Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z tarczyca, analiza badań

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Maversmann

Maversmann

    KFD Silver

  • KFD pro
  • PipPipPip
  • 341 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 30
    Witajcie, od 3tyg jestem na 50mg T3, od jakiegoś tygodnia pojawił się męczący ból gardła, jakby coś tam siedziało i ból podczas dotyku w okolicach węzłów chłonnych. Stwierdziłem, że może zrobię badania jak działa T3 i w jakiej formie tarczyca.
    Trochę zdziwił mnie wynik, ok 2lata temu podczas brania t3, wynik ft3 i ft4 był podwyższony, teraz ft3 powyżej a ft4 to poniżej. Czy to normalne? Dlaczego tak?

    Załączone pliki


    • 0

    #2
    Prezi

    Prezi

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2123 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 10lat

    Witajcie, od 3tyg jestem na 50mg T3, od jakiegoś tygodnia pojawił się męczący ból gardła, jakby coś tam siedziało i ból podczas dotyku w okolicach węzłów chłonnych. Stwierdziłem, że może zrobię badania jak działa T3 i w jakiej formie tarczyca.
    Trochę zdziwił mnie wynik, ok 2lata temu podczas brania t3, wynik ft3 i ft4 był podwyższony, teraz ft3 powyżej a ft4 to poniżej. Czy to normalne? Dlaczego tak?

    Wiesz co, ekspertem od tarczycy nie jestem (nie bralem nigdy ft3), ale jeżeli TSH steruje wydzielaniem ft3 i ft4, to zbyt wysoki poziom ft3, hamuje wydzielanie tsh, a co za tym idzie nie będzie pobudzało tarczycy do wytwarzania ft4.
    ft3 masz wysoko bo podajesz z zewnątrz.

    Może 2 lata temu zrobiłeś szybciej badanie, jak jeszcze poziom tsh był wyżej. Teraz ewidentnie tsh ci się przyblokowało. Mogłeś też je dodać do badania.
    Gdzieś czytałem, że jak się za długo symuluje nadczynność to dochodzi do blokady. Dziwie się, że jeszcze nikt tu się nie wypowiedział, jak co chwile są tematy, że ktoś bierze ft3.
    • 0

    #3
    Hellscream

    Hellscream

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12460 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Co to za T3 i w jakich warunkach badane. Ile czasu upłynęło od przyjęcia dawki, ile posiłków, co robiłeś etc. Jak przyjmujesz to T3. opisz to, żeby zweryfikować ten wynik.

     

    Druga sprawa, kiedyś czytałem, że sporo osób na początku suplementacji T3 skarży się na ucisk w gardle jakby tarczyca chwilowo rosła, ale po jakimś czasie mija. Mi się to nie przytrafiło, więc nie drążyłem tematu. Poszukaj na necie po prostu, albo zrób USG tarczycy + cały panel tarczycowy - czyli włącznie z TSH, dodatkowo sprawdzisz to T3, które jesz.


    • 0

    #4
    Maversmann

    Maversmann

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 341 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 30

    Dawka przyjeta 7:00 badanie wykonywane ok 9:00

    Dawka 50mg, T3 przyjete chwile przed posiłkiem, także przed badaniem weszło tylko śniadanie.

    Przyjmuje całą dawkę na jeden raz, nie dziele tego na 2x25mg. No chyba, że to lepsze rozwiązanie bo będzie trzymać dłużej stały poziom?

    FT3 badane w najzwyklejszym laboratorium analitycznym.

     

    Myślę, że T3 które jem wałkiem nie jest, zawaliłem, że nie zrobiłem TSH, ale skoro T3 wywindowało lekko w górę, Ft4 spadło to zapewne tarczyca zablokowana.


    • 0

    #5
    Hellscream

    Hellscream

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12460 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Śniadanie i masz odpowiedź, badaj na czczo


    • 0

    #6
    Maversmann

    Maversmann

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 341 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 30

    T3 brać całość w jednej dawce w samego rana czy brać np 2x25 rano i na wieczór?


    • 0

    #7
    papierowy

    papierowy

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1418 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:UK
    • Staż [mies.]: 60+
    Jedna dawka z rana
    • 0

    #8
    Hellscream

    Hellscream

      Zbanowany

    • Zbanowany
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12460 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    J.w plus proponuję dla porządku przeczytać chociaż ulotkę novothyral - wpisz w google ulotka novothyral i masz kilkunastostronicowego pdfa, w którym będą podstawowe informacje nt. środka i jak go przyjmować. Zrobiłeś dwa błędy, nie odczekałeś jakiegoś czasu od przyjęcia dawki T3 i zbadałeś po jedzeniu. Wszystko znajdziesz w ulotce novo, a te dane możesz z powodzeniem przenieść na czyste T3.

     

     

    Swoją droga kolejny przykład tego jak ludzie podchodzą do brania leków, tego nie bierze się na pałę, to nie cukierki. Poczytaj też o funkcjach tarczycy, nadczynności jaką chcesz wywołać podając taką ilość, żeby być gotowym na ewentualne jazdy. 


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko