Skocz do zawartości

Zdjęcie

Redukcja u osoby otyłej, nadmiar białka w diecie

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
swagy

swagy

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 2 postów

Witam, ważę 134kg, mój wzrost wynosi 192cm. Ostatnio zacząłem stosować dietę wraz z ćwiczeniem (jazda na rowerze 3-4 razy w tygodniu po 40 minut). Nie mam problemu z trzymaniem kalorii, wręcz przeciwnie jem dość mało bo jakoś więcej w siebie wepchnąć nie mogę (jem ok 2600-2700kcal). Jednak mój problem polega na tym że spożywam bardzo dużo białka kosztem węglowodanów i tłuszczu (białko ok 200g; węglowodany ok 270-280g; tłuszcz ok 75-80g). Jedne źródła w internecie mi mówią, że nadmiar białka może sprawić że przytyję, jedne mówią że zapobiegnie to spalaniu mięśni a to czego mój organizm nie przyjmie zostanie wydalone. Jaka jest wasza opinia?


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
siwy1234

siwy1234

  • KFD pro
  • PipPipPipPip
  • 874 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: 24

    To że przytyjesz sprawia nadmiar kcal, a nie nadmiar białka. Białko na redukcji to przyjaciel, jak na taką wage myśle że jest okej,


    • 0

    #3
    Diegoo

    Diegoo

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4570 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Paryż
    • Staż [mies.]: 4
    Nadmiar białka jest zamieniany w glukozę i to samo będzie co bys jadl sam bialy cukier, ot cala filozofia.

    Ćwiczący potrzebuje troche wiecej białka niz osoba niecwiczaca. Zależne jest to od intensywności czy dlugosci treningu badz wagi.

    Kalorie tutaj jak zwykle maja nic dopowiedzenia.

    Mit jest zawsze namietnie powielany. Ot co.

    3-4x w tyg jazda rowerem po 40minut to nie jest tak duzy wysilek aby konsumować w nadprogowych ilościach białka.

    I pytanie, czy to jescz białko roślinne czy zwierzęce.

    Rzecz jasna, ze białka roślinnego potrzeba duzo wiecej w porównaniu do białka zwierzęcego, czego nie polecam bazować na białku roślinnym (straczki czy soja maja tyle wad i powoduja problemy zdrowotne, ze mozna by bylo napisać porządną książkę)

    Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka


    • 0

    #4
    Axi93

    Axi93

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 987 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 7 Lat

    "Bilans kaloryczny" --> "Nadwyżka kaloryczna" --> "Surplus energetyczny" i inne tego typu określenia nie są wyznacznikiem przybierania na wadze czy też spadku wagi i warto zrozumieć, że nie jesteśmy tak prostym mechanizmem, gdzie wrzucając dzień w dzień przez 10 lat 50 "kalorii" za dużo przytyjemy 15kg bo tak nam wyliczył Internetowy kalkulator albo ludzie - twórcy nazewnictwa "kaloryki". 

     

    Nie wchodząc już w temat znaczenia "kaloryczności" i faktycznego wykorzystywania danych substratów przez organizm oraz setek zależności w jaki sposób to zrobimy, to warto zobaczyć chociaż na tabele "kaloryczności" na przebiegu kilkunastu lat w jaki sposób zmienia się wartość kcal w danych produktach na 100g. Różnica potrafi wynosić kilkadziesiąt gramów. 

     

    Warto również zobaczyć zmiany w proponowanych wartościach spożywanych "kalorii" dla ludzi w danym wieku w różnych krajach. Zalecane normy potrafią wahać się w różnych krajach dla ludzi w tym samym wieku o ok. 1000 kcal, zalecając mężczyznom mającym 15 - 18 lat spożywać wg niektórych zaleceń 2800 kcal, a w niektórych 3700kcal. 

     

    Odnośnie do zawartości białka w diecie. Jeżeli chodzi o "tycie" związane z nadmiarem białka, może być ono spowodowane np: wydłużonym okresem głodowania i wzmożonym procesem glukoneogenezy, czy związane ze skazą białkową, nietolerancjami itp. 

    W twojej diecie nie występuje go na tyle wzmożona ilość względem twojej wagi aby mogła wyrządzić Ci szkody, jednak warto zwracać na to uwagę indywidualnie. 

     

    W zależności od tego jak się odżywiałeś wcześniej taka podaż energetyczna może okazać się zbyt niska. Jeżeli twoja waga spowodowana była bardzo złym odżywianiem i bardzo dużą ilością "niezdrowego" pożywienia to zacząłbym od zmian jakości produktów oraz niewielkiego zmniejszenia ogólnie dostarczonego pokarmu. 


    • 1

    #5
    swagy

    swagy

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 2 postów

    Dziękuje za odpowiedzi :)


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników