Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

- - - - - nie pulpety białko low carb lc

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Szymen1948

Szymen1948

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 254 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Szczecin
    • Staż [mies.]: 36
    Witam!
    Dzisiaj opiszę jak w bardzo prosty sposób odmienić sobie zwykłego kurczaka. Będziemy potrzebować:

    -300g piersi z kurczaka/mielonego mięsa z indyka/mielonego mięsa z kurczaka
    -jajko
    -mąkę pełno ziarnistą
    -pomidory
    -koncentrat pomidorowy
    -bazylię/lub inne zioła
    -vegetę, sól, pieprz
    -śmietana 10%


    1. Proponuję zakupić całe piersi i dopiero je zmienić, wtedy wiemy co mielimy. Po zmieleniu mięsa dodajemy do naszej masy jajko i mąkę oraz przyprawy(na razie tylko sól i pieprz). Dokładnie wyrabiamy naszą masę, powinna mieć raczej gęstą konsystencję, jednak nie będzie taka jak z mięsa wieprzowego.
    2. W średnik garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej vegetę. Próbujemy nasz bulion aby zobaczyć czy trzeba mu jeszcze vegety czy styknie.
    3. Formujemy pulpeciki (kulki o średnicy 3x3) i wrzcuamy na wrzący bulion. Mogą wystąpić utrudnienia w formowaniu, bo to mięso drobiowe, ale nie ma się co przejmować. Jak wrzucimy wszystkie, to niskie ogień i niech sobie tam mrugają.
    Zdjęcie0110.jpg
    4. Bierzemy jednego dużego pomidora, albo 2 małe i parzymy(wylewamy na nie wrzątek z czajnika) a następnie obieramy ze skórki, wycinamy szypułki i kroimy w kostki(mogą być nie równe bo i tak później je rozgnieciemy)
    Zdjęcie0112.jpg
    5. Wrzucamy nasze pomidorki na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy i dusimy na dość dużym ogniu pod przykryciem. Następnie kiedy będą już miękkie, rozgniatamy widelcem lub innym narzędziem na miazge i wrzucamy do naszych gotujących się pulpecików.
    6. Próbujemy sos, jeśli jest mało pomidorowy to dodajemy koncentrat(z umiarem!), dodajemy zioła i przyprawiamy.
    7. Gotujemy około 5 minut na małym ogniu.
    8. Wyławiamy nasze pulpeciki na talerz(ułatwi to zagęszczenie sosu) i sporządzamy zawiesinę z mąki i wody(plus minus 30g mąki, konsystencja taka, żeby z lekkim trudem spływała po łyżce) i wlewamy do naszego sosu ciągle go mieszając. Zwiększamy ogień, aby się zagotowało, jeśli konsystencja sosu nam odpowiada zdejmujemy go z gazu, jeśli nie dorabiamy zawiesinę.
    9. Bierzemy 1 dużą łyzkę śmietany kwaśnej 10%, wlewamy do miseczki a następnie do tej samej miseczki wlewamy trochę naszego sosu mieszając energicznie ze śmietaną. Wg zasad w gastronomii śmietana jest dobrze zaparzona gdy naczynie w którym się ją zaparza jest gorące. Tak powstałą substancję wlewamy do naszego sosu, mieszając go, jednak nie gotujemy już(grozi to ścięciem śmietany).
    10. Wrzucamy z powrotem nasze pulpeciki i danie gotowe


    ps przepis wydaję się skomplikowany i długi, ale to dlatego, że wszystko tłumaczę jak krowie na rowie i nawet ktoś mało ogarnięty w kuchni sobie poradzi.
    ps2 później wrzucę BTW.

    Zdjęcie0116.jpg

    Edytowany przez Szymen1948, 16 czerwiec 2011 - 19:38 .

    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    xRocky

    xRocky

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1163 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4
    Po co Ci do cholery ta mąka. Nie bój się, nie rozpadną się.
    Śmietanę zamienić na jogurt można, albo np zrobić te pulpety w pomidorach.

    Edytowany przez PeZeT1996, 16 czerwiec 2011 - 20:01 .

    • 0

    #3
    Szymen1948

    Szymen1948

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 254 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Szczecin
    • Staż [mies.]: 36
    zrob bez, sam jestem ciekawy czy sie rozpadna czy nie :)
    make do zawiesiny tez wyrzucisz? :)?
    • 0

    #4
    xRocky

    xRocky

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1163 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4
    Robię takie coś czasem i jest wszystko w porządku bez mąki. Sos robię z pomidorów bez żadnej śmietany. Czasem z koncentratu.
    • 0

    #5
    Szymen1948

    Szymen1948

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 254 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Szczecin
    • Staż [mies.]: 36

    Robię takie coś czasem i jest wszystko w porządku bez mąki. Sos robię z pomidorów bez żadnej śmietany. Czasem z koncentratu.


    każdy kto jest choć troszkę ogarnięty w kuchni zrobi tak, aby ograniczyć wartość kaloryczną najbardziej jak się da. Czyli wyeliminuje np. śmietanę :).
    pozdr
    • 0

    #6
    BornToFight

    BornToFight

      Struś Pędziwiatr

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8975 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:najstarsze
    • Staż [mies.]: 28
    zamiast mąki polecam dodać trochę kaszy manny :-)
    • 0

    #7
    Zima1992

    Zima1992

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 256 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:.:KATOWICE:.
    • Staż [mies.]: 9+
    albo 2 żółtka
    • 0

    #8
    devx

    devx

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 61 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WWA
    • Staż [mies.]: 7
    Ja bym mąkę odrzucił, bo jajka dobrze scalają pulpety. Tylko wrzucałbym (delikatnie) na wrzątek, aby zrobiła się taka "skorupka". ;)
    • 0

    #9
    jkwiatek

    jkwiatek

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 53 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:warszawa
    Przepis super :)
    Ja robię bez mąki. Co prawda cieżko to uformować ale ja wkładam łyżką od zupy delikatnie. Nie są okrągłe ale są dobre i to jest ważne.

    Do tego sos robie oddzielnie i łącze dopiero na tależu
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko