Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smażenie oleje rafinowane

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
ejber

ejber

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2665 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Miasto złą sławą owiane
    • Staż [mies.]: xxx

    Witam, nurtuje mnie od dłuższego czasu jak to jest ze smażeniem na olejach rafinowanych. Ostatnio w sklepach często można spotkać olej kokosowy rafinowany, nawet Karmowski ostatnio taki olej wrzucił w swoim dzienniku. Można na takich smażyć czy jest to absolutnie nie zdrowe? A smażenie na oliwie z oliwek i oleju rzepakowym nie rafinowanym jest ok? 


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    davvv

    davvv

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3108 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Kokosowy dobra opcja tak samo rzepak rafinowany. Oliwa to kiepska opcja.
    • 0

    #3
    BartasEndo

    BartasEndo

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 40 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań

    W procesie rafinacji oleju kokosowego, olej ten traci smak i aromat oraz zwiększa się jego temperatura dymienia. Co najważniejsze zachowuje on wszystkie kwasy tłuszczowe (MCT), więc jest idealny do smażenia.

    Mega opcją jest smażenie na smalcu lub maśle klarowanym (ghee) - jest ono pozbawione substancji stałych pochodzących z mleka.

    Oliwa z oliwek- extra virgin na zimno, jeśli się uprzeć na smażenie to raczej z drugiego tłoczenia.


    • 0

    #4
    Massive`

    Massive`

      Extreme Bodybuilding

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 63869 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat

    J.w.

    Tłuszcze zwierzęce lub wymieniony przez Ciebie kokosowy, rafinowany.


    • 0

    #5
    ejber

    ejber

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2665 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Miasto złą sławą owiane
    • Staż [mies.]: xxx

    Dzięki panowie. Rafinowany olej kokosowy to bardzo dobra wiadomość dla mnie! 

    A z olejów roślinnych któryś nadaje się do smażenia czy wybic je sobie z głowy?

     

    I jeszcze jedno pytanie z innej beczki ale bez sensu zakładać nowy temat. Orzechy arachidowe, zdrowe czy wykluczyć z diety całkowicie?


    • 0

    #6
    davvv

    davvv

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3108 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Smażenie na roślinnych to nie najlepsza opcja, zdrowiej wyjdziesz na wyżej podanych źródłach.
    Ziemne raz na jakiś czas możesz zjeść, ale ogólnie akurat te bym omijał, bardziej pasują do roślin strączkowych niż orzechów %) niekorzystny stosunek kwasów tłuszczowych.

    Edytowany przez dav17, 03 luty 2016 - 22:33 .

    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników