#1
Napisany 19 lipiec 2011 - 15:10

#2
Napisany 19 lipiec 2011 - 15:26

#3
Napisany 19 lipiec 2011 - 17:25

#4
Napisany 19 lipiec 2011 - 18:10

#5
Napisany 19 lipiec 2011 - 18:12


#6
Napisany 19 lipiec 2011 - 19:47

Tłuszcze nie spowalniają wchłaniania
. Po za tym mogą stanowić źródło energii.
też tak słyszałem i dlatego nie ograniczam
#7
Napisany 19 lipiec 2011 - 19:57

#8
Napisany 19 lipiec 2011 - 19:59

U niemowląt tłuszcze trawione są już w żołądku , gdzie działa na nie lipaza żołądkowa, jej optymalne pH wynosi około 6,0 – a takie jest właśnie w żołądku niemowląt. U dorosłych lipaza żołądkowa nie działa, ponieważ pH soku żołądkowego wynosi 1,5 – 2,0. Trawienie i wchłanianie tłuszczów u ludzi dorosłych odbywa się dopiero w dwunastnicy. Do dwunastnicy dostaje się sok trzustkowy i żółć .Żółć odgrywa rolę w emulgacji tłuszczów, ponieważ w swoim składzie zawiera kwasy żółciowe, które obniżają napięcie powierzchniowe . Działanie żółci umożliwia powstawanie miceli i zwiększenie powierzchni działania lipazy a w związku z tym umożliwia temu enzymowi działanie na strukturę tłuszczy.
Ponieważ tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie, w celu umożliwienia transportu tłuszczów w środowisku wodnym jakim jest osocze tworzone są lipoproteiny. W ścianie jelita tworzy się jedna z frakcji lipoprotein – chylomikrony. Powstają one w ten sposób, że do składnika lipidowego dobudowany jest składnik białkowy – apolipoproteina. Dlatego właśnie białka, które są trawione już w żołądku przez pepsynę i podpuszczkę są "zagospodarowywane" jako swoisty nośnik - katalizator - substrat potrzebny do trawienia tłuszczy i tym samym tworzy specyficzną strukturę która ulega trawieniu i wchłanianiu dopiero w dalszych odcinkach układu pokarmowego opóźniając jego wchłanianie.
opr. O.P
#9
Napisany 19 lipiec 2011 - 20:07

Tak, ja też gdzieś wyczytałem, że tłuszcze spowalniają wchłanianie pokarmu, ale przed treningiem to jeszcze nie aż taka tragedia, gorzej jakby było po treningu ;]
#10
Napisany 19 lipiec 2011 - 21:01

#11
Napisany 19 lipiec 2011 - 21:03

#12
Napisany 19 lipiec 2011 - 21:24

Ja właśnie nie rozumiem skąd przekonanie że tłuszcze spowalniają wchłanianie, spowalniają ruch posiłku w układzie pokarmowym ale nie wchłanianie, chyba ktoś źle zinterpretował fakty, z chęcią bym o tym podyskutował
![]()
warzywa to juz oddzielny temat.
Mało się orientuję jeszcze w temacie jeżeli chodzi o mechanizmy itp itd. wszystko chodzi o rozdzielanie składników czyli Food combining. Tłuszcz i białka zawsze idą w parze w naturze, wiele autorów diet jak i diet rozdzielnych uważa za wielki plus, że tłuszcze spowalniają ruch, wtedy więcej czasu na dokładną obróbkę posiłku. Dziś ogólnie się przyjęło że ma być chudo...regeneracja po treningu nie następuję zaraz po posiłku, to proces długo falowy, więc nie rozumiem skąd ten "fanatyzm", po drugie większość osób zajada ryż lub inne węglowodany które rzeczywiście moga utrudnić trawienie białek. Białka trawią się w kwaśnym środowisku, z powodu enzymu który jest aktywowany w odpowiednim pH. Ryż i tego typu produkty mogą zakłócić ten proces i nie dokładnie przecięte wiązania peptydowe trafiają dalej gdzie nie są zdolne do wchłonięcia. Plus produkty roślinne zawierają inne składniki które są nazywane anty-odżywczymi, jak błonnik, kwas fitynowy, inhibitory enzymatyczne.
#13
Napisany 19 lipiec 2011 - 21:26



#14
Napisany 19 lipiec 2011 - 21:29



#15
Napisany 19 lipiec 2011 - 21:34

#16
Napisany 19 lipiec 2011 - 21:37


#17
Napisany 19 lipiec 2011 - 23:06

Edo mnie to wybaczy
Ja Tobie wszystko wybacze

Z tamtym biochemicznym tekstem jest wiele niejasności. W połączeniach składników chodzi głównie też żeby jakiś skłądnik stanowił większość, w tedy nie bedzie z niczym problemu. Oczywiście sprawa jest troszke bardziej skomplowana:) Jedząc jakąś tłustą potrawe, nie poprawnie nazywa się ją tłustą, bo ile tego tłuszczu zawiera np. tłusta karkówka? z 20% całości? podczas obróbki termicznej i tak się wytapia i chyba nikt nie spija łyżeczką tego tłuszczu z talerza? I tak w karkówce większość stanowią białka.
Ponieważ tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie, w celu umożliwienia transportu tłuszczów w środowisku wodnym jakim jest osocze tworzone są lipoproteiny. W ścianie jelita tworzy się jedna z frakcji lipoprotein – chylomikrony. Powstają one w ten sposób, że do składnika lipidowego dobudowany jest składnik białkowy – apolipoproteina. Dlatego właśnie białka, które są trawione już w żołądku przez pepsynę i podpuszczkę są "zagospodarowywane" jako swoisty nośnik - katalizator - substrat potrzebny do trawienia tłuszczy i tym samym tworzy specyficzną strukturę która ulega trawieniu i wchłanianiu dopiero w dalszych odcinkach układu pokarmowego opóźniając jego wchłanianie.
Mini już raz Ci to pisałem

Jest już późno, po robocie zmeczony a tu jeszcze taki wysiłek

Poszukajcie wypowiedzi Edo na temat tłuszczy przed treningiem.
Nie, nie o to mi chodziło:)
Na pewno np. tłusta karkówka, czy coś innego nie przeszkodzi wchłanianiu białek. Tak czy siak nie polecam tłusto przed treningiem, będzie zalegać dłużej, może "zamulić" niepotrzebnie. Tłusto można po treningu, z resztą trzeba spróbować i zobaczyć jak się czuje, jakie proporcje tłuszczy:białek "zamulają" jakie nie. Mamy nawet kubki smakowe odpwiedzialne za rozpoznanie mięsa. To przgotowuje oragnizm na strawienie posiłku, zobaczcie sobie na "insulin index" nie jedno mięcho wydziela więcej insuliny niz nie jeden produkt węglowodanowy, oczywiście sekrecja insuliny po węglwoodanach wygląda trochę inaczej niż po mięsie.
#18
Napisany 20 lipiec 2011 - 09:32

to co dobre dla Ciebie Artur ( np tluszcze) nie sa np dobre dla mnie jak wiemy. A to ze zaczelam wcinac bialko z tł w nocy i wegle przed samym snem sa dla mnie oki, spadki sa nadal ale nie jedna osoba powiedziala mi, ze na takim jedzeniu by momentalnie przybrala na wadze :)
wiec - takie ogolne przesłanie, poznaj siebie a potem ekperymentuj :)
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników