Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smazenie na oleju- szkola

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
We4reYoung

We4reYoung

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 378 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna

    Witam mam takie pytanie. Dzisiaj na praktykach w szkole mielismy temat o smazeniu etc sorka zaczela mowic ze smazenie na oleju rzepakowym etc jest zdrowsze niz np na smalcu. Tak samo zaczela mowic ze tluszcze roslinne sa zdrowsze niz zwierzece. To prawda?


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Mariusz90PL

    Mariusz90PL

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 710 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Tak to prawda.


    • 0

    #3
    shirusx

    shirusx

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 149 postów
  • Wiek: 19
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 7
    No nie do końca.
    • 0

    #4
    We4reYoung

    We4reYoung

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 378 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    To dlaczegi tak dużo osób odradza smażenie na zwykłym Oleju?
    • 0

    #5
    bakari

    bakari

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 190 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Brzesko

    Według mnie w kuchni powinno się używać przede wszystkim olejów nierafinowanych tzn tłoczonych na zimno 

     

    "Zachowują witaminę E, zawartą w nasionach, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, czyli chroni olej przed jełczeniem.Według tradycyjnej medycyny chińskiej oleje tłoczone na zimno, nie poddawane procesom oczyszczania i rafinacji, zwierają duże ilości Qi, czyli energii odżywczej. Oleje rafinowane natomiast, aby mogły zostać strawione przez nasz organizm, pobierają energię Qi z naszych tkanek, osłabiając jednocześnie układ pokarmowy."


    • 0

    #6
    kozza

    kozza

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2435 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wieliczka

    Można smażyć na olejach zawierających kwasy jednonienasycone (lub nasycone jak kokosowy) o ile są rafinowane.


    • 1

    #7
    silentkill

    silentkill

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 916 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Jelenia Góra

    haha, ale czego się spodziewać po nich. Może jeszcze twierdzą że margaryna jest zdrowsza od masła. Ciekawe czy uczyli się fizjologi i biochemii kiedyś, wątpię.

    Odp na pytanie, nie, nie jest zdrowsze. Smażenie na nienasyconych tłuszczach to proszenie się o choroby. Spowodowane to jest budową strukturalną, nienasycone posiadają wiązania podwójne węgla które są niestabilne i po podgrzaniu traci to wiązanie i łączy się z tlenem. Czyli dochodzi do utlenienia czego skutkiem może być powstawanie wolnych rodników, jeśli takich wolnych rodników będzie zdecydowanie więcej niż antyoksydantów to prowadzi  do stresu oksydacyjnego który jest groźny dla organizmu.

    Smażymy więc na nasyconych tłuszczach. Nienasycone spożywany na zimno (muszą też być tłoczone na zimno, nierfinowane).


    • 4

    #8
    bakari

    bakari

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 190 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Brzesko

    Chyba już nic nie trzeba dodawać silentkill wszystko napisał :D  


    • 0

    #9
    We4reYoung

    We4reYoung

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 378 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    Też się zdziwiłem gdy zaczęła o tym mówić :)
    • 0

    #10
    davvv

    davvv

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3108 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła


    Też się zdziwiłem gdy zaczęła o tym mówić :)


    Sporo ludzi nadal żyje w przekonaniu, że nasycone tłuszcze to zło, powody chorób, zawałów bla bla bla.
    • 0

    #11
    Miej-wiecej-oleju-w-glowie

    Miej-wiecej-oleju-w-glowie

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 1 postów

    Dzień dobry!

    Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia tłuszcze nasycone powinniśmy zastępować tłuszczami nienasyconymi – uogólniając wg IŻŻ smalec lepiej zastąpić tłuszczem roślinnym. Idealnym do smażenia jest olej rzepakowy – dzięki wysokiej temperaturze dymienia. Olej rzepakowy jest także źródłem NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, które w oleju rzepakowym występują w zalecanej dla człowieka proporcji tj. 2:1.


    • 0

    #12
    StrongBadger

    StrongBadger

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 25 postów

    Po pierwsze olej rzepakowy musi być odpowiedniej jakości. Po drugie trzeba o tym czytać, więc 10 razy lepiej wypada olej kokosowy rafinowany, ktory dodatkowo nie zmienia smaku potrawy. Po 3 aktualnie przygotowuje się do matury rozszerzonej z biologii. W książce jest tyle bzdetów na temat dietetyki, że jest to niemiłe. Przykładowo smalec według podręczników ma przewagę nasyconych nad jednonienasyconymi. Nie wiem jak inni, ale olej rzepakowy rafinowany to raczej syf. Nierafinowany może i jest dobry, zawiera stosunek bla bla, ale ma na pewno o wiele mniejszą temp. dymienia niż rafinowany (każdy olej tak ma!). Nie chce mi się tego dokładnie szukać, bo dla mnie olej rzepakowy to chłam ( ten sklepowy) a w nierafinowany nie chce mi się bawić.

    Czasami warto  się zastanowić o tym co się czyta. Polecam poczytać o rafinacji i zmianach zachodzących w tłuszczach. Jedynie w oleju kokosowym poprzez strukturę łańcuchową nie ulegają zmianie, lub ulegają, ale ona nie jest w żaden sposób demolująca. Dopiero zaczynam się uczyć, więc mogłem coś poplątać, ale sam proces rafinacji i nierafinowanego jest godny uwagi  :crazysex: 

    Dla porównania: smalec według wikipedii

    Tłuszcz 100 g
    Kwasy tłuszczowe nasycone 32 g
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 11 g
    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 41 g

     

    Kwasy tłuszczowe trans 0 g

    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko