Skocz do zawartości

Zdjęcie

Produkty Pełnoziarniste

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#41
kuba k.

kuba k.

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 122 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Iława/P-ń
    • Staż [mies.]: kilka
    Bardzo dobrze napisane Main, gratuluję tego, że w ogóle chce Ci się pisać te arty wszystkie, można się ciekawych rzeczy dowiedzieć %)

    Ja także nigdy nie miałem problemu z gotowaniem ryżu brązowego :P No może poza tym, że mi woda kipiała, jak gotowałem pod przykrywką i miałem oprócz ryżu gratis w postaci czyszczenia kuchenki :P

    Miałbym jednak kilka pytań związanych z produktami pełnoziarnistymi, jeśli można :)

    1) Jakie płatki owsiane są najlepsze z punktu patrzenia na korzystne czynniki dla naszego organizmu?
    Do tej pory kupowałem tylko płatki owsiane błyskawiczne, ale dowiedziałem się że lepsze są zwykłe/górskie.
    Tylko, że ponoć zwykłe i górskie to nie jest to samo?
    Dzisiaj np, jak byłem w Kauflandzie, to chciałem wziąć jakieś płatki owsiane górskie HALINA, ale tak na nie popatrzyłem, porównałem do błyskawicznych tej samej firmy i były tak samo drobne, pociachane, jak te błyskawiczne. A z tyłu etykietki, małymi literkami napisane Płatki Owsiane Górskie Błyskawiczne, i co ja mam o tym myśleć? :P
    Ostatecznie kupiłem jednak takie płateczki, nic na nich nie jest napisane, ale chyba są ok?
    Dodany obrazek

    2) Co sądzicie o otrębach? Dobry pomysł? Tylko, które wybierać, pszenne, żytnie, owsiane?
    A może dobrym pomysłem byłoby wymieszać te wszystkie 3 rodzaje i przechowywać razem w jakimś pojemniczku?
    Znacie może jakieś pomysły, gdzie można takie otręby dodawać? Np do płatków, ale gdzie jeszcze?
    Dodany obrazek

    3) Jak klasyfikować pieczywo jeśli chodzi o mąkę z jakiej zostało wyprodukowane?
    Od najlepszego do najgorszego:
    - żytnie pełnoziarniste (razowe żytnie)
    - pszenno-żytnie pełnoziarniste (razowe pszenno-żytnie)
    - pszenne pełnoziarniste (razowe pszenne)
    - zwykłe żytnie
    - zwykłe pszenno-żytnie
    - zwykłe pszenne

    Jest ok? Czy coś pokręciłem?
    Czy tak naprawdę nie ma znaczenia z jakiego zboża jest wykonany chleb? Tylko ważne jest, żeby po prostu ziarno było pełne?
    Osobiście samo żyto mi nie podchodzi i wybieram, jeśli mam okazję, chleb razowy pszenno-żytni + ziarna.
    Niestety rzadko kiedy razowy z nazwy, jest naprawdę pełnoziarnisty.
    Najbardziej można się naciąć na zwykłym pieczywie, np. pszenno-żytnim + full ziaren w środku i o dumnej nazwie wieloziarniste. Oczywiście jest pyszne, ale podejrzewam, że nie jest tak zdrowe, jak razowe?

    4) Podobne pytanie, jak w poprzednim punkcie, tylko dot. mąki.
    Jeśli używam jej do jakichkolwiek wypieków, to czy jest różnica czy będzie to mąka pszenna razowa, czy mąka żytnia razowa?
    Dodatkowo mam jeszcze pytanie do TYPów mąki http://pl.wikipedia.org/wiki/Mąka
    Czy ta oznaczona, jako TYP 1100 ma dużo mniej wartości od tej TYP 2000? Bo przyznam, że z tej 2000 ciężko jest cokolwiek upiec, jest bardzo gęsta, ciasto nie rośnie tak łatwo, jak w lżejszych, bardziej oczyszczonych mąkach i jest gęstsze, cięższe. Mąki TYPu 1100 jeszcze nie używałem.

    Aha a poza tym, to może znacie jakieś sklepy, gdzie ceny mąk razowych są normalne? Bo u mnie w Kauflandzie (jedyny sklep, w którym znalazłem taką mąkę) 1kg mąki pszennej TYP 1100 albo TYP 2000, kosztuje (uwaga!) 7,99zł, pogrzało ich chyba ;) 1000% (sł. tysiąc procent) droższa niż zwykła mąka pszenna... Mąki żytniej jeszcze nigdzie u mnie w mieście nie widziałem...


    Pozdr! %)
    Kuba

    Edytowany przez kuba k., 04 grudzień 2009 - 21:43 .

    • 0

    #42
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Płatki co kupiłeś są jak najbardziej OK.
    Ja używam z reguły żytnich i pszennych-stosuje je do śniadania-mieszam koło 40g z płatkami owsianymi.
    Otręby to dobra opcja-samo zdrowie.


    Co do klasyfikacji to zgodziłbym się z tym zestawieniem.
    Przy wyborze pieczywa na pewno należy patrzeć na rodzaj mąki z jakiej wykonane jest pieczywo-czasem też należy spojrzeć na składniki..
    Im mniej jakiś dodatków tym lepiej-mam tutaj na myśli konserwanty..

    Ja w PiP kupuje typowy chleb razowy-bez dodatku drożdży-pyszny!

    Jak pisałem wcześniej przy wyborze pieczywa należy jak najbardziej zwrócić uwagę na etykietę-a jeśli kupujemy w piekarni-zapytać ekspedientki..
    • 0

    #43
    kuba k.

    kuba k.

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 122 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Iława/P-ń
    • Staż [mies.]: kilka
    Dzięki :rolleyes:

    A mógłbyś się jeszcze wypowiedzieć nt. 4pkt. dot. mąki?

    I czemu pszenica, ogółem jako zboże (nieważne czy pełnoziarniste, czy oczyszczone) jest gorsza od żyta? Dlaczego?

    Aha i miałbym jeszcze jedno pytanko co do otręb. Gdzieś tam usłyszałem, że różne rodzaje otręb mają różne właściwości?
    Tzn. że jedne są lepsze dla mężczyzn inne dla kobiet, jedne odpowiadają za coś innego, drugie za coś innego? Jak to z nimi w końcu jest?
    Które otręby są najlepsze? Można je jakoś sklasyfikować? Czemu nie używasz otręb owsianych?
    Czy wymieszanie 3 różnych rodzajów otręb ma sens?


    Pozdr! <_<
    Kuba
    • 0

    #44
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Wszystko zależy od indeksu glikemicznego..
    Pszenica ma wysoki IG a żyto niski...
    Produkty z niższym IG są lepsze ponieważ długo się trawią.

    Ja akurat otręby mieszam-tak po prostu..
    Czy można je sklasyfikować?Chyba jedynie po wartościach odżywczych, ale osobiście uważam iż te wszystkie propozycję są jak najbardziej zdrowe.
    Owsianych jakoś nie miałem okazji kupić ^_^
    • 0

    #45
    hujdodupy

    hujdodupy

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2028 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    Tak w ogóle to płatki owsiane Kupca najlepsze, te górskie Haliny są nie do zjedzenia, za drobne ;/
    • 0

    #46
    zguba_belzebuba

    zguba_belzebuba

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 353 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Londyn
    • Staż [mies.]: xxx

    Tak w ogóle to płatki owsiane Kupca najlepsze, te górskie Haliny są nie do zjedzenia, za drobne ;/

    Zdecydowanie wole drobne.Nawet miele w blenderze na pyl.Z ranka tylko wsypuje 120g do shakera+troszku mleka i wlewam w siebie w pare sekund.Przed tym wypije ze 3-4 jajka i mam ogarniete sniadanko doslownie w 3 minuty.Dobra opcja dla kogos kto ma z rana problem z apetytem.

    Edytowany przez zguba_belzebuba, 03 styczeń 2010 - 23:21 .

    • 0

    #47
    418

    418

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 624 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Oświęcim
    Walisz jaja na surowo? 0 problemów z żołądkiem?
    • 0

    #48
    zguba_belzebuba

    zguba_belzebuba

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 353 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Londyn
    • Staż [mies.]: xxx

    Walisz jaja na surowo? 0 problemów z żołądkiem?

    Zero problemow.Wchodza idealnie.
    • 0

    #49
    418

    418

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 624 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Oświęcim
    http://www.kfd.pl/ja...rowo-14335.html
    • 0

    #50
    Microvsky`

    Microvsky`

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1007 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kęty
    • Staż [mies.]: (+)
    Witam,

    Dzisiaj zauważyłem w savi chleb, który wydaje mi się dobry jednak zastanawia mnie druga połowa składu i nie wiem czy na prawdę jest on warty polecenia.. może mi ktoś powiedzieć ?


    Dodany obrazek


    • 0

    #51
    kacza17

    kacza17

      KFD Basic

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 801 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Zabrze
    pLUS!
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko