Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smażenie białka jaja i odżywki białkowej

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Yay

Yay

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 16 postów

Wyczytałem właśnie, że smażenie białka jaja i odzywki białkowej (placek z jaj i odżywki) nie ma sensu, bo:

jajko w trakcie gotowania lub smażenia ulega procesowi denaturacji białka, czyli nieodwracalnemu zniszczeniu wyższych struktur białkowych pod wpływem temperatury. Denaturację białka powodują także sole metali ciężkich, stężone kwasy, alkohol, formalina

 

Czyli ile białka zostaje tak naprawdę przyswojone i jaka jest jego jakość? 

 


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
Massive`

Massive`

    Extreme Bodybuilding

  • Mod Ogólny
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 63863 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trójmiasto
    • Staż [mies.]: 13 lat

    Akurat jajko muissz poddawać obróbce termicznej,aby zostało lepiej strawione.

    Surowe żółtka sa wykorzystywane natomiast z białkami jaj juz jest inaczej i musza zostać poddane obróbce.

     

    Denaturacja zachodzi w przypadku odżywek białkowych poddawanych wysokim temp.


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko