Skocz do zawartości

Zdjęcie

Produkty spożywcze - pytania

- - - - - miód owsiane boczek

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
JacaCRX

JacaCRX

    Nowy na pokładzie

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 28 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:w-wa
    • Staż [mies.]: 45
    Siemaneczko. jestem wlasnie na low carb i ostro jade na silce z rzezba ;) od 3 meis mam emga ostra diete co pozwolilo mi zejsc z 92kg na zajebiste 83kg ale nie o tym! Jako ze ma teraz diete niska w tluszcze to jest pare rzeczy o ktore chcialem zapytac.
    Wszyscy wiemy ze tluszcze sa niezbende do funkcjonowania organizmu i mimo ze ograniczylem wszystko to takie tluszcze jak oliva czy ryby nadal spozywam bo jak wiemy to zdrowe tluszcze ale jest tez pare innych rzeczy o ktore troche sie obawiam i chcialbym zapytac jak wyglada z nimi sprawa tak wiec:


    -MIÓD! - czy to prawda ze miod zawiera cukry naturalne ktore nie sa odkladane w tluszcz i sa przetrawiane przez organizm praktycznie w calosci a nie tak jak jest to przy zwyklym cukrze ktory przemiania sie w sadełko? (pytam poniewaz moze daloby sie czasem cos dosłodzić gdy brakuje slodkosci?)

    -Płatki owsiane i otręby - Czy to prawada ze mimo iz zawieraja dosc duzo tluszczu to ejst to tluszcz tego typu jak oliva z olivek czy np z wedzonej makreli czyli tluszcze naturalne ktore wplywaja pozytywnie na organizm w przeciwienstwie do zwyklych olejow czy tam jakis innych tluszczy?

    -Boczek wędzony -
    proste pytanie! czy on tez nie wskazany w diecie ubogiej w tluszcze?

    -Ziemniaki-
    czy pozatym ze sa "cieżkie" dla zoładka to też zawieraja duzo "szkodliwych" wegli dla diety low carb?

    -Wafle ryzowe/ pieczywo typu "wasa" - pytanie podobne do 2 powyzej. jak wyglada z weglowodanami cos takiego? Przetrawiane czy odkladane w tluszcz?





    PRZEPRASZAM ZA BYC MOZE PYTANIA PISANE PROSTYMI SLOWAMI ALE NIE JESTEM SPECJALISTA I PEWNIE DLUGO NIM JESZCZE NIE BEDE W KULTURYSTYCZNYM SLOWNIKU! ;)

    Dziekuje wszystkim pomocnym i rozdaje plusy ;)
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    4ndrew81

    4ndrew81

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 329 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WWA
    • Staż [mies.]: 4

    Siemaneczko. jestem wlasnie na low carb i ostro jade na silce z rzezba ;) od 3 meis mam emga ostra diete co pozwolilo mi zejsc z 92kg na zajebiste 83kg ale nie o tym! Jako ze ma teraz diete niska w tluszcze to jest pare rzeczy o ktore chcialem zapytac.
    Wszyscy wiemy ze tluszcze sa niezbende do funkcjonowania organizmu i mimo ze ograniczylem wszystko to takie tluszcze jak oliva czy ryby nadal spozywam bo jak wiemy to zdrowe tluszcze ale jest tez pare innych rzeczy o ktore troche sie obawiam i chcialbym zapytac jak wyglada z nimi sprawa tak wiec:


    -MIÓD! - czy to prawda ze miod zawiera cukry naturalne ktore nie sa odkladane w tluszcz i sa przetrawiane przez organizm praktycznie w calosci a nie tak jak jest to przy zwyklym cukrze ktory przemiania sie w sadełko? (pytam poniewaz moze daloby sie czasem cos dosłodzić gdy brakuje slodkosci?)

    -Płatki owsiane i otręby - Czy to prawada ze mimo iz zawieraja dosc duzo tluszczu to ejst to tluszcz tego typu jak oliva z olivek czy np z wedzonej makreli czyli tluszcze naturalne ktore wplywaja pozytywnie na organizm w przeciwienstwie do zwyklych olejow czy tam jakis innych tluszczy?

    -Boczek wędzony -
    proste pytanie! czy on tez nie wskazany w diecie ubogiej w tluszcze?

    -Ziemniaki-
    czy pozatym ze sa "cieżkie" dla zoładka to też zawieraja duzo "szkodliwych" wegli dla diety low carb?

    -Wafle ryzowe/ pieczywo typu "wasa" - pytanie podobne do 2 powyzej. jak wyglada z weglowodanami cos takiego? Przetrawiane czy odkladane w tluszcz?





    PRZEPRASZAM ZA BYC MOZE PYTANIA PISANE PROSTYMI SLOWAMI ALE NIE JESTEM SPECJALISTA I PEWNIE DLUGO NIM JESZCZE NIE BEDE W KULTURYSTYCZNYM SLOWNIKU! ;)

    Dziekuje wszystkim pomocnym i rozdaje plusy ;)



    Miod zawiera i glukoze i fruktoze i ma wysoki IG dlatego najlepiej bezposrednio po treningu nawet na low carb moze byc bo oprocz wegli ma i witaminki i inne takie zdrowe .
    Platki owsiane/otreby posiadaja zdrowy zestaw tluszczy jak najbardziej wskazany .
    Boczek wedzony - niestety nawet wedzony to glownie tluszcz "ten niezdrowy"
    Ziemniaki - Bardzo wysoki IG (czyli duze skoki cukru we krwi / duza produkcja insuliny = uzupelnienie glikogenu a nadwyzkaw fat) - ale podobno mlode ziemniaki sa jak najbardziej ok bo maja dosc niski IG ;]
    Wafle ryzowe - sa dostepne wefle z brazoweo ryzu (niski IG ) i te jak najbardziej sa ok .

    Ogolnie nie powinno sie doprawadzac do czestych duzych skokow cukru we krwi, bo to jest ok tylko bezposrednio po treningu bo wtedy szybko sie glikogen uzupelni w miesniach i mniejsze ryzyko spalania miesni.
    Najlepiej utrzymywac w miare staly pozom cukru co daja nam wlasnie wszelkie wegle o niskim IG. Podwyzszaja troche i dlugotrwale .
    Reasumujac , niski IG wegli nie powoduje duzych skokow cukru we krwi i dlugotrwale uwalnia się do krwi (co sprzyja w miare stalemu poziomowi cukru - nie jestesmy dlugo glodi) Wysoki IG powoduje duzy ale krotkotrwaly skok cukru czyli organizm czesc odlozy w FAT jak akurat nie ma wiekszych brakow w glikogenie w miesniach , poza tym poziom cukru we krwi po duzych skokach w gore pozniej szybko spada do bardzo niskiego poziomu i za chwile znowu jestesmy glodni (powoduje tzw wachadlo ) .
    • 0

    #3
    Puchałke

    Puchałke

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 930 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 25
    Nie zwracaj uwagi na IG. Gdyż IG ziemniaków jest ważne, gdy spożywasz je solo. Jak spożywasz je z porcją białka i tłuszczy to IG ziemniaków zmienia się diametralnie i jako całego posiłku jest odpowiednie
    • 1

    #4
    dobry.mudzin.z.afrika

    dobry.mudzin.z.afrika

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1507 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: V.2011
    Miód jest węglowodanem prostym, cukrem jak każdy inny, a każdy NADMIAR węglowodanów w diecie będzie odkładany w tłuszcz, KAŻDY NADMIAR.

    Płatki owsiane i otręby zawierają tłuszcz roślinny, i pewnie jest to mieszanina tłuszczy nasyconych i nienasyconych. W diecie ważny jest bilans tłuszczy nasyconych, wielonienasyconych i jednonienasyconych. Jeśli Twoja dieta zawiera orzechy, oliwę z oliwek (nierafinowaną), ryby (ewentualnie kapsułki omega-3) i przeważają w niej tłuszcze nienasycone to nic Ci po płatkach nie będzie. Tłuszcz nie odkłada się w tkankę tłuszczową, a jedynie wypełnia komórki tłuszczowe, ale ich nie powiela.

    Boczek wędzony to źródło tłuszczy nasyconych. To nie są zdrowe tłuszcze.

    Ziemniaki. Wcale nie są ciężkostrawne, a wręcz przeciwnie. Są źródłem witamin, są niskokaloryczne, mają wysoki indeks sytości (przy okazji też wysoki indeks glikemiczny, ale od IG ważniejsze jest dzienne B/W/T - można przegotować ryż i też nagle wspaniały produkt kulturysty będzie niewspaniały, więc osobiście ten współczynnik sobie daruję). Trzeba pamiętać, że witaminy w ziemniakach należą do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, a więc im krócej będą w wodzie tym więcej witamin zachowają, obieranie też ma znaczenie, ponieważ najwięcej witaminy C jest pod skórką.

    Wafle ryżowe to po prostu przetworzony, brązowy ryż z dodatkiem soli, dyni i czego tam sobie producent wymyśli.

    Używasz wszędzie słowa "organizm przetworzy" i dzielisz tak produkty. Nie o to chodzi. Organizm przerobi wszystko to co mu potrzebne, a każdy nadmiar odłoży w magazyn i/lub wydali (wc). Bez względu na typ diety najważniejszy jest dzienny bilans B/W/T, który każdy z nas ma inny, bo nie ma dwóch takich samych osób. Przekraczając dzienne zapotrzebowanie organizmu na węglowodany te zostaną zmagazynowane w komórki tłuszczowe i nie ma znaczenia czy Ty przekroczysz ten bilans węglami złożonymi - ryż brązowy, płatki owsiane - czy prostymi niezdrowymi - klasyczny biały cukier - czy prostymi naturalnymi - miód, owoce.
    • 0

    #5
    4ndrew81

    4ndrew81

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 329 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WWA
    • Staż [mies.]: 4

    Miód jest węglowodanem prostym, cukrem jak każdy inny, a każdy NADMIAR węglowodanów w diecie będzie odkładany w tłuszcz, KAŻDY NADMIAR.

    Płatki owsiane i otręby zawierają tłuszcz roślinny, i pewnie jest to mieszanina tłuszczy nasyconych i nienasyconych. W diecie ważny jest bilans tłuszczy nasyconych, wielonienasyconych i jednonienasyconych. Jeśli Twoja dieta zawiera orzechy, oliwę z oliwek (nierafinowaną), ryby (ewentualnie kapsułki omega-3) i przeważają w niej tłuszcze nienasycone to nic Ci po płatkach nie będzie. Tłuszcz nie odkłada się w tkankę tłuszczową, a jedynie wypełnia komórki tłuszczowe, ale ich nie powiela.

    Boczek wędzony to źródło tłuszczy nasyconych. To nie są zdrowe tłuszcze.

    Ziemniaki. Wcale nie są ciężkostrawne, a wręcz przeciwnie. Są źródłem witamin, są niskokaloryczne, mają wysoki indeks sytości (przy okazji też wysoki indeks glikemiczny, ale od IG ważniejsze jest dzienne B/W/T - można przegotować ryż i też nagle wspaniały produkt kulturysty będzie niewspaniały, więc osobiście ten współczynnik sobie daruję). Trzeba pamiętać, że witaminy w ziemniakach należą do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, a więc im krócej będą w wodzie tym więcej witamin zachowają, obieranie też ma znaczenie, ponieważ najwięcej witaminy C jest pod skórką.

    Wafle ryżowe to po prostu przetworzony, brązowy ryż z dodatkiem soli, dyni i czego tam sobie producent wymyśli.

    Używasz wszędzie słowa "organizm przetworzy" i dzielisz tak produkty. Nie o to chodzi. Organizm przerobi wszystko to co mu potrzebne, a każdy nadmiar odłoży w magazyn i/lub wydali (wc). Bez względu na typ diety najważniejszy jest dzienny bilans B/W/T, który każdy z nas ma inny, bo nie ma dwóch takich samych osób. Przekraczając dzienne zapotrzebowanie organizmu na węglowodany te zostaną zmagazynowane w komórki tłuszczowe i nie ma znaczenia czy Ty przekroczysz ten bilans węglami złożonymi - ryż brązowy, płatki owsiane - czy prostymi niezdrowymi - klasyczny biały cukier - czy prostymi naturalnymi - miód, owoce.


    Ja sie do konca z tym nie zgodze . Jest duza roznica w jedzeniu wegli zlozonych i prostych typu cukier .
    Tak jak pisalem wczesniej chodzi o poziom cukru we krwi . Jak jesz proste z wysokim IG to szybka spada poziom cuku do bardzo niskiego poziomu i wtedy organizm chodzi na zwolnionyhc obrotach , a jak jesz zlozone z niskim IG to utrzymujesz normalne tempo przemiany i staly poziom cukru .

    Czyli reasumujac organizm wiecej energii zuzyje w ciagu dniach na zlozonych weglach a mniej na prostych . Czyli wcale nie jest tak ze ilosc kalorii na dobe bedzie taka sama i tlyko tego sie trzeba trzymac nie zwracajac uwagi na typ wegli.
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko