Dozwolone
1.Pieczywo: czerstwe, sucharek
2.Produkty zbożowe: kasza manna, krakowska, jęczmienna, łamana, ryż
3.Nabiał: 2%mleko słodkie i zsiadłe, mleko w proszku, ml. odtłuszczone ser biały chudy
4.Jaja: gotowane na miekko, w koszulkach, ścięte na parze, sadzone, omlety(jeść mniej zołtek)
5.Mięso:Kurczak, indyk, chude ryby(dorsz, leszcz, płastuga, okon, płoc) w ograniczonej ilości chuda wołowina
6.Wędliny chude: szynka, poledwica, kiełbasa chuda szynkowa
7.Tłuszcze: olej sojowy,słonecznikowy,rzepakowy,oliwa z pierwszego tłoczenia, olej kokosowy, masło ghee
8.Ziemniaki: gotowane,tłuczone, puree(w ograniczonej ilosci)
9.Warzywa: Marchew, brokuł, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczek, zielony groszek, fasola szparagowa, salata, cykoria, pomidory
10.Owoce: jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarancze, maliny, porzeczki
11.Słodzik zamiast cukru w bardzo ograniczonych ilosciach
12.Lagodne przyprawy: sok z cytryny, koper, kminek, cynamon, wanilia
13.Zupy niskoenergetyczne czyste: barszcz, pomidorowa, zupy jarzynowe, niesłodkie owoce
14.Potrawy mięsne: gotowane, duszone, pieczone w foli lub pergaminie
15.Desery: kompoty, kisle, musy, galaretki, wszystkie potrawy z bardzo mala iloscia cukru
16.herbata, kawa zbozowa z mlekiem, kawa naturalna bez cukru, soki owocowe i warzywne
Zabronione
1.Pieczywo: razowe, żytnie i pszenne, kazde pieczywo świeze
2.Produkty zbożowe: kasza pęczak, gryczana, grube makarony
3.Nabiał: przetwory mleczne, wysoko przetworzone, sery białe i topione, ser biały tłusty
4.Jaja: gotowane na twardo i smazone, duża ilość zoltek
5.Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, ryby(węgorz, makrela, łosoś, śledz, sardynka)
6.Wędliny tłuste: mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne
7.Tłuszcze: śmietana, smalec, słonina, boczek, łoj wołowy i barani, margaryny, masło
8.Potrawy ziemniaczane: frytki, wszelkiego rozaju ziemniaki smazone i pieczone, placki ziemniaczane, pyzy
9.Warzywa: wszyustkie odmiany kapusty, ogorki, rzodkiewka, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby
10.Owoce: wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, gruszki, śliwki, czereśnie, orzech
11.Rośliny strączkowe: groch, fasola, szoczewica, bób
12.Przyprawy: oczet, pieprz, musztarda, papryka, pikle
13.Zupy: kapuśniak, ogórkowagrochówka, zupy zaprawione zasmażkami, zagęszczone mąka
14.Potrawy mięsne: smażone, duszone, pieczone tradycyjnie
15.Desery: torty i ciastka z kreme, pączki, faworki, tłuste ciasta, desery i ciastka, jakiekolwiek słodycze i słodkie przekąski
16.Napoje: mocne kakao, płynna czekolada, wszystkie napoje słodzone, alkochole
#1
Napisany 11 czerwiec 2012 - 15:55

#2
Napisany 11 czerwiec 2012 - 16:04

Co to ma być?
#3
Napisany 11 czerwiec 2012 - 16:15

Jeżeli to artykuł to zapraszamy do czytelni KFD lub działu artykuł
aczkolwiek na pierwszy rzut oka już widzę w nim masę błędów. pozrdawiam


#4
Napisany 11 czerwiec 2012 - 16:31

Też tak patrze co to jest i nie wiem czy mam się śmiać czy brać to na poważnie?
#5
Napisany 11 czerwiec 2012 - 17:23

Same błędy aczkolwiek intencje dobre :)
#6
Napisany 11 czerwiec 2012 - 17:26


0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników