
Sushi
Started by
uzytkownik_334165
, May 20 2009 17:36 PM (
17 replies to this topic
)
#1
Posted 20 May 2009 - 17:36 PM

Witam, od dzisiaj mam możliwość jedzenia (często) sushi. Wcześniej tylko na Starym Rynku jadłem, ale tylko czasami. Teraz w sklepie pewnej marki - nie reklamuje- pojawiły się zestawy sushi , 10 "kółek" sushi, plus oczywiście zielona pasta (mam jej nazwę na ustach) , imbir i sos sojowy. Smakuje identycznie co w restauracji.
Jak sądzicie, czy jak zjem jedną taką porcję dziennie/co dwa trzy dni, to będzie OK? Tzn czy nie utyję itp.
Tego typu sushi
http://media.photobu...d/sushi_009.jpg
Jak sądzicie, czy jak zjem jedną taką porcję dziennie/co dwa trzy dni, to będzie OK? Tzn czy nie utyję itp.
Tego typu sushi
http://media.photobu...d/sushi_009.jpg
Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
Dziennik Treningowy by GOSU!! REDUKCJA!
| Powrot do gry;) Jedziemy z tym koksem..
,
Jak to jest z tymi aerobami - interwałami,redukcją,treningiem ?
,
...:::co powiecie o tym treningu:::... ????
| wypowiedzcie sie :)
,
Detox ze stymulantów przed następnym cyklem
,
Czy mogę się na tym podciągać?
#2
Posted 20 May 2009 - 17:56 PM

Takie sushi traktowałbym jedynie jako urozmaicenie diety.Nigdy nie jesteś wstanie dokladnie określić ile faktycznie ryby znajduje się w takim sushi.
Ta zielona pasta to wasabi
Ta zielona pasta to wasabi

#3
Posted 20 May 2009 - 18:04 PM

Dzięki za przypomnienie (wasabi)
Tak, chodzi o urozmaicenie, jak już wcześniej pisałem w innym temacie, nie mam rygorystycznej diety, po prostu nie jem FastF. , niezdrowego jedznenia itp. Właśnie o to mi chodzi, czy takie sushi nie będzie miało efektu MacDonaldowego, czyli organizm nie potraktuje go jako niezdrowego jedzenia. Ryby ile jest? Tyle ile na zdjęciu, tylko tutaj wygląda bardziej na jakąs mielonkę, a tak to jest kawałek ryby.

Tak, chodzi o urozmaicenie, jak już wcześniej pisałem w innym temacie, nie mam rygorystycznej diety, po prostu nie jem FastF. , niezdrowego jedznenia itp. Właśnie o to mi chodzi, czy takie sushi nie będzie miało efektu MacDonaldowego, czyli organizm nie potraktuje go jako niezdrowego jedzenia. Ryby ile jest? Tyle ile na zdjęciu, tylko tutaj wygląda bardziej na jakąs mielonkę, a tak to jest kawałek ryby.
#4
Posted 20 May 2009 - 18:39 PM

Jeżeli jest to sushi z prawdziwego zdarzenia jedz bez obaw.
#5
Posted 20 May 2009 - 18:47 PM

OK, dzięki

#6
Posted 21 May 2009 - 01:16 AM

na zdjęciu wyglada jak jakis tuńczyk z ryżem.......u nas w "ameryce"
do wyboru jest również łosoś z ryżem i jeżeli u Ciebei w mieście tez jest taka opcja to polecałbym wybrac właśnie takie coś a nazywa się to Nigiri Sake czyli łosoś z ryżem
i jeszcze link w prezencie
http://pl.wikipedia....=20060601155221

i jeszcze link w prezencie
http://pl.wikipedia....=20060601155221
Edited by Clock, 21 May 2009 - 01:17 AM.
#7
Posted 21 May 2009 - 01:44 AM

Fakt faktem jestem tutaj nowy (chociaż dawno zarejestrowany) ale na temat sushi mogę się wypowiedzieć. Jeżeli idzie o dietę to nie powinno w żaden sposób negatywnie wpłynąć, a nawet doszukiwać się w tym plusów można ale tą kwestię pozostawiłbym specom od diet.
Do kolegi Clocka od razu napiszę że nie tylko u was w "ameryce" ale nawet w Polsce łosia i tuńczyka dodaje się do sushi
Jedzenie to powoli (chociaż trochę za wolno) zdobywa na popularności.
Polecam robić samemu, czas przygotowania to około 30/40min (zależnie od wprawy), a głównie zajmuje ten czas przygotowanie ryżu
Poza łosiem i tuńczykiem składnikami do sushi może/powinno być tykwa (b. polecam), awokado, szczypior, ogórek, itp. Trzeba to urozmaicać. W sumie wszystko w necie można znaleźć także nie będę powielał dalej.
Jeżeli byś zainteresował się zrobieniem sushi to nie radzę kupować składników w hipermarketach (straszliwe zdzierstwo). Sam zaopatruje się na allegro chociaż tykwa jest cholernie trudno dostępna i czasem w ogóle nie można kupić, aktualnie na allegro widzę jedną aukcję z tym http://www.allegro.pl/item636157211_oshinko_rzodkiew_marynowana_tykwa_kampyo.html.
No to tyle ode mnie. Pzdr.
Do kolegi Clocka od razu napiszę że nie tylko u was w "ameryce" ale nawet w Polsce łosia i tuńczyka dodaje się do sushi

Polecam robić samemu, czas przygotowania to około 30/40min (zależnie od wprawy), a głównie zajmuje ten czas przygotowanie ryżu

Poza łosiem i tuńczykiem składnikami do sushi może/powinno być tykwa (b. polecam), awokado, szczypior, ogórek, itp. Trzeba to urozmaicać. W sumie wszystko w necie można znaleźć także nie będę powielał dalej.
Jeżeli byś zainteresował się zrobieniem sushi to nie radzę kupować składników w hipermarketach (straszliwe zdzierstwo). Sam zaopatruje się na allegro chociaż tykwa jest cholernie trudno dostępna i czasem w ogóle nie można kupić, aktualnie na allegro widzę jedną aukcję z tym http://www.allegro.pl/item636157211_oshinko_rzodkiew_marynowana_tykwa_kampyo.html.
No to tyle ode mnie. Pzdr.
#8
Posted 21 May 2009 - 07:48 AM

nie ma co sie bawic w zestawy z marketu
z allegro zamawiasz nori, ryz, ocet ryzowy
swierze ryby w rybnym
ale jak poznac swierza rybe?
nie smierdzi "rybą"
zamiast ryby moga byc tez inne dodatki np ogorek, szczypiorek, salata, grzyby shitake, sezam, tykwa, biala rzodkiew, kawior (z jesiostra najsmaczniejszy)
mi najbardziej smakuje dragon rolls tzn
uramaki z krewetkami z tempury, ogorkiem, i pieczonym wegorzem
edyta
zapomnialem o najwazniejszym
my dajemy na jedna porcje ok 50 g ryb i okolo 30 g ryzu do zwyklych makow
w innych rodziajach proporcje wachaja sie nieznacznie
z allegro zamawiasz nori, ryz, ocet ryzowy
swierze ryby w rybnym

ale jak poznac swierza rybe?
nie smierdzi "rybą"
zamiast ryby moga byc tez inne dodatki np ogorek, szczypiorek, salata, grzyby shitake, sezam, tykwa, biala rzodkiew, kawior (z jesiostra najsmaczniejszy)
mi najbardziej smakuje dragon rolls tzn
uramaki z krewetkami z tempury, ogorkiem, i pieczonym wegorzem
edyta
zapomnialem o najwazniejszym
my dajemy na jedna porcje ok 50 g ryb i okolo 30 g ryzu do zwyklych makow
w innych rodziajach proporcje wachaja sie nieznacznie
Edited by bobcoor, 21 May 2009 - 07:58 AM.
#9
Posted 21 May 2009 - 07:54 AM

Teraz spowiadaj się, gdzie można kupić te sushi i jaki jest jego koszt

#10
Posted 21 May 2009 - 08:08 AM

nori 10 sztuk ok 13 zl
ryz 1 kg ok 10 zl
ocet wyzowy do zrobienia zaprawy do ryzu ok 8 zl za 250 ml
mozna tez kupic kombu- to taki glon ktory ma slony morski smak i mozna go wrzucic do gotujacego sie ryzu ale zamiast tego rownie dobrze mozna uzyc soli
i wypadalo by jeszcze miec wasabi ok 10 zl
sos sojowy kazdy bedzie dobry byle nie tao tao bo to kicha taka ze szok i tyle
ryz 1 kg ok 10 zl
ocet wyzowy do zrobienia zaprawy do ryzu ok 8 zl za 250 ml
mozna tez kupic kombu- to taki glon ktory ma slony morski smak i mozna go wrzucic do gotujacego sie ryzu ale zamiast tego rownie dobrze mozna uzyc soli

i wypadalo by jeszcze miec wasabi ok 10 zl
sos sojowy kazdy bedzie dobry byle nie tao tao bo to kicha taka ze szok i tyle
#11
Posted 21 May 2009 - 08:24 AM

A ten zestaw to gdzie :P? W jakim markecie
?

#12
Posted 21 May 2009 - 10:31 AM

w takich lepszych typu alma
#13
Posted 21 May 2009 - 12:49 PM

Także w Piotr i P. , tam jednak zestawy są różne (myślałem ,że tylko "kółka", wczoraj dokupiłem taki, z tą rybą co podał Clock
Zestaw taki kosztuje około 20 zł a smakuje tak samo jak ten z restauracji tyle ,że tam są 4-5 kółka za 25zł.
Polecam. Czarna tacka, przezroczysta góra , więc widać co kupujemy. W zestawie jeszcze są patyczki.
Zestaw taki kosztuje około 20 zł a smakuje tak samo jak ten z restauracji tyle ,że tam są 4-5 kółka za 25zł.
Polecam. Czarna tacka, przezroczysta góra , więc widać co kupujemy. W zestawie jeszcze są patyczki.
Edited by jjmail, 21 May 2009 - 16:52 PM.
#14
Posted 21 May 2009 - 18:54 PM

Jezeli to co z marketu smakuje tak jak w restauracji to gratuluje smaku

#15
Posted 21 May 2009 - 19:05 PM

Może po prostu nie umiesz jeść sushi i smaku nie czujesz :]. W 3mieście nie ma takich sklepów :D
#16
Posted 07 July 2010 - 13:26 PM

Postanowiłem trochę odkopać.
Koło stycznia byłem na kursie robienia sushi i chciałbym się z wami podzielić pewną ciekawostką.
Powiedziano nam, że sushi to zaprawiony ryż + cokolwiek. Wg tych kucharzy, którzy kurs prowadzili można do takiego ryżu dodać gotowanego ziemniaka i to dalej będzie sushi.
No i teraz ciekawostka nr 2
Przepis na zaprawę do ryży (na 1 szklankę suchego ryżu)
6 łyżek octu (ok 60g)
3-5 płaskich łyżek cukru (30 - 60g) [teraz pytanie. Czy to dużo jak na ok 0.5kg ryżu?]
1.5 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo powiedziano nam pewną rzecz związaną z cukrem, a mianowicie:
"Polacy mają tendencję do tego, żeby wszystkiego brać dużo. Tak samo robimy z sosem sojowym (podobno większość klientów restauracji tak robi). Ludzie biorą kawałek sushi i maczają go namiętnie w sosie sojowym. Na początku klienci się rzucali, że za słone i nie smakuje, więc kucharze zrobili mały trick i zamiast 3-5 łyżek cukru sypią go więcej. Dzięki temu sos sojowy zostaje w pewnym stopniu zniwelowany."
To taka właśnie ciekawostka apropos cukru. Może się komuś przyda.
Pozdrawiam
Koło stycznia byłem na kursie robienia sushi i chciałbym się z wami podzielić pewną ciekawostką.
Powiedziano nam, że sushi to zaprawiony ryż + cokolwiek. Wg tych kucharzy, którzy kurs prowadzili można do takiego ryżu dodać gotowanego ziemniaka i to dalej będzie sushi.
No i teraz ciekawostka nr 2
Przepis na zaprawę do ryży (na 1 szklankę suchego ryżu)
6 łyżek octu (ok 60g)
3-5 płaskich łyżek cukru (30 - 60g) [teraz pytanie. Czy to dużo jak na ok 0.5kg ryżu?]
1.5 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo powiedziano nam pewną rzecz związaną z cukrem, a mianowicie:
"Polacy mają tendencję do tego, żeby wszystkiego brać dużo. Tak samo robimy z sosem sojowym (podobno większość klientów restauracji tak robi). Ludzie biorą kawałek sushi i maczają go namiętnie w sosie sojowym. Na początku klienci się rzucali, że za słone i nie smakuje, więc kucharze zrobili mały trick i zamiast 3-5 łyżek cukru sypią go więcej. Dzięki temu sos sojowy zostaje w pewnym stopniu zniwelowany."
To taka właśnie ciekawostka apropos cukru. Może się komuś przyda.
Pozdrawiam
#17
Posted 09 September 2010 - 11:37 AM

O kursach mowa,
więc serdecznie zapraszam na kurs Sushi.
Czas Sushi I stopnia - 16.09.2010 r oraz 30.09.2010 godz. 18.30
Konserwatorium - Sushi ozdobne 11.09.2010 godz. 15.30
Szkolenie odbędzie się w siedzibie naszej firmy - Galeria Skład Bananów ul. Wołodyjowskiego 47 - przy stacji Metra Służew w Warszawie.
Serdecznie zapraszamy.
Tel.: 22 394 95 82
Gsm: 664-673-601
info@masala.com.pl
więc serdecznie zapraszam na kurs Sushi.
Czas Sushi I stopnia - 16.09.2010 r oraz 30.09.2010 godz. 18.30
Konserwatorium - Sushi ozdobne 11.09.2010 godz. 15.30
Szkolenie odbędzie się w siedzibie naszej firmy - Galeria Skład Bananów ul. Wołodyjowskiego 47 - przy stacji Metra Służew w Warszawie.
Serdecznie zapraszamy.
Tel.: 22 394 95 82
Gsm: 664-673-601
info@masala.com.pl
Edited by Florka2, 09 September 2010 - 11:39 AM.
#18
Posted 30 October 2022 - 17:28 PM

Ja rekreacyjnie, od czasu do czasu wychodzę ze znajomymi na sushi. Najczęściej idziemy wtedy do jakiejś polecanej susharnii u nas na Śląsku https://czestochowan...harni-na-slasku