze by było wiedzieć, jakie sa normy, prawidlowe wyniki poziomu TSH w moim ciele. Szukałem gdzieś w internecie, ale nie zgadzaja mi sie. Może ktos z was ma jakieś wiarygodne źródło, z którego bede mógł skorzystać?
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
jankomuzykant89

jankomuzykant89

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 132 postów
Dzień dobry. Ja czytałam poradnik medyczny, ponieważ studiuje na akademii medycznej dużo moge ci opowiedzieć o problemach z tarczycą. Jednak napisze to, co Ciebie interesuje ,czyli o poziomach TSH%-)

TSH
Dorośli: 0,02 - 5,0 ?j/ml

Noworodki: 0,02 - 25 ?j/ml

Tyroksyna fT4
50-150 nmol/l (4-12 ?g%)
Trijodotyronina T3
1,23 - 2,76 nmol/l (86-180 ng%)
  • 0

#3
sosna2

sosna2

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 141 postów
W interpretacji klinicznej poziomu TSH znajdziesz cos takiego, co będzie oznaczać:
0,02-5,0 ?j/ml - eutyreoza

> 5,0 ?j/ml (mozliwe)
* pierwotna niedoczynność tarczycy
* gruczolak przysadki mózgowej
* guz przysadki, który wydziela TSH (TSH-oma)
* nadczynność podwzgórza w zakresie wydzielania TRH

<0,02 ?j/ml
* nadczynność tarczycy
* leczenie preparatami L-tyroksyny
* niedoczynność przysadki
* ciężkie choroby ogólnoustrojowe
* działanie niektórych leków (np. dopomina, glikokortykosteroidy)
* trzeciorzędowa (podwzgórzowa) niedoczynność tarczycy
  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

 Zamknij okienko