Skocz do zawartości

Zdjęcie

Soczyste steki wołowe w marynacie piwnej

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
GMateusz

GMateusz

  • KFD pro
  • PipPipPip
  • 276 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Katowice
    • Staż [mies.]: 17

    *
    POPULARNY

    Witam wszystkich!


    W ramach moich dzisiejszych kuchennych rewolucji :-D i chwili wolnego czasu przedstawiam przepis mojego autorstwa na przepyszną grillowaną wołowinę w marynacie piwnej.



    Wołowina uchodzi za mięso twarde i takim zazwyczaj jest, korzystając z mojego przepisu przyrządzicie na prawdę pyszne, soczyste i kruche steki :-)


    Składniki:


    2012-06-30 16.46.14.jpg


    • 0,5 kg mięsa wołowego (tutaj w szczególności polecam ligawę, polędwicę i sznycel, ale takie kawałki jak rostbef albo karkówka również się nadają i z pewnością będą równie smaczne),
    • 500 ml piwa (polecam piwa słodkie które świetnie współgrają z resztą składników marynaty np. Warka Strong, Ciechan Miodowy etc.),
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1/3 łyżeczki chilli,
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
    • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (mnie akurat zabrakło więc dałem suszony),
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku (może być suszony jeśli ktoś nie ma),
    • 1 łyżka miodu,
    • 1 łyżeczka wegety,
    • 1 łyżeczka soli morskiej (użyłem morskiej ponieważ świetnie rozmiękcza ona mięso).
    • sok z połówki cytryny

    Sposób przygotowania:

    Do odpowiednio dużej miski wlewamy piwo, kolejno dodając dane przyprawy (chilli, pieprz cytrynowy, papryka słodka). Czosnek kroimy w drobną kosteczkę bądź przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy wegetę i sól. Świeże zioła kroimy drobno i wrzucamy do miski z marynatą. Na koniec wyciskamy sok z połówki cytryny i dokładnie mieszamy przygotowaną przez nas marynatę. Mięso wrzucamy do miski z marynatą i odkładamy aby całe nią nasiąknęło na jakieś 4-5 h do lodówki.


    2012-06-30 20.54.08.jpg


    Po 4-5 godzin mięso z marynaty wyciągamy i suszymy za pomocą kuchennych ręczników papierowych. Przed rzuceniem na patelnię grillową bądź na grill mięso z obydwóch stron nacieramy odrobiną soli morskiej i oliwy z oliwek.


    2012-06-30 21.12.01.jpg


    Następnie mięso smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni bądź grillu (wysoka temperatura zapobiegnie przywieraniu mięsa) po 2 minuty na każdej stronie. Ja osobiście preferuję aby steki były troszkę krwiste więc smażę trochę krócej.


    2012-06-30 21.14.45.jpg
    2012-06-30 21.18.31.jpg


    Steki świetnie smakują z ryżem bądź ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. Dla smaku i wyglądu można całość jeszcze przyozdobić świeżym tymiankiem.


    2012-06-30 21.22.39.jpg
    2012-06-30 21.22.45.jpg


    Życzę smacznego i zachęcam do odwiedzania mojego DT.

    Pozdrawiam
    GMateusz

    • 9

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Creig

    Creig

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 456 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 16
    Łap plusa za to że mam taką samą oliwę %%)
    A tak serio to dobry pomysł jak będę miał możliwość to sprawdzę przepis i ocenie ;)
    • 0

    #3
    GMateusz

    GMateusz

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 276 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Katowice
    • Staż [mies.]: 17
    Creig Primadonna górą %) Najlepsza oliwa :-)
    • 1

    #4
    Verru

    Verru

      #tylkocalvinklein

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 7671 postów
  • Wiek: 75
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Floryda, US
    • Staż [mies.]: 3 lata
    Super opisane i pokazane. Jak sprawdza się patelnia grillowa?
    • 0

    #5
    GMateusz

    GMateusz

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 276 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Katowice
    • Staż [mies.]: 17
    Verru nawet jej nie chowam do mebli stoi cały czas na kuchni bo jest w ciągłym użyciu :-D Na prawdę świetna sprawa, serdecznie polecam bo super mięska można sobie zrobić i nie tylko :)
    • 0

    #6
    Albatros93

    Albatros93

      KFD to mój dom ;)

    • Spamer ;)
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2011 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: N/T
    Nie rozwalasz po całym stole jak tak na talerzu upchane?
    + za oliwe xD
    • 0

    #7
    Verru

    Verru

      #tylkocalvinklein

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 7671 postów
  • Wiek: 75
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Floryda, US
    • Staż [mies.]: 3 lata
    Smażysz na niej beztłuszczowo czy lejesz trochę oliwy? :D
    • 0

    #8
    Edwino

    Edwino

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 667 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Stargard Szczeciński
    • Staż [mies.]: XX
    + za piwo w przepisie %%) A tak serio dobry motyw, bo mi steki zawsze twarde wychodza :-D
    • 0

    #9
    GMateusz

    GMateusz

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 276 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Katowice
    • Staż [mies.]: 17
    Verru to zależy co smażę. Ale zazwyczaj używam odrobiny oliwy albo pryskam PAMem. Ale spokojnie da się smażyć beztłuszczowo.
    • 0

    #10
    Verru

    Verru

      #tylkocalvinklein

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 7671 postów
  • Wiek: 75
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Floryda, US
    • Staż [mies.]: 3 lata
    Łe to świetnie bo myślę nad zakupem albo patelni albo grilla elektrycznego małego, oczywiście leci+
    • 0

    #11
    dawidmackow

    dawidmackow

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2576 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    Kozacki przepis. Na pewno kiedyś spróbuję, łap plusa. :thx:
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko