Witam,
Moja początkowa waga to było 94kg przy 172cm wzrostu, bf ponad 30%. Po 3 miesięcznej redukcji na diecie Low-Carb udało mi się dojść do wagi 78kg i około 20% bfu, wciąż za dużo. Z czasem coraz bardziej zaczyna mi brakować węglowodanów a do tego dochodzi sesja gdzie przydałoby się troszke więcej energi.
Stosowana przeze mnie diete lc była dość rygorystyczna i na szybkie efekty więc z kaloriami też pojechałem do 1800-2000 (zależy ile tłuszczy z orzechów nabijałem). W tym momencie nie zależy mi już na szybkiej utracie wagi, lecz na wolnym schodzeniu bfem w dół, kalkulator po treningu pokazuje mi ok.2800 kcal, uwzględniając, że ćwicze 3x w tygodniu siłowo i po treningu robię cardio 35-40min w tym momencie.
Jak przejść z diety low-carb na high-carb?
Poprzednia dieta low-carb:
I posiłek
20g płatków owsianych + 200ml mleka+2jaja
II posiłek
50g ryżu brązowego+150g piersi z kurczaka+10 ml oliwy z oliwek+warzywo
III posiłek
150g piersi z kurczaka+Warzywa +10 ml oliwy z oliwek
IV posiłek
Twaróg półtłusty 150g + masło orzechowe (własna robota)15g
V posiłek
serek wiejski 200g
Trzymałem do 100g węgli, ponad 200g białka, 70-100tłuszczy
Nowa dieta, którą chciałbym wdrożyć high-carb, ze względu na to, że nie chcę juz spadać z wagą tak mocno, ustaliłem 2800kcal-500kcal=2300kcal.
w45% / b35% / t20%
1.
Płatki owsiane 50g
Mleko 0,5% 400g
345kcal w54/b22/t8
2.
Pierś 150g
Ryż 100g
Warzywo
589kcal w78/b53/t9
3.
Ryba 150g
Ryż 100g
Warzywo
589kcal w78/b53/t9
4.
Twaróg chudy 200g
Grahamka 60g
356kcal w42/b45/t1
5.
Serek wiejski 200g
Orzech laskowy 20g
387kcal w9/b37/t23
ogółem: 2266kcal w261/b210/t50
Jak podmienić te diete? powoli dodawać węgli i ujmować tłuszczy aby napędzić metabolizm? Przy okazji poddaje ocenie moją nowo ułożoną dietkę, bo low carb to gotowiec jakiś z forum.