Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przepisy z Naszych DT i nie tylko :-)

* * * * * 5 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#21
BFPbarbiette92

BFPbarbiette92

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 6 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Niemodlin

    Sałatka z kurczakiem i mango :P

    Składniki:

    -pierś z kurczaka

    -mango

    -pomidor

    -ogórek

    -sałata lodowa

    -cebula

    -jogurt naturalny

    -czosnek

    -pomarańcza

    -przyprawy

    -koperek

     

    Sposób przygotowania :

    1.Pierś z kurczaka kroimi w paski, obtaczamy w panierce lub nie i podsmażamy na patalni bądź w piekarniku.

    2.sałate "dziobiemy" i rozrzucamy jako podstawę sałatki na talerzu.

    3.Kroimi pomidora, ogórka,mango i cebulę i rozrzucamy na sałacie.

    4.Na górę układamy kawałki kurczaka.

    5.Całość polewamy dipem (jogurt nat.+czosnek+sok z pomarańczy dosłownie pare kropli+przyprawy i koperek)

     

     

     

    Smacznego ! :)

    Załączone miniaturki

    • Zdjęcie3462.jpg

    • 0

    #22
    AgaSz

    AgaSz

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 719 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Kobieta

    Słone krakersy (zero carb)

     

    Przepis:
    7 łyżek siemienia lnianego
    3 łyżki otrębów pszennych
    1 łyżka mielonych migdałów
    1 średnie jajko
    1 łyżka masła
    40g sera żółtego
    sól i pieprz do smaku

    Mielimy 5 łyżek siemienia lnianego i mieszamy z pozostałymi 2 łyżkami, otrębami i migdałami. Dodajemy jajo, rozpuszczone masło, potarkowany żółty ser, trochę soli i wszystko mieszamy łyżką. Wstawiamy masę na chwilę do lodówki.

    Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wykładamy schłodzoną masę na wysmarowany  masłem papier do pieczenia i rozwałkowujemy lub delikatnie rozprowadzamy palcami na cienki placek. Wstawiamy do piekarnika na ok.10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 2-3 minuty aż lekko ostygnie i przewracamy placek na drugą stronę. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 8-10 minut.

    Wyjmujemy placek i od razu kroimy na małe kwadraty.

     

    cała porcja to:

    758kcal

    B 35g

    T 60g

    W >1g


    • 0

    #23
    AgaSz

    AgaSz

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 719 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Kobieta

    Pudding orzechowy

     

    Przepis:

    150 ml mleka pełnego
    120 ml tłustej śmietanki
    2 pełne łyżki masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
    30g białka w proszku (smak- czekolada)
    1 łyżka masła
    splenda, stevia lub inny słodzik

    W małym garnuszku roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy stevię (tutaj 1 łyżka). Cały czas mieszając wlewamy mleko, a następnie śmietankę. Gotujemy około minuty. Wsypujemy miarkę białka i blendujemy dokładnie, aż do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło orzechowe. Przelewamy do miseczek. Schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.

     

    całość to:

    822kcal

    B 39g

    T 66g

    W 9g


    • 0

    #24
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20378 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    KURCZAK SMAKAMI Z INDII

     

    kurak

    czosnek, chilli, imbir, curry

    mleko kokosowe

    sok pomidorowy

    papryka swieża

    oliwa

     

    Na patelnie wlać oliwę, dodac do niej 4-5 ząbków czosnku, papryczkę chilli i swiezy imbir

    IMAG0461 (640x361).jpg

    Kroimy paprykę i dodajemy do przypraw na patelni

    IMAG0462 (640x361).jpg

    Ja przez pomylke rozmrozilam mielonego kuraka wiec wzielam osobny garnek w ktorym we wrzatku wrzucalam zrolowane kulki z miesa mielonego kurczakowego

    IMAG0463 (640x361).jpg

    reszte kuraka pokroilam i dodalam na patelnie do warzyw

    IMAG0464 (640x361).jpg

    a potem dorzucilam jeszcze kulki, do calosci dodalam LYZECZKE CURRY

    IMAG0465 (640x361).jpg

    wszystko zalalam mleczkiem kokowowym i dusilam jeszcze około godzinki

     

    IMAG0466 (640x361).jpg

     

     

    ps. dla kogos dla kogo bedzie za ostre polecam dolac na koniec szklanke soku pomidorowego :)


    Edytowany przez -MINI-, 14 grudzień 2013 - 18:12 .

    • 1

    #25
    Sylwia2432

    Sylwia2432

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 189 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Katowice
    • Staż [mies.]: 4 lata

    żeby nie było że tak przyszłam bez prezentu to podziele sie z Wami moim małym "co nieco" % %) Z racji tego, że jestem ogromnym łasuchem, łakomczuchem i wszystko co słodkie kocham i ciężko jest mi sie z tym rozstać w czasie dokładnie zbilansowanej diety, to nie odmówię sobie rozsądnych ciasteczek podczas redukcji, które raczej traktuje jako zastępczy posiłek niż dodatkowe przekąski pomiędzy posiłkami. Tym bardziej, że moje pragnienie na słodkie nasila sie w pewnym momencie miesiąca, zresztą chyba każda kobieta to odczuwa.. to nie odmówię sobie trochę słodyczy a więc do rzeczy, na taką porcję potrzebowałam 30g odżywki białkowej (ja dałam o smaku czekolady) 25 g płatków owsianych 25 g otrębów owsianych ok 20g wiórków kokosowych cynamon ( wedle uznania) aromat do ciast koniecznie arakowy 4 daktyle bez pestek 10 g orzechów mogą być włoskie, migdały, lub jakie kto woli jeśli chodzi o wykonanie kartofelka to w pierwszej kolejności zalewamy delikatnie płatki gorącą wodą ( dla zmiękczenia) oraz w osobnej miseczce zalewamy wrzątkiem daktyle i czekamy chwilkę aż się wyparzą, następnie dodajemy otręby do miski z płatkami, cynamon, posiekane wcześniej orzechy, aromat arakowy oraz odżywkę białkową. Daktyle odsączamy i kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do miseczki z resztą składników. Mokre daktyle dodatkowo ładnie zlepią nam naszego kartofla tak więc całość mieszamy dodają niewielką ilość wody żeby masa nie była sucha tylko zbita i lekko mokra. Uczulam tutaj na dodawanie wody bo jeśli dolejemy za dużo, to niestety ciasteczka nie wyjdą i zostanie nam zwykła papka. Kiedy już składniki dobrze wymieszamy to na foli aluminiowej rozsypujemy kokos, natomiast w dłoniach formujemy kuleczki (dobrze jest pomoczyć dłonie wodą, żeby się nam masa nie przyklejała do palców bo wtedy trzeba je oblizywać ) i uformowane kartofelki optaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kartofelki wkładamy na około godzinkę do lodówki i gotowe Smacznego łasuchy :devil:

    Załączone miniaturki

    • kuleczki.jpg

    Edytowany przez Sylwia2432, 18 grudzień 2013 - 11:15 .

    • 0

    #26
    Kitty23

    Kitty23

      :)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4333 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Warszawa

    "Spagetti" na CKD lub LOW CARB

     

    Składniki :

    1. 3 pietruszki ( takie większe/grubsze)

    2. Mięso (wg. upodobań może być tuńczyk, zmielone, wołowina etc. Ja mam kurczaka )

    3. 2 Pomidory

    4. Sok pomidorowy (niekonieczne, ja miałam akurat w lodówce)

    5. Przyprawy wg upodobań (ja miałam przyprawę do pizzy)

     

    Przygotowanie :

     

    "MAKARON" :Pietruszkę obieram ze skórki (obieraczką). Gdy już pozbyłam się skórki (?), dalej tnę pietuszkę na paseczki (też obieraczką, ala makaron :loler: ). Wrzucam do gotującej się wody (mozna lekko posolić) i gotuję max 3-4 minutki.

     

    SOS: Filet z piersi (ja miałam ugotowany) wrzucam na patelnię (smażę beztłuszczowo na patelni ceramicznej) razem z pomidorami i odrobiną soku pomidorowego i przyprawami. Wszystko smażę/gotuję/duszę pod przykryciem, do momentu uzyskania zadowalającej konsystencji SOSU :)

    Później sos i pietruszkę mieszam ze sobą i "włola" spagetti gotowe :) Poniżej foto :D Smacznego


    • 0

    #27
    zielenina

    zielenina

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 37 postów
    • Płeć:Kobieta

    Pasta marchewkowa - zjadłam z żytnimi grzankami na drugie śniadanie, przejdzie też do makaronu albo tortilli

    - 3 średnie marchewki

    - 50g tofu lub czerwonej soczewicy

    - 15g migdałów bez skórki

    - 15g siemienia lnianego

    - opcjonalnie posiekana natka

    - przyprawy, np. chilli, słodka papryka, oregano, kurkuma

    10yp3t1.jpg

    290 kcal BTW 12.5/16.6/27


    • 0

    #28
    stanczi100

    stanczi100

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 202 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Olsztyn

    PANCAKES

     

    1 jajko

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    20 gr otręby (u mnie owsiane) 

    20 gr mąka pełnoziarnista

    80 gr maślanka (może być mleko)

    aromat do ciast

    słodzik

     

    wszystkie składniki mieszamy,

    z tylu składników wychodzi około 3 lub 4 naleśniczki, zależy jakiej wielkości chcemy uzyskać

    ja do smażenia używam oleju w sprayu,

    myślę że można dodać troszkę oliwy lub spróbować na suchej patelni, nie powinno przywierać

     

    IMAG0086.jpg

     

    tutaj wersja z serkiem DANIO LIGHT+borówki

    pychota!!!

     

    makro samych naleśników z maślanką 1,5% :

    B:16 T:8 W:30

    268 kcl

     

     

     


    • 0

    #29
    Lwica-Mea

    Lwica-Mea

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2480 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Debiuty city

    CIASTO OWSIANE Z JABŁKAMI:

     

    Potrzebujemy:

    * 2 szkl. samodzielnie wykonanej mąki owsianej (zmiksowane na pył platki)

    * 3 łyżki otrębów

    * 2 średnie jabłka

    * 3 jajka

    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    * szczypta soli

    * 1/3 szkl. stewii bądź 1/2 szkl. cukru

    * można dodać rodzynki lub pestki słonecznika

     

    Wykonanie:

    1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do miski.

    2. Dodajemy do jabłek resztę produktów i mieszamy wszystko łyżką. Bardzo dokładnie do całkowitego połączenia się.

    3. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej keksówki.

    4. Pieczemy 35 min. w temp. 180-1900C w termoobiegu (góra-dół ok. 45 min.)

     

    * Można dodać przyprawy do piernika wtedy wychodzi ...prawie... piernik  ;)

     

    Gotowe - SMACZNEGO 

     

     


    • 0

    #30
    Lwica-Mea

    Lwica-Mea

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2480 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Debiuty city

    KOTLETY RYBNE

     

    Potrzebne (ok 8-10 kotletów):
    -filet z mintaja/morszczuka- 600-700g
    -jajko  2 szt.
    -domowa bułka tarta- 3-4 łyżki /ja dodaję kaszę kukurydzianą/
    -przyprawy: sól, pieprz
    -koperek
     
    Przygotowanie:
    1. Rybę odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy do blendera.
    2. Dodajemy do ryby: jajka, bułkę tartą lub kaszę, przyprawy i posiekany koperek.
    4. Miksujemy na jednolitą masę, formujemy kulki, rozpłaszczamy je i smażymy na patelni beztłuszczowej lub pamie.
     
    Kotleciki można obtoczyć w słoneczniku, migdałach lub w sezamie.
     
    Szybkie, smaczne i rybne  :-) 

     

     


    • 2

    #31
    Keira

    Keira

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 15 postów

    Pancakesy

    2 łyzki otrębów pszennych
    2 łyzki p. owsianych
    3 białka 
    30-45g białka whey czek-sezam (smak wedle upodobaniania 
    cynamon + pół startego jabłka (opcjonalnie)
    _______________________
    dodatkowo na górę:
    2 łyzki jogurtu naturalnego 0%+ porzeczki i powidła od babci 

    Załączone miniaturki

    • WP_20140322_004.jpg

    • 1

    #32
    Lwica-Mea

    Lwica-Mea

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2480 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Debiuty city

    Mój nowo wymyślony przepis na niedzielny obiadek  %-)

     

    OSZUKANE SAJGONKI 

     

    Potrzebujemy:

    * 700g mięsa mielonego z indyka

    * 100g ugotowanego ryżu

    * 1 jajko

    * 2 duże marchewki (starte na średnich oczkach)

    * 2 garście kapusty pekińskiej (drobno posztkowanej)

    * 2 opakowania papieru ryżowego

    * sól, pieprz

     

    Dodałabym pewnie trochę kaszy kukurydzianej do ściśnięcia mięsa, ale akurat skończyła się <_<  (choć bez też jest ok).

    Tak myślę, że można dodać jeszcze cebulkę, ale ze względu na karmienie nie dodaję.

     

    Wykonanie:

    1. Mieszamy w misce składniki do jednolitej masy.

    2. Formujemy malutkie kotleciki (takie aby można było zawinąć je w papier ryżowy).

    3. Wrzucamy na patelnię beztłuszczową lub smażymy na pamie i smażymy pod pokryciem.

    4. Jak tylko zarumienią się z jednej strony, przewracamy kotleciki na drugą.

    5. Usmażone przekładamy na talerz.

    6. Na papierze ryżowym układamy kotleta i zawijamy jak sajgonkę.

    7. Rozgrzewamy patelnię na największym ogniu i smażymy z obu stron aż do przypieczenia.

     

    GOTOWE, może nie wygląda za rewelacyjnie, ale tak smakuje  :-)

    Ja jadłam je tylko z surówką z marchewki.


    • 0

    #33
    stanczi100

    stanczi100

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 202 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Olsztyn

    PLACKI BANANOWE

     

    1jajko

    mąka pełnoziarnista 20gr

    banan 120gr

     

    1. mieszamy wszystkie produkty

    IMAG0123.jpg

     

    2. formujemy placuszki i nakładamy na patelnie

    (u mnie spryskana olejem w sprayu)

    IMAG0124.jpg

     

    3. po 2/3 minutkach przewracamy placuszki

    IMAG0126.jpg

     

    Gotowe :)

     
    IMAG0127.jpg
     

    KCL 273

    B13 T7 W37

     


    • 0

    #34
    Lwica-Mea

    Lwica-Mea

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2480 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Debiuty city

    DIETETYCZNE PRALINY KOKOSOWE (w smaku jak rafaello) - nie miałam tylko całych migdałów

     

    Potrzebujemy:

     

    * 0,5 l mleka 0%

    * 6 łyżek kaszy mannej

    * 4 łyżki zmielonych płatków owsianych górskich

    * 2 łyżki wiórków kokosowych

    * kilka kropel aromatu waniliowego

    * 1,5 łyżki stewii / 3 łyżki cukru trzcinowego

    * wiórki kokosowe do obtoczenia

     

    Wykonanie:

     

    1. W garnku gotujemy mleko, kaszę manną, zmielone płatki, wiórki i słodzik.

    2. Gotujemy (od czasu do czasu mieszamy) aż masa mocno zgęstnieje (będzie odchodzić przy mieszaniu od brzegów), zdejmujemy z ognia.

    3. Dodajemy aromat i dokładnie mieszamy, zostawiamy do ostygnięcia.

    4. Z ostudzonej masy formujemy kulki, każdą obtaczamy w wiórkach.

     

    Gotowe do spożycia, choć ja wstawiłam do lodówki.   ;)

     


    • 4

    #35
    dotiska

    dotiska

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 2 postów
    • Płeć:Kobieta
    Ciasto otrębowe z kakao
     
    * 2 szklanki otrąb (użyłam owsianych)
    * 4 jajka
    * 15 tabletek słodzika 
    * 1 łyżka miodu
    * 3 łyżki kakao
    * 1/2 szklanki mleka 0,5%
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
     
     
    Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Do jajek dodajemy delikatnie pozostałe składniki. Delikatnie mieszamy, ciasto powinno pozostać lekkie i puszyste. 
    Przelewamy do keksówki czy innych foremek i pieczemy 50min w 180 stopniach 
     
     
    50311e553c85b.jpg

    • 0

    #36
    dżoana86

    dżoana86

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 954 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Kobieta

    Dip typu walden

    300ml wody goracej

    słodzik wg. uznania

    3 łyżeczki kakao

    1/2 łyżeczki gumy ksantanowej

    1/2 łyżeczki gumy celuzlozej cmc

    -wybrany aromat spożywczy

     

    Kako wymierzać z gumami. W gorącej wodzie rozpuścić słodzik. Wsypać kakao z gumami i aromat. Mieszać.

     

    Składniki dostępne z internecie (ja dałam 8zł z przesyłka  a starczy na dużo porcji). Można dodać wpc, dokupić konserwant aby poleżało. Składniki takie jak w oryginalnym dipie czekoladowym.post-244428-0-95818000-1397644902.jpg


    • 3

    #37
    AlicjaMG

    AlicjaMG

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 1 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 12

    OMLET z dodatkami

    5 białek
    30 g tuńczyka ( w sosie własnym )
    1 pomidor
    1/2 świeżej czerwonej papryki
    posiekany szczypiorek

    prażone ziarna słonecznika
    rukola

    pieprz 
    olej ryżowy / olej w spray'u 

     

    mój sposób na zmęczenie drugiej części śniadania....

     

    Na posmarowaną patelnię olejem wlewamy białka, czekamy aż zaczną się ścinać. Wrzucamy resztę pokrojonych składników, mieszamy i smażymy z obu stron.
    Koniec trudnego przepisu (: oczywiście z dodatkami można szaleć.
    Pozdro!

    Załączone miniaturki

    • 10261726_665626456826450_1697108328_n.jpg

    • 0

    #38
    dżoana86

    dżoana86

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 954 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Kobieta

    Dressing musztardowo-czosnkowo-ziołowy

    -1 łyżka musztardy bez cukru

    -1 łyżka octu jabłkowego

    - ok. 10g (na oko sypałam) czosnku w proszku

    - wybrane zioła (ja dałam koperek)

    - kilka krople słodziku w płynie (dałam 3 ale można było więcej)

    - szczypta (1/4 łyżeczki) cmc - daje kleistość

    - szczypta gumy ksantanowej

    -szklanka ciepłej wody

     

    Wszystko do garnuszka i miksujemy. Mozna pokombinować z ilością tych szczypt aby uzyskać różne konsystencje.

    Załączone miniaturki

    • 2014-05-05-1910.jpg
    • 2014-05-05-1909.jpg

    • 1

    #39
    CzarnaaMamba

    CzarnaaMamba

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 468 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 01.14

    Ala' Fritata

     

    Białko jajka - 80 g

    Żółtko jajka - 15 g

    Szczypiorek- 50 g

    Cebula- 50 g

    Pieczarki - 50 g

    Pomidor - 80 g

    Sól i pieprz do smaku  ;)

     

    127 kcal 15/4/5

     

    Jajka roztrzepujemy w misce dodajemy sól i pieprz do smaku, wylewamy na patelnie i w tym czasie co będzie nam się podsmażać kładziemy wszystkie składniki : szczypiorek, cebule, pieczarki i pomidora. Zdejmujemy z ognia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni do momentu aż składniki się zarumienią 7-10 minut :)

    Ps. Można śmiało dodać już przyrządzonego wcześniej kurczaka, mozarelle lub żółty ser :) 

     

    Smacznego ;)



     

    Załączone miniaturki

    • 10356726_664020943672908_9145650015003949510_n.jpg

    • 0

    #40
    helloola

    helloola

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 677 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Szczecin
    • Staż [mies.]: 3

    Smoothie białkowe

     

    Na ogół odżywkę białkową traktujemy szejkerem. Spróbujcie zrobić z niej smoothie, i zblendujcie blenderem. Z odżywki zrobi się gęsta pianka do jedzenia łyżką a Wy, poczujecie się jak w kawiarni  :w00t:. Idealne na lato. Możecie też dodać owoce, albo jakieś inne dodatki wg. upodobań  ^_^ 

     

    • Ulubiona, smakowa, odżywka białkowa: 1 miarka (35g)
    • mleko/woda do zalania (200 ml)
    • Lód (najlepiej skruszony) 
    • Blender (najlepiej ręczny)

     

    Wsypujecie wszystko do naczynia i miksujecie pół minuty/minute. Jeśli chcecie pić zmiksowany lód to troche krócej.

     

    Tadaaaaam  B-)  :-P 


    Edytowany przez helloola, 31 maj 2014 - 05:45 .

    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko