Cześć,
Kolejny przepis idealny na dietę Low Carb / High Fat, ale na zróżnicowanej też będzie się nadawać :)
1. Składniki:
- ok. 400-500g schabu
- 100g boczku (może być tez ciut mniej jak nie chce cie tyle tłuszczu)
- 2 cebule
- 2 żabki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa wieprzowego/karkowki/gyros
- 20-40g smalcu (dajecie tyle ile chcecie Tłuszczy!)
- opcjonalnie : śmietana 30%
2. Wartości odżywcze*:
090g Białka
005g Węglowodanów
120g Tłuszczy
1450 kcal
*Wartości dla 400g schabu, 100g boczku, 40g smalcu
3. Przygotowanie:
1. Kilka godzin przed zaczęciem przyprawiamy schab (np mieszanka do karkówki). Kroimy boczek w plastry, a następnie w kosteczkę. I wrzucamy schab razem z boczkiem n a rozgrzaną patelnie (ze smalcem). Najpierw podsmażamy jedna stronę.
2. W tym czasie przygotowujemy cebulę - kroimy np w pół okręgi, oraz czosnek w cienkie plasterki. Gdy mięso sie już łądnie podsmaży przekładamy na drugą stronę. A następnie dodajemy cebulkę na mięso, aby już zaczęło się podgrzewać i posypujemy majerankiem.
3. Gdy już się podsmaży druga strona mięsa, to mieszamy wszystko dokładnie. Podsmażamy do momentu, aż cebulka nabierze złotego koloru i będzie miękka. Dodajemy musztardę oraz czosnek. Wszystko dokałdnie mieszamy i jeszcze smażymy 1-2 minute aby się smaki połączyły, cały czas mieszając.
4. GOTOWE.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
PS: Już niedługo kolejne przepisy Low Carb, High Fat!