Poniższy przepis to efekt moich eksperymentów kulinarnych. Włączyłem go na stałe do mojego menu i uznawszy za wyjątkowo udany (chociaż jeden... ), postanowiłem podzielić się nim z Wami. Danie to jest praktyczne, łatwe w przyrządzeniu oraz - co najważniejsze - smakuje naprawdę dobrze! Ze względu na niską zawartość WW może okazać się świetnym urozmaiceniem diety low-carb, ale jeśli szukamy źródła węglowodanów, to wafle ryżowe lub tosty będą odpowiednie pod względem kompozycji smakowej.
Składniki:
-Przecier pomidorowy z czosnkiem "Sottile Gusto" [225g] (Dostępny w supermarkecie z owadem w kropki w nazwie)
-Mięso z piersi kurczaka [200g]
-Oliwki czarne lub zielone [30g]
-Suszona papryka zioła prowansalskie, pieprz, sól
-Rozmaryn (opcjonalnie), chili cayenne (opcjonalnie)
Makrosy:
Przepis:
Zaczynamy od sporządzenia sosu, który wykonamy na bazie przecieru pomidorowego. Odważamy 225g przecieru. Jeśli nie mamy wagi, możemy wykorzystać opakowanie po Nutelli:
W dalszej kolejności dodajemy solidną porcję ziół prowansalskich i soli (ze względu na nieco mdły smak pomidorów), a także odrobinę pieprzu i rozmarynu. Wykładamy oliwki na deskę do krojenia i siekamy na drobne ćwiartki. Wrzucamy pokrojone oliwki do szklanki, a następnie starannie mieszamy wszystkie składniki.
Wstawiamy pojemnik do lodówki, aby sos mógł się "przegryźć", a jego elementy - współgrać ze sobą. Podczas gdy polewa leżakuje w lodówce, zabieramy się za kurczaka. Myjemy pierś kurczaka pod bieżącą wodą i wykrawamy dwustugramowy (lub większy, w końcu na forum nie brakuje prawdziwych dzików ) kawałek. Doprawiamy mięso suszoną papryką, solą i - jeśli mamy ochotę - pieprzem kajeńskim.
Umieszczamy tak spreparowane mięsko na specjalnym sitku lub korzystamy z parowara, po czym poddajemy je działaniu gorącej pary przez około 15 minut...
...i gotowe! Teraz pozostaje tylko wyłożyć mięso na głęboki talerz i polać je sosem. Smacznego!
Edytowany przez NieDyskutuj, 21 czerwiec 2014 - 23:38 .