Skocz do zawartości

Zdjęcie

Testosteron poza normą.

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Aesthetic1991

Aesthetic1991

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 115 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Witam, zastanawiam się trochę nad moimi wynikami hormonów. Czy są to podstawy do leczenia teściem, czy czymkolwiek? Podałem je również na innym forum to jedna osoba np. powiedziała mi, że teść nie odbiega aż tak bardzo od normy i wątpi, że jakiś lekarz będzie to leczyć za pomocą hormonu.

     

    Oto wyniki (wszystkie, nie tylko hormonów):

     

     AspAT 21.5 U/l norma - 0.0 - 50.0 
     AIAT 18.4 U/l norma - 0.0 - 50.0 
     Fosfataza alkaliczna 60.4 U/l norma - 40.0 - 129.0 
     GGTP 8.8 U/l norma - 10.0 - 71.0 
     Bilirubina całkowita 0.39 mg/dl norma - 0.10 - 1.00 
     Cholesterol 128.7 mg/dl norma - 140.0 - 200.0 
     Kreatynina 0.94 mg/dl norma - 0.70 - 1.20 
     eGFR 103.66 norma - 75.00 - 120.00 
     TSH 2.45 norma - 0.27 - 4.20 
     Testosteron 2.34 ng/ml norma - 2.80 - 8.80 

     FSH 1.85 mIU/ml norma 1.50 - 12.40 

     LH 2.36 mIU/ml norma 1.70 - 8.60 
     Estradiol 6.56 pg/ml norma 7.63 - 42.60 
     Progesteron 0.09 ng/ml norma 0.20 - 1.40 
     Prolaktyna 7.82 norma 4.04 - 15.20 

     Kortyzol 9.97 ug/dl norma 4.50 - 24.00

     

    Dodam, że mam 25 lat a badania robiłem w trakcie redukcji co jakiś wpływ na teścia mogło mieć ale myślę, że nie do tego stopnia aby wyszedł taki beznadziejny wynik. Dietę miałem w 100% dobrą, od trenera, bardzo dobrego w mojej opinii i trochę również znanego. Jadłem smacznie, nie głodowałem a waga leciała stopniowo w dół +/- 0,5 kg na tydzień.

     

    Najważniejsze - nigdy nie brałem żadnych sterydów i nie zamierzam brać więc to na pewno nie jest wina dopingu. Chyba, że lekarz przypisze mi to, aby wyrównać poziom teścia np. wtedy ok będę brać. 

     

    Hormony badałem też pierwszy raz w życiu więc porównań żadnych nie mam.

     

     

     


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Lemmy.

    Lemmy.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3558 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: xx

    Ogólnie to organizm padnięty, kiedy robiłeś te badania ?


    • 0

    #3
    MrTH0M

    MrTH0M

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 111 postów

    po czym wnioskujesz, że organimz padnięty?

    też mam problem z teściem;P 


    • 0

    #4
    Lemmy.

    Lemmy.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3558 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: xx

    teść w dupie estro w dupie, do autora jak bierzesz cynk to odstaw to ci podbije estro


    • 0

    #5
    MrTH0M

    MrTH0M

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 111 postów

    co daje estro facetowi? 


    • 0

    #6
    Aesthetic1991

    Aesthetic1991

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 115 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Nie biorę cynku, właściwie jedyne co biorę to taką tabletkę witaminową firmy "NOW" Adam. Raz dziennie.

     

    Ogólnie powiem, że nie wiem, czy te wyniki oznaczają, że mogę być padnięty, czy nie ale na co dzień nie będę ukrywać - nie czuje się zbyt dobrze. Nie ma tragedii oczywiście, da się żyć bez problemów. Mogę spać nawet 9 godzin dziennie a i tak budzę się strasznie ociężały, ciężko jest mi wstać. Nie jestem zbyt wypoczęty. Dodatkowo miewam takie dni, że siedzę sobie przy komputerze i zaczyna mnie tak ścinać, że muszę pójść do łóżka się zdrzemnąć tak na godzinkę. Jest to stosunkowa rzadko ale bywa. Jakby nagle baterie mi ktoś zabrał. Dość częste bóle głowy (jak przez 3 tygodnie ani razu nie zabolała mnie głowa to jest to ogromna rzadkość), zaburzenia erekcji. Głównie przez te słabe erekcje postanowiłem się przejść i zbadać te hormony. Bardzo opornie zawsze mi idzie redukcja a przybyć na wadzę potrafię strasznie szybko.


    Nie mogę chyba edytować posta więc sry za podwójny. Zapomniałem odpowiedzieć, że badania robiłem około miesiąc temu.


    • 0

    #7
    Lemmy.

    Lemmy.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3558 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: xx

    Zrób badanie na teścia i estro, to że jesteś zmęczony może być właśnie powodem takich wyników badań, przetrenowania, albo 1 i 2

     

    Estro odpowiada choćby za produkcję IGF 1, za spermę, płodność itp.


    • 0

    #8
    Vaaku

    Vaaku

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 1035 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 7 lat

    Dodam, że mam 25 lat a badania robiłem w trakcie redukcji co jakiś wpływ na teścia mogło mieć ale myślę, że nie do tego stopnia aby wyszedł taki beznadziejny wynik. Dietę miałem w 100% dobrą,

     

    Ile tłuszczy miałeś w tej diecie?


    • 1

    #9
    Aesthetic1991

    Aesthetic1991

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 115 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Zrób badanie na teścia i estro, to że jesteś zmęczony może być właśnie powodem takich wyników badań, przetrenowania, albo 1 i 2

     

    Estro odpowiada choćby za produkcję IGF 1, za spermę, płodność itp.

     

    Robiłem niedawno badania teścia i estradiolu, nie widzę sensu robić tego teraz ponownie za bardzo... Oba hormony są poza normą zaniżone, 2.34 teść, gdzie norma to 2.80 - 8.80 a Estradiol 6.56, gdzie norma 7.63 - 42.60.

     

    Vaaku, tłuszczy raczej miałem dość sporo w diecie. Ogólnie miałem tak ustawione jedzenie, że tłuszcze i białko były u mnie na początku dnia i w drugiej jego części a posiłek z węglami był przed i po treningu już na sam koniec. Przyznam, że to była chyba najlepiej działająca na mnie dieta z dotychczas przeze mnie używanych. Może mój organizm dobrze na coś takiego reaguje. Na pewno dieta nie ma wpływu na moje problemy z erekcją, czy przemęczenie albo bóle głowy bo ja to miałem od zawsze, od kiedy pamiętam. Niezależnie, czy byłem na diecie, czy też nie.


    • 0

    #10
    Lemmy.

    Lemmy.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3558 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: xx

    Napisz jak to wszystko wygląda wzrost, waga, trening, dieta , regeneracja, poziom bf


    • 0

    #11
    Aesthetic1991

    Aesthetic1991

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 115 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Wzrost: około 182 cm

    Waga: około 80 kg

     

    Przy tym wzroście i wadze mam z jakieś 20% BF'a co też nie wydaje się mi normalne i może wynikać z braku teścia czy też innych hormonów, bardzo solidnie otłuszcza mi się zawsze brzuch jeśli przybywam na wadzę.

     

    Trening: 10 min rozgrzewam się na bieżni, później siłowy trening (trwa około 45 minut), 3 razy w tygodniu. Jak mam problemy z erekcją w tych dniach to w 90% przypadku po treningu jest dość wyraźna poprawa ale i tak daleko do ideału.

     

    Weekend odpoczywam i tylko w weekend w te 2 dni nie mam węgli (pomijając warzywa) ale nie odczuwam jakoś ich braku bo jem smaczne, tłuste mięsa, które wszystko mi wynagradzają jeśli chodzi o samopoczucie. W pozostałe dni tygodnia też zjadam na początku tylko tłuszcz + białko typu smażone jaja na maśle albo jajka z majonezem, później mam masę innych rzeczy do wyboru (z tych tłustych). Co najmniej raz w tygodniu rybę muszę obalić po której swoją drogą nie zawsze ale dość często poprawia mi się erekcja. Ostatnim posiłkiem zawsze jest chude mięso z węglami i tam też mam masę zamienników.

     

    Jednak dieta w moim samopoczuciu, bólach głowy, czy erekcjach nie bierze udziału tak jak wspominałem wcześniej. Problemy te miałem nie będąc na żadnych dietach, jedząc masę węgli itd.

     

    Byłem niedawno u endokrynologa to mówił, że raczej taki przypadek jak mój powinno się leczyć teściem i wyrównać jego poziom mniej więcej do połowy ale zanim będziemy myśleć o jakimkolwiek leczeniu powiedziała mi, żebym zrobił rezonans głowy na przysadkę mózgową w celu wykluczenia jakiegoś guza. Rezonans będzie robiony we wtorek. Później tylko wrócić z wynikami i zobaczę co dalej.

     

     


    • 0

    #12
    Lemmy.

    Lemmy.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3558 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: xx

    Redukcję skończyłeś na bf 20 % ?

     

    Co to za trening split ? P&P ? FBW ?

     

    Chodziło mi o kalorykę, makroskładniki ...

     

    Jak masz teścia i estro poniżej normy to się nie dziw że problemy z erekcją


    • 0

    #13
    Aesthetic1991

    Aesthetic1991

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 115 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Nie znam się na tym więc nie odpowiem. Wszystko mi ułożył trener. Estro w sensie Estradiol? On taki ważny dla faceta jest? Podałem aktaulny BF jaki mam a teraz nie redukuje, dopiero co zacząłem ponownie.


    • 0

    #14
    Lemmy.

    Lemmy.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3558 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: xx

    W aktualnym stanie nie polecam żadnej redukcji jeżeli trener ci zalecił to radzę ci go już nie opłacać bo wiedzy ma brak i pieniądze zachować dla siebie i samemu się edukować, tak estro jest takie ważne


    • 0

    #15
    Aesthetic1991

    Aesthetic1991

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 115 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    On nie wie, że mam problemy hormonalne, niedawno to wykryłem i nie mam z nim aktualnie konsultacji, nie jestem przez niego prowadzony ale rozpiskę i ćwiczenia mam więc korzystam z tego. 

     

    Czyli Estradiol = estrogeny? Tak się to nazywa mam rozumieć? U mnie poziom Estradiolu jest następujący 6.56 pg/ml gdzie norma to 7.63 - 42.60. Jako facet w wieku 25 lat powinienem mieć ten Estradiol mniej więcej w połowie?

     

    I drugie pytanie, czy niedobór Estradiolu ma jakiś wpływ na szybsze starzenie się np? Od dzieciaka zawsze miałem dużą "czuprynę" na głowie, takie typowe gęste siano a zauważyłem, że od jakiś 2-3 zaczęły robić mi się powoli zakola. Wiem, że to może być naturalne ale tak trochę szybko to leci patrząc na to jakie włosy miałem kiedyś. W sensie genetycznie wydawało mi się mam je takie gęste, zdrowe itp. i trochę mnie dziwi tak szybkie tworzenie się delikatnych zakoli w tym wieku.


    • 0

    #16
    Lemmy.

    Lemmy.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3558 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: xx

    Tak Estradiol masz w dupie powinno być w dolnej normie / środku

     

    Na zakola ma wpływ genetyka, niski teść, niedobór cynku, natomiast nadmiar testosteronu może przyspieszyć zachodzące zmiany w organiźmie więc popatrz jak wygląda twój tata/ dziadek to będziesz miał odpowiedź czy to genetyka czy coś innego.


    • 0

    #17
    fordoniak

    fordoniak

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 772 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bydgoszcz

    zgoda z powyższymi wypowiedziami - jesteś ewidentnie przemęczony i organizm ma dość...

    hormony swoją drogą ale zobacz chociaż na cholesterol - a on ma właśnie wpływ także na produkcję hormonów...

     

    najlepiej odpuść treningi na 2-3 tygodnie, zluzuj z dietą, dużo snu i zrób ponownie badania...

     

    a czy endokrynologa informowałeś o treningach i redukcji??

     

    zobaczymy też jak wynik rezonansu - miałem podobne wyniki i u mnie wyszedł gruczolak przysadki...

    i jestem od 3 lat na HTZ...ale to wcale nie taka bajka jak się wydaje...więc jeśli nie będzie guza - daj szanse swojemu organizmowi się podnieść z tego wyczerpania...ale to minimu 2-3 tygodnie totalnego luzu!!!


    Edytowany przez fordoniak, 09 styczeń 2017 - 09:47 .

    • 0

    #18
    Lemmy.

    Lemmy.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3558 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: xx

    zgoda z powyższymi wypowiedziami - jesteś ewidentnie przemęczony i organizm ma dość...

    hormony swoją drogą ale zobacz chociaż na cholesterol - a on ma właśnie wpływ także na produkcję hormonów...

     

    najlepiej odpuść treningi na 2-3 tygodnie, zluzuj z dietą, dużo snu i zrób ponownie badania...

     

    a czy endokrynologa informowałeś o treningach i redukcji??

     

    zobaczymy też jak wynik rezonansu - miałem podobne wyniki i u mnie wyszedł gruczolak przysadki...

    i jestem od 3 lat na HTZ...ale to wcale nie taka bajka jak się wydaje...więc jeśli nie będzie guza - daj szanse swojemu organizmowi się podnieść z tego wyczerpania...ale to minimu 2-3 tygodnie totalnego luzu!!!

    Testosteron ma wpływ między innymi na poziom cholesterolu 


    • 0

    #19
    Aesthetic1991

    Aesthetic1991

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 115 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Sęk w tym, że ja np. problemy z erekcją bądź brakiem energii miałem od dzieciaka a wtedy nie byłem na żadnych dietach ani nic z tych rzeczy, miałem sporą nadwagę i niczego w jedzeniu mi nie brakowało, również nie ćwiczyłem. Takie problemy jak np. koncentracja czasem, czy skupienie się na czymś występowało u mnie już dawno temu zanim zaczynałem jakąkolwiek przygodę ze sportem i zdrowym odżywianiem.

     

    U mnie poziom cholesterolu był również zaniżony, poza normą, po prostu za niski a dziwne bo badania były robione w trakcie redukcji, gdzie jadałem wiele tłustych mięs itd.

     

    @fordoniak

     

    Miałeś więc robiony rezonans z kontrastem, prawda? Miałeś jakieś dziwne fazy po tym środku? Widziałem na papierku wiele skutków ubocznych jakie mogą po nim wystąpić. Strach brać coś takiego...

    Ten gruczolak przysadki to chyba nie koniec świata, prawda? Można z tym żyć normalnie?


    • 0

    #20
    fordoniak

    fordoniak

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 772 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bydgoszcz

    Sęk w tym, że ja np. problemy z erekcją bądź brakiem energii miałem od dzieciaka a wtedy nie byłem na żadnych dietach ani nic z tych rzeczy, miałem sporą nadwagę i niczego w jedzeniu mi nie brakowało, również nie ćwiczyłem. Takie problemy jak np. koncentracja czasem, czy skupienie się na czymś występowało u mnie już dawno temu zanim zaczynałem jakąkolwiek przygodę ze sportem i zdrowym odżywianiem.

     

    U mnie poziom cholesterolu był również zaniżony, poza normą, po prostu za niski a dziwne bo badania były robione w trakcie redukcji, gdzie jadałem wiele tłustych mięs itd.

     

    @fordoniak

     

    Miałeś więc robiony rezonans z kontrastem, prawda? Miałeś jakieś dziwne fazy po tym środku? Widziałem na papierku wiele skutków ubocznych jakie mogą po nim wystąpić. Strach brać coś takiego...

    Ten gruczolak przysadki to chyba nie koniec świata, prawda? Można z tym żyć normalnie?

    kontrast to pikuś - lepiej nie czytać skutków ubocznych bo i zwykły paracetamol ma ich mnóstwo ;)

    grunt to dużo po nim pić co by szybko pozbyć się z organizmu - ja mam po nim lekkie zawroty głowy - ale trwa to do 30 minut, dlatego lepiej nie jechać na badanie samochodem ;)

     

    a co do gruczolaka - u mnie jest on dość mało stabilny niestety...rośnie sobie i rośnie a potem zaczyna się wykrwawiać i tak w kółko :P

    więc jest czas w miarę spokoju ale i czas mega bólu głowy, wyrzutów hormonu (prolaktyna) itd.

     

    także duszę kciuki abyś nie miał ;) bo niestety leczenie i badania do tanich nie należa...a na NFZ raczej liczyć za bardzo nie można...


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników