Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przyprawy

* * * * * 2 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

Ankieta: Przyprawy (106 użytkowników głosowało)

Głosuj Goście nie mogą głosować

#1
Mainevant

Mainevant

    Team KFD

  • Partner KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    *
    POPULARNY

    Dodany obrazek


    Zgodnie z obietnicą wrzucam na forum dawno oczekiwany artykuł.

    Przede wszystkim jego funkcją jest zminimalizowanie pytań oraz spamu odnośnie stosowania przypraw w różnych potrawach. Pewnie każdy z Was doskonale wie czym jest przyprawa, ale czy ktokolwiek z Was zastanawiał się nad tym jakie są jej funkcję i dlaczego człowiek od tylu wieków używa tych modyfikatorów smaku czy zapachu..

    W dawnych czasach przyprawy miały zbawienny wpływ na ludzi z tego względu iż były stosowane nadmiernie przez zakonników, kapłanów i wszystkich znachorów i czarodziejów razem wziętych. Wierzono bowiem iż podawanie ich w odpowiednich ilościach może działać kojąco na organizm..

    W dawnych czasach przyprawy były nawet traktowane jak złoto czy inne świecidełka. Dla ludzi żyjących na dalekim wschodzie zielone krzaki i inne posypki miały większą wartość niż choćby złote szaty.. Co było dla nich tak cenne i dlaczego po dzień obecny uważa się przyprawy za idealny składnik??? Na te właśnie pytania i inne postaram się napisać w moim arcie..
    Tyle jeśli chodzi o słowa wstępu-czas przejść do konkretów...

    Gdy zapytałem się swojego kolegi jakie zna przyprawy jednym tchem potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie// Jednak gdy zapytałem się go czy wie jakie te surowce mają wpływ na życie człowieka nie umiał przełamać milczenia.. Przyprawy jakie sprzedają sklepy spożywcze są bardzo ważnym elementem w kuchniach wschodu a patrząc na zdrowie i tężyznę fizyczną tamtych krajów można śmiało stwierdzić iż te zielone i inne kolorowe proszki potrafią zdziałać cuda.

    Obecnie na świecie jest podział na 5 głównych rodzajów przypraw:

    1.ZIOŁOWE( Bazylia Pospolita, Mięta Pieprzowa, Kurkuma, Koper Ogrodowy itp.)

    2.WARZYWNE( Nać pietruszki, Cebula Zwyczajna, Czosnek Pospolity itp.)

    3.KORZENNE( Imbir, Chili, Cynamon, Pieprz, Wanilia itp.)

    4.INNE( Cukier, Bakalie, Ocet, Musztarda itp.)

    5.MIESZANKI ZIOŁOWE(Zioła Prowansalskie, Mieszanka Chińska itp.)

    PRZYPRAWY ZIOŁOWE


    Pierwszą grupą na naszej liście są przyprawy ZIOŁOWE-(zioła). Ich główną cechą jest to iż służą jako środek leczniczy oraz mają bardzo szeroki wpływ na pobudzanie metabolizmu. Oczywiście jak wszędzie można znaleźć tu gatunki pozytywne dla człowieka oraz negatywne odmiany, które mogą prowadzić nawet do śmierci.. Jedną z przypraw zaliczanych do tego grona jest Bazylia.
    Pewnie każdy z was używał jej w swojej kuchni bądź wasza mama bazowała na jej aromacie w swoich daniach. Bazylia jest rośliną jednoroczną o bardzo skondensowanym aromacie.. Jest idealnym dodatkiem do mięs, ryb a także wszystkich potraw których składnikiem głównym są pomidory... Jej funkcją jest przede wszystkim poprawa samopoczucia, odstraszanie owadów jeśli postawi się ją na oknie oraz wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
    Bazylia znalazła zastosowanie u osób które mają problemy ze wzdęciami żołądka, wydzielaniem soku żołądkowego oraz cierpią na zaburzenia trawienne.Niewielkie jej dawki podawane codziennie potrafią wspomóc organizm i utrzymać go w dobrym samopoczuciu.
    Innym przykładem przypraw ziołowych jest kurkuma. Inną nazwą dla tej rośliny jest ostryż długi. Działa przeciwzapalnie i przeciw wirusowo. Jednak jej najważniejszą funkcją jest zwiększanie wytwarzania żółci co idealnie pomaga w wydalaniu.Wszystkie swoje właściwości kurkuma zawdzięcza substancjom czynnym w niej zawartych, które działają bakteriobójczo.
    Pewnie słyszeliście kiedyś o kurkuminie-to barwnik jaki występuje w kurkumie. Substancja ta jak dowiedziono ma silne działanie przeciwnowotworowe i hamuje postępy choroby Alzheimera.
    Koper ogrodowy to także ważny przedstawiciel tejże grupy.Pochodzi z południowo-Zachodniej Azji. Koper jest bardzo bogaty w minerały. Wapń, żelazo, fosfor, witaminy-A, D, E, K, H, C itp. To tylko niektóre jakie można znaleźć w jego składzie. Wpływ kopra na zdrowie jest istotny. Przede wszystkim działa uspokajająco i zwalcza problemy ze snem i trawieniem. Obniża ciśnienie krwi, zwalcza nieprzyjemny zapach z ust. Jednym słowem jest bardzo skuteczny i powinien być stosowany przez osoby cierpiące na wyżej wymienione objawy.

    Dodany obrazek


    PRZYPRAWY WARZYWNE


    Kolejną grupą o której chciałem napisać parę słów są przyprawy warzywne.. Tą grupę spośród reszty wyróżnia fakt iż mogą być spożywane w całości bądź częściowo-nasiona, owoce czy pędy. Można je jeść przyrządzone za pomocą obróbki cieplnej bądź na surowo. Do tej grupy przede wszystkim kwalifikuje się cebula zwyczajna.. Pochodzi z Azji Środkowej a jej botaniczna nazwa to "czosnek cebula" jednak przyjęło się wykorzystanie nazwy cebula.Jeśli chodzi o jej skład to jest bardzo obszerny-zawiera błonnik, sporo witamin z grupy B, a poza tym magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo. Od dawna wykorzystywana jest do pobudzania wydalania moczu i do odprowadzania nadmiaru wody z organizmu. Cebula zawiera enzym LFS, który w reakcji z aminokwasami występującymi w cebuli, przekształca się w kwasy sulfonowe, a później w sulfinu etylu, który uwalnia się podczas krojenia cebuli i podrażnia śluzówkę oczu. To właśnie sprawia że kiedy kroimy cebulę płaczemy jak małe dzieci.Jest jednak patent na to aby nie ustrzec się od tego. Przy krojeniu cebuli należy pamiętać aby wykorzystywać jak najostrzejszy nóż-im bardziej ostry tym mniej sulfinu przedostaje się do powietrza.
    Według badań przeprowadzonych przez amerykańskich uczonych jedzenie cebuli wpływa pozytywnie na wzrost poziomu dobrego cholesterolu i spadek złego-LDL. Cebula działa przeczyszczająco na krew usuwając złogi cholesterolu z żył.Innym zastosowaniem cebuli jest przykładanie jej do trudno gojących się owrzodzeń i pęcherzy, które występują na tle infekcji bakteryjnej. Cebula chroni także przed rakiem.Taki wniosek wysunęli włoscy uczeni z Mediolanu, po przeprowadzeniu testów.Według nich jedzenie co najmniej jednej cebuli dziennie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na 9 rodzajów nowotworów.
    Oprócz cebuli ważnym składnikiem w tej grupie jest czosnek pospolity.jest zarówno warzywem, roślinom leczniczą jaki i przyprawą. Pochodzi z Azji podobnie jak cebula. Czosnek charakteryzuje się największą ilością witaminy C, spośród reszty witamin. Obrany czosnek zawiera 31 mg witaminy c na 100g produktu!
    Prócz witaminy C czosnek jest bogaty w witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, fosfor, siarki.Śmierdzący zapach czosnek zawdzięcza olejkowi czosnkowemu razem z alliiną i enzymem allinazą.po roztarciu czosnku enzym ten zamienia allinę w allicynę i kwas pirogronowy. Allicyna ma charakterystyczny zapach i działa bakteriobójczo. Olejek czosnkowy zawiera też kilka innych ciekawych substancji. Między innymi są to fitosterole, salicyna, kwas spirogenowy, a także NH3-amoniak. te związki z kolei działają antybiotycznie.
    Czosnek to przede wszystkim hamulec dla zgagi czy bakterii. Działa jak antybiotyk ale w lżejszym tego słowa rozumieniu. Zmniejsza ból podczas miesiączki gdyż obniża poziom prostaglandyny PG2. W stanach chorobowych obniża gorączkę, działa napotnie i redukuje zapalenie.Jest również idealny w leczeniu przy zatruciach ołowiem. Stosowany także przy leczeniu trądziku oraz jest idealny do odstraszania komarów..
    Nać pietruszki to kolejny gatunek z grupy przypraw warzywnych. Wyróżnia się jej 2 rodzaje-naciowa i korzeniowa.
    Pietruszka korzeniowa jest wykorzystywana w medycynie od czasów starożytnych przy zaburzeniach trawienia, zapalenia oskrzeli, przewodu pokarmowego i dróg moczowych. Już w czasach Hipokratesa pietruszka była używana w leczeniu wielu schorzeń. Służyła jako odtrutka trucizn, łagodziła choroby nerek, pęcherza moczowego i chroniła przed powstawaniem kamieni żółciowych. Po dzień dzisiejszy zmniejsza wystąpienia zakażeń, łagodzi bolesne miesiączkowanie, obniża ciśnienie tętnicze krwi i przeciwdziała astmie, alergii.
    Pietruszka bogata jest w witaminy i minerały, Szczególnie witaminy A i C. Zawiera inhibitory histaminy i wolnych rodników. Komercyjnie, olej z nasion stosuje się jako zapach perfum orientalnych. Ze względu na wysoką zawartość chlorofilu, działa jako naturalny odświeżacz jamy ustnej oraz antyoksydant.

    Dodany obrazek


    PRZYPRAWY KORZENNE


    Przyprawy korzenne to jedna z najważniejszych grup.W tej gromadzie można znaleźć wiele substancji które mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Pieprz, kminek, wanilia, ziele angielskie, imbir, kardamon, goździki, gorczyca, cynamon, chili, majeranek-to tylko kilka przykładów z tejże grupy.
    Co jest tak istotne w nich że wszyscy naukowcy i lekarze namawiają do ich stosowania?
    Otóż przyprawy te zwierają ogromne ilości antyoksydantów, substancji przeciwnowotworowych i bakteriobójczych.
    Mają zbawienny wpływ na pracę układu krążenia, układu moczowego oraz pełnią funkcję wzmacniania organizmu, gdyż idealnie pobudzają układ immunologiczny.
    Nie jestem w stanie opisać wszystkich przypraw z tego gatunku ani ich funkcji ale po części przedstawię najważniejsze elementy.
    Chili zawdzięcza swój smak kapsaicynie-jest bodźcem do wytwarzania endorfin.

    Chili czerwone zawiera duże ilości witaminy C i karotenu(prowitamina A). Żółte i zielone chili (które są głównie niedojrzałe) zawierają znacznie mniejszą ilość obu substancji. Ponadto, papryki są dobrym źródłem większości witamin z grupy B oraz witaminy B6. Są one bardzo wysoko wzbogacone o potas, magnez, żelazo.
    Kapsaicyna jest bezpiecznym i skutecznym środkiem przeciwbólowym. Obniża ponadto bóle stawów, półpaśca, neuropatie cukrzycową, ból głowy.
    Naukowcy odkryli, że ilość insuliny w celu obniżenia stężenia cukru we krwi po posiłku zmniejsza się, jeśli posiłek zawiera chili.
    Ostatnie badania na myszach wskazują, że chili, a w szczególności kapsaicyna może "oferować" pewne nadzieje utraty wagi dla osób cierpiących na otyłość.
    Cynamon jest małym zimozielonym drzewem. Głównie używany w kuchni jako przyprawa do przygotowania czekolady, zwłaszcza w Meksyku, który jest głównym importerem prawdziwego cynamonu.
    Stosowany jest w przygotowaniu niektórych rodzajów deserów, takich jak szarlotka, pączki i bułki cynamonowe jak również do przygotowania herbaty, gorącego kakao i likierów.
    W medycynie działa podobnie jak inne olejki eteryczne i ma reputację jako lekarstwo na przeziębienia.
    Stwierdzono również iż powinien być stosowany w leczeniu biegunki i przy innych problemach układu pokarmowego.
    Cynamon posiada wysokie działanie przeciw-utleniające.Olejek cynamonowy również posiada właściwości antybakteryjne.
    Jak dowiedziono naukowo cynamon ma znaczący wpływ w leczeniu cukrzycy typu 2 i oporności na insulinę.Służy także jako środek odstraszający komary.
    Kardamon-2 odmiany-zielony i czarny.
    Szeroko stosowany w leczeniu zakażenia zębów i dziąseł, zapobiega i leczy problemy gardła, przekrwienie płuc i gruźlice płuc, zapalenie powiek i zaburzenia pokarmowego.
    Używany do rozbijania kamieni nerkowych i kamieni żółciowych, a dawniej był stosowany jako antidotum dla węża i jadu skorpiona.
    Pieprz-rodzaje:czarny, biały, zielony, turecki.
    Zastosowanie-biegunki, choroby płuc, ustne ropnie, gangreny, bóle ucha, oparzenia słoneczne, choroby serca, bezsenność, chrypka, niestrawność itp.
    Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od piperyny zawartej w wierzchniej warstwie owocu. Czarny pieprz zawiera: białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo, magnez.

    Dodany obrazek


    INNE PRZYPRAWY


    Inne przyprawy to następna grupa jaką się zajmę-oczywiście wybiorę tylko kilka gatunków z tej grupy.
    Zalicza się tutaj cukier, bakalie, majonez, miód, ocet, orzechy...
    W obecnych czasach bardzo często można spotkać się z terminem dodawaniem cukru do produktów spożywczych. Głównym celem takiego postępowania jest ochrona danej żywności przed oddziaływaniem mikroorganizmów. Cukier, bowiem przedłuża trwałość produktu przez niedostępność wody dla bakterii. Taki typ modyfikacji żywności jest praktykowany od przeszło 2 tysięcy lat. Cukier to sacharoza - węglowodan złożony z glukozy i fruktozy. Zawiera jedynie 0, 2 % wody w swoim składzie. Resztę zajmują węglowodany, nazywane pustymi kaloriami, gdyż nie zawierają żadnych cennych składników odżywczych. Wpływ, jaki wywiera na zdrowie nie zalicza się do pozytywnych. Przede wszystkim nadmiar spożycia sacharozy przyczynia się do powstania stanów chorobowych takich jak: cukrzyca, osłabienie odporności, nadwaga, próchnice. Nadmierne stosowanie doprowadza do deficytów witaminy B w organizmie, a także niedoborów białek i składników mineralnych. Przekroczenie spożycia cukru jest skutkiem rozregulowania gospodarki cukrowej organizmu, regulowanej przez hormony, takie jak insulina. Wzrost cukru we krwi uaktywnia wydzielanie hormonu trzustkowego, którego funkcją jest obniżanie poziomu cukru w płynie ustrojowym. W efekcie pułap cukru spada. Skoki takie w późniejszych okresach życia są przyczyną wystąpienia cukrzycy typu 2. Inną konsekwencją może być przemiana cukru w tłuszcz, który odkłada się w tkankach podskórnych.
    Curry to przyprawa w przyprawie. Zawiera ona bowiem takie związki jak kurkumę, kminek, kolendrę, paprykę.
    takie mieszanki przypraw zwane są potocznie pod nazwą MASALA. Przyprawa stosowana w wielu kuchniach świata.
    Orzechy- Kilka badań epidemiologicznych wykazało, że ludzie, którzy spożywają orzechy regularnie rzadziej cierpią na choroby niedokrwienne serca.
    Ostatnie badania kliniczne wykazały, że spożywanie różnych orzechów, takich jak migdały i orzechy może obniżać w surowicy stężenia LDL.
    Orzechy mają niski indeks glikemiczny a w swoim składzie zawierają dobre dla serca i mózgu tłuszcze omega 3.
    W związku z tym, dietetycy często polecają orzechy w diecie przewidzianej dla pacjentów z problemami insulino oporności, takich jak cukrzycy typu 2.
    Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą orzechy żyją dwa do trzech lat dłużej niż ci, którzy tego nie robią.
    Jednak może to być dlatego, że ludzie, którzy jedzą orzechy zwykle mniej spożywają fast foodów.
    Orzechy zawierają wszystkie ważne kwasy tłuszczowe- linolowy i linolenowy, które są kluczowe dla wzrostu, rozwoju fizycznego i psychicznego. Mają one wpływ na zdrowie włosów i skóry, kontrolę ciśnienia krwi, reakcje immunologiczne i krzepnięcie krwi. Ponadto, tłuszcze z orzechów w przeważającej części są nienasycone- ten typ nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, jak tłuszcze nasycone.
    Orzechy to idealne źródło witaminy E, F i G, przeciwutleniaczy.Są bogate w białko, kwas foliowy, błonnik i niezbędne minerały, takie jak magnez, fosfor, potas, miedź i selen.

    Dodany obrazek


    ZIOŁA PROWANSALSKIE


    Ostatnim typem są mieszanki ziołowe-tutaj królem są zioła prowansalskie.
    Mieszanka jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią zioła takie jak: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek.
    Zioła prowansalskie stosowane są do smaku grillowanych potraw takich jak ryby i mięso. Mieszanki mogą być dodawane do żywności przed lub w trakcie gotowania lub mieszane z olejem przed gotowaniem, aby wzbogacić w smaku gotowaną żywność. Rzadko są one dodane po zakończeniu gotowania.

    Rozmaryn-Wyniki badań sugerują, że kwasy znalezione w rozmarynie, mogą chronić mózg przed działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko udaru i chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera.
    Rozmaryn zawiera wiele związków potencjalnie biologicznie czynnych, w tym antyoksydanty, takie jak "carnosic" i "rosmarinic".
    Inne bioaktywne związki to kamfory (do 20% w suchych liściach rozmarynu), kwas kawowy itp.
    Najnowsze europejskie badania wykazały, że rozmaryn zaburza wchłanianie żelaza w diecie, co oznacza, że nie należy stosować go przez osoby z niedokrwistością z niedoboru żelaza.

    Tymianek-Nazwa tej rośliny pochodzi o greckiej nazwy "thymon" co znaczy odważny. Ma bardzo silny aromat, który zawdzięcza olejekowi, który zawiera takie składniki jak tymol oraz karwol.Przede wszystkim wykazuje działanie wykrztuśne, bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Preparaty zawierające tymianek używane są w niedokrwistości, nieżytach żołądka, a także nerwicy wegetatywnej.

    Mięta-pierwotnie używana jako zioło lecznicze do leczenia bóli brzucha i bóli w klatce piersiowej. Powszechnie używany w postaci herbaty, aby pomóc złagodzić ból brzucha. W czasach średniowiecza, sproszkowane liście mięty były wykorzystywane do wybielania zębów.
    Miętowe herbaty są silnym lekiem moczopędnym.
    W ostatnich latach dosyć często zalecane są tego typu napary w leczeniu otyłości.
    Mentol- olejek z mięty (40-90%) jest składnikiem wielu kosmetyków, a także niektórych perfum.
    Mentol i olejek miętowy są często stosowane w medycynie jako składnik wielu leków i są bardzo popularne w aromaterapii.
    Mentol stosowany jest również do produkcji papierosów, ponieważ blokuje gorzki smak tytoniu i łagodzi gardło.
    Silny, ostry smak i zapach mięty jest czasami stosowany do przeziębień.

    Majeranek-olejek majerankowy zawiera-terpinen, terpinenol, terpineol i borneol.
    Zastosowanie-regulacja trawienia, leczenie chorób układu pokarmowego. Ze względu na zawartość garbników stosowany przy biegunkach.

    Mam nadzieję że tym skromnym artykułem ukazałem Wam jak ważnym elentem są przyprawy.
    Wiem doskonale iż brakuje tutaj kilku innych rodzajów, jednak skupiłem swoją uwagę na wybranych przez siebie przykładach.
    Zachęcam do komentowania!



    © kfd.pl / Kopiowanie i powielanie materiału bez pisemnej zgody administracji kfd.pl - zabronione.
    • 5

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    -ARTUR-

    -ARTUR-

      Bóg spamu ;)

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 15230 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    W końcu się doczekałem %)
    • 0

    #3
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    W końcu się doczekałem ;)


    Mam nadzieję że było warto czekać... %)
    • 0

    #4
    -ARTUR-

    -ARTUR-

      Bóg spamu ;)

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 15230 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Mam nadzieję że było warto czekać... %)

    Jutro napisze czy było warto ;)
    • 0

    #5
    BornToFight

    BornToFight

      Struś Pędziwiatr

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8975 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:najstarsze
    • Staż [mies.]: 28
    fajny sposób przedstawienia zagadnienia, plus za ładne zdjęcia %)

    co do pietruszki to ponoć nawet zabija zapach czosnku i alkoholu.
    Noi nie wiedziałam, że czosnek łagodzi ból podczas miesiączki!

    bedę stopniowo zgłębiać artykuł ;) dzięki ;)
    • 0

    #6
    Lukmour

    Lukmour

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1977 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wołomin
    • Staż [mies.]: 48
    Artykuł bardzo ciekawy, chociaż razi mnie to, że jest to zlany tekst, bez podziału na jakieś logicznie spójne części, wytłuszczenie poszczególnych rozdziałów itd. To wszystko przeraża, jak się patrzy najpierw i nie zachęca do czytania, bo dużo zlanej informacji. Weź to porozbijaj, porób nagłówki!

    Zawartość merytoryczna jednak na duuuży plus!
    • 0

    #7
    -ARTUR-

    -ARTUR-

      Bóg spamu ;)

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 15230 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    Część merytoryczna bardzo rzeczowa.Przez Twój art dowiedziałem się dużo rzeczy na temat przypraw.
    • 0

    #8
    BornToFight

    BornToFight

      Struś Pędziwiatr

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8975 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:najstarsze
    • Staż [mies.]: 28
    może faktycznie fajnie by było pogrubić tam gdzie zaczynasz pisać np. o czosnku słowo czosnek żeby łatwo było wracać jak człowiek będzie chciał sobie coś przypomnieć, podejrzeć.

    ogólnie napracowałeś się, to widać
    • 0

    #9
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Drogie dzieci specjalnie dla Was zmieniłem kilka rzeczy..
    Działy są wyszczególnione.
    :devil:
    • 0

    #10
    BornToFight

    BornToFight

      Struś Pędziwiatr

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8975 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:najstarsze
    • Staż [mies.]: 28
    a ja bym chciała tatku żeby to co opisujesz bazylia, pietrucha itp. było pogrubione, bo jak nie to :devil:
    • 0

    #11
    -ARTUR-

    -ARTUR-

      Bóg spamu ;)

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 15230 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    bo jak nie to

    :devil: %)
    • 0

    #12
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    a ja bym chciała tatku żeby to co opisujesz bazylia, pietrucha itp. było pogrubione, bo jak nie to :devil:


    Kasiu nie mogę wszystkiego pogrubiać bo to będzie debilnie wyglądać..
    Teraz wszystkie działy są wyszczególnione i moim zdaniem jest schludnie i przejrzyście...
    • 0

    #13
    BornToFight

    BornToFight

      Struś Pędziwiatr

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8975 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:najstarsze
    • Staż [mies.]: 28
    nie chodzi mi o całość tylko o takie coś Łukaszku, ale oczywiście Ty jesteś autorem

    "Cynamon jest małym zimozielonym drzewem. Głównie używany w kuchni jako przyprawa do przygotowania czekolady, zwłaszcza w Meksyku, który jest głównym importerem prawdziwego cynamonu.
    Stosowany jest w przygotowaniu niektórych rodzajów deserów, takich jak szarlotka, pączki i bułki cynamonowe jak również do przygotowania herbaty, gorącego kakao i likierów.
    W medycynie działa podobnie jak inne olejki eteryczne i ma reputację jako lekarstwo na przeziębienia.
    Stwierdzono również iż powinien być stosowany w leczeniu biegunki i przy innych problemach układu pokarmowego.
    Cynamon posiada wysokie działanie przeciw-utleniające.Olejek cynamonowy również posiada właściwości antybakteryjne.
    Jak dowiedziono naukowo cynamon ma znaczący wpływ w leczeniu cukrzycy typu 2 i oporności na insulinę.Służy także jako środek odstraszający komary."

    przepraszam za skopiowanie bez Twojej zgody :devil:
    • 0

    #14
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Specjalnie dla Ciebie
    • 0

    #15
    BornToFight

    BornToFight

      Struś Pędziwiatr

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8975 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:najstarsze
    • Staż [mies.]: 28
    dziekuje %) :devil:
    • 0

    #16
    przemoo7

    przemoo7

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 991 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Siedlce
    swietny art :)
    brawo Main~
    • 0

    #17
    Kaktus5

    Kaktus5

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 553 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Krosno
    • Staż [mies.]: 8
    fajny art, zacznę stosować częściej :))
    • 0

    #18
    easyrider13

    easyrider13

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 2 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    He, he. Byle z dobrym skutkiem ;-)
    • 0

    #19
    Stiga77

    Stiga77

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 247 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:....
    • Staż [mies.]: xx
    Bardzo ciekawy artykuł!!!
    • 0

    #20
    K.A.T

    K.A.T

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3856 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Trzeci wymiar piekła
    • Staż [mies.]: ****
    Przyprawy w mojej kuchni to podstawa, teraz namiętnie stosuje kozieradkę do twarogów- daje niepowtarzalny orzechowy smak, polecam :ziober:
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko