Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spokojnie, spokojnie - to tylko kolejna owsianka.

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
NasserElSonbaty

NasserElSonbaty

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 9 postów
  • Wiek: 53
    • Płeć:Mężczyzna

    Witam. Chciałbym podzielić się z Wami przepisem na ulepszoną objętościowo owsiankę, który każdego dnia absolutnie ratuje życie na redukcji, a dla co poniektórych (co lubią najeść się pod korek, ze**rać się i jeszcze raz zjeść spod siebie - przedstawiciel tego nurtu właśnie pisze tego posta) dobry patent na zapchanie się na codzień i uniknięcie myśli o jakimkolwiek podjadaniu.

     

    Potrzebne składniki:

    - płatki owsiane zwykłe/górskie - 50g (polecam te z Kauflanda K-Classic [coarse], jest to odmiana "zwykłe" - to trzeci rodzaj obok błyskawicznych i górskich, są najtwardsze i najmniej przetworzone, nie nadają się do jedzenia po zlaniu wrzątkiem jak np górskie Melvit z biedry, trzeba je pogotować i dopiero wtedy zaczynają puszczać ten śluz/kleik.)

    - otręby owsiane - 20g

    - cukinia - 200g (z góry uprzedzam - nie, nie czuć jej absolutnie w ugotowanej owsiance, sam byłem lekko zdziwiony)

    - rodzynki - 10g

    - słodzik - 6 tabletek (ale tutaj wedle uznania)

    - mleko bez laktozy 2% Piątnica - 200g (polecam akurat to - genialne w smaku i jedyne 2.6g cukru na  100g, nie znalazłem na rynku nic z mniejszą ilością, zwykłe mleko ma prawie 2x więcej cukru  laktozowego [4.7g - 5g] w tej samej objętości !)

    - woda - 300g

    - budyń niesłodzony śmietankowy lub waniliowy - 8g/1 płaska łyżka

    - aromat waniliowy - kilka kropel

    - odżywka białkowa wanilia/ciasteczkowy/biała czekolada (smak wedle uznania) - 30g

    IMG_20190712_123136.jpg

     

    MAKRO:

    523kcal

    B: 43.8g

    T: 8.8g

    W: 72.5g (w tym 11g błonnika)

     

    Sposób przygotowania:

    Cukinię ścieramy na drobnych oczkach (mają wyjść cienkie włoski), wrzucamy ja do garnka. Dorzucamy płatki owsiane, otręby, słodzik, aromat waniliowy, rodzynki drobno siekamy i również wrzucamy do gara.

    IMG_20190712_111055.jpg

    Wszystko zalewamy wodą i mlekiem (0,5kg płynu). Całość zagotowujemy, jak będzie już mocno bulgotać zmniejszamy lekko grzanie i gotujemy około 8-10min mieszając od czasu do czasu, aby owsianka nie przywarła do dna.

    IMG_20190712_113516.jpg

    Następnie mieszamy na boku w małej ilości zimnej wody nasze 8g budyniu. Jak już ładnie go rozprowadzimy to wlewamy do naszej gotującej się owsianki i bardzo dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wyłączamy grzanie i czekamy jakieś 10-15min żeby lekko przestygła, jak jest już w takiej temperaturze, ze jesteśmy w stanie nie poparzyć sobie nia ust, to wrzucamy nasza odzywkę białkową i dokładnie mieszamy całość, żeby sie ładnie rozprowadziła.

    IMG_20190712_120443.jpg

    Koniec - można iść z garnkiem do pokoju i przeprowadzać konsumpcję prawie 1kg gęstej owsianki xD

    IMG_20190712_120451.jpg

    IMG_20190712_120721.jpg

     

    Pozdrawiam.

     

     


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    kamilos0

    kamilos0

      Wczuwa się w forum

    • Nowi na forum
    • PipPip
    • 103 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:warszawa
    • Staż [mies.]: 120

    nosz z cukinia jeszcz enie jadlem musze sprobowac..


    • 0

    #3
    Goniecpolski

    Goniecpolski

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 4 postów

    Ciekawy przepis... na pewno wypróbuję.


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko