Macie jakieś dobre przepisy na sosy czy inne cuda na ten suchy ryż? Jak do gotującej się wody wsypuje wegete to jest dobry, ale ile można :)
#1
Napisany 19 lipiec 2013 - 15:29

Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
#2
Napisany 19 lipiec 2013 - 15:45

Ja zawsze jem sam ryż solony bez żadnych cudów. Jak ci się przejadł to radzę zmienić na kasze/makaron/chleb/ziemniaki lub po prostu zmienić ryż basmati/paraboliczny/brązowy
#3
Napisany 19 lipiec 2013 - 16:45

Ostatnio stosuje taki myk. Biore ryż, gotuje, odsedzam, oblewam zimną wadą, jak już scieknie wszystko robie z niego małe kulki. I jak jem to wrzucam jedna kulke do ryja i zjadam, jakoś psychicznie mi jest łatwo to jeść
#4
Napisany 19 lipiec 2013 - 18:35

Przed wrzuceniem ryżu do wody można dodać kawałek kostki rosołowej (drobiowej), albo ugotować najpierw kurę w wodzie z warzywami, a później w tym ryż. Kolor ryżu się zmienia więc zawsze jakieś urozmaicenie, a smak do mięsa jak znalazł :)
#5
Napisany 19 lipiec 2013 - 19:23

Curry, ważywa na patelnie.
#6
Napisany 19 lipiec 2013 - 19:55

Ja polecam ryż polać odrobiną mleka, najlepiej tego 3,2%. W tedy nie jest on suchy, i nabiera fajnego smaku. :)
#7
Napisany 19 lipiec 2013 - 20:23

sos z jogurtu naturalnego z koprem i musztardą. :)
#8
Napisany 19 lipiec 2013 - 20:31

#9
Napisany 19 lipiec 2013 - 20:49

Ja czasami jak już naprawdę rzygam tym ryżem wrzucam sobie sos grzybowy, a robi się go tak
bierzemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia, wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy z 10min, po usmażeniu wlewamy do garnka z pół litra wody i trochę śmietany 18%+ (na zabarwienie) dodajemy sól pieprz i gotujemy wszystko aż się zagotuję, wtedy dodajemy 10-15g mąki ziemniaczanej i mamy mega smaczny sos
#10
Napisany 19 lipiec 2013 - 21:42

zmień na paraboliczny sam wchodzi, z białym gorzej. ew polej oliwą
#11
Napisany 19 lipiec 2013 - 21:49

ja mam na odwrót, cały czas jadam paraboliczny i mi się przejadł, strasznie suchy . zwykły długoziarnisty lepiej wchodzi.
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników