ANTYKATABOLICZNY SERNIK NA ZIMNO - by BANDZIOR
Miałam ostatnio sporo czasu - więc postanowiłam, że trochę pokombinuję w kuchni - i w ten sposób wyszedł smaczny ANTYKATABOLICZNY sernik na zimno.
SKŁADNIKI :
- 1 kg twaróg
- 10 tabletek STEVIA - nie trzeba bo i bez niej jest słodki
- 6 miarek ( 90 g ) Hi Tec Micellar Casein wanilia
- 50 g Hi Tec BCAA Powder mango-melon/ pomarańcz - czy jakikolwiek macie pod ręką
- Woda
- 35 g żelatyna
PRZYGOTOWANIE:
- MASA SEROWA
1. Do dużej miski wrzucamy nasz twaróg wraz z wodą, która jest w opakowaniu. Rozgniatamy twaróg widelcem - następnie dorzucamy 6 miarek Hi Tec Micellar Casein.
2. Rozpuszczamy 10-15 g ( ja dodałam 10 g) żelatyny we wrzącej wodzie. Rozpuszczamy 10 tabletek Stevi w gorącej wodzie.
Następnie odstawiamy żelatynę na ok. 10-15 min do ostygnięcia i tak aby trochę zgęstniałą.
Połowę wody ze Stevią dodajemy do naszej miski z serem i kazeiną - i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Dolewamy do masy - żelatynę - wszystko ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelewamy do naczynia - i odstawiamy do lodówki na 2-3 h.
- GALARETKA :
Po około godzinie od wstawienia masy serowej do lodówki - bierzemy się za robienie galaretki.
1. Nalewamy 400 ml wody do shakera i dodajemy 50 g Hi Tec Bcaa Powder.
Mieszamy widelcem do momentu rozpuszczenia BCAA.
2. Rozpuszczamy w gorącej wodzie 25 g żelatyny i odstawiamy na 10-15 min do momentu ostygnięcia i żeby konsystencja była bardziej gęsta. Dolewamy ok. 250-300 ml wody do shakera i naszego BCAA.
3. Przelewamy BCAA, dolewamy drugą połowę wody ze Stevią i żelatynę do miski - wszystko mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wsadzamy do lodówki na ok. 2h to momentu aż galaretka trochę zgęstnieje.
Gdy nasza masa serowa jest stęgnięta oraz galaretka zaczyna nabierać gęstości - dodajemy naszą galaretkę do naczynia z masą serową.
Nasz sernik odstawiamy na 1-2 h do lodówki do momentu aż galaretka stęgnie do końca.
SMACZNEGO :)!
PS. Moja masa serowa wyszła jak taka chmurka - bardzo delikatna, ale odpowiednio stęgnięta - nic się nie rozpada itp. Ale jeśli chcecie bardziej twardą masę - dorzućcie więcej żelatyny.
Smakuje przepysznie - :) świetna opcja na słodki deser, z znikomą ilością węglowodanów.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Białko: 108,2 g
Tłuszcze: 61,5 g
Węglowodany: 47,7 g
Plus aminokwasy z BCAA POWDER :)
Ps. Ostatnio robiłam bez stewii, ale za to dodałam 2 miarki więcej kazeiny - wyszedł jeszcze lepszy :)
Smak BCAA - pomarańczowy.
Możecie dodać też jakieś wiórki kokosowe, płatki migdałów - opcji jest wiele :) Wszystko zależy od Was
Edytowany przez bandzior93, 26 kwiecień 2015 - 21:56 .