Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prosze o analizę wyników biopsji tarczycy

- - - - - prosze analize wynikow biopsji tarczycy

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
mojaklasa

mojaklasa

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 150 postów
Hej. Proszę o analizę wyników biopsji tarczycy jak i TSH i ft4 ft3:TSH- 0,962 ulU/ml {0,4-4,0}CHOL- 228 mg/dl {120-200}LDL- 161 mg/dl {50-135}USG tarczycy 29.10.09Tarczyca dwupłatowa położona prawidłowo, płat prawy 18x20x46 mm, lewy 17x18x44. W płacie prawym niejednorodne normoehcogeniczne guzki 20 mm, 14 mm, 5 mm. W lewym podobny 11 mm i nieco bardziej hypoechogeniczny 9 mm, miąższ pozaguzkowy jednorodny, unaczynienie w granicach normy.Biopsja tarczycy 26.01.2010płat lewy- w dolnej części płata widoczny obfity koloid, komórki pęcherzykowe leżące w płatach, grupach i pojedyńczo, pojedyncze struktury kuliste pęcherzykowe, grupy i płaty komórek pęcherzykowych o powiększonych jądrach i obfitej kwasochłonnej cytoplaźmie- stanowiące 20 % wszystkich komórek w rozmazach, pojedyncze limfocyty, histocyty.Podobnie w płacie prawym.Wizytę u endokrynologa mam wyznaczona za 2 miesiące.Będę wdzięczna za wyjaśnienie mi czegokolwiek, bo on mi mówił, żeby narazie się nie martwić.
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
susa

susa

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 167 postów
Analiza wyników wskazuje na zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy. Biopsja tarczycy jest właśnie takim wiarygodnym źrodłem ,które łatwo przeanalizowac. Jak już widze zdanie o guzkach to wiadomo jest ,że czeka Ciebie operacja. UDaj się jak najszybciej do szpitala z ta diagnoza.
  • 0

#3
kar6

kar6

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 161 postów
Nie zawsze guzki tarczycy sa czymś niebezpiecznym. Ja mam małe guzki i lekarz kazął mi jak narazie leczyć je lekami. Nie czuje się źle, wręcz przeciwnie. Prosze się nie martwić. Wynik biopsji może wskazuje na guzki, ale wyniki TSH i ft3 ft4 nie są takie juz nieprawidłowe, jak ma się w przypadku guzów złośliwych.

Powodzenia i pozdrawiam.
  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

 Zamknij okienko