Skocz do zawartości

Zdjęcie

Staropolskie metody zapobiegania zarażeniem świńska grypą

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
seth®

seth®

    House M.D.

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5365 postów
  • Wiek: 9
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:London
    • Staż [mies.]: brak
    Codziennie atakowani jesteśmy doniesieniami o kolejnych przypadkach zgonów wskutek powikłań okołogrypowych. Reklamy atakują nas kolejnymi produktami, które mają wzmocnić nasza odporność, zapobiec przeziębieniom i postawić nas na nogi w ciągu jednej nocy, rząd zaleca szepienia na grypę sezonową niekupując wystarczającej ilości szczepionki, lekarze faszerują nas antybiotykami przy byle okazji a my zastanawiamy się co robić, co robić.... No właśnie co robić.

    I w tym momencie powiny przyjść nam do głowy stare sprawdzone metody naszych przodków. Sprawdzone przez wieki specjały polskiej kuchni, proste w swej istocie a równocześnie niesamowicie zadziwiające. Staropolskie kiszone ogórki i kiszona kapusta.

    Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.
    Kiszone ogórki sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw. Są one dostatecznie silnymi czynnikami wywołującymi wydzielanie soków żołądkowych. Pomagają również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Surowe ogórki dla wielu osób są zbyt ciężkostrawne, jednak po ich ukiszeniu stają się o wiele łatwiejsze do strawienia. Dodatkowo, jedna z bakterii biorących udział w procesie kiszenia wytwarza dużo witaminy C, której pozbawione są surowe ogórki.
    Biały nalot na ogórkach kiszonych to bardzo korzystne dla naszego organizmu, a szczególnie jelit, to makrobiotyki - bakterie kawasu mlekowego.
    Ogórki zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
    Dodatkowo w różnorodnych przepisach w procesie kwaszenia ogórków dodawane są chrzan, koper,czosnek i inne.
    I tak, np. czosnek uodparnia organizm, działa bakteriobójczo, pobudza krążenie, obniża ciśnienie krwi, reguluje trawienie. Ma pozytywny wpływ na długowieczność. Poprawia samopoczucie, dodaje sił, witalności i chęci do pracy, a chrzan dobrze wpływa na zdrowie i przedłuża życie. Na pewno korzystnie działa na trawienie: podnosi strawność pokarmów, ma właściwości bakterio-, wiruso- i pleśniobójcze, działa moczopędnie. Utarty korzeń służy do okładów przy odmrożeniu, rwie kulszowej i reumatyzmie, rozgrzewa. Chrzan zawiera składniki mineralne: fosfor, siarkę, potas, wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A, oraz bakteriobójcze fitoncydy i inne substancje, natomiast koper zawsze był uważany jako środek leczniczy w problemach układu pokarmowego. Koper to świetny, naturalny sposób na łagodzenie skórczów żołądkowych, kolek, niestrawności. Żucie ziaren kopru polepsza nieświeży oddech. Napar z kopru jest pożyteczny w czasie przeziębień, gryp, kaszlu. Koper posiada również właściwości moczopędne. Podobnie jak kminek, koper może być używany z ziołami o właściwościach przeciwkonwulsyjnych, takimi jak kalina koralowa, na bóle miesiączkowe. Koper zwiększa produkcję mleka u kobiet karmiących. Herbatka z kopru pita przez karmiące matki regularnie pomaga w uniknięciu kolek u niemowlaków. Koper jest świetnym sposobem na pozbycie się wzdęć, które są powodowane trzymaniem gazów. Żucie nasion kopru pomaga w walce z nieświeżym oddechem.
    Dodać trzeba, że w procesie kiszenia w/w nie tracą swoich właściwości.

    Drugim warzywem którye chciałem przedstawić jest oczywiście kapusta.
    Kapusta kiszona jest niezwykle bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Okazuje się zatem być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesiennym, kiedy to wzrasta zachorowalność na grypę i dużego prawdopodobieństwa przeziębienia.
    Już starożytni lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby, stawów, wrzody, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, oraz bezsenność. Rzymski lekarz Markus Katon z wielkim entzjazmem wyrażał się o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całą listę chorób które wyleczył przy pomocy tego niezwykłego pokarmu. "Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić"... Tak wypowiedziano werdykt w stosunku do niewolnika, bowiem właściwości lecznicze kapusty uważane były jako "Najbardziej sprzyjające zdrowiu, nie pozwalające na powstanie w organizmie niczego szkodliwego". Katon stwierdza: "...jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko - ona wypędzi bóle z głowy i z oczu, i całkiem wyleczy ciebie..."
    Współcześni naukowcy odkryli, że roślina ta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Co ciekawe roślina ta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.
    Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), bakterii Lactobacillus. Jednak niskie pH kiszonej kapusty może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą ją na surowo. Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.
    Sok z kapusty kiszonej wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych substancji, ale również łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i wzmaga apetyt. Dzięki znacznej ilości witamin z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.
    Picie soku z kiszonej kapusty wzmacnia odporność organizmu oraz wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz arteriosklerozę.
    Dietetycy podkreślają, że kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji. Co ważne 100 mililitrów soku to tylko 12 kalorii.
    Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób raka. Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.
    Według fińskich naukowców, którzy opublikowali wyniki swoich badan na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry jakiś składnik kiszonej kapusty hamuje działanie estrogenów, tj. żeńskich hormonów płciowych, które mogą mieć udział w rozwoju raka piersi. Jak dotąd nie udało się jednak wyjaśnić jaki to składnik. Jedną z głównych poszlak w tym kierunku były wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzonych na Polkach, które wyemigrowały do USA. Okazało się, że częściej cierpią one na raka piersi niż rodaczki, które pozostały w ojczyźnie. Niektórzy badacze przypisywali te różnice, mniejszemu spożyciu kiszonej kapusty przez polskie emigrantki.
    Zespół pod kierunkiem dr Eevy-Liisy Ryhanen podjął się analizy różnych biologicznie aktywnych składników zawartych w kiszonej kapuście.
    Okazało się, że w procesie fermentacji, jaki zachodzi w trakcie kiszenia kapusty, uwalniają się enzymy rozkładające zawarty w surowej kapuście związek o nazwie glukozynolan, na kilka innych związków. Jednym z głównych produktów tej reakcji są, znane ze swych własności antynowotworowych izotiocyjaniany.
    Wyniki doświadczeń na zwierzętach wskazywały, że związki z tej grupy mogą chronić przed rozwojem raka sutka, jelita grubego, płuc i raka wątroby.
    Jak zaobserwowali badacze, poza związkami z grupy izotiocyjanianów, w kiszonej kapuście znajdują się inne zdrowe substancje nieobecne w surowej. Są to m.in. różne kwasy organiczne, jak kwas mlekowy, który ułatwia trawienie.
    "Wykazaliśmy, że kiszona kapusta może mieć przynosić więcej zdrowotnych korzyści niż surowa czy gotowana, zwłaszcza jeśli chodzi o zwalczanie raka" - komentuje dr Ryhanen. "Teraz chcemy opracować najbardziej optymalny proces fermentacyjny, tak by w trakcie kiszenia powstawało jak najwięcej izotiocyjanianów: - dodaje.
    "Mimo, że w trakcie fermentacji następuje pewien ubytek witaminy C, to kiszona kapusta okazała się być nadal bogatym jej źródłem, podobnie jak wielu związków mineralnych i błonnika."
    Praca fińskich autorów po raz kolejny dowiodła, że warzywa z rodziny krzyżowych, do których oprócz kapusty należą też brokuły, kalafior i brukselka, stanowią niezwykle bogate źródło związków o działaniu przeciwnowotworowym.

    I tym sposobem, próbując wzmocnić swoją odporność i uniknąć szalejącej świńskiej grypy doszliśmy do tak poważnego zagadnienia jak zapobieganie powstawania komórek rakowych.
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
    Rozmiar klatki piersiowej | Czyli upragnione duuuże cyferki :D , Trening ektomorfika i hormon wzrostu | Czyli jak to w końcu jest? , Jaki trening dla początkującej kobiety? | czyli jak mam zaczać i od czego , Co ćwiczyć i jak jeść? | ...czyli proszę o kilka wskazówek. , DT Leoanne czyli zmagania z tkankami

    #2
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Bardzo ciekawy art..
    Gratuluje. %)
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko