Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sernik na zimno anty kataboliczny Low Carb

- - - - - low carb sernik protein

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
bandzior93

bandzior93

    Fit&Strong Direction, Strength & Conditioning Coach

  • Aktywny user KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 10510 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Oleśnica/ Wrocław / Poznań

    ANTYKATABOLICZNY SERNIK NA ZIMNO - by BANDZIOR

     

    Miałam ostatnio sporo czasu - więc postanowiłam, że trochę pokombinuję w kuchni - i w ten sposób wyszedł smaczny ANTYKATABOLICZNY sernik na zimno.

     

    SKŁADNIKI :

     

    - 1 kg twaróg

    - 10 tabletek STEVIA - nie trzeba bo i bez niej jest słodki

    - 6 miarek ( 90 g ) Hi Tec Micellar Casein wanilia

    - 50 g Hi Tec BCAA Powder mango-melon/ pomarańcz - czy jakikolwiek macie pod ręką

    - Woda 

    - 35 g żelatyna

     

    21n2lah.jpg

     

     

    PRZYGOTOWANIE:

     

    • MASA SEROWA

     

    1. Do dużej miski wrzucamy nasz twaróg wraz z wodą, która jest w opakowaniu. Rozgniatamy twaróg widelcem - następnie dorzucamy 6 miarek Hi Tec Micellar Casein. 

     

    6fp5ro.jpg

     

    2. Rozpuszczamy 10-15 g ( ja dodałam 10 g) żelatyny we wrzącej wodzie. Rozpuszczamy 10 tabletek Stevi w gorącej wodzie. 

    Następnie odstawiamy żelatynę na ok. 10-15 min do ostygnięcia i tak aby trochę zgęstniałą. 

    Połowę wody ze Stevią dodajemy do naszej miski z serem i kazeiną - i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

     

    8wfe5v.jpg

     

    3. Dolewamy do masy - żelatynę - wszystko ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Przelewamy do naczynia - i odstawiamy do lodówki na 2-3 h. 

     

    2prgsoj.jpg

     

    • GALARETKA :

     

    Po około godzinie od wstawienia masy serowej do lodówki - bierzemy się za robienie galaretki.

     

    1. Nalewamy 400 ml wody do shakera i dodajemy 50 g Hi Tec Bcaa Powder.

    Mieszamy widelcem do momentu rozpuszczenia BCAA.

     

    2e3s8wk.jpg

     

    2. Rozpuszczamy w gorącej wodzie 25 g żelatyny i odstawiamy na 10-15 min do momentu ostygnięcia i żeby konsystencja była bardziej gęsta. Dolewamy ok. 250-300 ml wody do shakera i naszego BCAA.

     

    2rdvi3o.jpg

     

    3. Przelewamy BCAA, dolewamy drugą połowę wody ze Stevią i żelatynę do miski - wszystko mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wsadzamy do lodówki na ok. 2h to momentu aż galaretka trochę zgęstnieje. 

     

     

    Gdy nasza masa serowa jest stęgnięta oraz galaretka zaczyna nabierać gęstości - dodajemy naszą galaretkę do naczynia z masą serową.

     

    2rdvi3o.jpg

     

    rtqn9x.jpg

     

    Nasz sernik odstawiamy na 1-2 h do lodówki do momentu aż galaretka stęgnie do końca.

     

    SMACZNEGO :)!

     

    PS. Moja masa serowa wyszła jak taka chmurka - bardzo delikatna, ale odpowiednio stęgnięta - nic się nie rozpada itp. Ale jeśli chcecie bardziej twardą masę - dorzućcie więcej żelatyny.

     

    2dlrakx.jpg

     

    2nisbbr.jpg

     

    5n6tk4.jpg

     

    ofoq2s.jpg

     

    Smakuje przepysznie - :) świetna opcja na słodki deser, z znikomą ilością węglowodanów.

     

     

    WARTOŚCI ODŻYWCZE:

     

    Białko: 108,2 g 

    Tłuszcze: 61,5 g

    Węglowodany: 47,7 g

     

    Plus aminokwasy z BCAA POWDER :) 

     

     

    Ps. Ostatnio robiłam bez stewii, ale za to dodałam 2 miarki więcej kazeiny - wyszedł jeszcze lepszy :)

    Smak BCAA - pomarańczowy. 

    Możecie dodać też jakieś wiórki kokosowe, płatki migdałów - opcji jest wiele :) Wszystko zależy od Was

     

    2jch35k.jpg

     

    16i5v0o.jpg


    Edytowany przez bandzior93, 26 kwiecień 2015 - 21:56 .

    • 3

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    IdeNAsiłke

    IdeNAsiłke

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 191 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:wyjechałem NAwieś:)
    • Staż [mies.]: 60+

    Przepis ciekawy muszę wypróbować :)

    a raczej pokazać go żonie niech się wykaże w kuchni %)

     

    podejrzewam,że mało osób go zrobi ze względu na dość dużą zawartość prochu bo Ci co mają wyliczone porcje białeczka i bcaa to raczej odpadają :)

     

    Pozdrawiam


    • 1

    #3
    bandzior93

    bandzior93

      Fit&Strong Direction, Strength & Conditioning Coach

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 10510 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Oleśnica/ Wrocław / Poznań

    Zawsze można jakoś zmodyfikować przepis na własne potrzeby ;) 

    Ja dodałam kazeinę żeby miało więcej białka niż z samego twarogu :)

    A BCAA - i tak pijam, więc lepiej mi było zrobić z tego niż z galaretki, która ma cukier itd:P


    • 0

    #4
    krysztal

    krysztal

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 39 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocek
    • Staż [mies.]: 10

    A kazeina nie zrobi z sera takiego jednego gluta?

     

    Ogólnie to fajny przepis. Trzeba będzie wypróbować :)


    • 0

    #5
    bandzior93

    bandzior93

      Fit&Strong Direction, Strength & Conditioning Coach

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 10510 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Oleśnica/ Wrocław / Poznań
    Jak widac na zdjęciu ani razu nie wyszedł mi glut z sera :)!



    Tapatalk
    • 0

    #6
    HaxiHusky

    HaxiHusky

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPip
    • 72 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 36

    sztos, aż szkoda że aktualnie idzie redukcja bo dałbym do tego jakąś galaretke z KFD i z masą można byłoby pół zrobić takiej a pół z kakaem, super to wymyśliłaś ostatnie zdjęcie wygląda ekstra  :brawo:


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko