Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ryż biały czy brązowy? Kasza gryczana?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
damiano874

damiano874

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 148 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Gainerowo
    • Staż [mies.]: ok. 40
    No właśnie... Od jakiegoś czasu przeszukuje fora internetowe i staram się dojśc do tego jakie źródła węglowodanów powinniśmy spożywac, aby przybierac na masie, czy tez redukowac. Osobiście jestem ekto. Od paru dni przerzucilem się na ryż biały z tego względu, że kasza gryczana jedzona w ilościach 5 x 100g w ciągu dnia powodowała u mnie raczej częste wizyty na kiblu aniżeli wzrost masy. Kasza gryczana, ryż brązowy mają nawet do 4x więcej błonnika od ryżu białego, który powoduje poniekąd gorsze wchłanianie białka. Ale jak to jest naprawdę? Mam nadzieję, że ktoś bliżej obeznany w temacie się wypowie. Teraz dalej... Cały czas mówi się o tym, że powinniśmy spożywac produkty z niższym IG. Wyższy IG - szybsze wchłanianie. Mniejszy IG - na odwrót. Skoro kasza gryczana, ryż brązowy posiadają chyba najmniejsze IG z pośród źródeł węglowodanów w diecie kulturystycznej moim zdaniem świadczy to o tym, że nie nadają się one raczej do budowania masy z tego względu, że jedząc co 3 godziny zależy nam na tym, aby jak najwięcej się przyswoiło, a mięśnie muszą się z czegoś budowac, czerpac z czegoś energię. W moim przypadku tak jak na początku napisałem odstawiłem od niedawna kaszę gryczaną, a włączyłem zamiast niej ryż biały i od razu efekty są. I w postaci znacznego wzrostu siły na treningu, i tak jak by większej pompy, wypełnienia mięśni. Rozmawiałem dzisiaj na treningu ze znajomym, który też jest ekto i stwierdził, że gdy zaczyna jeśc np. płatki owsiane (dużo błonnika) to bardzo często składa wizyty w ubikacji natomiast gdy spożywa produkty, które mają w swoim składzie mniej błonnika czuje się bardziej napełniony i zupełnie na odwrót ma się ilośc jego wizyt w kiblu. Moje wnioski są takie, że nie powinno się raczej spozywac produktów, które mają bardzo małe IG i tych, które mają w swoim składzie bardzo dużo, chwalącego przez wiele osób ze względu na jego dobroczynne działanie błonnika prz diecie na masie. Jestem ciekaw waszych opinii.
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    mateyyy

    mateyyy

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 54 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Swego czasu tez sie nad tym zastanawialem, to co mowisz ma jakis sens, ale pytanie jak sprawdzi sie na dluzsza mete.
    Mowisz, ze jestes ekto, w twoim przypadku takie odzywianie byc moze w przyszlosci nie spowoduje tego, ze Cie zaleje, ale tu musisz sam zobaczyc, uwazam, ze na dluzsza mete tluszczu przybedzie. Wiadomo pytanie na jakiej masie Ci zalezy, jesli tluszcz Ci nie przeszkadza to nie ma problemu. Ja tez jestem ekto i wiem, ze jesli na zbyt wiele bym sobie pozwolil w koncu by mnie zalalo czego staram sie uniknac.
    Generalnie nie mowie, ze produkty o wyzszym ig sa zle, mozna sobie na nie pozwolic i to kilka razy w tygodniu, ale nalezy pamietac, ze sa one rowniez znacznie bardziej przetworzone a co za tym idzie mniej zdrowe.
    • 0

    #3
    damiano874

    damiano874

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 148 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Gainerowo
    • Staż [mies.]: ok. 40
    Co do nadmiaru tłuszczu to moim zdaniem zawsze można go spalic, przeciez po to jest coś takiego jak redukcja %) Weźmy pod uwagę, że dla przykładu taka kasza gryczana mając bardzo małe IG niekoniecznie będzie się trawiła 3 godziny. Ja zauważyłem po sobie, że tak jak by 3 godziny dla kaszy gryczanej to za mało na pełne przyswojenie z niej wszystkich węglowodanów. Ma to pewnie związek z niskim IG. Nie wspomnę o błonniku, który przy diecie na masie może wtedy przeszkadzac w przyswajaniu cennego białka. Zacząłem jeśc ryż biały i mam wrażenie, że wszystkie węglowodany zawarte w nim są wciągane przez mój organizm. Przeciez chyba na tym nam zależy, że gdy rozpisujemy sobie dietę na masę, liczymy cały bilans to najlepiej chcielibyśmy by wszystkie wartości odżywcze się przyswoiły. Swojego czasu jadłem też zwykły makaron i pamiętam, że jedząc co 3 godziny z masą i z siłą był pearl harbor w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Przestałem jeśc z tego względu, że jest zbyt przetworzony i powodował u mnie niekiedy złe samopoczucie, ale to chyba od gwałtownych skoków poziomu cukru %-)

    Edytowany przez damiano874, 17 wrzesień 2010 - 09:01 .

    • 0

    #4
    Pobyku_MASA

    Pobyku_MASA

      Zwykły Chłopak

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4313 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Dąbrowa Górnicza
    • Staż [mies.]: 30
    Masz wiele racji, ale chyba nie do końca. Wyższe IG powoduje wyrzut insuliny, która w usuwa cukier z krwi zamieniając go na tłuszcz i kierując w tkankę tłuszczową. Tak więc po części to przyswajanie węgli jest pozorne. Nie miałem przyjemności jeszcze nigdy jechać na masę, więc doświadczeń w tej materii nie mam, ale spróbował bym może np. biały dać w okołotreningowych, a w pozostałych brązowy czy tam kaszę. Jeżeli nie czujesz głodu pomiędzy posiłkami to błonnik możesz przycinać. Ja zawsze myślałem, że im więcej "klocków" dziennie tym lepiej, ale jak już mówiłem jestem na wiecznej redukcji (nieco ponad 5 kg / 57 cm przy urodzeniu, i "goldbergi" takie, że dźwigałem główkę w 1szy dzień, lekarz mówił, że to do TV się nadaje... Hehehe).
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko