Jump to content

Photo

Tłuszcz - główny winowajca?

* * * - - 5 votes

  • Please log in to reply

#1
Mainevant

Mainevant

    Team KFD

  • Partner KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 26420 posts
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    *
    POPULAR

    Cała prawda o tłuszczu, czyli jak tyjemy...



    Dodany obrazek


    Nienawidzimy go jednak łączy nas z nim nieprzerwana więź. Niczym porzucona kochanka, tłuszcz wraca do nas pomimo naszych ciągłych starań przerwania tej znajomości. Czy tak na prawdę tłuszcz jest głównym winowajcom tycia? Okazuje się że nie. Tłuszcz jest gotowy do zawieszenia broni ale przede wszystkim musimy przestać karmić nasze ciało ogromnymi dawkami węglowodanów. W pierwszej kolejności za magazynowanie tłuszczu odpowiadają węglowodany, a nasz nałóg do tych związków to prawdziwa gra uczuć.

    Dodany obrazek


    Spójrzmy w jaki sposób powstaje tłuszcz:

    Krok 1. Myśl o jedzeniu


    Nudzi ci się, Twój umysł nie jest niczym zajęty. W tym momencie napada Cię chęć na jedzenie. Pierwszą myślą jaka przychodzi do głowy jest zjedzenie dobrego posiłku obfitującego w węglowodany.

    Krok 2. Twój organizm rozpoczyna uwalnianie insuliny


    Nasze myśli tworzą reakcje chemiczne w naszym ciele. Pamiętacie czasy kiedy jako dziecko chcieliście zgiąć łyżkę siłą umysłu? Okazuje się, że wszystko co planujesz zrobić ma wpływ na sferę fizyczną. Organizm rozpoczyna produkcję insuliny.

    Dodany obrazek


    Krok 3. Siła insuliny


    Insulina wysyła sygnał, iż pojawiła się i należy przerwać procesy wydatkowania energii, a następnie rozpocząć magazynowanie tłuszczów.

    Krok 4. Głód


    Regiony mózgu związane z kontrolą apetytu zostają uaktywnione przez co stajemy się głodni.

    Krok 5. Jedzenie!


    Po przygotowaniu pysznego jedzenia bogatego w węglowodany rozpoczynamy akcję bojową. Pora wszamać trochę jedzenia!

    Krok 6. Zwiększone wydzielanie insuliny


    Trzustka zwiększa wydzielanie insuliny. Ile? To zależy od jedzenia jakie spożywamy. Jeśli jest to pokarm o niskim indeksie glikemicznym, poziom insuliny pozostaje na niskim poziomie. W przypadku ciasteczek, cukierków, tortów sprawa ma się inaczej.

    Krok 7. Trawienie węglowodanów=glukoza


    Nowo pozyskane węglowodany są przekształcane do glukozy, które zostają transportowane do krwiobiegu. Glukoza jest również znana pod pojęciem dekstrozy. Glukoza krążąca we krwi staje się dostępna dla wszystkich komórek w organizmie.

    Dodany obrazek


    Krok 8. Poziom cukru we krwi rośnie


    Pokarmy o niskim IG są znacznie dłużej trawione przez co czas w jakim glukoza trafia do krwiobiegu jest wolniejszy. Mniej więcej wynosi 2 kalorie na minutę. Cukry pochodzące z pokarmów o wysokim IG są trawione błyskawicznie i transportowane są do krwi na poziomie 30 kalorii na minutę.

    Krok 9. Więcej insuliny!


    Jeśli spożywamy coraz więcej „złych” węglowodanów, poziom insuliny rośnie i prowadzi to do jej nadmiernego gromadzenia w krwiobiegu.

    Krok 10. Trójglicerydy



    Kiedy poziom insuliny jest bardzo wysoki, organizm nie jest w stanie spalać kalorie. Tłuszcz pochodzący z jedzenia gromadzony w komórkach tłuszczowych pod postacią trójglicerydów.

    Krok 11. Wzrost komórek tłuszczowych


    Obecny tłuszcz pozostaje na swoim miejscu podczas gdy nadmiar insuliny prowadzi do powiększania jego zasobów. Ten cykl jest kontynuowany gdy spożywamy nadmierne ilości pokarmów o wysokim IG.

    Krok 12. Tyjesz!



    Dodany obrazek


    Przewodnik Yale do spraw Żywienia Dzieci przedstawia jasne wyjaśnienie, dlaczego jedzenie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oferuje znacznie wyższą przewagę nad pokarmami o wyższym IG:

    „Jeżeli złożone węglowodany są rozkładane do cukrów prostych w jelicie, zanim zostaną one wchłonięte do krwiobiegu, dlaczego są lepsze od rafinowanego cukru lub innych di- lub mono-sacharydów? W dużej mierze ma to związek z procesami trawienia i wchłaniania. Cukry proste wymagają niewielkiej przeróbki, a gdy dziecko zjada słodkie potrawy, np. batonika lub ciasto czekoladowe, poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta. W odpowiedzi trzustka wydziela duże ilości insuliny, w celu utrzymania poziomu glukozy we krwi. Ta odpowiedź insulinowa z kolei ma tendencję do gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi od 3 do 5 godzin po spożyciu batonika itp. Szybki spadek cukru może prowadzić do wzrostu poziomu adrenaliny przez co może wystąpić nerwowość, rozdrażnienie. Tego typu procesy nie występują w przypadku spożycia węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, gdyż ich trawienie i absorpcja zachodzą na umiarkowanym poziomie.

    Co sprawia że tyjemy?

    Tycie jest ściśle związane z wysokim poziomem insuliny, który skutkuje transportem tłuszczów do komórek tłuszczowych.

    Dodany obrazek


    W jaki sposób możemy pozbyć się tłuszczu?

    Trening siłowy/wytrzymałościowy oraz dobrze zbilansowane jedzenie wspomoże utylizację tłuszczów do energii, co z kolei będzie prowadzić do obniżenia poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie.
    Węglowodany regulują poziom insuliny, a insulina odpowiada za magazynowanie tłuszczów.. Gary Tubes, autor publikacji ”Why we get fat” powiedział: „Tłuszcz nie powoduje że tyjemy. To węglowodany.

    A teraz idź i rozkoszuj się kurczakiem z warzywami. Smacznego :rolleyes:

    Dodany obrazek



    Źródło: http://leangainsguid...-does-fat-form/

    Tłumaczenie: Mainevant
    • 34

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Wojtas19962

    Wojtas19962

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 662 posts
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: duży
    Dobrze napisane. Duży +


    Dlatego od jakiegoś czasu zrezygnowałem z węglowodanów i jadę na tłuszczach. Około 50-60g węgli dziennie i 400g tłuszczy &)

    Edited by Wojtas19962, 14 August 2012 - 10:27 AM.

    • -2

    #3
    daviddz1981

    daviddz1981

      KFD Basic

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 129 posts
  • Wiek: 38
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rzeszów
    Szybko , zwięźle i prosto :) dobra wstawka
    • 0

    #4
    Gajos7

    Gajos7

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 105 posts
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24
    dopiero co pisales ze IG i rodzaj weglowodanow nie ma znaczenia? wiec o co tu chodzi?
    • 0

    #5
    madox~

    madox~

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2010 posts
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa / Ostrowiec Św.
    • Staż [mies.]: 60
    j/w jak to jest już z tym IG? Jeszcze jedno: wiem, że tyje się głównie od węgli, ale czy tłuszcz też ma na to jakiś wpływ? Załóżmy, że jest 2 bliźniaków, jeden je X kcal, a drugi X + 1000 kcal pochodzących z tłuszczów. Czy ten drugi więcej przytyje?
    • 0

    #6
    Gajos7

    Gajos7

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 105 posts
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24
    w krotkim odstepie czasowym robisz dwa sprzeczne ze sobą artykuły..
    • 0

    #7
    Wojtas19962

    Wojtas19962

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 662 posts
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: duży
    @madox~

    Ten drugi mniej przytyje. Tzn. mniej przybierze fatu. Więcej testosteronu itd. Przynajmniej zauważyłem na sobie, że jak jem dużo tłuszczu to nawet jak zjem do tego pełno węgli to w ogóle fat mi nie rośnie. Jak jechałem na węglach + nisko tłuszcz to zalewało. Teraz wysoko tłuszcz nisko węgle i fat nie przybiera. Zrobiłem ostatnio kilka dni na high fat + high carb i tłuszczu nie przybyło. Tych dni nie robiłem specjalnie. Po prostu były imprezy %%)

    PS. tłuszcz głównie zwierzęcy

    Nie jestem tego pewien. Po prostu napisałem to co zauważyłem na sobie. :rolleyes:

    Edited by Wojtas19962, 14 August 2012 - 10:42 AM.

    • 0

    #8
    madox~

    madox~

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2010 posts
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa / Ostrowiec Św.
    • Staż [mies.]: 60
    Alkohol przecież odwadnia. Ja jak się rano budzę po imprezie to widzę lepiej wyrzeźbiony brzuch. Może to było u Ciebie powodem.
    • 0

    #9
    Wojtas19962

    Wojtas19962

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 662 posts
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: duży
    Ja nie piję. :w00t:
    • 0

    #10
    Marcin1994

    Marcin1994

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 397 posts
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piaseczno
    • Staż [mies.]: 12

    j/w jak to jest już z tym IG? Jeszcze jedno: wiem, że tyje się głównie od węgli, ale czy tłuszcz też ma na to jakiś wpływ? Załóżmy, że jest 2 bliźniaków, jeden je X kcal, a drugi X + 1000 kcal pochodzących z tłuszczów. Czy ten drugi więcej przytyje?

    Tego Ci nawet wróżka nie powie. To zależy od bardzo wielu czynników, a przede wszystkim od tego jaki jest stosunek BTW w tym X kcal, które podałeś, rodzaj metabolizmu (ekto, mezo, endo), insulinoodporność, ilości oraz rodzaju wysiłku fizycznego (np kulturysta a maratończyk), oraz od pierdyliard innych czynników, o których Ci nie powiem, bo nie jestem specem.

    Co do tematu, to jak zwykle krótko, zwięźle i na temat :) Na masie IG może nie mieć takiego znaczenia, lecz na redukcji lepiej się pilnować, żeby zmaksymalizować efekty, oraz żeby nie odczuwać silnych napadów głodu. Na redukcji, gdy dostarczamy naprawdę niskie ilości węgla, warto polegać na zielonych warzywach bogatych w błonnik, oraz ryżu brązowym, który oprócz niskiego IG również zawiera dużo błonnika i wiele cennych mikroelementów.

    Dodam jeszcze, że do wszystkich wniosków do jakich doszli naukowcy trzeba podchodzić z dystansem. To, że napisali, że ww=ww, nie oznacza, że możemy teraz cisnąć tylko na chipsach, lodach i ciastkach. To po prostu kolejny dowód na to, że wszystko jest dla ludzi, lecz z umiarem.
    • 1

    #11
    Gajos7

    Gajos7

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 105 posts
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24
    heh glupoty piszesz wiadomo ze wiecej przyebedzie temu ktorzy dolozy do tego ejszcze 100 kalori z tluszczu.. tym bardziej ze tluszcz laczony z weglami to nie ejst dobry pomysl:)strasznie spowalnia metabolizm i do tego w posilku tluszcz bialko wegle zobacz ile jest potrzebne enzymow do trawienia.. czekamy na odp o IG;]
    • 0

    #12
    Mały-i-Szeroki

    Mały-i-Szeroki

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1565 posts
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Hajnówka
    • Staż [mies.]: 36
    dobra, wstawka :rolleyes:
    • 0

    #13
    Madrygał

    Madrygał

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 214 posts
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 03.12
    ta strona jest beznadziejna, a artykuł bez sensu
    • 0

    #14
    el-bialy

    el-bialy

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2707 posts
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4lata
    Main, będzie szansa, że znajdziesz czas na napisanie artykułu o korzyściach płynących z termogenezy? Chodzi mi nie tylko o przyśpieszony metabolizm ale wpływ na krążenie, stawy itd., ogólnie o korzyści z utrzymywania ciała cały czas ciepłym? ;) nie mogłem znaleźć o tym zbyt wiele w necie, są tam wnioski ogólne, a nie dotyczące ćwiczących
    • 0

    #15
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 posts
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    Main, będzie szansa, że znajdziesz czas na napisanie artykułu o korzyściach płynących z termogenezy? Chodzi mi nie tylko o przyśpieszony metabolizm ale wpływ na krążenie, stawy itd., ogólnie o korzyści z utrzymywania ciała cały czas ciepłym? ;) nie mogłem znaleźć o tym zbyt wiele w necie, są tam wnioski ogólne, a nie dotyczące ćwiczących


    Zobaczę co da się zrobić :)

    Panowie nie irytujcie się.
    Na prośbę osób z forum z robiłem tłumaczenie tego artykułu i wrzuciłem w celu podjęcia dyskusji.
    Źródło jest podane.
    • 0

    #16
    el-bialy

    el-bialy

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2707 posts
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4lata
    swoją drogą trudno, żeby 15 latek wyciągał wnioski o wyższym testosteronie na podstawie tego, że zjada więcej tłuszczy i "czuje, że teść wysoki". W tym okresie dojrzewania naturalny teściu skacze jak głupi więc wnioski niezbyt trafne, według mnie ;) pozdr.

    swoją drogą, jak sam napisałeś obniżyłeś węgle i dodałeś tłuszczy. Zatem nie zalewasz się, bo obniżyłeś węgle, zatem bilans kalorii mniej więcej się wyrównał lub lekko podskoczył. Jeśli twoje zapotrzebowanie to 3000 kcal, jadłbyś 4000 kcal + jeszcze 500 kcal z tłuszczy to sądzę, że już by tak kolorowo nie było ;)

    Zobaczę co da się zrobić :)


    dzięki. art przejrzysty i ciekawy ;)
    • 0

    #17
    Undersent

    Undersent

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 394 posts
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: mało
    A jak się odniesiesz do tego artykułu:
    http://www.kfd.pl/czy-weglowodany-sa-sobie-rowne-207010.html

    Biorąc pod uwagę skład ciała nie ma znaczenia czy będziemy spożywać węglowodany proste/złożone, o niski/wysokim IG. Dopiero łączna kwota węglowodanów ma znaczenie!

    Osoby szczupłe, aktywne fizycznie, dbające o swój jadłospis zaliczane są do grupy osób zdrowych, tak więc indeks glikemiczny nie powinien być ich „wyrocznią”.





    Cukry pochodzące z pokarmów o wysokim IG są trawione błyskawicznie i transportowane są do krwi na poziomie 30 kalorii na minutę.

    Krok 9. Więcej insuliny!


    Jeśli spożywamy coraz więcej „złych” węglowodanów, poziom insuliny rośnie i prowadzi to do jej nadmiernego gromadzenia w krwiobiegu.

    Obecny tłuszcz pozostaje na swoim miejscu podczas gdy nadmiar insuliny prowadzi do powiększania jego zasobów. Ten cykl jest kontynuowany gdy spożywamy nadmierne ilości pokarmów o wysokim IG.


    Edited by Undersent, 14 August 2012 - 12:03 PM.

    • 0

    #18
    Muućka

    Muućka

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2053 posts
  • Wiek: 29
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Gdańsk
    Dobry art, swietnie wyjasnione procesy, gratuluje !

    Jeśli dobrze myśłę, pomijająć fakt, że insulina ( przez zle wegle (w zaleznosci z czym, ile i jakie)) przyczynia sie do odkładania fatu,to czy też, nie zalewanie się, wiąże się z nieodkładaniem nadmiaru wody w organiźmie przy spożyciu mniejszej ilośći węgli, co daje efekt mniejszego "opuchnięcia"? :huh:
    • 0

    #19
    Pakerz

    Pakerz

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 692 posts
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 50+
    Takze nie wiem o co chodiz po przeczytaniu tego artykulu. Jeszcze do tej pory sadzilem ze IG nie ma znaczenia, a teraz nie wiem co o tym myslec.
    • 0

    #20
    Marcin1994

    Marcin1994

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 397 posts
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piaseczno
    • Staż [mies.]: 12

    Takze nie wiem o co chodiz po przeczytaniu tego artykulu. Jeszcze do tej pory sadzilem ze IG nie ma znaczenia, a teraz nie wiem co o tym myslec.

    Chodzi o to, że IG nie ma aż tak wielkiego znaczenia, jak do tej pory uznawano. (nie mówię tutaj o ludziach chorych na cukrzycę).
    • 0




    0 user(s) are reading this topic

    0 members, 0 guests, 0 anonymous users

     Zamknij okienko