Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przepis na pysznego kurczaka na parze w zalewie [LowCarb]

- - - - - kurczak na parze smaczny zdrowy dietetyczny low carb lc

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
uzytkownik_158658

uzytkownik_158658

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3271 postów

Poniższy przepis to efekt moich eksperymentów kulinarnych. Włączyłem go na stałe do mojego menu i uznawszy za wyjątkowo udany (chociaż jeden... %) ), postanowiłem podzielić się nim z Wami. Danie to jest praktyczne, łatwe w przyrządzeniu oraz - co najważniejsze - smakuje naprawdę dobrze! Ze względu na niską zawartość WW może okazać się świetnym urozmaiceniem diety low-carb, ale jeśli szukamy źródła węglowodanów, to wafle ryżowe lub tosty będą odpowiednie pod względem kompozycji smakowej.

 

6.JPG

 

Składniki:

 

-Przecier pomidorowy z czosnkiem "Sottile Gusto" [225g] (Dostępny w supermarkecie z owadem w kropki w nazwie)

-Mięso z piersi kurczaka [200g]

-Oliwki czarne lub zielone [30g]

-Suszona papryka zioła prowansalskie, pieprz, sól

-Rozmaryn (opcjonalnie), chili cayenne (opcjonalnie)

Spoiler

 

Makrosy:

Spoiler

 

Przepis:

Zaczynamy od sporządzenia sosu, który wykonamy na bazie przecieru pomidorowego. Odważamy 225g przecieru. Jeśli nie mamy wagi, możemy wykorzystać opakowanie po Nutelli:

Spoiler

W dalszej kolejności dodajemy solidną porcję ziół prowansalskich i soli (ze względu na nieco mdły smak pomidorów), a także odrobinę pieprzu i rozmarynu. Wykładamy oliwki na deskę do krojenia i siekamy na drobne ćwiartki. Wrzucamy pokrojone oliwki do szklanki, a następnie starannie mieszamy wszystkie składniki.

Spoiler

Wstawiamy pojemnik do lodówki, aby sos mógł się "przegryźć", a jego elementy - współgrać ze sobą. Podczas gdy polewa leżakuje w lodówce, zabieramy się za kurczaka. Myjemy pierś kurczaka pod bieżącą wodą i wykrawamy dwustugramowy (lub większy, w końcu na forum nie brakuje prawdziwych dzików %) ) kawałek. Doprawiamy mięso suszoną papryką, solą i - jeśli mamy ochotę - pieprzem kajeńskim.

Spoiler

Umieszczamy tak spreparowane mięsko na specjalnym sitku lub korzystamy z parowara, po czym poddajemy je działaniu gorącej pary przez około 15 minut...

Spoiler

...i gotowe! Teraz pozostaje tylko wyłożyć mięso na głęboki talerz i polać je sosem. Smacznego!


Edytowany przez NieDyskutuj, 21 czerwiec 2014 - 23:38 .

  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
uzytkownik_721079

uzytkownik_721079

    Squat. Bench Press. Deadlift.

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2927 postów

Takiego sitka właśnie używam :-) Ciekawy przepis, zapewne wykorzystam.


  • 0

#3
uzytkownik_158658

uzytkownik_158658

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3271 postów

Alternatywą dla gotowania na parze jest smażenie na oleju beztłuszczowym/zwykłym, wtedy podsmażamy kurczaka na hardkorowym ogniu przez krótki okres, a następnie wlewamy przecier na patelnię i zostawiamy na kilka minut, by całość się poddusiła.


  • 0

#4
uzytkownik_995812

uzytkownik_995812

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 61 postów

Fajny przepis, trzeba będzie spróbować.


  • 1