Witam,
Dzisiaj przygotujemy coś z twarogu, a mianowicie coś al'a ptasie mleczko.
Bardzo prosty, jak i szybki w przygotowaniu deser. W sam raz na nadchodzące ciepłe dni
W tym przepisie przedstawiłem kakaową wersję. Możecie sami kombinować ze smakami. i zamieniać składniki
1. Składniki :
- 200g twarogu
- 200ml mleka
- 10g kakao naturalnego / białko WPC / kazeina
- 10g żelatyny + 50ml wrzątku
- coś do posłodzenia - ja w swojej wersji użyłem 4tab słodzika i 10g miodu
2. Wartości odżywcze :
50g Białka zw.
30g Węglowodanów (22g bez miodu)
05g Tłuszczy
360 kcal
3. Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przemielenia twarogu (Najlepiej 2 razy) lub kupić taki przemielony kilkukrotnie. Następnie zalewamy żelatynę wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Zalecam przełożyć naczynie do garnka z wrzątkiem i zagotować tą wodę, która otacza filiżankę (jak na zdjęciu). Wtedy roztwór żelatyny będzie bardziej rzadki.
2. Wrzucamy wszystkie pozostałe składniki do twarogu i miksujemy. Polecam użyć blendera lub końcówki do miksera z ostrzami. Wszystko dokładnie miksujemy, aby powstała jednolita masa, oraz aby się troszkę spieniła, (2-4min) na najwyższych obrotach.. Następnie wlewamy żelatynę, cały czas miksując.
3. Rozlewamy na mniejsze miseczki lub nie Opcjonalnie można popruszyć z wierzchu startą czekoladą. Wkłądamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
4. Opcjonalnie, można stopić kilka kostek gorzkiej czekolady i oblać nasze ptasie mleczko :)
ŻYCZĘ SMACZNEGO