Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

- - - - - nie pulpety białko low carb lc

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
uzytkownik_189153

uzytkownik_189153

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 254 postów
Witam!
Dzisiaj opiszę jak w bardzo prosty sposób odmienić sobie zwykłego kurczaka. Będziemy potrzebować:

-300g piersi z kurczaka/mielonego mięsa z indyka/mielonego mięsa z kurczaka
-jajko
-mąkę pełno ziarnistą
-pomidory
-koncentrat pomidorowy
-bazylię/lub inne zioła
-vegetę, sól, pieprz
-śmietana 10%


1. Proponuję zakupić całe piersi i dopiero je zmienić, wtedy wiemy co mielimy. Po zmieleniu mięsa dodajemy do naszej masy jajko i mąkę oraz przyprawy(na razie tylko sól i pieprz). Dokładnie wyrabiamy naszą masę, powinna mieć raczej gęstą konsystencję, jednak nie będzie taka jak z mięsa wieprzowego.
2. W średnik garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej vegetę. Próbujemy nasz bulion aby zobaczyć czy trzeba mu jeszcze vegety czy styknie.
3. Formujemy pulpeciki (kulki o średnicy 3x3) i wrzcuamy na wrzący bulion. Mogą wystąpić utrudnienia w formowaniu, bo to mięso drobiowe, ale nie ma się co przejmować. Jak wrzucimy wszystkie, to niskie ogień i niech sobie tam mrugają.
Zdjęcie0110.jpg
4. Bierzemy jednego dużego pomidora, albo 2 małe i parzymy(wylewamy na nie wrzątek z czajnika) a następnie obieramy ze skórki, wycinamy szypułki i kroimy w kostki(mogą być nie równe bo i tak później je rozgnieciemy)
Zdjęcie0112.jpg
5. Wrzucamy nasze pomidorki na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy i dusimy na dość dużym ogniu pod przykryciem. Następnie kiedy będą już miękkie, rozgniatamy widelcem lub innym narzędziem na miazge i wrzucamy do naszych gotujących się pulpecików.
6. Próbujemy sos, jeśli jest mało pomidorowy to dodajemy koncentrat(z umiarem!), dodajemy zioła i przyprawiamy.
7. Gotujemy około 5 minut na małym ogniu.
8. Wyławiamy nasze pulpeciki na talerz(ułatwi to zagęszczenie sosu) i sporządzamy zawiesinę z mąki i wody(plus minus 30g mąki, konsystencja taka, żeby z lekkim trudem spływała po łyżce) i wlewamy do naszego sosu ciągle go mieszając. Zwiększamy ogień, aby się zagotowało, jeśli konsystencja sosu nam odpowiada zdejmujemy go z gazu, jeśli nie dorabiamy zawiesinę.
9. Bierzemy 1 dużą łyzkę śmietany kwaśnej 10%, wlewamy do miseczki a następnie do tej samej miseczki wlewamy trochę naszego sosu mieszając energicznie ze śmietaną. Wg zasad w gastronomii śmietana jest dobrze zaparzona gdy naczynie w którym się ją zaparza jest gorące. Tak powstałą substancję wlewamy do naszego sosu, mieszając go, jednak nie gotujemy już(grozi to ścięciem śmietany).
10. Wrzucamy z powrotem nasze pulpeciki i danie gotowe


ps przepis wydaję się skomplikowany i długi, ale to dlatego, że wszystko tłumaczę jak krowie na rowie i nawet ktoś mało ogarnięty w kuchni sobie poradzi.
ps2 później wrzucę BTW.

Zdjęcie0116.jpg

Edytowany przez Szymen1948, 16 czerwiec 2011 - 19:38 .

  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
uzytkownik_486476

uzytkownik_486476

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1163 postów
Po co Ci do cholery ta mąka. Nie bój się, nie rozpadną się.
Śmietanę zamienić na jogurt można, albo np zrobić te pulpety w pomidorach.

Edytowany przez PeZeT1996, 16 czerwiec 2011 - 20:01 .

  • 0

#3
uzytkownik_189153

uzytkownik_189153

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 254 postów
zrob bez, sam jestem ciekawy czy sie rozpadna czy nie :)
make do zawiesiny tez wyrzucisz? :)?
  • 0

#4
uzytkownik_486476

uzytkownik_486476

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1163 postów
Robię takie coś czasem i jest wszystko w porządku bez mąki. Sos robię z pomidorów bez żadnej śmietany. Czasem z koncentratu.
  • 0

#5
uzytkownik_189153

uzytkownik_189153

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 254 postów

Robię takie coś czasem i jest wszystko w porządku bez mąki. Sos robię z pomidorów bez żadnej śmietany. Czasem z koncentratu.


każdy kto jest choć troszkę ogarnięty w kuchni zrobi tak, aby ograniczyć wartość kaloryczną najbardziej jak się da. Czyli wyeliminuje np. śmietanę :).
pozdr
  • 0

#6
uzytkownik_906983

uzytkownik_906983

    Struś Pędziwiatr

  • Aktywny użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8975 postów
zamiast mąki polecam dodać trochę kaszy manny :-)
  • 0

#7
uzytkownik_919625

uzytkownik_919625

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 256 postów
albo 2 żółtka
  • 0

#8
uzytkownik_177220

uzytkownik_177220

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 61 postów
Ja bym mąkę odrzucił, bo jajka dobrze scalają pulpety. Tylko wrzucałbym (delikatnie) na wrzątek, aby zrobiła się taka "skorupka". ;)
  • 0

#9
uzytkownik_682226

uzytkownik_682226

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 53 postów
Przepis super :)
Ja robię bez mąki. Co prawda cieżko to uformować ale ja wkładam łyżką od zupy delikatnie. Nie są okrągłe ale są dobre i to jest ważne.

Do tego sos robie oddzielnie i łącze dopiero na tależu
  • 0