Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przepis na pysznego kurczaka na parze w zalewie [LowCarb]

- - - - - kurczak na parze smaczny zdrowy dietetyczny low carb lc

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
-Damian

-Damian

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3271 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna

    Poniższy przepis to efekt moich eksperymentów kulinarnych. Włączyłem go na stałe do mojego menu i uznawszy za wyjątkowo udany (chociaż jeden... %) ), postanowiłem podzielić się nim z Wami. Danie to jest praktyczne, łatwe w przyrządzeniu oraz - co najważniejsze - smakuje naprawdę dobrze! Ze względu na niską zawartość WW może okazać się świetnym urozmaiceniem diety low-carb, ale jeśli szukamy źródła węglowodanów, to wafle ryżowe lub tosty będą odpowiednie pod względem kompozycji smakowej.

     

    6.JPG

     

    Składniki:

     

    -Przecier pomidorowy z czosnkiem "Sottile Gusto" [225g] (Dostępny w supermarkecie z owadem w kropki w nazwie)

    -Mięso z piersi kurczaka [200g]

    -Oliwki czarne lub zielone [30g]

    -Suszona papryka zioła prowansalskie, pieprz, sól

    -Rozmaryn (opcjonalnie), chili cayenne (opcjonalnie)

    Spoiler

     

    Makrosy:

    Spoiler

     

    Przepis:

    Zaczynamy od sporządzenia sosu, który wykonamy na bazie przecieru pomidorowego. Odważamy 225g przecieru. Jeśli nie mamy wagi, możemy wykorzystać opakowanie po Nutelli:

    Spoiler

    W dalszej kolejności dodajemy solidną porcję ziół prowansalskich i soli (ze względu na nieco mdły smak pomidorów), a także odrobinę pieprzu i rozmarynu. Wykładamy oliwki na deskę do krojenia i siekamy na drobne ćwiartki. Wrzucamy pokrojone oliwki do szklanki, a następnie starannie mieszamy wszystkie składniki.

    Spoiler

    Wstawiamy pojemnik do lodówki, aby sos mógł się "przegryźć", a jego elementy - współgrać ze sobą. Podczas gdy polewa leżakuje w lodówce, zabieramy się za kurczaka. Myjemy pierś kurczaka pod bieżącą wodą i wykrawamy dwustugramowy (lub większy, w końcu na forum nie brakuje prawdziwych dzików %) ) kawałek. Doprawiamy mięso suszoną papryką, solą i - jeśli mamy ochotę - pieprzem kajeńskim.

    Spoiler

    Umieszczamy tak spreparowane mięsko na specjalnym sitku lub korzystamy z parowara, po czym poddajemy je działaniu gorącej pary przez około 15 minut...

    Spoiler

    ...i gotowe! Teraz pozostaje tylko wyłożyć mięso na głęboki talerz i polać je sosem. Smacznego!


    Edytowany przez NieDyskutuj, 21 czerwiec 2014 - 23:38 .

    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    AmarthGurth

    AmarthGurth

      Squat. Bench Press. Deadlift.

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2927 postów
  • Wiek: 45
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Skierniewice
    • Staż [mies.]: XI.12

    Takiego sitka właśnie używam :-) Ciekawy przepis, zapewne wykorzystam.


    • 0

    #3
    -Damian

    -Damian

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3271 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna

    Alternatywą dla gotowania na parze jest smażenie na oleju beztłuszczowym/zwykłym, wtedy podsmażamy kurczaka na hardkorowym ogniu przez krótki okres, a następnie wlewamy przecier na patelnię i zostawiamy na kilka minut, by całość się poddusiła.


    • 0

    #4
    Tagu7n

    Tagu7n

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 61 postów
  • Wiek: 48
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 0.1

    Fajny przepis, trzeba będzie spróbować.


    • 1




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko