Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tłuszcze przed treningiem

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
dyziu95

dyziu95

    KFD to mój dom ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2033 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 3 lata
    Witam. Natrafiłem na sporo postów na forum, iż nie powinno się w posiłku przed-treningowym spożywać tłuszczy, ale nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia, dlaczego. I takie chcę zadać pytanie. Dlaczego ?
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21033 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska
    bo tluszcz spowalnia wchłanianie się białka :) ot co
    • -1

    #3
    Dawwwio

    Dawwwio

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 726 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10
    ja słyszałem, że właśnie nie powinno się doprowadzać tłuszczy przed treningiem, ale może coś źle zinterpretowałem :D
    • -1

    #4
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21033 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska
    a o czym jak mówie? Pisze tylko dlaczego NIE wcinamy tłuszczy PRZED.
    • 0

    #5
    JedenDwaTrzy

    JedenDwaTrzy

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9295 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: xXx
    Tłuszcze nie spowalniają wchłaniania :rolleyes:. Po za tym mogą stanowić źródło energii.
    • 2

    #6
    karvi

    karvi

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1000 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 15

    Tłuszcze nie spowalniają wchłaniania :rolleyes:. Po za tym mogą stanowić źródło energii.


    też tak słyszałem i dlatego nie ograniczam
    • 0

    #7
    *-*

    *-*

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 409 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Łomża
    • Staż [mies.]: 6 lat
    Dlatego, że w posiłku przed treningowym należy dostarczyć posiłek lekkostrawny. Najbardziej pożądane są węglowodany złożone, żeby dały Ci energię na długi ciężki trening i białko, żeby ochronić mięśnie przed katabolizmem. Tłuszcze, gdy jemy przed treningiem mogą powodować bóle brzucha i czujemy się pełni i musielibyśmy długo czekać zanim to wszystko się strawi. Spróbuj zjeść paczkę orzeszków przed treningiem to wtedy zobaczysz o czym mówię :)
    • 0

    #8
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21033 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska
    Jedno to uslyszec a drugie to znaleźć wlasciwa odpowiedz co sie wlasciwie dzieje spozywajac jednoczesnie tluszcze i białko ...

    U niemowląt tłuszcze trawione są już w żołądku , gdzie działa na nie lipaza żołądkowa, jej optymalne pH wynosi około 6,0 – a takie jest właśnie w żołądku niemowląt. U dorosłych lipaza żołądkowa nie działa, ponieważ pH soku żołądkowego wynosi 1,5 – 2,0. Trawienie i wchłanianie tłuszczów u ludzi dorosłych odbywa się dopiero w dwunastnicy. Do dwunastnicy dostaje się sok trzustkowy i żółć .Żółć odgrywa rolę w emulgacji tłuszczów, ponieważ w swoim składzie zawiera kwasy żółciowe, które obniżają napięcie powierzchniowe . Działanie żółci umożliwia powstawanie miceli i zwiększenie powierzchni działania lipazy a w związku z tym umożliwia temu enzymowi działanie na strukturę tłuszczy.
    Ponieważ tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie, w celu umożliwienia transportu tłuszczów w środowisku wodnym jakim jest osocze tworzone są lipoproteiny. W ścianie jelita tworzy się jedna z frakcji lipoprotein – chylomikrony. Powstają one w ten sposób, że do składnika lipidowego dobudowany jest składnik białkowy – apolipoproteina. Dlatego właśnie białka, które są trawione już w żołądku przez pepsynę i podpuszczkę są "zagospodarowywane" jako swoisty nośnik - katalizator - substrat potrzebny do trawienia tłuszczy i tym samym tworzy specyficzną strukturę która ulega trawieniu i wchłanianiu dopiero w dalszych odcinkach układu pokarmowego opóźniając jego wchłanianie.


    opr. O.P

    • 0

    #9
    Dawwwio

    Dawwwio

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 726 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10
    Mini- sorki, niedokładnie przeczytałem pierwszego posta i stąd mój wniosek.

    Tak, ja też gdzieś wyczytałem, że tłuszcze spowalniają wchłanianie pokarmu, ale przed treningiem to jeszcze nie aż taka tragedia, gorzej jakby było po treningu ;]
    • 0

    #10
    JedenDwaTrzy

    JedenDwaTrzy

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9295 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: xXx
    Poszukajcie wypowiedzi Edo na temat tłuszczy przed treningiem.
    • 0

    #11
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21033 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska
    ja Ci podaje czysty proces biochemiczny - czego chciec wiecej? stricte i na temat. opóźniaja wchłanianie.
    • 0

    #12
    JedenDwaTrzy

    JedenDwaTrzy

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9295 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: xXx

    Ja właśnie nie rozumiem skąd przekonanie że tłuszcze spowalniają wchłanianie, spowalniają ruch posiłku w układzie pokarmowym ale nie wchłanianie, chyba ktoś źle zinterpretował fakty, z chęcią bym o tym podyskutował :-)
    warzywa to juz oddzielny temat.



    Mało się orientuję jeszcze w temacie jeżeli chodzi o mechanizmy itp itd. wszystko chodzi o rozdzielanie składników czyli Food combining. Tłuszcz i białka zawsze idą w parze w naturze, wiele autorów diet jak i diet rozdzielnych uważa za wielki plus, że tłuszcze spowalniają ruch, wtedy więcej czasu na dokładną obróbkę posiłku. Dziś ogólnie się przyjęło że ma być chudo...regeneracja po treningu nie następuję zaraz po posiłku, to proces długo falowy, więc nie rozumiem skąd ten "fanatyzm", po drugie większość osób zajada ryż lub inne węglowodany które rzeczywiście moga utrudnić trawienie białek. Białka trawią się w kwaśnym środowisku, z powodu enzymu który jest aktywowany w odpowiednim pH. Ryż i tego typu produkty mogą zakłócić ten proces i nie dokładnie przecięte wiązania peptydowe trafiają dalej gdzie nie są zdolne do wchłonięcia. Plus produkty roślinne zawierają inne składniki które są nazywane anty-odżywczymi, jak błonnik, kwas fitynowy, inhibitory enzymatyczne.


    • 0

    #13
    sebolol

    sebolol

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 202 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 7
    Dokładnie Szugi, tłuszcze są także źródłem energii, więc wydaje mi się, że powinny być przed treningiem ;) Pamiętam to nawet z lekcji chemii %)
    • 0

    #14
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21033 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska
    no to wcinajcie tluszcze przed i po :) ja jednak zostane przy staroswieckiej metodzie <_< Edo mnie to wybaczy :devil:
    • -1

    #15
    JedenDwaTrzy

    JedenDwaTrzy

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9295 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: xXx
    Sam też nie jem tluszczy przed treningiem, nie widzę potrzeby dostarczania dodatkowego źródła energii.
    • 0

    #16
    sebolol

    sebolol

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 202 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 7
    A ja wolę sobie usmażyć pierś czy tam schab, a nie jeść taki wiór. Nie chcę, żeby jedzenie było przykrością ;)
    • 0

    #17
    Edo Ergo Sum

    Edo Ergo Sum

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1213 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Malbork

    Edo mnie to wybaczy :devil:


    Ja Tobie wszystko wybacze :hug:

    Z tamtym biochemicznym tekstem jest wiele niejasności. W połączeniach składników chodzi głównie też żeby jakiś skłądnik stanowił większość, w tedy nie bedzie z niczym problemu. Oczywiście sprawa jest troszke bardziej skomplowana:) Jedząc jakąś tłustą potrawe, nie poprawnie nazywa się ją tłustą, bo ile tego tłuszczu zawiera np. tłusta karkówka? z 20% całości? podczas obróbki termicznej i tak się wytapia i chyba nikt nie spija łyżeczką tego tłuszczu z talerza? I tak w karkówce większość stanowią białka.

    Ponieważ tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie, w celu umożliwienia transportu tłuszczów w środowisku wodnym jakim jest osocze tworzone są lipoproteiny. W ścianie jelita tworzy się jedna z frakcji lipoprotein – chylomikrony. Powstają one w ten sposób, że do składnika lipidowego dobudowany jest składnik białkowy – apolipoproteina. Dlatego właśnie białka, które są trawione już w żołądku przez pepsynę i podpuszczkę są "zagospodarowywane" jako swoisty nośnik - katalizator - substrat potrzebny do trawienia tłuszczy i tym samym tworzy specyficzną strukturę która ulega trawieniu i wchłanianiu dopiero w dalszych odcinkach układu pokarmowego opóźniając jego wchłanianie.


    Mini już raz Ci to pisałem :-P "opóźniając jego wchłanianie" jego czyli kogo? "białka" mają na celu opóźnić wchłanianie tłuszczy?. Tekst jest naprawe napisany cieżko, trudny do zrozumienia. Apolipoproteiny mogą stanowić od 1% do 45% lipoproteiny. Pozostaje też skład aminokwasowy, na pewno całe białko nie idzie na powstanie tego nośnika tylko odpowiednie aminokwasy które będą budowac ten nośnik. Organizm powinien być już przygotowany na przyjcie posiłku, i jest. W żółci też masz lipoproteiny(krążenie jelitowo-wątrobowe) Tłuszcze(produkty trawienia) są wchłaniane na początku jelita cienkiego. Białka, absorpcja białek wygląda troszkę inaczej, zależy od budowy, bo jest pare mechanizmów wchłaniania.
    Jest już późno, po robocie zmeczony a tu jeszcze taki wysiłek %)

    Poszukajcie wypowiedzi Edo na temat tłuszczy przed treningiem.


    Nie, nie o to mi chodziło:)

    Na pewno np. tłusta karkówka, czy coś innego nie przeszkodzi wchłanianiu białek. Tak czy siak nie polecam tłusto przed treningiem, będzie zalegać dłużej, może "zamulić" niepotrzebnie. Tłusto można po treningu, z resztą trzeba spróbować i zobaczyć jak się czuje, jakie proporcje tłuszczy:białek "zamulają" jakie nie. Mamy nawet kubki smakowe odpwiedzialne za rozpoznanie mięsa. To przgotowuje oragnizm na strawienie posiłku, zobaczcie sobie na "insulin index" nie jedno mięcho wydziela więcej insuliny niz nie jeden produkt węglowodanowy, oczywiście sekrecja insuliny po węglwoodanach wygląda trochę inaczej niż po mięsie.
    • 0

    #18
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21033 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska
    mysle ze najpierw kazdy powinien trzymac sie ,,jakichs sztywnych reguł" tzn bialko przed snem, brak tluszczy przed tr a potem w miare poznania wlasnego ciala zaczac inne eksperymenty.
    to co dobre dla Ciebie Artur ( np tluszcze) nie sa np dobre dla mnie jak wiemy. A to ze zaczelam wcinac bialko z tł w nocy i wegle przed samym snem sa dla mnie oki, spadki sa nadal ale nie jedna osoba powiedziala mi, ze na takim jedzeniu by momentalnie przybrala na wadze :)

    wiec - takie ogolne przesłanie, poznaj siebie a potem ekperymentuj :)
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko